URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 NOIEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atenţie: acest text nu este recomandat telespectatorilor Antena 3 şi România TV! Am avut ocazia unică să petrec o după-amiază cu magnatul George Soros, la vila sa din California. La intrare era un covor imens cu harta României Mari, pus în aşa fel încât oaspeţii să-l calce în picioare. Toţi piticii de grădină erau cu chipul eroilor neamului - Ştefan cel Mare, Mircea Cel Bătrân, Mihai Viteazul şi Şerban Nicolae.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă amintiţi, de fapt, ce am vrut noi, ce ne-a promis Partidul şi ce ne-a dat? Visam drumuri, spitale, şcoli şi ceva mai mulţi bani în buzunare. Ba unii, ce să vezi, şi dreptate. Ce vedem acum? Că se rup liniile ferate şi că un accident pe Valea Oltului blochează o jumătate de ţară, că ambulanţele nu mai ajung la pacienţi, că tavanele cad peste elevi, că bolnavii cronici sunt lăsaţi fără medicamente.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
"It’s So Easy... şi alte minciuni" nu e numai despre alcool. E despre Duff şi despre Guns, despre Seattle şi L.A., despre America şi rock’n’roll, despre oameni, despre pierderi, despre ratări şi succese ameţitoare. E o carte scrisă fără ifose de un tip suficient de deştept să se oprească pe buza prăpastiei, dar şi să-şi asigure viitorul investind în două companii mici: Amazon şi Starbucks. Un tip care, pe măsură ce îmbătrâneşte, seamănă parcă tot mai mult fizic cu David Bowie.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În septembrie a fost publicată în Monitorul Oficial Decizia nr. 11/2017 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată într-un recurs în interesul legii iniţiat de Avocatul Poporului, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, că doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În fumul de ţigară au fost identificate peste 4.000 de substanţe, multe dintre ele toxice. Un fumător care fumează un pachet de ţigări pe zi pufăie de circa 70.000 de ori într-un an, toate mucoasele gurii, nasului, faringelui şi arborelui traheo-bronşic fiind expuse repetat fumului.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Un nou studiu IRES numit „Percepţii publice asupra viitorului” a fost realizat în perioada 8-12 iunie 2017 pe un eșantion de 1008 persoane de peste 18 ani. Studiul tratează problematica percepției viitorului în ceea ce privește românii și a ridicat o serie de probleme extrem de interesante. Una din întrebări - de exemplu - a fost ”Care este primul lucru care vă vine în minte atunci când auziţi cuvântul „viitor”?”.

Oradea noastră

RER s-a pregătit de iarnă! 29 de utilaje, dintre care 4 noi, vor interveni pentru deszăpezirea Oradiei (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, responsabil şi cu deszăpezirea Oradiei, a trecut cu brio de inspecţia de iarnă a Primăriei, condusă de viceprimarul Florin Birta. În total, societatea a pregătit pentru intervenţiile în zilele cu ninsoare 29 de utilaje, dintre care 4 noi, dar şi stocuri suficiente de materiale antiderapante. Ca o noutate, din acest an, RER Ecologic Service şi-a dublat numărul de baze de iarnă, de la două la patru, astfel că utilajele nu vor mai pierde timp străbătând oraşul pentru a se realimenta cu sare, nisip sau clorură.
17 Noiembrie 2017, 13:47
Cu vocea artei: Deşi s-a născut surd, artistul orădean Remus Ilisie vrea să-şi convingă concitadinii că pot comunica şi cu cei care nu-i aud
Oradea noastră
Deşi s-a născut surd, artistul orădean Remus Ilisie vrea să-şi convingă concitadinii că pot comunica şi cu cei care nu-i aud. Acum în vârstă de 37 de ani, Remus le vorbeşte orădenilor prin artă. Pictor, actor, scenarist şi regizor, orădeanul demonstrează că, de fapt, are multe de spus. Mai nou, îşi mobilizează semenii aflaţi în aceeaşi situaţie, îndemnându-i să se facă auziţi şi să le arate celor sănătoşi că sunt deschişi la comunicare.
12 Noiembrie 2017, 09:02
Despre cicloturism, numai de bine
Oradea noastră
Cicloturismul îți oferă libertate: libertatea de a-ţi alege singur traseul, de a străbate distanțe prin natură, de a admira peisaje, de a vizita obiective turistice mai puțin promovate, de a cunoaște localnici.
11 Noiembrie 2017, 16:05
Reguli 'albe': Primăria Oradea şi RER Ecologic Service au stabilit normele de deszăpezire pentru iarna ce urmează
Oradea noastră
Regulile sunt clare, iarna poate să vină! În ultima şedinţă din luna octombrie, aleşii orădenilor au aprobat setul de măsuri ce trebuie respectate pentru ca oraşul să treacă fără incidente peste iarnă. Programul de deszăpezire pe care RER Ecologic Service trebuie să-l aplice nu diferă faţă de cel de anul trecut, străzile urmând să fie curăţate tot în funcţie de priorităţi.
10 Noiembrie 2017, 16:02
Mai multe străzi la curăţenie
Oradea noastră
Din această lună, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, va asigura curăţenia pe noi străzi din oraş. Acestea au fost asfaltate, în ultimele luni, de firme contractate de Primărie, aşadar au fost cuprinse în programul local de salubrizare.
10 Noiembrie 2017, 11:48
Conectaţi-vă la RER: Orădenii sunt înștiințați prin SMS când trebuie să scoată sacii galbeni, cu reciclabile
Oradea noastră
Pentru a veni în ajutorul orădenilor, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a introdus cu un an în urmă un serviciu gratuit prin care îşi anunţă clienţii persoane fizice, prin SMS, când anume trebuie să scoată în stradă sacii galbeni cu fracţia uscată (reciclabile). Doar jumătate din clienţi beneficiază, însă, de această facilitate, pentru că zeci de mii de orădeni nu şi-au declarat un număr de telefon mobil...
08 Noiembrie 2017, 19:01
Pentru un oraş curat: RER deschide un punct de colectare unde orădenii vor putea arunca, gratuit, 12 tipuri de deşeuri
Oradea noastră
Nu ştiţi unde să aruncaţi mobila veche, când vă înnoiţi locuinţa? Resturile vegetale rămase în urma curăţeniei prin curte sau gresia veche pe care aţi schimbat-o? În curând, veţi avea parte de un răspuns unic: la noul punct de colectare separată pe care RER Ecologic Service îl va deschide lângă cimitirul municipal!
Tu ceri, Primăria face! Locuitorii vor putea propune, dar şi să decidă, ce investiţii se vor realiza în Oradea
Oradea noastră
Oradea a intrat în rândul oraşelor care îşi ascultă cetăţenii. Municipalitatea va implementa procesul de bugetare participativă, ceea ce înseamnă că Primăria va finanţa, în 2018 şi 2019, câte 10 proiecte propuse de orădeni. O primă sondare pe această temă scoate la iveală că oamenii vor, întâi de toate, străzi asfaltate...
06 Noiembrie 2017, 09:01
Buturuga şi duhoarea
Oradea noastră
Probabil că unii dintre dumneavoastră vă mai amintiţi campania de semnături pe care am început-o în iunie 2015, din cauza mirosului greu de dejecţii porcine emanat de SC Nutripork peste cartierele Oradiei şi zona metropolitană. Aproape 3.500 de orădeni au semnat online petiţia "Spune NU Mirosului Infect din Oradea" şi peste 800 au semnat fizic, cu date de identificare, în incinta parcului Don Orione din Ioşia.
22 Octombrie 2017, 16:40
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a transformat, peste ani, cartierul păsărilor
Oradea noastră
Străzile aflate între Calea Aradului şi fosta platformă industrială Înfrăţirea au o poveste aparte. Această parte a oraşului s-a dezvoltat în secolul al XIX-lea ca o zonă periferică, destinată în special activităţilor manufacturiere. Pe o hartă din 1887, acest perimetru apare cu numele Külváros, adică Suburbie.
22 Octombrie 2017, 15:22
Expertă în extreme: O cercetătoare din Oradea studiază schimbările climatice în Norvegia
Oradea noastră
Valurile de căldură care sufocă Europa în ultimul timp sunt un adevărat pericol pentru sănătatea umană. Inclusiv a orădenilor, care vară de vară sunt afectaţi de temperaturi tot mai înalte, aşa că ar trebui să fie mai atenţi la acest aspect. Sfatul îl transmite tocmai una de-a lor, Iulia Mărginean, singurul cercetător român la Centrul pentru Cercetări Climatice Internaţionale, cu sediul în Oslo, Norvegia. 
21 Octombrie 2017, 13:09
Maşini cu priză: Deşi în judeţ nu există încă nicio staţie de alimentare, bihorenii sunt tot mai interesaţi de autoturismele electrice
Oradea noastră
Lumea este în faţa unei noi revoluţii. În ultimii doi ani, numeroase oraşe europene au anunţat planuri pentru interzicerea maşinilor cu motoare diesel, iar guvernele din Franţa şi Marea Britanie au făcut un pas chiar mai mare, hotărând ca din anul 2040 să interzică şi maşinile pe benzină. Aşadar, regula viitorului pare clară: pe şosele vor circula doar vehicule electrice. Deşi în judeţ nu există încă nicio staţie de alimentare a maşinilor electrice, bihorenii sunt tot mai interesaţi de autoturismele nepoluante.
20 Octombrie 2017, 12:02
Dispărută pe vecie: În fosta rezervaţie naturală Peţea, unde înflorea nufărul termal, n-a mai rămas urmă de viaţă
Oradea noastră
Rezervaţia pârâul Peţea din Băile 1 Mai, celebră pentru nufărul termal specific locului, era unul dintre locurile preferate ale Annei Marossy, cel mai reputat biolog şi ecologist orădean. Cum pe 18 octombrie se vor împlini doi ani de când aceasta a trecut în nefiinţă, bihorenii sunt invitaţi s-o comemoreze în inima rezervaţiei, pe malul lacului Ochiul Mare, unde odinioară înflorea gingaşa floare. Să vadă cu ochii lor cum, asemenea celei care a încercat să ocrotească locul, rezervaţia s-a stins de tot...
17 Octombrie 2017, 13:01
Oradea tricoloră: Oraşul s-a umplut cu steaguri (FOTO)
Oradea noastră
Cu ocazia Zilei oraşului, centrul Oradiei s-a umplut, săptămâna trecută, de steaguri cochete. Stâlpii din Piaţa Unirii au de acum, fiecare, câte un tricolor roşu-galben-albastru
Oradea ieri, Oradea azi: Fabrica de spirt, de lapte și moara cu aburi (FOTO)
Oradea noastră
La jumătatea secolului XIX, partea de nord a cartierului Velența, adiacentă Căii Clujului, era principala zonă industrială a Oradiei. În jurul anului 1850, Antal Léderer și Ferenc Kálmán au cumpărat pe amplasamentul actualei străzi Miron Costin un mic atelier de producere a spirtului, ca să-l dezvolte. Noua fabrică, intitulată simplu, Léderer şi Kálmán, a pornit în 1857. Ca materie primă principală, folosea porumb adus din comitat (echivalentul județului pe atunci)...
07 Octombrie 2017, 14:26
Interviu cu Mihai Togor, noul şef al Gărzii de Mediu Bihor: 'Nu ascundem nimic sub preş'
Oradea noastră
Ecologiştii orădeni au primit o veste bună: în sfârşit, "limba" lor se vorbeşte şi în instituţiile de mediu! De la jumătatea lunii septembrie, Comisariatul Judeţean Bihor al Gărzii de Mediu este condus de Mihai Togor, cunoscut în ultimele două decenii pentru poziţiile "verzi" pe care le-a luat adesea în contradictoriu cu autorităţile publice. "Nu ascundem nimic sub preş", zice Togor, în interviul acordat pentru „Oradea Noastră”.
07 Octombrie 2017, 10:23
Toamna şi bucuria noastră
Oradea noastră
Toamna Orădeană, sau Zilele oraşului, aşa cum o ştiu mulţi orădeni, se transformă în acest an într-unul din cele mai frumoase festivaluri de toamnă din România. E timpul să ne mândrim cu frumuseţea, diversitatea şi istoria oraşului nostru, şi să răspândim bucuria de a locui aici. Anul acesta va fi unul cu adevărat special, iar energia va cuprinde tot oraşul.
05 Octombrie 2017, 21:39
Poluare îngropată: În loc să cureţe azbestul din Cartierul Tineretului, Primăria Oradea l-a îngropat!
Oradea noastră
Orădenii care au concesionat terenuri de la Primărie în Cartierul Tineretului pentru a-şi construi case s-au trezit cu o moştenire nedorită: solul e doldora de deşeuri din azbest, extrem de periculoase la inhalare, pentru că pot declanşa boli pulmonare grave, chiar şi cancer. Primăria Oradea n-a curăţat locul de reziduurile de azbest abandonate acolo în anii ‘90.
05 Octombrie 2017, 12:31
Aleea doamnei Anna: Florarul Marius Sabău adună semnături pentru ca aleea principală din Parcul Libertăţii să poarte numele Anna Marosy
Evenimente Oradea
Pe 18 octombrie se vor împlini doi ani de la moartea celui mai reputat ecologist bihorean, biologul Anna Marossy. Pentru ca amintirea sa să dăinuie şi în semn de respect faţă de munca ei, o alee din Parcul Libertăţii ar putea să îi poarte numele. Iniţiatorul este Marius Sabău, proprietarul florăriei Florius Art din Parcul Libertăţii, care de bunăvoie şi pe propria cheltuială a schimbat complet aspectul parcului, plantând zeci de mii de flori, ba chiar a amplasat, tot pe banii lui, o pianină la care poate cânta orice doritor. Acum bărbatul are o simplă rugăminte pentru orădeni: să-i susţină ideea.
03 Octombrie 2017, 12:02
Liceul Iuliu Maniu devine eco!
Educatie
Reciclarea se învaţă şi la şcoală! Dascălii şi elevii Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu şi-au asumat obligaţia să colecteze selectiv toate deşeurile pe care le produc, iar în caz contrar riscă să rămână cu ele în clase.
03 Octombrie 2017, 11:10
Colectaţi selectiv! RER Ecologic Service distribuie gratuit orădenilor care stau la case o nouă tranşă de saci galbeni
Oradea noastră
Pentru că una dintre cele mai importante preocupări ale operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, este ca sistemul de colectare selectivă a deşeurilor să funcţioneze fără sincope, societatea va distribui clienţilor persoane fizice noi role cu saci galbeni. Astfel, marţi şi joi, după colectarea deşeurilor, orădenii care stau la case vor primi câte o rolă cu 25 de saci galbeni de unică folosinţă, rezervaţi exclusiv colectării fracţiei uscate, adică deşeurilor reciclabile.
02 Octombrie 2017, 11:11
România redusă la ambrozie
Oradea noastră
Ambrozia este o plantă a lenei: creşte pe terenurile necultivate şi pe spaţiile publice abandonate. Ne place sau nu, asta e realitatea. În Europa de Vest există legi clare şi se respectă. Noi ne chinuim de câţiva ani să trecem prin Parlament o astfel de lege, dar nu există timp pentru a fi validată. Totuşi, când trebuie, se fac legi şi noaptea, pe ascuns...
24 Septembrie 2017, 13:06
Dascăl... din umbră: Din drag pentru elevi şi studenţi, un fost profesor de matematică a pus pe roate Asociaţia D’Apetresii
Oradea noastră
În cinci ani de existenţă, Asociaţia D’Apetresii a oferit burse lunare pentru 16 elevi şi studenţi orădeni, iar anul trecut a pus punct unei discriminări crase la care erau supuşi elevii români în notarea de la Bacalaureat şi Evaluarea Naţională. Totuşi, a rămas aproape anonimă la ea acasă, în Oradea. "Nu vrem să creadă cineva că ne lăudăm", aşa explică discreţia Florin Rojan, unul dintre co-fondatorii ONG-ului. Fost profesor de matematică, bărbatul a rămas cu nostalgia orelor petrecute în mijlocul elevilor, de unde a plecat din pricina salariului mic.
24 Septembrie 2017, 10:12
Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Spitalului Militar
Oradea noastră
Deasupra intrării, în secolul al XIX-lea se putea citi inscripţia "Spital militar chezaro-crăiesc". După 1918, locul său a fost luat de Spitalul Militar Român. Şi în zilele noastre, fostul sediu al franciscanilor este tot spital...
23 Septembrie 2017, 10:05
Pregătiri de iarnă: Utilajele de deszăpezire ale RER, în revizie
Oradea noastră
Deşi afară încă e vreme bună şi nimeni nu vrea să se gândească la sezonul rece, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, a început pregătirile pentru iarnă. Toate utilajele necesare acţiunilor de deszăpezire au intrat în revizie tehnică.
21 Septembrie 2017, 18:32
Centru în schimbare: Primăria Oradea vrea să revigoreze centrul istoric printr-o serie de reguli stricte
Oradea noastră
Fără magazine cu haine uzate, case de amanet, săli de păcănele, service-uri şi spălătorii auto, cu toate localurile deschise până seara şi fără spaţii comerciale goale. Aşa vrea primarul Ilie Bolojan să devină centrul oraşului. Proiectul unui regulament pentru stimularea dezvoltării centrului istoric al Oradiei, care cuprinde noi obligaţii pentru deţinătorii spaţiilor comerciale aflate la parterul clădirilor centrale, a fost supus dezbaterii publice. Dezbaterea publică va avea loc AZI, de la ora 16, în sala mare a Primăriei.
21 Septembrie 2017, 13:56
Conectaţi-vă la RER! Orădenii pot profita de facilităţile electronice oferite de RER Ecologic Service
Oradea noastră
Pentru a veni în ajutorul orădenilor şi a-i stimula să colecteze selectiv cât mai multe din deşeurile pe care le produc, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a introdus, de un an, un serviciu gratuit de SMS, prin care îşi anunţă clienţii persoane fizice când trebuie să scoată sacii galbeni cu fracţia uscată în stradă. Doar jumătate din clienţi beneficiază, însă, de această facilitate.
20 Septembrie 2017, 12:00
Parc pentru căţei: Orădenii din Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le amenajeze un loc de plimbare pentru patrupede
Oradea noastră
Stăpânii de căţei din zonele Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le dea un loc în care să poată să-şi plimbe liberi câinii. Orădenii încearcă să profite de faptul că municipalitatea amenajează un loc de joacă la intrarea pe fostul teren de sport al CFR din strada Secarei şi pretind ca acesta să devină parc pentru patrupede. "Nu avem unde să ne plimbăm căţeii, pentru că toate parcurile sunt aglomerate", a reclamat o orădeancă.
19 Septembrie 2017, 11:40
Promisiuni îndeplinite: RER a finalizat montarea de sisteme automate de închidere a ţarcurilor pentru gunoaie
Oradea noastră
Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei dovedeşte că se ţine de cuvânt. Aşa cum a promis în vara anului 2015, când Consiliul Local a votat prelungirea contractului pentru salubrizarea oraşului, RER Ecologic Service a investit peste 441.000 de euro în închiderea cu un sistem automat, alimentat cu energie solară, a 530 de incinte metalice care adăpostesc containerele asociaţiilor de proprietari.
18 Septembrie 2017, 15:01
Oradea ieri, Oradea azi: Buteliada
Oradea noastră
În Oradea se centraliza activitatea de distribuire a gazului la nivelul întregii zone de nord-vest a ţării, astfel că de aici erau alimentate nouă judeţe. În municipiul de pe Criş, într-o lună erau distribuite circa 40-50.000 de butelii, însă cantitatea nu era suficientă.
10 Septembrie 2017, 16:41
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Tractată cu tramvaiul: O şoferiţă şi-a băgat Seat-ul între liniile de tramvai, blocând traficul garniturilor (FOTO / VIDEO)
 • Ardeleni de ambele etnii s-au adunat să se întrebe: Pregătirile pentru Centenar, şansă sau pericol în relaţiile româno-maghiare? (FOTO)
 • Peste 400 de elevi de la 'Ghibu' s-au întâlnit cu medaliatul olimpic la judo la JO de la Los Angeles din 1984, Mircea Frăţică (FOTO)
 • Facultatea de Drept a sărbătorit 25 de ani de la reînfiinţare printr-o conferinţă internaţională şi lansarea primei sale reviste (FOTO)
 • RER s-a pregătit de iarnă! 29 de utilaje, dintre care 4 noi, vor interveni pentru deszăpezirea Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • A început amenajarea sensului giratoriu din strada Oneştilor (FOTO)
 • Şedinţă de 3 ore la CJ Bihor. Liberalii acuză: 'Investiţiile sunt praf, semănăm cu Guvernul Tudose...' (FOTO)
 • Nu mai este! 'Podul cu stea' a fost pus la pământ pe jumătate (FOTO / VIDEO)
 • Aruncaţi aici! RER Ecologic Service a deschis primul centru de colectare gratuită a deşeurilor (FOTO)
 • Imagini inedite: A început demolarea podului de la Centrul de Calcul (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON