URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Oradea ieri, Oradea azi: Un oraș al contrastelor, încă din perioada interbelică (FOTO)
Oradea noastră
În aprilie 1938, corespondentul orădean al ziarului Universul constata existenţa unor diferenţe edilitare majore în centrul oraşului. Cele două pieţe centrale, Unirii şi Regina Maria (azi Regele Ferdinand I) erau elegante, având în centru câte un monument: statuia ecvestră a Regelui Ferdinand I şi, respectiv, pe cea a Reginei Maria.
14 Aprilie 2024, 18:41
Ghid spre aurore: Orădeanul Horia Bogdan duce fotografi profesioniști sau amatori în locuri naturale spectaculoase (FOTO)
Oradea noastră
Peisajele de coastă din Irlanda de Nord, dunele de nisip din Namibia sau fiordurile îngheţate din Scandinavia sunt câteva dintre frumuseţile naturii pe care fotograful Horia Bogdan nu doar le cunoaşte, ci le prezintă şi altor împătimiţi ai naturii.
14 Aprilie 2024, 10:31
Pericol fără leac: Orădenii n-au unde să arunce medicamentele expirate. Spitalele refuză să le primească!
Oradea noastră
Grija și responsabilitatea față de mediul înconjurător trebuie să-i determine pe orădeni să colecteze separat și medicamentele expirate sau nefolosite. Aruncate între gunoaiele obișnuite, ele pot contamina apa din pânza freatică ori solul pe care ajung, intoxicându-le cu substanțe care n-ar trebui să ajungă în natură. De la 1 ianuarie 2024, responsabilitatea preluării acestor deșeuri revine exclusiv spitalelor, publice sau private, dar în Oradea nicio unitate sanitară nu le preia!
12 Aprilie 2024, 09:37
Ori sac, ori pubelă! Ca să evite amenzile, orădenii trebuie să opteze pentru un singur fel de colectare a deșeurilor reciclabile
Oradea noastră
Din 18 martie, Oradea are un nou Regulament de salubrizare care prevestește și controale în pubelele cetățenilor, un motiv în plus ca orădenii să se informeze că fac totul ca la carte... RER Vest le dă câteva sfaturi clienților, ca să se asigure că nu vor primi amenzi.
11 Aprilie 2024, 11:19
Bihorul va începe să colecteze separat deșeurile textile, din luna mai
Oradea noastră
Cu jumătate de an înainte să devină o obligație europeană valabilă pe tot teritoriul Uniunii Europene, Bihorul va începe să colecteze separat deșeurile textile. În ședința de săptămâna trecută, conducerea Ecolect - formată din reprezentanții tuturor primăriilor din Bihor și ai Consiliului Județean - a decis să introducă în tot județul colectarea separată a deșeurilor textile, începând din luna mai.
10 Aprilie 2024, 19:01
Jos pălăria: Lalelele înconjoară clădirea Colegiului Onisifor Ghibu din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
După Parcul Libertății, grădina Palatului Baroc și scuarurile din jurul Catedralei Sf. Nicolae, Oradea s-a mai ales cu un nou aliniament frumos de lalele. În jurul Colegiului Onisifor Ghibu, din Nufărul, au înflorit zeci de lalele plantate de elevi și profesori.
09 Aprilie 2024, 19:31
Pentru un mediu sănătos
Oradea noastră
Conservarea și extinderea spațiilor verzi în orașul nostru nu sunt doar imperative ecologice, ci și investiții în sănătatea și bunăstarea comunității, conform unui recent studiu al UE. De aceea, solicităm Primăriei Municipiului Oradea să includă în planurile de dezvoltare urbană măsuri eficiente de protejare a arborilor și de sporire a acoperirii cu vegetație în zonele urbane. Proiectul de lărgire a străzilor trebuie abordat într-un mod responsabil și sunt necesare soluții creative pentru integrarea spațiilor verzi în peisajul urban.
08 Aprilie 2024, 19:15
Nufăr... fără frunze : Primăria pune la pământ peste 2.000 de copaci, în proiectul privind regenerarea cartierului Nufărul I
Oradea noastră
În anii următori, cartierul Nufărul I ar trebui să arate complet diferit față de cum este azi, cu spații verzi înghesuite între blocuri și mașini, cu locuri de joacă puține și modeste și cu străzi înguste. Unul dintre cele mai ample proiecte realizate de Primărie vizează regenerarea urbană a întregului cartier, „renaștere” care se va face cu un sacrificiu: cel puțin 1.700 de copaci vor fi puși la pământ, fie pentru că sunt în calea lucrărilor, fie pentru că au o stare de sănătate proastă.
08 Aprilie 2024, 13:39
Reciclare cu penalizare: Ce obligații și amenzi aduce noul regulament de salubritate din Oradea
Oradea noastră
De săptămâna trecută, Oradea are un nou regulament de salubritate, care prevede că cetățenii vor fi penalizați dacă nu colectează deșeurile separat. Votat exclusiv de consilierii liberali, regulamentul nu aduce tarife majorate pentru orădeni, însă primarul Florin Birta a spus că, totuși, facturile de salubritate vor crește în curând.
31 Martie 2024, 20:21
Oradea ieri, Oradea azi: De la Universitatea Cultural-Științifică, la cursuri pentru pasionați
Oradea noastră
În anii 1970-1980, în Oradea și în orașele bihorene, persoanele care voiau să participe la diferite cursuri de cultură generală și dezvoltare personală aveau la dispoziție așa-numitele Universități Cultural-Științifice. Deși nu erau instituții de învățământ propriu-zise, ci erau numite pompos „universități”, acestea ofereau o sumedenie de cursuri pentru toate categoriile de persoane.
31 Martie 2024, 16:22
Doamna florilor: La 91 de ani, fosta învățătoare Doina Coltău continuă să le dea lecții orădenilor (FOTO)
Oradea noastră
Pe strada Nicolae Jiga, sau Castanilor, cum o ştiu încă mulţi dintre locuitorii Oradiei, în faţa unei case, în fiecare primăvară răsar narcise, lalele, panseluţe şi zambile, cărora apoi le iau locul alte plante colorate, de sezon. Cât e strada de lungă, nu mai există niciun alt scuar aşa de bine îngrijit şi plin cu flori, iar "vinovată" este Doina Coltău, una dintre locatare. Are 91 de ani, dar chipul şi vitalitatea de care dă dovadă nu-i trădează fostei învăţătoare vârsta. 
31 Martie 2024, 09:35
Cartea curățeniei: Nu știi regulile de colectare a deșeurilor în Zona Metropolitană Oradea? Vezi noul Ghid realizat de RER Vest
Oradea noastră
Pentru a-i ajuta pe bihorenii care locuiesc în Zona Metropolitană 1B și au nelămuriri cu privire la fracțiile de deșeuri, RER Vest a realizat un ghid dedicat lor. Ghidul de colectare separată pentru Zona Metropolitană poate fi consultat pe site-ul RER Vest, în secțiunea Utile, butonul „Ghid de Colectare”. Documentul explică fluxul deșeurilor colectate de la cetățeni, dar și ce anume trebuie să conțină fiecare recipient sau sac pentru deșeuri.
29 Martie 2024, 16:00
Plantează și tu! O pledoarie pentru pădure, în Luna plantării arborilor
Oradea noastră
Luna plantării arborilor (15 martie-15 aprilie) este în plină desfășurare la Direcția Silvică Bihor, un eveniment în care, în acest an, specialiștii în silvicultură împărtășesc cu cei interesați provocarea împăduririi a 198 hectare de terenuri forestiere, precum și efortul înlocuirii puieților uscați din plantațiile mai vechi, pe circa 64 ha.
29 Martie 2024, 13:25
Jos pălăria: Grădinile unor blocuri din Oradea, amenajate cu dragoste (FOTO)
Jos pălăria
Primăvara se vede cu ochiul liber în grădinile unor blocuri din Oradea. Grație unor locatari preocupați și harnici, în jurul mai multor imobile din Ioșia, pe străzi precum Cazaban sau Henrik Ibsen înfloresc numeroase lalele, narcise și zambile, dar și iriși ori albăstrele.
Parc, nu parcare! Zeci de orădeni din Nufărul se opun mega-parcării subterane, de teamă că blocurile o vor lua la vale
Oradea noastră
În cadrul proiectului de regenerare urbană a cartierului Nufărul, Primăria vrea să rezolve una dintre problemele stringente ale zonei, cea a locurilor de parcare, prin construcția unui garaj subteran în vecinătatea Colegiului Onisifor Ghibu. Investiția le dă, însă, fiori unor orădeni care locuiesc în preajmă și care au strâns semnături pentru a cere Primăriei să renunțe la proiect, temându-se că săpăturile vor afecta structura blocurilor.
29 Martie 2024, 08:01
Să înceapă curățenia! Prima campanie de colectare a deșeurilor voluminoase din Oradea
Oradea noastră
Pe 8 aprilie, operatorul de salubrizare RER Vest va da startul primei campanii din acest an pentru colectarea deșeurilor voluminoase și periculoase de la clienții din Oradea. Deșeurile vor fi ridicate gratuit de la domiciliu, în baza unei programări pe care clienții o vor face la numărul de telefon 0751.306.526, disponibil din prima zi a campaniei.
26 Martie 2024, 15:11
Echipa perfectă: O adolescentă de 14 ani și bunicul ei sunt voluntarii care mențin curat Parcul Libertății din Oradea (FOTO)
Oradea noastră
„Nu înțeleg de ce sunt mucuri de țigară aruncate pe jos, chiar lângă coșul de gunoi”, zice Tina, nedumerită. Adolescenta de 14 ani, cu părul de culoarea castanelor și ochelari cu ramă transparentă, și-a pus mănușile de cauciuc pe mâini și adună, meticulos, fiecare mizerie care n-ar trebui să „decoreze” iarba ori aleile din Parcul Libertății. 
Colectarea, simplă și nu prea... RER Vest lămurește unde trebuie să aruncăm mai multe obiecte care ne pot da bătăi de cap
Oradea noastră
Colectarea separată a deşeurilor pare simplă: sticla se aruncă în pubela verde, hârtiile şi cartoanele merg "la albastru", plasticul şi metalul se depozitează doar în sacul sau pubela galbenă, iar deşeurile biodegradabile, care devin compost, se pun "la maro". 
16 Martie 2024, 14:01
Oradea ieri, Oradea azi: Oaspeți americani în Oradea interbelică și în zilele noastre
Oradea noastră
Internaționalizarea legăturilor administrațiilor locale și ale instituțiilor de învățământ era practicată și acum o sută de ani. În vara anului 1927, 40 de profesori și studenți din SUA (foto) au vizitat Europa Centrală, trecând prin Viena, Budapesta, dar și Oradea, în luna iulie, prima oprire în turneul din România.
16 Martie 2024, 11:39
Despre peisagistica sustenabilă
Oradea noastră
Acceptând că și omul are un impact asupra mediului înconjurător și asupra schimbărilor climatice (alături de factorii naturali), trebuie să acționăm ca atare. Societatea este un compus structurat pe acțiunile fiecărui membru al său și îi revine fiecăruia sarcina de a-și asuma un rol.
14 Martie 2024, 10:58
Deșeuri cu valoare: Cum pot orădenii să-și recupereze garanția plătită pentru ambalajele de băuturi (FOTO)
Oradea noastră
La trei luni de la demararea sistemului de garanție-returnare (SGR), în magazinele din Oradea sunt tot mai frecvente băuturile pentru care cumpărătorii sunt obligați să plătească în plus 50 de bani pentru fiecare ambalaj. Nu toți comercianții s-au organizat, însă, pentru preluarea PET-urilor, sticlelor ori dozelor. Hipermarketurile au aparate dedicate, care returnează și bonuri valorice echivalente garanției care trebuie returnată, dar la magazinele mici clienții care vor să-și recupereze banii sunt adesea refuzați.
13 Martie 2024, 10:05
Pistă... în pană: Construită pe bani europeni, pista transfrontalieră pentru bicicliști arată jalnic. Numai la noi, nu și în Ungaria! (FOTO)
Oradea noastră
Pista pentru bicicliști care leagă orașele Oradea și Berettyóújfalu pare ruptă din Ucraina. Pe tronsonul paralel cu Calea Borșului este întreruptă, plină cu noroi ori „decorată” cu obstacole produse de șantierele din zonă. Pe tronsonul din Ungaria, însă, arată aproape impecabil. Din nou, vecinii ne pot da lecții...
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a apărut bulevardul Ștefan cel Mare (FOTO)
Oradea noastră
Una dintre cele mai importante artere din oraș, care asigură circulația prin nordul actualului cartier Rogerius, este bulevardul Ștefan cel Mare. Pe vremuri, era calea spre fostul sat Episcopia Bihor, un drum mic aflat dincolo de gara centrală, mărginit de câmpuri și de calea ferată dinspre Borș. El apare pe hărțile Oradiei în perioada interbelică, când a început urbanizarea.
Zborul, între rușine și nevoie
Oradea noastră
Departe de ce ar fi crezut părinţii sau bunicii noştri, zborul cu avionul este o parte integrantă a vieţii moderne. Fie că e vorba de vacanţă, vizitarea unor rude sau o călătorie de afaceri, urcarea în avion pare o modalitate banală de a ajunge rapid la destinaţia dorită. Tocmai banalitatea acestei practici a născut mişcarea socială cunoscută în toată lumea drept "Flight Shame", adică ruşinea de a zbura.
03 Martie 2024, 11:21
Proful lui Grivei: Florin Neagu le oferă lecții gratuite de dresaj bihorenilor care adoptă căței abandonați (FOTO)
Oradea noastră
Fără dubiu, un câine este un prieten loial și devotat, însă poate fi și o bătaie de cap pentru un stăpân care nu este pregătit să-l crească. Pentru că de la neînțelegerile între stăpân și câine până la abandonul animalului este un pas destul de mic, dresorul Florin Neagu încearcă să-i ajute pe bihoreni să-și stăpânească patrupedele. 
03 Martie 2024, 10:01
Adio, hârtii! Ce trebuie să facă firmele ca să primească e-factura de la RER Vest?
Oradea noastră
Indiferent în ce domeniu activează, toate firmele din Bihor vor trebui, din vară, să uite de facturile tipărite. Legislația în vigoare prevede că facturile electronice vor deveni obligatorii din 1 iulie, inclusiv pentru serviciile de salubritate, pentru că statul vrea să țină evidența banilor care se „învârt” în economie.
28 Februarie 2024, 11:11
Fabrica viitorului: Oradea vrea să devină primul oraș din România care se încălzește cu hidrogen
Oradea noastră
După ce a pus apa geotermală la lucru, folosind-o în sistemul centralizat de încălzire, Oradea are ambiția să devină primul oraș din România care încălzește apartamentele cu tehnologia nouă a hidrogenului verde. În anii următori, Termoficare ar putea arde în centrala de gaz hidrogen extras din apa Crișului Repede, printr-o tehnică modernă și nepoluantă. 
28 Februarie 2024, 10:18
Testul separării: Tu respecți colectarea separată a deșeurilor? Reîncep controalele în pubelele orădenilor
Oradea noastră
Orădenii care în perioada următoare vor rămâne cu pubelele negolite în fața caselor n-ar trebui să se grăbească să facă o reclamație. Vina s-ar putea să le aparțină! Reprezentanți ai firmei de salubritate RER Vest și ai depozitului de deșeuri Eco Bihor vor relua controalele în pubelele orădenilor, pentru a afla dacă aceștia respectă sau nu colectarea separată. Cei prinși că amestecă gunoaiele nu vor fi educați cu amenzi, ci cu vorba bună...
26 Februarie 2024, 12:00
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a început și cum s-a dezvoltat alimentarea cu electricitate a orașului
Oradea noastră
Alimentarea cu electricitate a Oradiei a început în anul 1903, când a fost dată în folosință Uzina Electrică, aflată pe actuala stradă Griviței, în locul Pieței Cetate de azi. În anii 1920, ea furniza curent electric atât orașului, cât și satului Seleuș și băilor termale de lângă Sânmartin, rețeaua extinzându-se apoi în Ioșia și Episcopia.
Pe drumul bun: Oradea a atins o rată record de reciclare, de 40%, dar este încă departe de țintele europene
Oradea noastră
Din fiecare 10 kilograme de gunoaie aruncate anul trecut de orădeni, patru au fost reciclate, arată datele Primăriei. Vestea este deopotrivă bună și rea: niciodată municipiul n-a avut rezultate atât de bune în privința reciclării, dar încă este departe de obiectivul european de reciclare. Pentru ca Oradea să recicleze mai mult, Primăria are în plan să reia controalele în tomberoane, dar cu un accent mai mare pe educație, nu pe sancțiuni.
17 Februarie 2024, 11:59
 1  3 4 5  
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON