URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 21 SEPTEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici în cele mai erotice visuri ale Primăriei edilii nu se aşteptau ca Aquapark-ul să încheie primul an de activitate cu un plus de 660.000 de euro. De obicei e o performanţă ca astfel de activităţi să le scoţi pe zero. Ei bine, şi ce face conducerea Aquapark-ului în această situaţie? Varsă jumătate din sumă în gura hrăpăreaţă a Primăriei, urmând ca, din suma rămasă, să mai cârpească pe ici pe acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
BIHOREANUL a dezvăluit că în PSD se pregăteşte o execuţie, Mang convocând CEx-ul ca să-şi înlăture din CJ fosta favorită, pe Ana Maria Tiron, după ce îi ceruse demisia şi aceasta l-a refuzat. Motivul? Sultanul Roşu nu mai are certitudinea că la foarte probabila reluare a alegerilor pentru conducerea judeţului aceasta ar vota la fel ca anul trecut, făcându-l din nou vice...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Doar moartea pare să-i apropie pe politicieni unul de altul ca oameni. Preocupaţi de declaraţii politice, talk-show-uri, bătălii de imagine, interpelări şi moţiuni, domniile lor par să uite că, până la urmă, sunt doar oameni. Abia la căpătâiul unui coleg sau adversar trecut la cele sfinte şi dezbrăcat de funcţii dau dovadă de compasiune şi eleganţă. Cel mai adesea tardiv.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Cu ocazia pronunţării acestei decizii, Curtea Constituţională şi-a reconsiderat jurisprudenţa tocmai datorită reevaluării standardului de protecţie pe care îl asigură art. 16 alin. (1) şi art. 21 alin. (3) din Constituţie, în sensul reducerii marjei de apreciere a legiuitorului în domeniul căilor extraordinare de atac şi al sporirii garanţiilor care însoţesc accesul liber la justiţie în condiţiile în care şi căile extraordinare de atac reprezintă un aspect al accesului liber la justiţie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În Bihor, unul dintre cei mai răspândiţi şerpi veninoşi este vipera comună, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Creierul uman este o maşinărie complexă. Nici până în ziua de azi nu sunt cunoscute toate funcţiile lui şi îndrăznesc să afirm că lucrurile pe care le ştim despre el pălesc în comparaţie cu cele pe care încă nu le-am descoperit. În acest articol voi vorbi despre 7 mituri legate de mintea umană, lucruri care au intrat în conştiinţa comună sau au fost perpetuate de filme şi media, dar care în realitate sunt neadevăruri.

Oradea noastră

Conectaţi-vă la RER! Orădenii pot profita de facilităţile electronice oferite de RER Ecologic Service
Oradea noastră
Pentru a veni în ajutorul orădenilor şi a-i stimula să colecteze selectiv cât mai multe din deşeurile pe care le produc, operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a introdus, de un an, un serviciu gratuit de SMS, prin care îşi anunţă clienţii persoane fizice când trebuie să scoată sacii galbeni cu fracţia uscată în stradă. Doar jumătate din clienţi beneficiază, însă, de această facilitate.
20 Septembrie 2017, 12:00
Parc pentru căţei: Orădenii din Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le amenajeze un loc de plimbare pentru patrupede
Oradea noastră
Stăpânii de căţei din zonele Rogerius şi Oncea cer Primăriei să le dea un loc în care să poată să-şi plimbe liberi câinii. Orădenii încearcă să profite de faptul că municipalitatea amenajează un loc de joacă la intrarea pe fostul teren de sport al CFR din strada Secarei şi pretind ca acesta să devină parc pentru patrupede. "Nu avem unde să ne plimbăm căţeii, pentru că toate parcurile sunt aglomerate", a reclamat o orădeancă.
19 Septembrie 2017, 11:40
Promisiuni îndeplinite: RER a finalizat montarea de sisteme automate de închidere a ţarcurilor pentru gunoaie
Oradea noastră
Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei dovedeşte că se ţine de cuvânt. Aşa cum a promis în vara anului 2015, când Consiliul Local a votat prelungirea contractului pentru salubrizarea oraşului, RER Ecologic Service a investit peste 441.000 de euro în închiderea cu un sistem automat, alimentat cu energie solară, a 530 de incinte metalice care adăpostesc containerele asociaţiilor de proprietari.
18 Septembrie 2017, 15:01
Oradea ieri, Oradea azi: Buteliada
Oradea noastră
În Oradea se centraliza activitatea de distribuire a gazului la nivelul întregii zone de nord-vest a ţării, astfel că de aici erau alimentate nouă judeţe. În municipiul de pe Criş, într-o lună erau distribuite circa 40-50.000 de butelii, însă cantitatea nu era suficientă.
10 Septembrie 2017, 16:41
Mândria de a fi orădean
Oradea noastră
Sunt orădean get-beget, trăindu-mi copilăria în acest oraş în anii ’70-’80. Bunicul a construit casa în care am crescut, într-o zonă liniştită, azi centrală. Deşi era o perioadă în care duceam lipsă de multe bunătăţi şi de libertate, cu drag îmi aduc aminte de vremurile acelea. Aveam vecini de vârsta mea, Feri, Öcsi, Viorel, Lajos, Tibi, Mircea, Gyuri. Eram o gaşcă unită...
10 Septembrie 2017, 14:00
Şeful AMD Bihor, Bántó Norbert: 'Cu vignetă pe drumul de Padiş, vom şti numărul turiştilor'
Oradea noastră
Numit în urmă cu trei luni la conducerea Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, instituţie în subordinea Consiliului Judeţean răspunzătoare de promovarea turistică a judeţului, noul director Bántó Norbert garantează că este omul potrivit la locul potrivit. În interviul acordat pentru ”Oradea Noastră”, șeful AMD își dezvăluie planurile: "Cu vignetă pe drumul de Padiş, vom şti numărul turiştilor", afirmă el.
10 Septembrie 2017, 11:50
Centru în schimbare: Primăria Oradea vrea să revigoreze centrul istoric printr-o serie de reguli stricte
Oradea noastră
Fără magazine cu haine uzate, case de amanet, săli de păcănele, service-uri şi spălătorii auto, cu toate localurile deschise până seara şi fără spaţii comerciale goale. Aşa vrea primarul Ilie Bolojan să devină centrul oraşului. Proiectul unui regulament pentru stimularea dezvoltării centrului istoric al Oradiei, care cuprinde noi obligaţii pentru deţinătorii spaţiilor comerciale aflate la parterul clădirilor centrale, a fost supus dezbaterii publice. Cei vizaţi de schimbări încă nu s-au dezmeticit şi nu ştiu clar ce vor face...
08 Septembrie 2017, 13:36
Inamicul din pământ: Cum poţi scăpa de cârtiţele care îţi distrug grădina?
Oradea noastră
Cine are o grădină sigur se confruntă, la un moment dat, şi cu problema cârtiţelor. Mici mamifere insectivore, cârtiţele sapă labirinturi subterane şi distrug, făcând muşuroaie, spaţiile verzi cu gazon. Întrucât sunt animale protejate, soluţiile pentru îndepărtarea lor sunt puţine, iar grădinarii nu pot decât să le testeze, răbdători, pe toate...
07 Septembrie 2017, 20:25
Pentru Oradea curată! RER Ecologic Service, un nou apel către orădeni: nu mai lăsaţi gunoaiele lângă ţarcuri!
Oradea noastră
Unul dintre cele mai proaste obiceiuri ale orădenilor poate fi sancţionat cu amenzi. Operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service a transmis Poliţiei Locale Oradea o listă cu 35 de ţarcuri din oraş care sunt înconjurate în mod frecvent de gunoaie. Din lene sau pur şi simplu nepăsare, unii orădeni îşi lasă sacii cu deşeuri în jurul incintelor cu containere, de unde sunt împrăştiate apoi pe străzi, de către animale, vânt ori cerşetori. Pentru a schimba acest comportament, RER Ecologic Service face un apel la conştiinţa tuturor orădenilor, îndemnându-i la ceva mai multă civilizaţie.
07 Septembrie 2017, 12:30
620 din ţarcurile pentru containere din Oradea, închise cu sisteme automate
Oradea noastră
Din cele 730 de incinte metalice pentru adăpostirea containerelor de deşeuri existente în Oradea, 620 au sisteme de închidere electronică. Cele mai multe din aceste sisteme, 530 la număr, au fost montate pe cheltuiala operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, iar alte 90 pe banii Primăriei.
07 Septembrie 2017, 10:34
Spălarea containerelor, la final
Oradea noastră
Acţiunea operatorului de salubritate RER Ecologic Service de spălare şi dezinfectare a tuturor containerelor şi pubelelor deţinute de asociaţiile de proprietari din Oradea se apropie de final. Până la jumătatea lunii septembrie, autospeciala anume concepută îşi va încheia misiunea.
06 Septembrie 2017, 12:48
Faţa oraşului: Lucrările pe malul stâng al Crişului au ajuns în centrul Oradiei (FOTO)
Oradea noastră
Lucrările pentru amenajarea promenadei şi pentru consolidarea malului stâng al Crişului Repede, între podurile Ladislau şi Decebal, au ajuns în centrul urbei. Muncitorii au turnat deja o parte din viitorul trotuar şi, spre nemulţumirea ecologiştilor, au defrişat copacii care erau în calea lucrărilor.
05 Septembrie 2017, 18:09
Ne enervează: Ambrozia face tot mai multe victime în Oradea
Ne enervează
În ultima săptămână, numeroşi orădeni au semnalat prezenţa ambroziei pe mai multe terenuri din oraş, ba chiar şi în spaţii de joacă pentru copii ori de-a lungul pistelor pentru biciclişti, cum este cea de pe malul Peţei, pe strada Aleea Călinului.
05 Septembrie 2017, 09:39
Nu colectezi selectiv, plăteşti! 179 de asociaţii de proprietari și firme, amendate de Poliţia Locală
Oradea noastră
Poliţia Locală Oradea continuă să verifice modul în care orădenii respectă normele privind colectarea selectivă a deşeurilor. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice trebuie să arunce deşeurile menajere separat de cele care pot fi reciclate, adică hârtii, cartoane, PET-uri, doze de metal, plasticuri, sticle şi folii de nylon. În acest an, până acum au fost amendate 179 de asociații de proprietari și firme din oraș.
04 Septembrie 2017, 11:00
'Jurnalul Pădurii Craiului', primul ziar al turismului bihorean
Timp liber
Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor a publicat primul număr dintr-un ziar dedicat ariei protejate Pădurea Craiului. Poveşti cu exploratori adevăraţi, legende care se pierd în negura timpului, istorie, speologie, tradiţii încă vii, toate aceste subiecte fac parte din sumarul primei ediţii a "Jurnalului Pădurii Craiului".
02 Septembrie 2017, 18:38
Oradea de acum un secol şi Oradea actuală, prezentate în imagini paralele (FOTO)
Oradea noastră
Galeria Euro Foto Art găzduieşte, timp de o lună, o expoziţie de fotografie deosebită, ce prezintă publicului imagini din istoria Oradiei, puse lângă altele similare, contemporane. Ideea din spatele expoziţiei constă în compararea imaginilor vechi cu oraşul cu unele actuale, astfel evidenţiindu-se schimbările din ultimii circa 100 de ani.
01 Septembrie 2017, 18:36
Ai de aruncat deşeuri electrice şi electrocasnice? O nouă colectare, sâmbătă, în Oradea
Oradea noastră
Primăria Oradea anunţă organizarea sâmbătă, 2 septembrie 2017, a acţiunii lunare privind colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. În municipiul Oradea, sunt 5 puncte de colectare fixe.
01 Septembrie 2017, 14:20
Oradea de odinioară şi cea de azi: Evoluţia oraşului va fi prezentată în fotografii, la Galeria Euro Foto Art
Timp liber
Orădeni şi turişti deopotrivă sunt invitaţi joi la un vernisaj de fotografie în care Oradea este vedeta. Fotograful Kiss László a făcut o serie de fotografii în oraş din acelaşi unghi ca în diferite cărţi poştale de epocă. Aşadar, curioşii vor putea vedea, pe simezele Galeriei Euro Foto Art, cât de mult s-a schimbat oraşul.
31 August 2017, 07:50
Centrul şi cartierul! Primăria Oradea vrea să amenajeze 4 centre de cartier, adică piaţete care vor putea găzdui evenimente publice
Oradea noastră
Orădenii obişnuiţi să-şi dea întâlnire "în centru" vor trebui să se exprime mai precis când vor mai face invitaţia: pe viitor ar putea fi victimele unor confuzii. Primăria vrea să amenajeze încă patru "centre" în oraş, mai exact spus nişte piaţete de cartier, care să servească drept locuri de întâlnire, dar şi ca scene pentru evenimente cu audienţă mai redusă.
27 August 2017, 13:17
Colectaţi selectiv!
Oradea noastră
Pentru operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, reciclarea deşeurilor este o prioritate, pentru îndeplinirea căreia, însă, este necesar şi sprijinul orădenilor, concretizat în colectarea selectivă a deşeurilor.
26 August 2017, 18:39
Oradea ieri, Oradea azi: Povestea Parcului Rhédey
Oradea noastră
Imediat după unificarea administrativă a vetrei oraşului cu Velenţa, Subcetate şi Olosig, prin 1860, în Oradea a apărut ideea înfiinţării unui parc public de mari dimensiuni. Terenul identificat în acest scop era Grădina Rhédey, ce aparţinuse unui locotenent al armatei habsburgice, Rhédey Lajos, iar în 1804 fusese donat oraşului de către soţia acestuia.
26 August 2017, 16:07
Finish! Tânărul care a pedalat în scop caritabil de la Londra la Oradea a ajuns acasă (FOTO/VIDEO)
Jos pălăria
Dan Ghiţă, tânărul care a pedalat 3.400 de kilometri, de la Londra la Oradea, în scop caritabil, şi-a încheiat aventura joi seară. Dan a parcurs ultima mie de kilometri însoţit de unul dintre cei mai vechi şi buni prieteni ai săi, Rafael Hercuţ. Amândoi au fost întâmpinaţi în Vama Borş de părinţi, rude, prieteni sau simpli tineri care au aflat de călătoria lor şi au vrut să-i felicite.
24 August 2017, 20:40
Totul la spălat! RER spală şi dezinfectează containerele, pubelele şi platformele care le adăpostesc
Oradea noastră
Aşa cum face în fiecare vară de nouă ani încoace, operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, a demarat o amplă acţiune de spălare şi dezinfectare a containerelor şi pubelelor deţinute de asociaţiile de proprietari din Oradea. Noutatea acestui an este că muncitorii curăţă inclusiv platformele betonate în care sunt instalate recipientele.
24 August 2017, 17:30
'Patria' Shopping: Fostul cinematograf devine centru comercial (FOTO)
Oradea noastră
Fostul cinematograf Patria din strada Transilvaniei, folosit în anii ’90-2000 ca Discoteca No Problem, a intrat în şantier. Proprietarul clădirii, firma Euro Bison, extinde spaţiul şi îl reamenajează cu funcţiunea de complex comercial.
24 August 2017, 15:52
Grădinăreasa de la bloc: Orădeanca Maria Dochia a transformat spaţiul din jurul blocului într-o grădină de toată frumuseţea (FOTO)
Oradea noastră
Dacă vrei o schimbare, trebuie s-o declanşezi chiar tu! Este deviza unei orădence, Maria Dochia, care şi-a impresionat vecinii după ce a transformat spaţiul din jurul blocului unde locuieşte, plin de gunoaie şi buruieni, într-o grădină ca un colţ de rai.
Ne enervează: Malurile Crişului în zona Sovata, pline de gunoaie şi de şobolani
Ne enervează
În zona Sovata, malurile Crişului Repede sunt doldora de gunoaiele pe care le lasă în urma lor unii pescari şi trecători. Acestea atrag şobolanii
23 August 2017, 10:27
Primăria Oradea scoate la licitaţie terenuri pentru case în Cartierul Tineretului
Știri Bihor
Primăria Oradea organizează o nouă licitaţie publică cu strigare pentru concesionarea unor parcele de teren, de câte 250 mp, situate în Cartierul Tineretului, pentru construirea de locuinţe familiale. Preţul de pornire a licitaţiei este de 3 lei/mp/an.
Deci, se poate! Pista de alergat din pădurea Felix, dotată cu bănci, coșuri de gunoi și iluminat
Jos pălăria
Orădenii care au ieşit zilele trecute la alergat sau la o simplă plimbare prin pădurea din Băile Felix au avut o surpriză: Primăria Sânmartin a montat bănci şi coşuri de gunoi de-a lungul pistei, ba chiar a şi iluminat aleile.
22 August 2017, 15:59
Pentru o comunitate sănătoasă
Oradea noastră
Zilele de vară sunt o provocare pentru donarea de sânge. Motivele? Temperaturile ridicate, la care nu ne adaptăm uşor şi care determină un ritm de viaţă mai lent, vacanţele binemeritate şi chiar comoditatea.
22 August 2017, 12:21
De acord sau nu? Primăria supune dezbaterii regulile stricte pentru centrul istoric
Știri Bihor
Setul de reguli prezentat recent de primarul Ilie Bolojan pentru centrul istoric, care prevede, de pildă, că în acest perimetru nu pot funcţiona magazine second-hand, spălătorii auto ori case de amanet, este supus dezbaterii publice. Orădenii pot transmite propuneri privind regulamentul pentru stimularea dezvoltării centrului istoric până cel târziu pe 21 septembrie, când documentul va fi discutat la Primărie.
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Efectele furtunii în Bihor: Sătenii din Rieni se grăbesc să-şi repare acoperişurile, pădurile au fost puse la pământ (FOTO/VIDEO)
 • Criză la Consiliul Judeţean: Şedinţa de marţi a fost anulată după ce aleşii PNL au boicotat-o. Mang: Ne dorim alegeri anticipate (FOTO/VIDEO)
 • Unanimitate la PSD Bihor: Ana Maria Tiron, executată pe repede-înainte, la cererea lui Mang (FOTO)
 • Bilanţ ISU Crişana, după furtună: zeci de persoane au fost rănite în Bihor. Cursuri suspendate, luni, în 18 școli (FOTO / VIDEO)
 • Prăpăd în Bihor, după vijelie: Aproape 40 de localităţi afectate, copaci şi stâlpi de curent căzuţi, 150 de turişti blocaţi în zona Barajul Leşu (FOTO)
 • Festivalurile din Oradea, 'bătute' de furtună: Mai multe standuri şi umbrele au fost distruse, iar unele concerte anulate (FOTO/VIDEO)
 • Circa 800 de concurenţi au luat startul la Oradea City Running Day. Vezi LIVE cursele! (FOTO/VIDEO)
 • Viticultori din judeţ au transformat Parcul Bălcescu în mustărie (FOTO)
 • Debut cu puţini ofertanţi şi participanţi la Zilele Culturii Maghiare din Cetate (FOTO)
 • Investiţii de 4,1 milioane euro. Lucrările de reabilitare a Palatului Vulturul Negru s-au încheiat (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON