URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 28 IUNIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lichelele de politicieni convoacă de urgenţă duminica Parlamentul, să-şi scape pielea, dar pentru o problemă atât de gravă de sănătate publică precum epidemia de rujeolă nu-şi bat capul nici în mijlocul săptămânii. Iar Florian Bodog, în cele 6 luni cât a stat ministru, nu a reuşit să procure vaccinurile necesare, fiind preocupat mai degrabă să se bată cu Arafat pentru achiziţionarea unor ambulanţe. Prietenii ştiu de ce.
Zic şi eu
Adrian Cris
Aţi văzut vreodată un alcoolic căruia îi ard buzele după o cinzeacă, dar lefter şi în plus şi cu vechi datorii făcute pe caiet şi lăsate neachitate, milogindu-se la crâşmarul din cartier să-i dea o Săniuţă în schimbul hainelor de pe el, başca al tabloului de familie? Mie în postura asta - total degradantă, ba şi cu nădragii uzi - mi s-a părut PSD-ul când a promis UDMR că-i va da, în schimbul unor voturi la trântirea Guvernului, tot ce-au visat toţi Hunorii încă din burta mamei.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în Cetate, înainte de concertul lui Harry Tavitian, de la "Zilele Sfântului Ladislau", eram la standul de bere. Coadă scurtă, servire rapidă şi eficientă, executată de două fete şi un băiat. Ajung în faţă însetat: "Daţi-mi, vă rog, tot butoiul!". Pe feţele celor trei nicio reacţie. Mai încerc o dată, râzând...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre noua versiune de mobil a site-ului eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În această perioadă de criză politică la nivel guvernamental, revin în discuție ipotezele în care poate înceta madatul guvernului acordat în urma votului de investitură din parlament. În urma revizuirii din 2003, Constituția României este mult mai strictă cu privire la situațiile în care poate înceta acest mandat, primul ministru neputând fi revocat nici de președinte și, cu atât mai puțin, de partidul care l-a propus.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Răspândirea tehnologiilor bazate pe electricitate a dus la creşterea numărului de accidente. Circa o treime din traumatismele datorate curentului de înaltă tensiune apar la electrotehnicieni, o treime la muncitorii din construcţii, iar restul accidentelor nu sunt legate de locul de muncă.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cunoscute în limbaj popular drept "fetişuri", parafiliile sunt impulsuri sexuale regulate şi intense, fantezii şi comportamente sexuale legate de persoane, părţi ale corpului, obiecte, suferinţa sau umiliera altora sau a sinelui şi alte asemenea comportamente sau fantezii care ies din ceea ce este considerat drept "normă". Printre cele mai cunoscute parafilii se numără sadismul și masochismul.
Încep lucrările la Parcul Sportiv Salca III: Terenuri de tenis, baschet şi fotbal în zona Lotus Center
Oradea noastră
Asocierea firmelor Abed Nego şi Sport Arena a câştigat licitaţia pentru amenajarea Parcului Sportiv Salca III, din cartierul Nufărul. Constructorii vor începe munca săptămâna viitoare, cu un termen de execuţie de 6 luni, valoarea contractului fiind de 3,6 milioane lei.
De Ziua Dunării, bihorenii sunt chemaţi să planteze flori pe malul Crişului
Oradea noastră
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri va celebra şi în acest an Ziua Dunării. Bihorenii sunt chemaţi joi să planteze flori pe malul drept al Crişului Repede, vizavi de Primărie. După muncă, toţi voluntarii se vor plimba gratuit cu hidrobicicletele.
28 Iunie 2017, 12:40
Vacanţă în siguranţă
Oradea noastră
Odată cu începutul vacanţei şcolare, este de aşteptat ca afluxul de turişti în zona montană a judeţului Bihor să crească semnificativ. Ca să îţi petreci excursia în siguranţă, salvatorii montani din cadrul Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor îţi fac o serie de recomandări.
25 Iunie 2017, 18:51
Preşedintele filialei bihorene a Crucii Roşii, Alexandru Pantea: „Suntem unul dintre judeţele cu cei mai puţini săraci”
Oradea noastră
De zeci de ani, Crucea Roşie funcţionează şi în Bihor, unde, din fericire, voluntarii asociaţiei n-au prea avut dezastre după care să intervină. „Ne axăm pe organizarea de cursuri de prim-ajutor, pentru ca toată lumea să ştie ce are de făcut într-o situaţie de urgenţă, şi pe ajutorarea unor familii de sărmani din judeţ”, spune directorul Alexandru Pantea. Şi, tot din fericire, Bihorul este printre judeţele cu cei mai puţini sărmani, afirmă el.
25 Iunie 2017, 13:15
Oradea ieri, Oradea azi: Oraşul de pe Criş, Budapesta în miniatură
Oradea noastră
Localurile din Oradea începutului anilor 1900 erau celebre în toată Ungaria datorită eleganţei şi calităţii clienţilor. Oraşul traversa o perioadă fastă, marcată de investiţii în clădiri noi, în cultură şi în creşterea calităţii vieţii. Centrul urbei se îmbogăţise rapid cu numeroasele palate ce adăposteau la parter magazine, ateliere şi spaţii de alimentaţie publică. Totuşi, cadrele vieţii moderne erau specifice doar unei mici părţi a populaţiei.
24 Iunie 2017, 11:27
Oradea, printre oraşele cu cel mai bun acces la spaţii verzi şi facilităţi sportive
Oradea noastră
Un nou studiu Storia.ro pune Oradea în fruntea ţării. Conform unui sondaj realizat de această platformă, Oradea, Braşov şi Miercurea Ciuc sunt oraşele cu cel mai bun acces la facilităţi de recreere, adică spaţii verzi, terenuri de sport şi activităţi culturale.
22 Iunie 2017, 19:25
Harnici la reciclare: În primele 5 luni din an, orădenii au trimis la reciclat cu 40% mai multe deşeuri decât în acelaşi interval din 2016
Oradea noastră
Orădenii îşi dezvoltă simţul ecologic! Din ianuarie până în luna mai, utilajele operatorului licenţiat de salubritate al oraşului, RER Ecologic Service, au dus la staţia de sortare a deşeurilor mult mai multe materiale reciclabile decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că tot mai numeroşi locuitori au înţeles mesajul pe care Primăria şi RER îl transmit constant: colectarea selectivă a deşeurilor este o necesitate, nu un moft.
21 Iunie 2017, 11:39
Amendă pentru fentă: Poliţia Locală Oradea a amendat, într-o singură zi, 21 de firme care aruncau deşeuri menajere în containerele de reciclabile
Oradea noastră
Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru firme. Săptămâna trecută, agenţii Poliţiei Locale Oradea au verificat dacă societăţile comerciale se achită de această sarcină şi au constatat că numeroase companii profită de facilitatea oferită de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, care colectează gratuit deşeurile reciclabile, şi aruncă în aceste recipiente inclusiv deşeurile menajere. Într-o singură zi, agenţii au amendat 21 de firme!
19 Iunie 2017, 17:45
Ţarcuri 'deconectate': 33 de ţarcuri pentru deşeuri au fost prădate de hoţi în Oradea
Oradea noastră
Ţarcurile pentru containere amenajate de RER Ecologic Service au fost ţinta hoţilor, săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri. 33 de asemenea incinte, toate din Rogerius, au rămas fără bateriile fotovoltaice care alimentează sistemul automat de închidere.
19 Iunie 2017, 13:32
33 de baterii fotovoltaice, furate din ţarcurile de deşeuri din Oradea
Bihor
Ţarcurile cu containere amenajate de RER Ecologic Service în Oradea au fost ţinta hoţilor, în noaptea de joi spre vineri. 33 de astfel de incinte, toate din Rogerius, au rămas fără bateriile fotovoltaice care alimentează sistemul automat de închidere, hoţii dispărând fără urmă.
16 Iunie 2017, 15:37
Proiect de 14 milioane de lei: Strada Barcăului va avea 5 hectare de spaţii verzi şi terenuri de joacă (FOTO)
Bihor
Primăria vrea să transforme strada Barcăului într-un coridor verde al cartierului Ioşia. Municipalitatea speră că va obţine 14 milioane de lei din fonduri nerambursabile europene, pentru a amenaja pe această stradă 3 hectare de spaţii verzi şi alte două de terenuri de sport.
13 Iunie 2017, 19:09
Preşedintele CRSE Munţii Apuseni, Florin Budea: 'Tot ce faci pentru natură faci pentru copiii şi nepoţii tăi'
Oradea noastră
Una dintre cele mai vechi organizaţii de mediu din Bihor, Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, promite să reînvie. După câţiva ani de inactivitate, ONG-ul are din luna ianuarie un nou preşedinte. Vechi jurnalist cu preocupări ecologiste, Florin Budea îşi doreşte ca asociaţia pe care o conduce să vegheze la protejarea mediului în judeţ, să-i înveţe pe oameni de ce este nevoie de ecologişti, dar şi să tragă de mânecă autorităţile locale atunci când acestea uită că omenirea va avea un viitor sănătos doar ocrotind natura. "Tot ce faci pentru natură faci pentru copiii şi nepoţii tăi", în interviul acordat BIHOREANULUI.
11 Iunie 2017, 19:59
Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost 'Einsteinul Bihorului', evreul premiat de însuşi Stalin
Oradea noastră
Cercetarea bitumurilor i-a permis lui Váradi Ernest să realizeze mai multe tipuri de produse destinate construcţiei de drumuri, dar şi produse cosmetice, larg apreciate în America şi Asia. El este, de asemenea, inventatorul polimerilor, dar a fost nevoit să-şi cedeze descoperirile Elenei Ceauşescu.
11 Iunie 2017, 16:52
Un birou cât un parc
Oradea noastră
În tot oraşul sunt patru piane la care elevii şi studenţii pot să exerseze. Acum mai au o pianină în Parcul Libertăţii. Fără să-i cheme cineva, tinerii au stat la coadă ca să cânte. Unii dintre ei vin zilnic la aceeaşi oră, iar domni şi doamne care nu-i cunoşteau până acum vin special să-i asculte. Dacă veţi veni să-i vedeţi, îi veţi găsi pe toţi frumos îmbrăcaţi, cu zâmbetul pe buze...
11 Iunie 2017, 13:44
Oradea: şi frumoasă, şi curată! Analiza sondajului care arată că Oradea este, după Braşov, al doilea cel mai curat oraş din ţară
Bihoreanul tipărit
Orădeni, fiţi mândri de oraşul vostru! Brașov, Oradea și Cluj-Napoca sunt considerate cele mai curate orașe din România, conform unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro. Peste 6.300 orădeni au răspuns unui chestionar privind nivelul de curăţenie din oraşul şi cartierele în care locuiesc, oferind calificative bune urbei. Vezi aici o analiză a acestui sondaj!
10 Iunie 2017, 14:29
Drumul reciclării: Cum sunt sortate deşeurile valorificabile adunate din Oradea pentru a fi transformate în noi produse (FOTO/VIDEO)
Oradea noastră
Dacă sunt depuse corect, în recipientele anume dedicate, deşeurile reciclabile ale orădenilor pot ajunge încă o dată în casele noastre. Bineînţeles, într-o formă nouă! Colectarea selectivă a deşeurilor înseamnă că, după ce este adunată de muncitorii RER Ecologic Service din containere, igluuri sau saci galbeni, aşa-numita fracţie uscată este transportată în staţia de sortare din Episcopia, unde resturile sunt separate pe categorii şi culori, balotate şi expediate firmelor specializate în transformarea lor în materie primă.
09 Iunie 2017, 19:13
Intră în lucru: Primăria Oradea a semnat contractele pentru reabilitarea faţadelor a trei clădiri din centrul istoric (FOTO)
Oradea noastră
Clădirile de pe strada Iosif Vulcan 4-6, strada Republicii 31 şi Piaţa Ferdinand 3 se vor îmbrăca în schele. Primăria orădeană a semnat contractele pentru reabilitarea faţadelor celor trei clădiri, câştigătoarea licitaţiei fiind asocierea unei firme ungureşti cu una din Aleşd.
Plan de fugă: Planul Oradiei pentru situaţii de urgenţă inventariază 12 riscuri majore pentru siguranţa locuitorilor
Bihoreanul tipărit
Planul Oradiei pentru situaţii de urgenţă inventariază 12 riscuri majore pentru siguranţa locuitorilor, de la inundaţii şi viituri la incendii şi cutremure. Află detalii!
08 Iunie 2017, 13:55
Ne enervează: Bancă ruptă, în Parcul Libertății
Ne enervează
Parcul Libertăţii, unul dintre cele mai frumoase din Oradea, ar mai trebui vizitat din când în când şi de angajaţii Primăriei. Nu de alta, dar în timp ce florarii de la chioşcul de lângă pod îmbogăţesc zona cu plante colorate, ba chiar şi o filigorie cu o pianină, o bancă din jur a fost ruptă.
06 Iunie 2017, 10:48
Oradea ieri, Oradea azi: Cum s-a născut Bulevardul Dacia
Oradea noastră
În anii ’20-’30, odată cu extinderea zonei de case către vestul oraşului, a început delimitarea unui nou drum, azi Bulevardul Dacia. Până atunci, se putea ajunge spre frontieră numai prin satul Episcopia. Într-o primă fază, noua arteră străbătea o parte a curţilor, nu ieşea în afara oraşului şi purta numele strada Vasile Stroescu...
28 Mai 2017, 17:12
România mea curată!
Oradea noastră
"Natura şi educaţia sunt asemănătoare, căci educaţia îl transformă pe om şi, prin această transformare, creează natura", spunea filosoful grec  Democrit. Pornind de la această idee, consider că a sosit momentul să facem paşi concreţi în a promova şi a conştientiza protecţia mediului. Pentru ca noi şi generaţiile viitoare să avem un mediu curat şi sănătos, trebuie să ne schimbăm obiceiurile.
28 Mai 2017, 14:00
Trubadura: Ioana Butnăraşu îi bucură pe orădeni, cântând la chitară în pasajele subterane ale oraşului (VIDEO)
Oradea noastră
Trecând prin pasajele subterane ale oraşului, mulţi orădeni s-au întrebat, cu siguranţă, cine e tânăra delicată care, folosindu-se de o chitară şi de vocea puternică, dă culoare cenuşiului acestor goluri de sub şosele. Este Ioana Butnăraşu, o orădeancă de 26 de ani care se declară fericită cântând pentru trecătorii necunoscuţi. Ar putea s-o facă în pub-uri sau pe scenele unor festivaluri, dar preferă străzile. "Aici mă simt liberă", explică ea.
28 Mai 2017, 10:48
Aruncaţi aici! Orădenii vor putea preda gratuit deşeurile vegetale, reciclabile, mobilierul şi molozul rezultat din construcţii
Oradea noastră
Ca să scape oraşul de depozite clandestine de gunoaie şi ca să stimuleze orădenii să colecteze selectiv deşeurile, Primăria şi RER Ecologic Service amenajează în zona cimitirului municipal un centru de colectare unde cetăţenii vor putea arunca gratuit deşeuri vegetale, reciclabile, electrice şi chiar resturi din construcţii. O astfel de platformă, amenajată pe cheltuiala RER Ecologic Service, este o premieră pentru România!
28 Mai 2017, 09:45
Sondaj: Oradea, al doilea cel mai curat oraş din ţară
Oradea noastră
Braşov, Oradea şi Sfântul Gheorghe sunt considerate cele mai curate oraşe din România, conform unei analize realizate de platforma de imobiliare Storia.ro. Peste 6.300 de orădeni au răspuns unui chestionar privind nivelul de curăţenie din oraşele şi cartierele în care locuiesc, oferind calificative bune urbei de pe Crişul Repede.
24 Mai 2017, 18:24
Padişul prinde rădăcini! Elevii din Rieni au plantat zeci de puieţi în Padiş
Jos pălăria
În timp ce dispariţia pădurilor din Parcul Natural Apuseni se vede din satelit, 25 de elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Rieni, însoţiţi de profesori, au încercat să declanşeze schimbarea.
24 Mai 2017, 13:35
Zero Risipă! Ca să recicleze 15% din deşeuri în fiecare an, Oradea va adopta măsuri aplicate în oraşele membre ale reţelei Zero Waste
Oradea noastră
De acum înainte, Oradea va primi sfaturi despre cum să recicleze deşeurile de la reprezentanţii altor oraşe din lume ce compun reţeaua Zero Waste Cities, din care fac parte inclusiv localităţi ce şi-au propus ca în decurs de patru ani să atingă o rată de reciclare de 80%. Scopul Oradiei nu e chiar atât de ambiţios, municipalitatea propunându-şi ca în primă fază doar să respecte ţintele anuale privind reducerea cu 15% a cantităţilor de deşeuri ce ajung la groapa de gunoi.
24 Mai 2017, 10:19
Culoare şi muzică: Florarul Marius Sabău a pus o pianină în Parcul Libertăţii, ca să aibă elevii şi studenţii unde să exerseze (VIDEO)
Jos pălăria
După ce a umplut Parcul Libertăţii din Oradea cu mii de lalele colorate, pe propria cheltuială, florarul Marius Sabău, care are chioşcul Florius Art din parc, umple locul şi cu muzică. Tot pe banii lui, orădeanul a făcut la comandă o pianină, pe care a montat-o într-o filigorie din parc, şi aceasta făcută tot de el. "Ca să aibă elevii şi studenţii unde să exerseze", îşi explică Marius gestul filantropic.
23 Mai 2017, 18:18
Duşi cu pluta, din nou: Elevii Liceului German s-au dat pe Criş cu o plută făcută din PET-uri (FOTO)
Burta pe carte
Elevii Liceului Teoretic Friedrich Schiller din Oradea dedică săptămâna Şcolii altfel ecologiei. Ca să atragă atenţia asupra poluării şi importanţei colectării selective a deşeurilor, ei s-au dat, luni, cu o plută făcută din PET-uri pe apele Crişului Repede, iar marţi fac ei înşişi curăţenie pe malurile râului.
23 Mai 2017, 11:59
Dezbatere pentru Legea mirosurilor, la Primăria Oradea
Bihor
Sala mare a Primăriei va găzdui pe 25 mai, de la ora 17, o dezbatere pe tema unui proiect de lege iniţiat de parlamentarii USR, pentru combaterea poluării olfactive. Politicienii vor să supună votului Parlamentului o lege care să clarifice cum şi în ce context pot funcţiona firmele care emană mirosuri neplăcute şi nesănătoase, astfel încât să nu îi afecteze pe cei care locuiesc în vecinătatea lor.
22 Mai 2017, 12:20
Oradea lacustră. Ca să n-o mai inunde ploile torenţiale, Oradea are nevoie de 50 milioane euro
Bihoreanul tipărit
Oradea se inundă la fiecare ploaie mai serioasă deoarece extinderea reţelei de canalizare pluvială nu a ţinut pasul cu urbanizarea accelerată din ultimii ani. Casele din strada Ciheiului, curţile din Gheorghe Doja, beciurile blocurilor de pe Italiană şi toate zonele mai joase din oraş sunt inundate de ploile torenţiale de primăvară, care au provocat şi Universităţii pagube de peste 100.000 euro.
22 Mai 2017, 10:52
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
 • Mai mare nu se poate! Campionul de culturism Ion Marin a deschis cea mai mare sală de fitness din regiune, pe 2.500 metri pătraţi (FOTO)
 • Ziua drapelului: Oficialităţile judeţului, în frunte cu subprefectul Iulius Delorean, au sărutat Tricolorul (FOTO)
 • Tengo Salonta a câştigat etapa a doua din Interliga de futnet (FOTO)
 • A început Bacalaureatul! Peste 4.200 de absolvenţi bihoreni susţin primul examen scris (FOTO)
 • Plin de lume! Legendara trupă ungară Omega a făcut show de zile mari la Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Vitejii Sfântului Ladislau au ieşit la paradă prin Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Hora mare pe motoare! Cargo a 'turat' la maxim atmosfera Bike Fest X 3 (FOTO / VIDEO)
 • Sute de motociclişti s-au distrat la Bike Fest, în Băile 1 Mai (FOTO / VIDEO)
 • Exerciţiu reuşit al Serviciului de Ambulanţă, la Hotel Perla din 1 Mai: Un tânăr a fost salvat de la înec, după ce a fost lovit de un amic (FOTO / VIDEO)
 • Şapte tinere dichisite au reînviat povestea Sânzienelor în zona centrală a Oradiei (FOTO)
TIMP LIBER
Timp liber
CURS VALUTAR
 • 1 USD = 4.0522 RON
 • 1 EUR = 4.563 RON
 • 1 HUF = 0.0148 RON