URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea noastră

Curățenie... devansată: Ce pot face cu resturile vegetale orădenii care s-au apucat deja de curățenia prin grădini
Oradea noastră
Vremea frumoasă și temperaturile pozitive i-au determinat pe mulți orădeni să se apuce deja de curățenia de primăvară, adică să tundă pomi și gard viu, să curețe buruienile ori să planteze flori. Hărnicia vine și cu o dilemă: ce pot face cu deșeurile vegetale? Răspunsul îl oferă RER Vest.
16 Februarie 2024, 12:30
Scumpă demolare! De ce s-a dublat prețul pentru depozitarea deșeurilor din construcții și ce soluții au orădenii
Oradea noastră
Orădenii care vor să facă lucrări de renovare sau au în plan să demoleze clădiri trebuie să se aștepte la costuri mai mari pentru gestionarea deșeurilor rezultate. Începând din acest an, pe lângă taxa de depozitare, pentru resturile din construcții predate depozitului județean de deșeuri se aplică și o taxă specială, cea de economie circulară.
16 Februarie 2024, 11:03
Artizan de frumos: Cine este Mirela Dobrescu, artista care a transformat măștile bolnavilor de cancer în artă (FOTO)
Oradea noastră
Până pe 18 februarie, în Casa Darvas-La Roche, curioșii pot descoperi o expoziție inedită. Măști medicale, folosite de pacienții de cancer în timpul tratamentelor de radioterapie, au fost transformate în obiecte de artă, la inițiativa asociației orădene Buni Prieteni Împotriva Cancerului și prin talentul Mirelei Dobrescu, un artizan care dă o nouă viață obiectelor vechi. „Am o pasiune pentru reinventare, inclusiv a mă reinventa”, spune artista.
16 Februarie 2024, 08:01
Pasiune și gheață: Câteva considerații despre Campionatul European de Înot în Ape Înghețate de la Oradea
Oradea noastră
Campionatul European de Înot în Ape Înghețate, desfășurat la Oradea între 2 și 4 februarie, a fost o experiență de neuitat pentru cei 322 de înotători și susținătorii lor. Reacțiile lor au fost măgulitoare pentru Oradea, aceștia spunând că nu se așteptau să aibă condiții atât de bune, cu toate facilitățile gândite în beneficiul sportivilor, până la cel mai mic detaliu.
13 Februarie 2024, 14:45
Aruncați cu răspundere! Ce facem cu cenușa, produsele de igienă din materiale biodegradabile sau jucăriile vechi?
Oradea noastră
Pe lângă grija pentru mediu, colectarea separată înseamnă și să cunoaștem deșeurile și felul în care se descompun. Cel mai bun exemplu este plasticul: abandonat în natură, se degradează în 500 de ani, de aceea locul lui este în sacul sau pubela galbenă.
04 Februarie 2024, 12:39
E-factura RER Vest: Compania oferă tuturor posibilitatea de a primi factura electronică
Oradea noastră
Indiferent că este vorba de orădeni care locuiesc la casă, de asociațiile de proprietari care îi reprezintă pe cei care stau la blocuri sau de firmele din oraș, RER Vest oferă tuturor posibilitatea de a primi factura electronică.
03 Februarie 2024, 15:21
Oradea ieri, Oradea azi: Care este povestea casei Salomon Goldstein (FOTO)
Oradea noastră
Clădirea cu parter şi două etaje de pe strada Postăvarului nr. 2, colţ cu strada George Coşbuc, este uşor observabilă din Piaţa Ferdinand, fiind cap de perspectivă de-a lungul străzii Teatrului. Se numeşte casa Salamon Goldstein, după numele comanditarului. Imobilul a fost proiectat în anul 1911 de către arhitectul Sztarill Ferenc, cu parter comercial (magazin de textile), două etaje cu apartamente, de 3, 4 şi 5 camere, şi o spălătorie în mansardă.
03 Februarie 2024, 09:01
Ne enervează: Ce faceți cu ditamai gropoiul? (FOTO)
Ne enervează
În primăvara anului trecut, Parcul 1 Decembrie a fost brăzdat din cauza unor lucrări de termoficare, șantier de pe care muncitorii au plecat între timp. Însă au lăsat în urmă ditamai groapa, probabil gândindu-se că, dacă tot intră parcul în șantier, să nu se mai obosească alți Dorei săpând...
Curățenie în reformă: Noul regulament de salubritate îi va obliga pe orădeni să plătească dublu pentru deșeurile aruncate de-a valma
Oradea noastră
Orădenii au ocazia să spună cum ar vrea să se facă salubritatea din Oradea. Primăria a publicat, spre consultare publică, regulamentul pe care îl propune și care prevede, printre altele, că orădenii vor plăti dublu față de costul normal al facturii, dacă nu respectă colectarea separată. În plus, riscă și amendă pentru că împiedică reciclarea...
31 Ianuarie 2024, 14:41
Aquaman: Un orădean campion la înot în ape înghețate aduce acasă o competiție europeană (FOTO)
Oradea noastră
În primele zile din februarie, Oradea va scrie istorie în cartea mondială a sportului. Primul campionat european de înot în ape îngheţate se va desfăşura în oraş între 2 şi 4 februarie, iar peste 300 de temerari din 27 de ţări vor încerca să demonstreze anduranţă în acest sport riscant.
31 Ianuarie 2024, 08:01
Câinii tuturor
Oradea noastră
"Devii răspunzător de-a pururi pentru ceea ce ai îmblânzit". Cuvintele Micului Prinţ ar trebui să fie mottoul fiecărui om care a "îmblânzit" vreodată un câine. Câinii sunt parte a comunităţilor noastre dar, din păcate, mulţi devin victimele nepăsării şi neglijenţei oamenilor, ajungând pe străzi, expuşi la pericole precum accidente, boli, capturarea şi închiderea în adăposturi publice, unde condiţiile lasă de dorit şi se practică eutanasia. Devin, astfel, câinii nimănui şi ai tuturor.
29 Ianuarie 2024, 12:35
'Nu există câine rău, ci doar plictisit”. Medicul veterinar Daiana Nășcan explică de ce este benefică sterilizarea animalelor
Oradea noastră
În acest an, toți câinii cu stăpân din Oradea vor putea fi sterilizați gratuit. După ce, în toamnă, a demarat o campanie gratuită de microcipare a câinilor cu stăpân din oraș, operațiune efectuată de doi doctori veterinari, acum Primăria își asumă costurile sterilizării, ca o măsură menită să prevină abandonarea cățeilor. Estimările arată că Oradea are cam 10.000 de câini cu stăpân, iar oricare animal nesterilizat înseamnă un risc ca puii să ajungă pe străzi.
21 Ianuarie 2024, 09:26
Oradea ieri, Oradea azi: Cum a devenit centrul civic cea mai complexă intersecție din oraș
Oradea noastră
Acum 50 de ani, zona cunoscută în Oradea drept „centrul civic” era un microcartier cu locuințe, spații comerciale, autogară și străzi mici, precum Cele Trei Crișuri, Heinrich Heine și Iancu de Hunedoara, ultima intrând direct în poarta de vest a Cetății. Pentru că zona devenea tot mai aglomerată, fiind și o intersecție a tramvaielor, la începutul anilor ‘70 s-a vorbit despre sistematizarea ei, astfel încât să fie mai ușor circulabilă.
20 Ianuarie 2024, 09:20
Calendarul curățeniei: Când va colecta RER Vest deșeurile voluminoase și periculoase din Oradea?
Oradea noastră
Pentru ca orădenii să își poată planifica cum scapă de vechea canapea, de mobilierul de baie sau chiar de vopseaua care a rămas după ce și-au renovat apartamentele sau casele, operatorul de salubrizare RER Vest a stabilit deja datele pentru cele patru campanii de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase.
19 Ianuarie 2024, 18:01
Conectați la natură
Oradea noastră
Ce înseamnă spații verzi proiectate și amenajate sustenabil? Ce putem face, ca simpli cetățeni, pentru a avea acces la parcuri și spații publice de calitate? Cum legăm parcurile între ele, cu trasee pietonale și velo, pentru a transforma orașul dintr-unul parcă făcut pentru mașini într-unul pentru oameni? Cum facem să avem spații verzi reale între blocuri, cu locuri de socializare și activități pentru toate vârstele?
19 Ianuarie 2024, 10:55
Ce facem cu brazii? Află care sunt regulile de colectare de către RER
Oradea noastră
Ca în fiecare an după sărbătorile de iarnă, compania RER Vest colectează separat brazii naturali folosiți de orădeni, în cadrul unei campanii realizate în colaborare cu administrația locală.
18 Ianuarie 2024, 16:08
Ne enervează: Trotuarul spart de săptămâni bune pe Șirul Canonicilor (FOTO)
Ne enervează
De săptămâni bune, pe strada Șirul Canonicilor, trotuarul din apropierea Catedralei Romano-Catolice pare o cursă cu obstacole pentru orădeni. Un șanț săpat pentru rețelele de utilități n-a mai fost acoperit și nici trotuarul n-a fost refăcut, astfel că trecătorii trebuie să ocolească zona mergând pe șosea.
Bani la gunoi: Anul 2024 aduce scumpiri în salubritatea bihoreană, determinate de obligația de a separa mai bine deșeurile
Bihoreanul tipărit
Chiar dacă sunt sătui să audă de scumpiri, bihorenii primesc încă o veste proastă: din acest an, și facturile de salubritate vor crește. Pentru descurajarea depozitării deșeurilor la halda de gunoi și încurajarea sortării lor, taxa de economie circulară, care se aplică fiecărei tone de resturi reziduale, s-a dublat. Această creștere se va resimți în facturi încă din luna februarie, dar s-ar putea și să nu fie singura...
16 Ianuarie 2024, 13:01
Școala de pe mal: La plimbare, orădenii pot învăța despre viața acvatică a Crișului Repede (FOTO)
Oradea noastră
La o simplă plimbare pe malul drept al Crișului Repede, în zonele Sovata, Libertății și Silvaș, orădenii pot învăța despre viața acvatică a râului. Cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea și al Asociației Aqua Crisius, Grupul Pescarilor Sportivi Orădeni a amplasat mai multe panouri cu informații despre peștii care trăiesc în Criș, scrise atât în limba română, cât și în maghiară.
De ce să reciclăm? RER Vest oferă câteva motive pentru care orădenii să respecte colectarea separată a deșeurilor
Oradea noastră
Un oraş curat şi responsabil cu mediul înconjurător este unul în care deșeurile sunt corect gestionate. De aceea, colectarea separată este o obligație pentru toţi orădenii, iar RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. Iar pentru cei care nu și-au găsit încă motivația, le oferă și câteva argumente pro-sortare.
04 Ianuarie 2024, 12:43
Pescari cu carte: Povestea celor doi specialiști care au scris prima carte dedicată peștilor din Oradea
Bihoreanul tipărit
Râul Crișul Repede este, de departe, cea mai importantă atracție naturală a Oradiei. Străbătând orașul de la est la vest, le oferă orădenilor un loc prielnic pentru relaxare și plimbare în aer liber, dar este și casă bună pentru numeroase viețuitoare. În premieră, doi specialiști în ihtiologie, adică studiul peștilor, au făcut o radiografie la zi a apelor municipale ale râului și au publicat o carte intitulată sugestiv „Peștii Crișului Repede în Oradea”. Andrei Togor și Mihnea Moraru au făcut și o descoperire importantă: în râul orașului viețuiesc 35 de specii de pești, adică jumătate din toate speciile din Ardeal.
Oradea ieri, Oradea azi: Scurta istorie a parcărilor etajate din oraș
Oradea noastră
În anii 2000, numărul mașinilor din Oradea a crescut mult mai repede decât cel al locurilor de parcare. Cea mai simplă soluție a fost amenajarea unor zone de staționare pe terenurile virane, dar nu și în zona centrală, unde disponibilitățile erau limitate. În 2006, Oradea avea 8.000 de locuri de parcare și peste 50.000 de mașini.
02 Ianuarie 2024, 09:23
Anul se schimbă, regulile nu: RER Vest vă îndeamnă să respectați colectarea separată a deșeurilor și în 2024. Vezi calendarul ridicărilor!
Oradea noastră
Anul 2023 a adus o schimbare importantă pentru orădeni: deșeurile nu se mai separă în trei fracții, ci în cinci. În loc să arunce resturile reciclabile de-a valma, orădenilor li se cere să le împartă pe categorii, ceea ce crește șansele fiecărui tip de ambalaj să redevină materie primă. Regulile de colectare separată rămân valabile și în anul 2024, așa că RER Vest le reamintește tuturor clienților săi care este locul fiecărui deșeu.
Bugetare fără căutare. Orădenii, cârcotași, dar dezinteresați: bugetarea participativă a fost decisă de o mână de oameni
Oradea noastră
Ediția din 2023 a bugetării participative, programul prin care Primăria le dă orădenilor puterea să decidă investiții din oraș, s-a încheiat așa cum s-a desfășurat: aproape fără să fie sesizată de locuitorii urbei. Prin vot, orădenii au decis ideile câștigătoare, dar numărul electorilor a fost atât de mic, încât un proiect a prins lozul câștigător susținut de doar 15 oameni! „Pentru ediția de anul viitor, trebuie să facem mai multă publicitate”, recunoaște viceprimarul Marcel Dragoș.
30 Decembrie 2023, 18:31
Spre 2024, cu încredere
Oradea noastră
2023 a fost anul în care Oradea a dat tonul din nou în domeniul colectării separate, la nivel național. După ce deja la casele din oraș se aplicase principiul „plătește pentru cât arunci”, din acest an, orădenii de la case colectează în cinci fracții: plastic-metal, hârtie-carton, sticlă, deșeuri biodegradabile și deșeuri reziduale. 
30 Decembrie 2023, 16:23
Ne enervează: Tabelele de afișaj care nu funcționează în stațiile OTL
Ne enervează
Tehnica modernă pare că este o nucă tare pentru OTL. După ce, zile la rând, n-au funcționat aparatele de validare a biletelor din tramvaie și autobuze, de vină fiind sistemul informatic care le gestionează, nici tabelele de afișaj din stații nu o duc prea bine.
27 Decembrie 2023, 10:00
Sărbători cu bine, nu cu deșeuri!
Oradea noastră
Perioada sărbătorilor de iarnă este una în care vrem liniște și clipe frumoase alături de familie. Dar și multe, multe cadouri, fără de care magia sărbătorilor nu este completă! Toate jucăriile și darurile vin ambalate, de multe ori cu 2-3 straturi de hârtie și carton, plastic, folie de aluminiu și alte materiale, care cresc cantitatea de deșeuri pe care o generăm. În perioada sărbătorilor de iarnă, RER Vest colectează aproape de două ori mai multe deșeuri decât în mod obișnuit. 
10 Decembrie 2023, 14:28
Oradea ieri, Oradea azi: Începuturile termoficării blocurilor din oraș
Oradea noastră
Oradea fiind un oraș în cea mai mare parte de case, desigur că iarna încălzirea se făcea cu lemne, existând și o piață de unde localnicii se puteau aproviziona. Despre termoficarea centralizată a început să se discute în timpul construirii apartamentelor de lângă Parcul 23 August (azi 1 Decembrie)...
Casă, udă casă! Cum scăpăm de igrasie și de mucegai? Sfaturile unui specialist cu vastă experiență din Oradea
Oradea noastră
Indiferent că stau la casă sau la bloc, orădenii nu sunt „imuni” la o problemă serioasă, care afectează nu doar aspectul locuinței, ci și starea de sănătate a locatarilor: mucegaiurile. Specialist cu vastă experiență în domeniul hidroizolațiilor, inginerul Alexandru Péter explică de ce ajung construcțiile victime ale „exploziilor biologice”, cum numește el problemele legate de igrasie și mucegai, tocmai pentru a sublinia riscurile asupra stării de sănătate, arătând totodată cum se poate scăpa de ele definitiv.
07 Decembrie 2023, 13:20
Iarna nu-i ca vara! Recomandările RER Vest pentru colectarea eficientă a deșeurilor în timpul iernii
Oradea noastră
Indiferent de anotimp, oamenii produc deşeuri. Şi tot indiferent de anotimp, RER Vest le va colecta după calendarele stabilite, fără întreruperi, atât în municipiul reşedinţă de judeţ, cât şi în Zona Metropolitană Oradea. Iarna este însă un sezon aparte, când clienţii operatorului de salubritate ar trebui să ţină cont de anumite reguli, pentru a înlesni procesul de ridicare a deşeurilor.
07 Decembrie 2023, 10:00
   2  4 5 6  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON