URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 28 IUNIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Lichelele de politicieni convoacă de urgenţă duminica Parlamentul, să-şi scape pielea, dar pentru o problemă atât de gravă de sănătate publică precum epidemia de rujeolă nu-şi bat capul nici în mijlocul săptămânii. Iar Florian Bodog, în cele 6 luni cât a stat ministru, nu a reuşit să procure vaccinurile necesare, fiind preocupat mai degrabă să se bată cu Arafat pentru achiziţionarea unor ambulanţe. Prietenii ştiu de ce.
Zic şi eu
Adrian Cris
Aţi văzut vreodată un alcoolic căruia îi ard buzele după o cinzeacă, dar lefter şi în plus şi cu vechi datorii făcute pe caiet şi lăsate neachitate, milogindu-se la crâşmarul din cartier să-i dea o Săniuţă în schimbul hainelor de pe el, başca al tabloului de familie? Mie în postura asta - total degradantă, ba şi cu nădragii uzi - mi s-a părut PSD-ul când a promis UDMR că-i va da, în schimbul unor voturi la trântirea Guvernului, tot ce-au visat toţi Hunorii încă din burta mamei.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Săptămâna trecută, în Cetate, înainte de concertul lui Harry Tavitian, de la "Zilele Sfântului Ladislau", eram la standul de bere. Coadă scurtă, servire rapidă şi eficientă, executată de două fete şi un băiat. Ajung în faţă însetat: "Daţi-mi, vă rog, tot butoiul!". Pe feţele celor trei nicio reacţie. Mai încerc o dată, râzând...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre noua versiune de mobil a site-ului eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În această perioadă de criză politică la nivel guvernamental, revin în discuție ipotezele în care poate înceta madatul guvernului acordat în urma votului de investitură din parlament. În urma revizuirii din 2003, Constituția României este mult mai strictă cu privire la situațiile în care poate înceta acest mandat, primul ministru neputând fi revocat nici de președinte și, cu atât mai puțin, de partidul care l-a propus.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Răspândirea tehnologiilor bazate pe electricitate a dus la creşterea numărului de accidente. Circa o treime din traumatismele datorate curentului de înaltă tensiune apar la electrotehnicieni, o treime la muncitorii din construcţii, iar restul accidentelor nu sunt legate de locul de muncă.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cunoscute în limbaj popular drept "fetişuri", parafiliile sunt impulsuri sexuale regulate şi intense, fantezii şi comportamente sexuale legate de persoane, părţi ale corpului, obiecte, suferinţa sau umiliera altora sau a sinelui şi alte asemenea comportamente sau fantezii care ies din ceea ce este considerat drept "normă". Printre cele mai cunoscute parafilii se numără sadismul și masochismul.
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
19 Iunie 2017, 09:00
Fuziune muzicală. Călin Pop şi fiul său, Marius, lansează împreună un album (VIDEO)
Bihor
Orădeanul Călin Pop, cunoscutul solist al formaţiei Celelalte Cuvinte, lansează un album alături de fiul său, Marius Pop, un chitarist care şi-a făcut deja un nume în lumea muzicală autohtonă. Albumul "In-Fusion" conţine 11 piese imaginative care combină improvizaţiile chitarei electrice a lui Marius, din jazzul de fuziune, cu sonorităţi acustice datorate chitarei lui Călin.
28 Iunie 2017, 16:10
Festival naţional de folk la Oradea, cu Magda Puskas, Ducu Bertzi şi Victor Socaciu
Timp liber
Uniunea Femeilor din Bihor organizează la finalul săptămânii prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk din Oradea. Evenimentul se va desfăşura în Cetate, orădenii fiind invitaţi să-i asculte pe Florian Chelu, Călin Pop, Magda Puskas, Ducu Bertzi şi Victor Socaciu. Intrarea va fi gratuită.
27 Iunie 2017, 19:00
Redescoperă Bihorul pe bicicletă: Bihorenii, invitaţi la pedalat în zona Bratca
Timp liber
Bihorenii pasionaţi de ciclism şi plimbări în natură sunt invitaţi la a cincea ediţie a evenimentului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Drumul Bisericilor de lemn". Sâmbătă, bicicliştii vor pedala aproape 30 de kilometri în satele Bratca, Beznea, Lorău şi Valea Crişului, unde de asemenea vor vizita obiective turistice şi vor degusta produse tradiţionale. O noutate este că participanţii vor face şi o drumeţie.
27 Iunie 2017, 17:02
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
26 Iunie 2017, 09:22
Plin de lume! Legendara trupă ungară Omega a făcut show de zile mari la Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Mii de persoane au mers, duminică seară, în Cetatea Oradea, la ultima din "Zilele Sfântului Ladislau", pentru a lua parte la concertul legendarei trupe ungare Omega. Curtea fortăreţei a fost plină ochi de oameni, iar în faţa scenei nu aveai loc nici să respiri. Publicul, extrem de entuziast, a cântat fiecare piesă alături de artişti.
26 Iunie 2017, 01:30
Vitejii Sfântului Ladislau au ieşit la paradă prin Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Imagini inedite, duminică dimineaţă, în Oradea. Vitejii Sfântului Ladislau au defilat pe Corso. Poate şi din cauza orei matinale, nu li s-au alăturat prea mulţi susţinători. Zilele Sfântului Ladilsau vor culmina duminică seară, în Cetate, pe scenă urmând să urce formaţiile Metropol şi Omega.
25 Iunie 2017, 14:26
Show de tăiat lemne, jocuri pentru copii şi distracţie în Cetatea Oradea (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Deşi nu a fost excesiv de populată, ba dimpotrivă, Cetatea Oradea a găzduit sâmbătă un conglomerat de activităţi pentru orădeni. Zilele Sfântului Ladislau a adus în fortăreaţă activităţi diverse, de la finala concursului naţional de tăiat lemne, până la ateliere şi jocuri diverse pentru copii.
24 Iunie 2017, 21:10
Sute de motociclişti s-au distrat la Bike Fest, în Băile 1 Mai (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Câteva sute de motociclişti s-au strâns, în acest sfârşit de săptămână, în ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai, pentru a lua parte la deja tradiţionalul Bike Fest x 3, parte din campania "Respect în trafic", organizat de cluburile moto din Oradea. Motociclete care mai de care au fost turate, sâmbătă, în staţiunea bihoreană, iar posesorii lor s-au distrat în concursuri de băut bere, de schi pe iarbă sau de box în apă.
24 Iunie 2017, 20:15
Şapte tinere dichisite au reînviat povestea Sânzienelor în zona centrală a Oradiei (FOTO)
Timp liber
Acţiune inedită, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, de Sânziene. Şapte tinere au reînviat tradiţia acestei sărbători prin centrul Oradiei, atrăgând privirile trecătorilor şi împărţind flori şi poveşti despre această sărbătoare.
24 Iunie 2017, 09:25
Balet în aer liber, la Oradea: Parcul Libertăţii, 'inundat' de graţie şi eleganță (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Parcul Libertăţii din Oradea s-a umplut de graţie, vineri după amiază, când câteva mici balerine au ieşit la mişcare în aer liber.
23 Iunie 2017, 20:55
Cei mai puternici tăietori de lemne din ţară se întrec sâmbătă, în Cetatea Oradea
Timp liber
Cei mai puternici tăietori de lemne din ţară se întrec, sâmbătă după amiază în Cetatea Oradea, la campionatul naţional al tăietorilor de lemne. Competiţia, care anul acesta se desfăşoară în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau, are o miză cu atât mai ridicată cu cât cei mai buni sportivi vor forma echipa naţională care se va prezenta la Campionatul Mondial din toamnă. Între participanţi se numără triplul campion naţional, bihoreanul Dan Petrescu, dar şi alţi bihoreni cu performanţe.
23 Iunie 2017, 16:05
Sărbătorim împreună: Harry Tavitian şi Balázs Elemér Group au cântat la Zilele Sfântului Ladislau (FOTO)
Timp liber
Zilele Sfântului Ladislau, care se desfăşoară între 19 şi 25 iunie, în Oradea, l-au avut ca oaspete în seara de joi pe pianistul Harry Tavitian, cu prelucrări jazz ale lucrării "Dansuri populare româneşti" compuse de Bartók Béla, precum şi cântece armeneşti medievale. Pe aceeaşi scenă a urcat şi Balázs Elemér Group din Ungaria, care a încheiat seara.
23 Iunie 2017, 14:00
'Arta restaurării': Obiecte de patrimoniu reînviate pot fi admirate în Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
Peste 30 de piese provenind din diferite epoci şi restaurate în cadrul mai multor muzee din nord-vestul României pot fi admirate, începând de joi, la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea. Spre deosebire de expoziţiile tematice, unde toate piesele au o anumită caracteristică comună, în acest caz privitorul are în faţă atât vestigii arheologice, cât şi obiecte de port sau artă plastică, icoane sau picturi din biserici de lemn.
22 Iunie 2017, 20:51
PSD-istele din Bihor au sărbătorit Ziua Iei, cu plăcinte de Beiuş şi dansuri populare (FOTO/VIDEO)
Timp liber
Sărbătoare, miercuri seară, în Organizaţia Femeilor Social-Democrate din Bihor, dar nu pentru victoria din Parlament a preşedintelui lor, Liviu Dragnea, care a regizat dărâmarea Guvernului PSD chiar de către PSD. Social-democratele au celebrat Ziua Iei, în curtea Muzeului Ţării Crişurilor, cu o expoziţie de costume populare din Bihor şi un spectacol folcloric.
'Îmbracă o IE cu mândrIE': ERA Park te premiază iar pe copii îi aşteaptă la o super petrecere tradiţională!
Timp liber
ERA Park sărbătoreşte Ziua Iei cu multă veselie, cântece, dansuri şi premii! În plus, toţi cei care trec, sâmbătă, 24 iunie, pe la centrul comercial din Calea Aradului au şansa să câştige pe loc câte un voucher 20 de lei, cu condiţia să fie îmbrăcaţi în tradiţionalul obiect vestimentar românesc! Reţeta este simplă: participanţii trebuie să se prezinte la InfoPoint-ul amplasat în zona Galeriei Carrefour, între orele 10 şi 22, îmbrăcaţi cu o ie… şi câștigă pe loc.
21 Iunie 2017, 10:24
Vidul dintre ziduri: În lipsa unei strategii eficiente, Cetatea Oradea rămâne neatrăgătoare la un an şi jumătate după redeschidere
Bihoreanul tipărit
Unul dintre cele mai importante monumente medievale din ţară este administrat, provizoriu, de o juristă, are spaţiile de alimentaţie publică aproape pustii şi nu a fost echipat nici măcar cu indicatoare turistice spre cele mai importante puncte de vizitat.
19 Iunie 2017, 15:40
Excursie virtuală. Fotograful Remus Toderici le-a arătat orădenilor cum e în Cuba (FOTO)
Timp liber
Fotograful orădean Remus Toderici a organizat o "expoziţie" inedită. În loc să expună pur şi simplu nişte imagini din timpul vizitei sale în Cuba, fotograful a organizat, duminică, o vizionare a celor mai reprezentantive instantanee surprinse în exotica insulă, el povestindu-le totodată participanţilor experienţele trăite aici.
19 Iunie 2017, 15:15
Festival „regal”: Zilele Sfântului Ladislau aduc la Oradea un târg meşteşugăresc, concerte atractive şi un campionat de tăiat lemne!
Bihoreanul tipărit
Duminica trecută, printr-un maraton ciclist din Oradea până în Biharkeresztes, a fost deschisă ediţia a V-a a Zilelor Sfântului Ladislau, Szent László Napok. Programul festivalului cuprinde în acest an peste 100 de evenimente, multe adresate nu doar publicului maghiar, ci şi celui român majoritar. "Festivalul îi leagă pe maghiari de românii din oraş. Încercăm să fim o punte culturală", explică Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţiei Sfântul Ladislau, care organizează festivalul dedicat întemeietorului legendar al oraşului.
19 Iunie 2017, 14:30
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
19 Iunie 2017, 09:00
S-a închis Cinema Cortina. Oradea Shopping City, în faliment!
Bihor
Cinematograful Cortina, din cadrul centrului comercial Oradea Shopping City, a fost închis! Filmele nu mai rulează începând de vineri, iar angajaţii au fost notificaţi să îşi caute de lucru. De altfel, toate magazinele din centrul comercial, exceptând sala de nunţi Ambasador şi magazinul Casa Rusu, se vor închide sau se vor muta, după ce compania care gestionează mall-ul, Shopping Center Holding, a dat faliment!
Zilele Sfântului Ladislau au debutat cu o tură pe biciclete din Oradea până în Biharkeresztes (FOTO/VIDEO)
Timp liber
În ciuda vremii mohorâte, circa 40 de biciclişti, între care şi câţiva copii, s-au adunat, duminică dimineaţa, în curtea Cetăţii, de unde au pornit pedalând spre Biharkeresztes pentru a marca debutul ediţiei a V-a a Zilelor Sfântului Ladislau, un festival care va dura până pe 25 iunie şi care cuprinde numeroase concerte, precum şi un târg cu meşteşugari.
18 Iunie 2017, 11:30
Picnic fără participanţi. Ploaia îi ţine pe orădeni departe de festivalul The Big Picnic (FOTO)
Timp liber
Anunţat drept cel mai mare picnic organizat vreodată în Oradea, evenimentul The Big Picnic a eşuat, sâmbătă, din cauza vremii. În jurul orei 16, zona dedicată festivalului în Parcul 1 Decembrie era aproape pustie.
17 Iunie 2017, 17:29
Concert Hakeshet Klezmer Band, la Sinagoga Zion
Timp liber
Formaţia Hakeshet Klezmer Band a Comunităţii Evreilor, cunoscută şi din musicalul de succes "Scripcarul pe acoperiş", va susţine, duminică, un concert la Sinagoga Zion, biletele fiind puse în vânzare la preţul unic de 10 lei.
17 Iunie 2017, 13:41
Un spectacol-eveniment în sala Filarmonicii: ”Don Giovanni”, de W. A. Mozzart
Timp liber
Melomanii orădeni vor putea urmări marți, 20 iunie, de la orele 19:00, în sala Enescu-Bartók a Filarmonicii de Stat, opera ”Don Giovanni” de W.A. Mozart. Spectacolul va fi interpretat de studenți ai Facultății de Arte din cadrul Universității Oradea, pentru unii dintre ei fiind examenul de clasă de operă. ”Este pentru prima dată când în Oradea se montează ”Don Giovanni” prin forțe proprii, cu resurse locale”, spune conf. univ. dr. Carmen Vasile, organizatoarea și coordonatoarea spectacolului.
16 Iunie 2017, 13:10
Cuba, poveste în imagini: Fotoreporterul Remus Toderici îi invită pe orădeni să vadă fotografii din ţara contrastelor (FOTO)
Timp liber
Orădenii curioşi să afle cum a văzut Cuba un concitadin de-al lor, prin obiectivul aparatului de fotografiat, sunt invitaţi duminică, la Cetate, unde fotoreporterul Remus Toderici îşi va arăta sutele de fotografii realizate în această ţară insulară. De asemenea, artistul le va mărturisi celor curioşi propriile păreri despre Cuba, dar şi sfaturi pentru cei care au de gând să facă o astfel de călătorie.
16 Iunie 2017, 12:22
Acțiune la ERA Park! Copiii, așteptați la ateliere de teatru și LEGO, iar adulții - la târg de antichități
Timp liber
Va fi un nou sfârșit de săptămână intens la ERA Park. Centrul comercial va găzdui, sâmbătă și duminică, încă o tură de activități atractive pentru cei mici, în vreme ce adulții se pot delecta la o nouă ediție a târgului de antichități.
16 Iunie 2017, 10:57
Tinerii artişti bihoreni şi-au expus creaţiile la galeria de artă contemporană de la Cetatea Oradea (FOTO)
Timp liber
Sălile dedicate expoziţiilor de artă din Cetatea Oradea au fost din nou umplute. De astă dată, au fost expuse lucrări de artă contemporană, realizate de tineri artişti stagiari, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici, filiala Oradea, prezentate acum publicului sub genericul StagiART. Cu această ocazie, a fost inaugurată galeria de artă contemporană din fortăreaţă.
Copii, poftiţi la teatru! Weekend plin cu spectacole, la Sala Arcadia
Timp liber
Festivalul de Teatru pentru Copii Arcadia le face program copiilor din oraş. Weekend-ul va fi plin de spectacole pentru toate gusturile şi vârstele. Pe scena Sălii Arcadia se vor juca piese precum "Motanul Încălţat", "Visul unei nopţi de vară" sau cele mai îndrăgite poveşti populare maghiare, precum "Omul sărac şi vulpea păcălită" ori "Ursul şi pisica".
Teatrul Regina Maria a dus două spectacole la Festivalul Internaţional Atelier din Baia Mare
Timp liber
Teatrul orădean Regina Maria a participat la Festivalul Internaţional de Teatru "Atelier" de la Baia Mare cu două spectacole: "Leonce şi Lena" şi "Baraca". Cel dintâi spectacol s-a jucat chiar în deschiderea festivalului, iar artiştii vor afla duminică dacă sunt sau nu câştigători.
15 Iunie 2017, 18:55
Hai la picnic! Orădenii sunt invitaţi la 3 zile de picnic cu hamace, bunătăţi, filme şi concerte, în Parcul 1 Decembrie
Bihoreanul tipărit
La finalul acestei săptămâni, Parcul 1 Decembrie devine gazda celui mai mare picnic organizat vreodată în Oradea. Pe spaţiul verde din inima oraşului vor fi aduse pături şi hamace, iar participanţii vor fi tentaţi cu burgeri, bruschete, îngheţată şi gogoşi. The Big Picnic include şi alte "bunătăţi", precum proiecţii de filme în aer liber şi multe concerte cu formaţii tinere.
15 Iunie 2017, 13:02
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
 • Mai mare nu se poate! Campionul de culturism Ion Marin a deschis cea mai mare sală de fitness din regiune, pe 2.500 metri pătraţi (FOTO)
 • Ziua drapelului: Oficialităţile judeţului, în frunte cu subprefectul Iulius Delorean, au sărutat Tricolorul (FOTO)
 • Tengo Salonta a câştigat etapa a doua din Interliga de futnet (FOTO)
 • A început Bacalaureatul! Peste 4.200 de absolvenţi bihoreni susţin primul examen scris (FOTO)
 • Plin de lume! Legendara trupă ungară Omega a făcut show de zile mari la Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Vitejii Sfântului Ladislau au ieşit la paradă prin Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Hora mare pe motoare! Cargo a 'turat' la maxim atmosfera Bike Fest X 3 (FOTO / VIDEO)
 • Sute de motociclişti s-au distrat la Bike Fest, în Băile 1 Mai (FOTO / VIDEO)
 • Exerciţiu reuşit al Serviciului de Ambulanţă, la Hotel Perla din 1 Mai: Un tânăr a fost salvat de la înec, după ce a fost lovit de un amic (FOTO / VIDEO)
 • Şapte tinere dichisite au reînviat povestea Sânzienelor în zona centrală a Oradiei (FOTO)
TIMP LIBER
Timp liber
CURS VALUTAR
 • 1 USD = 4.0522 RON
 • 1 EUR = 4.563 RON
 • 1 HUF = 0.0148 RON