URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Sportive

Un pompier din Bihor este pentru a 13-a oară campion național la judo (FOTO)
Știri Sportive
Trei pompieri bihoreni au participat la Campionatul Național de Judo al Ministerului Afacerilor Interne și toți s-au întors acasă cu medalii. Locotenentul Adrian Bogoşel a devenit campion naţional la categoria 90 de kilograme, +35 de ani.
08 Martie 2024, 11:01
Liga a 3-a: Crişul Sântandrei întâlnește în deplasare Sănătatea Cluj
Știri Sportive
Prima echipă bihoreană de fotbal care debutează oficial în noul an calendaristic este Crişul Sântandrei, care are joc vineri de la ora 15, la Cluj, cu echipa locală Sănătatea. Tot în Seria a 10-a a Ligii a III-a, Crişul Sântandrei va evolua sâmbătă, de la aceeaşi oră, 15, la Sighet, cu gazdele de la CSM.
08 Martie 2024, 10:01
După o perioadă lungă de pregătiri, FC Bihor este gata de startul stagiunii de primăvară (FOTO)
Știri Sportive
Fotbaliştii de la FC Bihor şi-au încheiat perioada de pregătire din inter-sezon şi din acest sfârşit de săptămână încep seria jocurilor oficiale din noul an. Înaintea duelului cu ACB Ineu de sâmbătă, de la ora 15, conducerea clubului orădean a venit joi în faţa presei, unde şi-a prezentat şi achiziţiile din această iarnă.
07 Martie 2024, 19:10
Jos Cozmin Gușă! Moţiune de neîncredere împotriva președintelui FRJ, semnată de medaliați ai judo-ului românesc
Știri Sportive
Cozmin Guşă este contestat dur de campioana olimpică Alina Dumitru şi mulţi alţi medaliaţi din acest sport, care au semnat o moţiune pentru demiterea sa. „Cozmin Gușă a adus judo-ul românesc într-o situație disperată, marcată prin lipsa rezultatelor la competițiile majore internaționale, nesiguranță și precaritate în pregătirea loturilor olimpice de judo, atât masculin cât și feminin”, se arată în document.
06 Martie 2024, 23:10
Derby la Oradea Arena: CSM CSU luptă vineri seară cu U BT Cluj!
Știri Sportive
Cele mai bune echipe din baschetul masculin românesc din ultimii ani, CSM CSU Oradea şi U BT Cluj, se vor întâlni vineri seară de la ora 18, la Oradea Arena, în etapa a 23-a a Ligii Naţionale. Derby-ul baschetului masculin românesc pare de această dată uşor dezechilibrat, cu echipa clujeană pornind favorită. Preţul unui bilet de intrare la joc costă 20 de lei, iar pentru copii 5 lei.
06 Martie 2024, 19:31
Judo: Trei medalii şi un loc patru pentru sportivii de la Liberty Oradea
Știri Sportive
Sportivii de la Clubul Liberty Oradea au obţinut trei medalii şi un loc patru pe echipe la primele două competiţii de judo din luna martie. La întrecerile internaţionale de la Sibiu, tinerii judoka de la Liberty au cucerit două medalii de aur şi una de bronz, iar la etapa Euroregiunii pe Echipe Mixte U13 de la Cluj-Napoca a ocupat locul IV cu echipa.
06 Martie 2024, 13:55
Două medalii de argint pentru ACS Olimpikus Oradea la Cupa Internațională Miado's la judo
Știri Sportive
Sportivii Clubului orădean ACS Olimpikus au obţinut două medalii de argint la întrecerile ediţiei din acest an a Cupei Internaționale Miado's, competiţie desfăşurată la Sibiu şi care a reunit 760 de sportivi din 7 ţări. Loredana Rusu şi David Străuţ au fost performerii delegaţiei clubului orădean, prin aceste două clasări pe locul II.
06 Martie 2024, 12:35
Simona Halep poate reveni pe teren! TAS i-a redus pedeapsa la 9 luni
Actual
Vin vești bune de la TAS! Simona Halep a primit marți verdictul în cazul suspendării sale, după audierile care au avut loc luna trecută, și poate reveni pe terenul de tenis! 
05 Martie 2024, 17:31
Baschetbalistul Nikola Markovic a plecat de la echipa CSM CSU Oradea
Știri Sportive
La o săptămână după ce a anunţat plecarea lui Erick Neal, conducerea echipei de baschet masculin CSM CSU Oradea a transmis marţi că se desparte de un alt jucător important din ultimii ani din cadrul lotului. Este vorba despre sârbul Nikola Markovic, care nu a mai jucat în ultimul timp, fiind accidentat.
05 Martie 2024, 14:15
Instructorul clubului ACS White Lion Oradea, Daniel Bîrneţ, a fost premiat pentru voluntariat
Știri Sportive
Printre cei mai implicați voluntari pe care DASO i-a premiat în cadrul ediţiei a 10-a a Galei Voluntarilor din Domeniul Asistenţei Sociale s-a numărat şi un reprezentant al sportului. Este vorba despre instructorul clubului ACS White Lion Oradea, care a primit distincţia din partea Asociației Down Oradea, pentru că face antrenamente de taekwondo WT săptămânal, cu tinerii beneficiari ai acestui ONG.
05 Martie 2024, 09:21
CSM CSU Oradea a câştigat jocul de la Bucureşti cu Dinamo, dar nu fără emoţii
Știri Sportive
Formaţia de baschet masculin CSM CSU Oradea s-a impus în jocul de luni seara de la Bucureşti, cu Dinamo, dar nu a fost scutită de emoţii. După un început slab, sfertul II a fost dominat de orădeni, dar după pauza mare disputa a fost echilibrată. În cele din urmă, roş-albaştrii au câştigat cu 84-81 şi şi-au consolidat poziţia a doua a clasamentului.
05 Martie 2024, 07:41
Baschet: CSM CSU Oradea joacă luni de la ora 19, la Bucureşti, cu Dinamo
Știri Sportive
Echipa de baschet CSM CSU Oradea revine la jocurile oficiale din acest an luni seară, când va evolua la Bucureşti, pe terenul echipei Dinamo, în etapa a 4-a din TOP 10 Liga Naţională. Conform clasamentului, bihorenii, care ocupă locul 2, sunt marii favoriţi ai acestui joc, întrucât adversarii ocupă ultima poziţie. Partida va debuta la ora 19 şi va fi televizată.
04 Martie 2024, 08:43
Echipa de handbal feminin a României s-a calificat la Campionatul European (VIDEO)
Știri Sportive
Echipa națională a României s-a calificat din nou la Campionatul European de handbal feminin. Handbalistele antrenate de Florentin Pera au învins duminică, la Koprivnica, reprezentativa Croaţiei, scor 25-23 (11-11), în cea de-a patra partidă din Grupa 1 preliminară a Campionatului European din 2024.
03 Martie 2024, 20:15
FC Bihor a încheiat seria amicalelor cu o victorie clară pe teren propriu (FOTO)
Știri Sportive
Fotbaliştii de la FC Bihor au încheiat sâmbătă seria jocurilor amicale cu o victorie clară, obţinută pe teren propriu în faţa celor de la CS Diosig. În jocul care s-a desfăşurat la Stadionul Iuliu Bodola, la pauză scorul a fost egal, 0-0, însă în partea a doua orădenii s-au dezlănţuit, marcând gol după gol.
03 Martie 2024, 08:15
Rezultate spectaculoase pentru echipele de la ACS SuperVolei 2017 Oradea 
Știri Sportive
Echipele de volei ale generaţiilor de U13 şi U17 de la ACS SuperVolei 2017 Oradea au obţinut rezultate frumoase în ultimele zile ale lunii februarie. Echipa de U13, pregătită de Marius Drăgan, a dominat şi turneul al patrulea interjudeţean şi s-a calificat la turneul semifinal, în timp ce fetele de la U17, antrenate de Cătălin Mihăescu, au învins într-o dublă echipa CNNT Craiova şi s-au calificat în grupa ,,Elite".
01 Martie 2024, 21:36
FC Bihor revine pe Stadionul Iuliu Bodola pentru ultimul amical, cel cu CS Diosig
Știri Sportive
Fotabaliştii de la FC Bihor încheie sâmbătă seria jocurilor amicale cu o partidă pe care o au programată la Stadionul Iuliu Bodola, cu începere de la ora 15, în compania celor de la CS Diosig. Va fi primul joc din 2024 pe gazonul stadionului municipal din Oradea, care a fost recent remenajat. Intrarea spectatorilor este liberă.
01 Martie 2024, 20:12
Număr record de echipe participante la ediţia din acest an a turneului de fotbal juvenil dotat cu Cupa Crişana (FOTO)
Știri Sportive
Desfăşurată la terenurile sintetice acoperite de la Nojorid, cea de-a doua ediţie a turneului de fotbal juvenil dotat cu Cupa Crişana a reunit la start nu mai puţin de 43 de echipe de la 20 de cluburi din ţară şi din Ungaria. După un adevărat maraton fotbalistic, echipele învingătoare au reprezentat cluburile Juventus Oradea, CSC Diosig, Viitorul Oradea şi Academia Progresul Bihor.
29 Februarie 2024, 18:45
CSM Oradea s-a impus cu 25-9 în derby-ul local la polo, cu CSU Oradea (FOTO)
Știri Sportive
Poloiştii de la CSM Oradea au câştigat la o diferenţă de 16 goluri jocul cu concitadina CSU Oradea din cadrul Superligii Naţionale. Partida, care s-a desfăşurat la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, s-a încheiat cu scorul de 25-9 pentru vicecampioni, care au ajuns la cea de-a patra victorie din patru posibile în acest an, în campionatul intern.
29 Februarie 2024, 17:35
După ce s-a despărţit de Erick Neal, CSM CSU Oradea a adus un jucător nou
Știri Sportive
După ce s-a despărţit de Erick Neal, conducerea echipei CSM CSU Oradea a anunţat deja o nouă achiziţie. Astfel, vicecampioana României l-a transferat pe americanul Abdul Gaddy, un jucător în vârstă de 32 ani care vine de la Oklahoma City Blue, din G-League. Înalt de 1.91 metri, Abdul evoluează pe poziția 1.
29 Februarie 2024, 11:07
Filmul „Hai, România! - Povestea Generației de Aur” a fost lansat la Oradea, în prezenţa unuia dintre protagonişti, Emerich Ienei! (FOTO)
Știri Sportive
Mult aşteptat de microbişti, filmul care prezintă cea mai bună perioadă a fotbalului românesc, „Hai, România! - Povestea Generației de Aur”, a fost lansat miercuri seară la Oradea, în prezenţa lui Emerich Ienei, antrenorul cu cea mai mare performanţă din fotbalul românesc, alături de Zsolt Muzsnay, Alexandru Boc, Ovidiu Lazăr, Viorel Vancea şi Zeno Bundea, dar şi de întreaga echipă a clubului FC Bihor.
29 Februarie 2024, 10:44
Victorii clare pentru poloiştii de la Crişul Oradea în cel de-al doilea turneu final al Campionatului Naţional U15
Știri Sportive
Tinerii poloişti de la CS Crişul Oradea domină cu autoritate în acest sezon Campionatul Naţional de U15. Astfel, în turneul final cu numărul 2, desfăşurat la Bucureşti, elevii antrenorilor Antonio şi Adrian Alexandrescu şi-au învins categoric toate cele trei adversare şi s-au distanţat considerabil în fruntea clasamentului.
28 Februarie 2024, 18:00
Trei medalii pentru atletul Cristian Mehes la Campionatele Naţionale de aruncări lungi de la Bucureşti
Știri Sportive
Tânărul atlet orădean Cristian Mehes s-a întors cu alte trei medalii de la întrecerile de la Bucureşti. De această dată, sportivul clubului Crişul a concurat la Campionatul Naţional de aruncări lungi pentru seniori şi U23. La aruncarea ciocanului, el a cucerit argintul atât la seniori, cât şi la U23, în timp ce la aruncarea discului s-a clasat al III-lea la U23.
28 Februarie 2024, 16:37
CSM CSU Oradea se desparte de Erick Neal, unul dintre cei mai buni jucători ai echipei!
Știri Sportive
O veste surprinzătoare a venit miercuri din partea echipei de baschet CSM CSU Oradea, care a anunţat că se desparte, pe cale amiabilă, de jucătorul Erick Neal. Vestea este surprinzătoare, întrucât Neal era unul dintre cei mai îndrăgiţi jucători ai echipei bihorene. Antrenorul Cristian Achim recunoaşte pierderea suferită şi susţine că va fi greu de găsit un înlocuitor în această perioadă
28 Februarie 2024, 15:34
CSU și CSM Oradea se întâlnesc miercuri seara într-un meci din Superliga Națională de polo
Știri Sportive
Cele două formații din poloul orădean, CSM și CSU, se vor întâlni miercuri seara într-un meci ce va conta pentru returul Superligii Naționale și care se va desfășura la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, cu începere de la ora 19:30. Cu acest prilej, în lotul vicecampioanei CSM vor reveni cei trei poloiști aflați cu echipele naționale la Europene și Mondiale.
27 Februarie 2024, 19:31
Baschetbalistele de la CS Crişul Oradea au cucerit medaliile de bronz la Campionatul Naţional U19 (FOTO)
Știri Sportive
Echipa orădeană de baschet feminin a clubului Crişul s-a clasat pe locul III şi, implicit, şi-a adjudecat medaliile de bronz, la turneul final al Campionatului Naţional U19, care a avut loc la Târgovişte. După ce a pierdut în semifinale cu Sportul Studenţesc, în finala mică, elevele antrenorilor Ioana şi Daniel Anica s-au impus într-un meci de mare luptă în faţa timişorencelor de la Politehnica, cu scorul de 49-48.
27 Februarie 2024, 15:24
Clasări pe podium pentru orădencele Maia Mureşan şi Daria Ioana Pop, la Campionatele Naționale Şcolare de Taekwondo WT (FOTO)
Știri Sportive
Cele două sportive din Oradea care au participat la Campionatele Naţionale Şcolare la Taekwondo WT, competiţie care s-a desfăşurat la Bucureşti, au avut evoluţii foarte bune şi s-au clasat pe podium. Maia Mureşan a ocupat locul al II-lea, în timp ce Daria Ioana Pop s-a situat pe poziţia a III-a.
26 Februarie 2024, 22:04
O nouă performanţă internaţională pentru Giulia Popa: A câştigat turneul de tenis J100 The Hague din Olanda!
Știri Sportive
Jucătoarea orădeană de tenis Giulia Safina Popa a obţinut o nouă performanţă internaţională, după ce a câştigat turneul J100 The Hague din Olanda, turneu rezervat sportivelor sub 18 ani. Sportiva legitimată la clubul CSM Oradea a pierdut un singur set în acest turneu, marea majoritate a disputelor câştigându-le destul de clar. Este cel de-al cincilea turneu din circuitul ITF Tennis câștigat de Giulia Popa.
26 Februarie 2024, 17:50
Rezultate de egalitate pentru Lotus Băile Felix și Crișul Sântandrei în amicalele de sâmbătă
Știri Sportive
Echipele bihorene de fotbal din Seria a 10-a a Ligii a III-a, Lotus Băile Felix și Crișul Sântandrei, au disputat sâmbătă noi jocuri de verificare. Ambele au încheiat meciurile cu rezultate de egalitate. Lotus Băile Felix a terminat cu 2-2 jocul de acasă cu FC Olimpia MCMXII Satu Mare, iar Crișul Sântandrei a remizat cu scor alb, 0-0, pe terenul echipei arădene Șoimii Lipova.
24 Februarie 2024, 22:20
FC Bihor a câștigat clar penultimul amical: 5-1 cu CSM Victoria Carei (FOTO)
Știri Sportive
Fotbaliștii de la FC Bihor au obținut sâmbătă cea de-a treia victorie din seria meciurilor amicale ale acestei ierni. Pe terenul sintetic al Bazei Sportive Transilvania Academy, orădenii au arătat o bună poftă de gol și s-au impus cu scorul de 5-1 în fața celor de la CSM Victoria Carei, după ce la pauză conduceau deja cu 3-0. Sergiu Jurj, Csaba Preklet, Adrian Gîdea, Florin Chitaș și Răzvan Săutiuț sunt autorii celor cinci goluri ale roș-albaștrilor.
24 Februarie 2024, 17:36
Handbaliştii de la CSM Oradea au suferit o nouă înfrângere în play-off-ul Diviziei A
Știri Sportive
Formaţia de handbal masculin CSM Oradea a pierdut un nou joc în cadrul play-off-ului Diviziei A. Vineri, la Reşiţa, bihorenii au trebuit să se recunoască învinşi cu scorul de 25-33, după ce şi la pauză erau conduşi clar, scor 9-17. Este a doua înfrângere clară pe care trupa orădeană o înregistrează în acest început de an, după ce a avut trei victorii consecutive.
24 Februarie 2024, 11:53
  1  3  5 6 7  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON