URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2017, 20:48

PSD vinde tot: Concesii mari făcute comunităţii maghiare pentru voturile UDMR la moţiunea anti-Grindeanu

Speculând criza politică în avantajul său, UDMR condiționează votul la moțiunea de miercuri de adoptarea mai multor proiecte legislative care vizează comunitatea maghiară. Printre concesiile care este dispusă să le facă coaliţia PSD-ALDE se numără declararea Zilei Maghiarilor drept sărbătoare naţională, extinderea folosirii limbii materne în localităţi cu pondere mică a minorităţilor şi folosirea unor simboluri precum steagul secuiesc.

Comisiile comune de administratie şi drepturile omului din Senat au decis, luni, ca 15 martie să fie declarată sărbătoarea comunităţii maghiare din România și va fi zi liberă. Coincidenţă sau nu, decizia vine exact în ziua negocierilor purtate de Coaliţia de guvernare cu UDMR, pentru motiunea de cenzură.

Proiectul votat astăzi de senatori fusese depus de UDMR pe 15 martie 2017. Termenul până la care comisiile de administratie şi pentru drepturile omului ar fi trebuit să ia o decizie era 27 iunie. Documentul urmează să fie supus votului plenului.

Să învăţăm ungureşte…

După ce senatorii puterii au urgentat, în comisii, adoptarea proiectului legat de Ziua Maghiarilor din România, trei comisii din Camera Deputaților au fost convocate luni, din scurt, pentru a da undă verde unui alt proiect important pentru comunitatea maghiară, cel referitor la extinderea folosirii limbii materne și la posibilitatea arborării steagului secuiesc.

Proiectul UDMR de amendare a Legii administrației publice locale conține mai multe modificări importante. Una dintre ele privește pragul de la care administrațiile locale și instituțiile din subordinea lor să fie obligate să asigure folosirea limbii materne. În prezent, acesta este de 20%, iar UDMR îl dorește redus la 10%.

„În unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice din subordinea acestora (...) au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne”.

Numărul semnificativ la care face referire textul coboară, ca procent, chiar şi până la 3% din totalul locuitorilor unor localităţi mici.

Un alt articol se referă la unitățile administrativ-teritoriale în care minoritarii au o pondere de peste 10% și prevede că autoritățile administrației publice locale „pot adopta și folosi, alături de însemnele oficiale ale României și ale unității administrativ-teritoriale respective și alte însemne, simboluri care să exprime identitatea etnică, istorică, culturală și economică a cetățenilor aparținând minorității naționale”.

Alt articol prevede că autoritățile publice locale și entitățile din subordinea lor „au dreptul de a inscripționa clădirile și anexele clădirilor aflate în administrare (...) în limba minorității naționale în cauză, conform tradiției locului și a specificului limbii minoritare”.

De asemenea, cetăţenii aparţinând unei minorităţi naţionale au dreptul să se adreseze instituţiilor, oral şi în scris, în limba maternă, să primească răspuns în limba maternă, actele oficiale şi formularele întocmindu-se în ambele limbi; totodată, trebuie asigurată inscripţionarea şi în limba minorităţii a denumirii localităţilor, străzilor, spaţiilor publice, indicatoarelor şi altor indicaţii topografice destinate publicului ş.am.d.

Nu trocuri, dar…

Existenţa unui troc legat de votul de miercuri privind moţiunea anti-Grindeanu a reieşit, indirect, de declaraţiile făcte de principalii protagonişti.

„Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucată din ţară”, a ţinut să precizeze liderul PSD, Liviu Dragnea, luni, în vreme ce cu privire la Ziua Maghiarilor din România a replicat: „Sunt şi alte minorităţi care au prin lege adoptată o zi a lor, turcii, tătarii”.

Referindu-se la proiectul de reducere a pragului în privinţa proporţiei de populaţie într-o comunitate de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie, Liviu Dragnea a spus că „se discută despre asta, a rămas ca colegii mei din comisie să negocieze, să discute, nu se discută de ieri, de azi”.

Dragnea a declarat după întâlnirea avută cu reprezentantţi UDMR că nu le-a "promis nimic" celor din Uniunea Maghiarilor pentru votarea moţiunii de cenzură şi a susţinut referitor la legile promovate de UDMR ce au fost readuse în dezbarerea Parlamentului că "acum le-a venit rândul". "Şi fără voturile UDMR avem o majoritate confortabilă să trecem moţiunea", a mai afirmat Dragnea.

Semnalul lui Kelemen

Întrebat despre votul la moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului Grindeanu, liderul UDMT Kelemen Hunor a spus că „fiecare parlamentar votează după propria conștiință”, după care a făcut o precizare interesantă, de natură să contureze poziția parlamentarilor UDMR: „În ceea ce privește moțiunea de cenzură, noi vom anunța în timp util, dar v-am spus un principiu de la bun început: principiul majorității. Cei care au obținut majoritatea, dacă vor să schimbe Guvernul, trebuie să aibă această posibilitate”.

Şi şeful UDMR a precizat că discutarea subită a proiectelor de legi ce vizează minoritatea maghiară s-a făcut fără nicio legătură cu criza politică. "Noi am stabilit la începutul anului că aceste legi vor fi adoptate în această sesiune, că la sfârşitul sesiunii de primăvară vom face o analiză a colaborării noastre parlamentare şi vom trage linie. Mai sunt două săptămâni. Toate şi Legea 215, şi Ziua comunităţii maghiare din România au fost discutate în aceste zile, în această perioadă în mai multe comisii. Pentru mine nimic nu e ciudat", a spus Kelemen.

Drepturi transformate în abuzuri

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a criticat, luni, negocierile purtate de PSD-ALDE şi UDMR privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne, afirmând că nu se urmăreşte ridicarea standardelor privind protecţia minorităţilor, ci este vorba despre „un troc” politic.

„Suntem astăzi în Parlament martorii unui abuz pe care PSD-ALDE îl comit nu numai împotriva intereselor României, dar şi împotriva ideii de parlamentarism, chiar şi împotriva ideii de convieţuire paşnică între majoritate şi minoritate”, a spus Predoiu, care a catalogat inţiativa puterii drept un abuz, cu probleme de constituţionalitate, fiindcă afectează fundamentele caracterului naţional al statului român. 

"Dragnea nu îl mai are adversar pe Grindeanu - Ponta, ci are drept adversar chiar poporul român. E o ruşine. Ceea ce am văzut astăzi încalcă Constituţia. Cerem ferm PSD să oprească această samavolnicie. Fac un apel şi către UDMR care ştie foarte bine că în România minoritarii, nu numai cei maghiari, se bucură de toate drepturile. Tot ce este mult strică şi îi rog să nu întindă coarda astfel încât să strice tot ceea ce am construit atâţia ani împreună pentru binele cetăţenilor noştri”, a spus Predoiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
@TDS
In urma negocierilor de ieri cu UDMR si a intelegirilor criminale avute Dragnea a luat un sut in fund de la o parte din parlamentarii PSD si a cam ramas aproape singur ca o balega in mijlocul drumului si nu a avut ce face nu ca nu a fost de acord cu cererile UDMR.
Postat 20 Iunie 2017, 15:01 de Ducustrigacucu
@tds
sarco inca nu te-ai invatat cu doctrina? lanseaza un zvon azi si in 2 zile e deja lege. pesdeialdeii tai. rusine sa va fie voua care i-ati votat si lor in primul rand pentru ceea ce fac ca sa isi atinga scopurile meschine. inca nu v-ati saturat sa fiti mintiti? sper sa nu treaca motiunea(desi nici cu grindeanu nu imi este rusine). aveti cu ce va mandri mai ales azi cand au fost pe la parchete mai toti de seama ai vostri. rusineeeeeeeee!!!!!!!!!!!
Postat 20 Iunie 2017, 12:05 de User anonimizat
!!!!
" Surse politice au precizat că Liviu Dragnea și Kelemen Hunor nu au ajuns la niciun consens pe cele două legi care îi interesează pe maghiari. Se pare că Liviu Dragnea a fost cel care nu a fost de acord cu solicitările UDMR ".
Postat 20 Iunie 2017, 11:15 de TDS
Tds - doctrina prostilor
#Psd te vrea prost. Deci de ce nu posteaza aici celebrul comentator Tds,a nu e de impact mesajul.Abia astept sa se inscrie asa la misto si Basescu in Psd.... Doar asa poate da faliment si latrina(lanterna) 3. #neocomunistii
Postat 20 Iunie 2017, 09:57 de suporter_oradean
Cum uitam de la o zi la alta!
Cand a fircalit birtinezul masinile celor de la locala in ungureste nu v-ati crizat, n-ati mers sa-l luati de urechi si sa-l dati cu capul de harta Romaniei! Cand le-a dat spatii peste spatii, fonduri pt. ong-urile udmr-ului, ca sa poata lupta mai bine impotriva romanilor/romanismului, unde erati?!
Postat 20 Iunie 2017, 08:17 de pinonel
Va asteptam acasa.
Abia astept sa-i intalnesc la Oradea pe parlamentarii tradatori PSD-ALDE sa le trag o flegma in fata. Deocamdata.
Postat 20 Iunie 2017, 07:01 de Ducustrigacucu
Janos mândru che român este
Mândru că sunt român ( se pune la tablă bilingve că eu nu tudom la român și neapărat să lasem pe tokes cu steagu la balcoane și atunci votem la moțiune la voi ) dache nu atunci bai fi cu voi .bistos dracnea se teme de trădare și acum se blindează cu unguri vă dați seama cam cum stau lucrurile dacă na-re încredere în propii colegi și e valabil și viceversa .Cu mândria românului data viitoare ( mai mușcați o data ) acum tre să scape de pârnaie cu orice preț
Postat 19 Iunie 2017, 23:54 de sss
Psd-istii
Nu vad nici un simpatizant PSD la comentarii. Cum fac o tampenie alesii vostri cu bagati capul la cutie. Sunteti cu gura mare doar cand face Bolovan o tampenie, in rest nici usturoi n-ati mancat nici gura nu va miroase. TDS unde esti? Iti place noua politica PSD? Iti place ca valuta a luat-o razna? Iti place că in curand trebuie sa invat ungureste la mine in tara? Cu un prag de 10% s-au rezolvat cu locurile de munca pt comunitatea maghiara - toti in administratie! Rusine!!!
Postat 19 Iunie 2017, 23:08 de andy
Trădători de neam și țară
Ba nenorociți ăștia ne vând cu totul nu era în programul de guvernare că nu ne aliem cu ungurii parcă așa îmi aduc aminte ? asta la fel ca omologul din Bihor ar f... și pe masa numa sa fie la putere și celălalt să scape de pușcărie .De asta au murit atâția pentru libertatea țări sa ne vindeți voi pe interese meschine chiar nu mai aveți pic de demnitate in voi?
Postat 19 Iunie 2017, 22:36 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON