URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iunie 2017, 19:22

Fiţi creativi! O sută de elevi bihoreni au învăţat cum să creeze, la 15 ateliere dedicate lor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Timp de trei zile, între 31 mai şi 2 iunie, Beiuşul şi Roşia au fost adevărate centre de creativitate. În organizarea Liceului Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş şi a Agenţiei de Management al Destinaţiei Bihor, în cele două localităţi s-au ţinut 15 ateliere de creaţie dedicate elevilor, la care au participat o sută de şcolari din toate ciclurile.

De tot felul

Atelierele cu pricina au făcut parte din a doua ediţie a conferinţei judeţene "Repere practice în stimularea creativităţii", care a urmărit identificarea şi dezvoltarea potenţialului creativ, stimularea abilităţilor practice şi a aptitudinilor de comunicare ale participanţilor. Workshop-urile au fost diverse: Creative speaking, Meşteşuguri tradiţionale, Geografie în culori, Îndemânare şi creativitate, Ritmuri tradiţionale, Notre héritage, Plus-minus poezie, Experimente vesele, Matematicianul creativ, Grafică, Sculptură în săpun, Artă şi natură, Creative writing şi Team building. Toate au fost conduse de profesori şi formatori, la ele participând cadre didactice, studenţi şi elevi de la şcoli din zona Beiuşului şi din Oradea.

"Aproximativ 100 elevi din ciclul primar, gimnazial şi liceal s-au împărţit la atelierele menţionate, în funcţie de interesul lor pentru anumite domenii. Aceştia au participat activ împreună cu profesorii coordonatori care au folosit metode diverse pentru a le stimula creativitatea, pentru a-i implica în activităţile propuse şi pentru a le trezi interesul pentru frumos", se arată într-un comunicat transmis marţi de AMD Bihor.

Fotografi pe teren

În cadrul atelierului de Meşteşuguri tradiţionale, elevii din ciclul primar au învăţat cum se coase pe etamină şi care sunt modelele specifice zonei în care trăiesc. Cei interesaţi de muzică şi folclor au învăţat strigături, au avut ocazia să cânte la instrumente şi să pătrundă în simbolistica motivelor populare.

Pasionaţii de studiul limbii engleze au avut ocazia să participe la două ateliere coordonate de lector universitar dr. Simona Laurian-Fitzgerald, Universitatea din Oradea, şi Dr. Carlton Fitzgerald, Ed. D., New England College, SUA, care prin intermediul muzicii şi a metodelor interactive au reuşit să le stimuleze participanţilor interesul pentru muzica şi literatura în limba engleză.

Pasionaţii de fotografie au participat la atelierul Artă şi natură, coordonat de Răzvan Dumbravă şi Mihaela Ungureanu de la Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor. Participanţii la acest atelier au învăţat câteva principii de bază pentru a realiza o fotografie corectă. Informaţiile teoretice au fost aplicate în practică, în cadrul turei fotografice realizată pe un traseu tematic amenajat pe dealul Farcu din Pădurea Craiului. Fotografia, prin  aspectul sintetic, a facilitat elevilor cunoaşterea orizontului local, dar şi posibilitatea de a înţelege şi de a exprima propria viziune sau percepţie asupra realităţii locului.

Fiecare participant la acest atelier va avea posibilitatea să se înscrie la un concurs de fotografie organizat de Liceul Vocaţional Pedagogic "Nicolae Bolcaş" din Beiuş, Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Universitatea din Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor. Perioada de desfăşurare a concursului şi regulamentul acestuia urmează a fi stabilite de organizatori în cursul acestei săptămâni.

Pentru a menţine în atenţia invitaţilor şi participanţilor caracterul educaţional şi creativ al manifestării, programul conferinţei a inclus şi o lansare de carte, mai precis a celui de-al doilea volum al seriei de autor "Ducele de Castle. Tratatul de pace", un roman de capă şi spadă al autoarei Alina Cosma, apărut anul acesta.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON