URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2017, 15:52

Exerciţiu reuşit al Serviciului de Ambulanţă, la Hotel Perla din 1 Mai: Un tânăr a fost salvat de la înec, după ce a fost lovit de un amic (FOTO / VIDEO)

Turiştii care au mers la scaldă, sâmbătă, la prânz, la complexul Perla din Băile 1 Mai au asistat la o intervenţie în forţă a medicilor şi voluntarilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bihor.

Un tânăr care se juca împreună cu prietenii săi a fost salvat, după ce a fost lovit de un amic şi era să se înece, un rol decisiv avându-l chiar prietenii săi care i-au acordat primul ajutor.

Resuscitare rapidă

A fost, de fapt, un exerciţiu al celor de la SAJ, după un scenariu simplu, care se poate întâmpla oricând într-o piscină. În timp se juca cu o minge, victima a fost lovită cu cotul în cap de unul dintre ei, căzând inconştient, înghiţind multă apă şi intrând în stop cardio-respirator.

Colegii tânărului şi salvamarii din ştrand au intervenit imediat, reuşind să îl scoată pe băiat din apă după mai bine de un minut şi acordându-i primul ajutor, în vreme ce angajaţii complexului au sunat la 112.

Până când echipajul SAJ a ajuns la faţa locului, prietenii băiatului au continuat să îl resusciteze. Medicii au reuşit să îi pornească inima, după care l-au transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, unde a rămas internat la Terapie Intensivă. Intervenţia prietenilor a fost vitală, au subliniat medicii de la SAJ.

De altfel, scopul exerciţiului a fost tocmai acela de a sensibiliza populaţia că, în asemenea cazuri, este foarte important să înceapă resuscitarea imediat, să nu asiste pasiv la ce se întâmplă în jur.

"Suntem foarte mulţumiţi de cum a decurs acest exerciţiu. Noi spunem că avem un personal foarte calificat şi voluntari foarte dedicaţi, care sunt dornici să înveţe şi se implică foarte serios", a precizat managerul SAJ, Gheorghe Pintea. 

"În general este destul de greu să intervii în asemenea cazuri, într-un centru ca acesta, unde sunt sute, uneori chiar mii de oameni. Este foarte greu să poţi să asiguri perimetrul şi intervenţia cât mai rapidă", a mai spus Pintea.

La ştrand, cu atenţie

Managerul SAJ a precizat că anul acesta în ştrandurile şi piscinele din Bihor nu au existat cazuri de înec. Au fost, într-adevăr, accidente minore, dar acestea nu au pus probleme deosebite şi au fost rezolvate cu brio de echipajele de urgenţă.

De altfel, prezent la întâlnirea cu jurnaliştii, managerul Complexului Perla, Dan Văţean, a povestit că un asemenea incident s-a petrecut, duminica trecută, chiar în complex.

"Un copil s-a tras din mâinile părinţilor, a alunecat şi s-a julit, având o rană destul de adâncă la picior. Am fost nevoiţi să sunăm la SAJ, prin 112. A intervenit şi asistenta noastră, avem serviciu de gardă în permanenţă, cu echipaj calificat pentru aşa ceva. În 8 minute a fost şi intervenţia ecipajului de Ambulanţă, copilul a fost cusut pe loc şi nu a avut probleme", a relatat Dan Văţean.

Acesta a mai spus că, în timpul săptămânii, complexul este vizitat în medie 5-600 de turişti zilnic, iar la sfârşit de săptămână, până în 1.300 de persoane merg la aquapark-ul, baza de tratament şi hotelul complexului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON