URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 August 2017, 14:50

Mor peştii în Criş! Căldura şi debitul mic al râului ucid vieţuitoarele (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care în aceste zile de vacanţă nu au plecat din oraş şi ies la plimbare pe malul Crişului au parte de un peisaj dezolant.

Peşti morţi, gunoaie şi multă vegetaţie acoperă luciul apei, în zona Sovata. Peştii mor din pricina debitului redus al râului, cauzat de caniculă, dar şi de lucrările din amonte de Podul Decebal.

"Într-o ţară civilizată, o lucrare de amenajare nu ar trebui să implice şi un dezastru ecologic", a declarat BIHOREANULUI Natalia Lung, o orădeancă dezamăgită de cum arată Crişul Repede şi care a transmis şi o serie de fotografii.

La comanda Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, firma Repcon amenajează malul stâng al Crişului, în aval de Primărie. Ca drumul tehnologic anume creat să nu se inunde, este nevoie de un debit redus pe Criş. Alături de temperaturile înalte, însă, asta cauzează mortalitate piscicolă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
zorro
Bine, poate ca gresesc, dar atunci hai sa o luam altfel. Am sa ma refer la zona dintre podul Decebal si podul de centura , zona unde au fost facute si pozele astea, si unde latimea apei este mare iar in momentul de fata practic nu curge.Sa admitem ca debitul mic este unul natural datorita secetei iar pestii mor de cauzele descrise, problema tot ramane deschisa :gunoaiele se vor inmulti de la o zi la alta, pestii morti vor pluti pana putrezesc si nimeni nu ia vreo masura de curatire a zonei si evident a altor zone . Aceasta ''seceta'' inca poate continua mult si bine , iar daca AJVPS-ul a putut monta indicatoare ca zona se afla in administrarea lor atunci nu ar fi de datoria lor sa ia sau sa ceara luarea unor masuri asupra problemei , daca tot pretind taxe?Felicitari daca ai facut acele sesizari si chiar daca ''li se rupe in....'' tot ar trebui facute de cat mai multi ca poate poate......Cu stima!
Postat 17 August 2017, 09:51 de raven74
raven
Nu ai dreptate..eu merg la pescuit pe cris..de la Alesd..la Cheresig....de vreo 30 de ani..nu este tot timpul asa,dimpotriva cadn sant perioade ploioase debitele sant tot timpul mari...baietii destepti produc curent...acum si Dunarea este sub 50% din debitul normal...aici cu moartea pestilor si infestarea lor cu tenie si alti paraziti..se"datoreaza"faptului ca daca mergi pe malul apei de la munte pana la granita vei vedea n turme de oi,capre,vaci...si alte iosaguri care se adapa si traverseaza cursul apei...situatia este total scapata de sub control..am facut diverse sesizari la mediu la asociatia de pescari....li rupe in....
Postat 16 August 2017, 20:44 de zorro
Vinovatul= seceta
Debitul Crisului are prea putine legaturi cu seceta de cand cu barajele de la Tileagd si Urvind. In toti anii trecuti ne-am confruntat cu seceta dar nu s-a ajuns la situatia actuala existand modificari de debit ale Crisului chiar si in cursul unei singure zile .Lucrarea din centru are nevoie de un debit mic al apei ceea ce este mentinut in mod artificial pe durata intregii veri , fara ca cineva sa se gandeasca la consecintele pe care le implica asupra vietuitoarelor . In cazul mortalitatii piscicole este de vina seceta, in cazul alunecarii dealului Ciuperca din contra , prea multe ploi, degradarea Gradinii Zoologice e vina ursului , iar exemplele pot continua....In concluzie toate lucrarile sunt facute la un nivel foarte ridicat doar ca ''romanul n-are noroc'' natura fiindu-i mereu potrivnica....
Postat 16 August 2017, 15:29 de raven74
Coana Natalia
De remarcat spiritul civic..dar nu t0ai pus intrebarea...poate e debitul mic din cauza secetei?...si in tarile civilizate mai e seceta...
Postat 15 August 2017, 18:35 de zorro
Atotstiutorul...
Aista-i efectul ideilor atotmarete ale birtinezului..!!!!!!!!!Ce ai domnule cu pestii????? Ce rau ti-au facut?Metrou nu faci?Avioane din birtin la Oradia Mare?
Postat 15 August 2017, 09:26 de grigore
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON