URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 August 2017, 15:22

Patru luni întârziere. Drumul din faţa aquapark-ului este în curs de finalizare. Vezi cum arată! (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Drumul din faţa aquapark-ului este în curs de finalizare. "Drumul a fost mutat către linia ferată, şoseaua a fost asfaltată, parcarea a fost lărgită cu 118 locuri plus alte trei locuri pentru autocare, iar la intersecţia străzilor Aleea Ştrandului, Olteniei şi Piatra Craiului a fost amenajat un sens giratoriu", a declarat viceprimarul Florin Birta, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului.

Potrivit edilului, până la sfârşitul lunii, constructorii mai au de marcat trotuarele şi pista pentru biciclete, de amenajat rigolele, de nivelat terenul şi de amenajat spaţiile verzi.

"În următoarea perioadă vom căuta un parteneriat privat care să amenajeze un spaţiu verde în sensul giratoriu nou construit. În paralel vom planta în toamnă de-a lungul liniei ferate un aliniament de arbori cu rol de perdea verde", a spus Birta.

Programată să se încheie cel târziu pe 1 mai, înainte de deschiderea sezonului estival, reamenajarea zonei a întârziat nu mai puţin de patru luni.

În ciuda acestui fapt, asocierea de firme formată din Gauss Topo, Abed Nego şi Ritmoteh, care şi-a asumat finalizarea lucrărilor în termen de şase luni începând de la data de 1 noiembrie 2016 nu va fi penalizată.

"Şantierul a fost închis pe timpul iernii, când nu s-a putut lucra, după care în primăvară lucrările au fost întârziat de intervenţii cum ar fi înlocuirea reţelelor de termoficare care traversează zona pe sub parcare sau lucrări suplimentare precum amenajarea pistei pentru biciclete", a spus Birta.

Potrivit viceprimarului înainte de sfârşitul anului orădenii vor putea ajunge la aquapark cu bicicleta pe pista deja amenjată în parcul Brătianu.

Mai mult, aceasta va fi prelungită din dreptul bazei sportive Dinamo, unde se opreşte în prezent, până la Podul Constantin Prezan unde se va conecta la pista existentă în Calea Clujului.

Lucrările de reamenajarea a zonei au costat 3,7 milioane lei şi au implicat inclusiv întubarea Pârâului Întunecat care traversează zona.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON