URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 August 2017, 18:40

Regulament.... cu cântec! Dezbaterea pe teme de urbanism din Oradea, "sabotată" de spectacolul folcloric din Piaţa Unirii (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sala mare a Primăriei a găzduit, luni, dezbaterea publică pentru revizuirea regulamentului de urbanism al Oradiei, la care au luat parte directorul Instituţiei Arhitectului Şef, Antonina Buruiană, adjuncta Adriana Lipoveanu şi două funcţionare, respectiv câteva zeci de orădeni, dar şi consilierii locali Liviu Sabău Popa, Adrian Stângă (ambii PSD), Kis Gabor (UDMR), respectiv fostul consilier PNL, arhitectul Cristian Puşcaş.

Muzică fără dans

Întâlnirea a fost moderată de arhitectul şef Antonina Buruiană, care a explicat că revizuirea regulilor de urbanism este necesară pentru că Planul Urbanistic General, votat de Consiliul Local anul trecut, nu poate fi aplicat. Numai că discursul lui Buruiană a fost întrerupt minute în şir, pentru că muzica din Piaţa Unirii, unde avea loc Carnavalul Florilor, a cântat şi în difuzoarele din Primărie!

Întreruperea a avut loc taman când arhitectul şef al Oradiei explica modificările propuse în regulament. Dintr-o dată, în difuzoare a început să răsune muzică populară, cântată de o voce de copilă. Scoşi din amorţeală, orădenii au început să râdă, ba chiar unii au aplaudat, ce-i drept, mai timid, când prima melodie s-a terminat. Inclusiv Buruiană a izbucnit în hohote de râs, mai cu seamă că nu se găsea nimeni prin preajmă care să ştie de ce a apărut problema şi să o remedieze.

Într-un final, după două melodii de higheghe, părea că problema de interferenţe a fost remediată, iar dezbaterea a fost reluată. Culmea, însă, jumătate de oră mai târziu discuţiile au fost din nou întrerupte. De data aceasta, un tânăr a făcut un cover după Bruno Mars, dar nu i-a mai amuzat la fel de tare pe participanţii la dezbatere. Din contră, majoritatea s-au arătat iritaţi că discuţia este întreruptă. Reprezentanţii Primăriei n-au avut de ales decât să oprească difuzoarele şi microfoanele din sală, ca oamenii să poată relua discuţiile.

PUZ cu blocaje

Cei mai mulţi dintre orădenii prezenţi la dezbatere au avut de discutat probleme personale, de care se lovesc în timp ce încearcă să ridice anumite construcţii în oraş. Motiv pentru care, pe bună dreptate, Antonina Buruiană a şi precizat că se simte la o "uriaşă şedinţă de audienţe", nu la o dezbatere a unor reguli generale.

Alţii au ridicat probleme care, culmea, prin modificările propuse se rezolvă, motiv pentru care arhitecta le-a reproşat că nu şi-au făcut temele, în timp ce unii dintre cei prezenţi au vorbit despre statuile pe care le doresc în oraş ori despre sensurile giratorii neamenajate eficient. Buruiană le-a explicat însă că aceste probleme nu ţin de regulamentul de urbanism şi le-a cerut tuturor celor care au luat cuvântul să rămână pe tematica întâlnirii, şi anume revizuirea regulamentului de urbanism, precizând că aceste modificări se impun pentru că Planul Urbanistic General al Oradiei, votat în 2016 de Consiliul Local, se dovedeşte inaplicabil.

"La actualizarea PUG s-a constatat o imposibilitate în aplicarea lui pe o suprafaţă foarte mare. În sensul că, indiferent ce vrei să faci, nu poţi. Aici nu e vorba de facilitarea unor dezvoltatori imobiliari particulari, aşa cum s-a exprimat în scris unul dintre participanţii la această dezbatere, ci despre facilitarea unei dezvoltări normale, impuse de cadrul economic şi social, a întregului oraş", a declarat Buruiană. Drept urmare, Primăria vrea acum să rezolve o parte din aceste "blocaje", prin modificarea regulamentului de urbanism.

Despre cât de prost făcut este PUG-ul, Buruiană a lăsat doar să se înţeleagă, precizând că, deşi ar fi nevoie de o modificare integrală a acestuia, ea ar dura circa 3 ani, timp în care s-ar bloca activitatea de autorizare de construcţii în Oradea. "Intenţia Primăriei este să rezolve o mare parte din aceste blocaje într-o primă etapă, astfel încât să nu fie necesară reluarea întregii avizări a PUG", a precizat arhitecta şefă.

"Anomalii" la remediere

Buruiană s-a referit la câteva dintre deficienţele PUG-ului Oradiei. "Studiul de risc, care e studiu de fundamentare a PUG, a fost elaborat superficial, ca să nu zic mai mult. Nu este conform cu realitatea, nu a ţinut cont nici de documentaţiile elaborate anterior, s-au creat nişte anomalii, paradoxuri şi blocaje majore", a spus Buruiană, fără a detalia însă aceste "anomalii".

De asemenea, arhitecta şefă a precizat că, în zonele de urbanizare, PUG prevede o soluţie occidentală, care nu poate fi aplicată însă în Oradea: constituirea unor asociaţii ale proprietarilor din aceste zone, comasarea terenurilor şi reparcelarea acestora astfel încât 10% din suprafaţă să devină spaţii verzi, iar până la 25% să fie terenuri de utilitate publică, precum drumuri ori parcări. "Această procedură nu are cum să funcţioneze în România", a spus Buruiană. Drept urmare, Primăria propune derogări, astfel încât amplasarea spaţiilor verzi şi a construcţiilor de utilitate publică să se decidă prin planurile urbanistice zonale.

O altă problemă majoră menţionată de arhitect a fost că harta riscului de alunecare a Oradiei, care prevede, de exemplu, zonele cu risc mare de alunecare, unde nimic nu se poate construi, nu are criteriile precizate. "Harta a fost făcută pe criterii pe care nu le putem identifica. Motiv pentru care se intervine şi se propune ca, în cazul terenurilor cu risc maxim, să se facă o expertiză geotehnică prin care să se dovedească dacă într-adevăr sunt pe o zonă cu risc maxim", a explicat directoarea Instituţiei Arhitectului Şef din Primărie.

Pe de altă parte, Buruiană a precizat că, deşi va fi modificat, regulamentul de urbanism nu va schimba sub nicio formă actualele prevederi privind zonarea Oradiei, iar zonele prevăzute de PUG îşi vor păstra destinaţia. De pildă, zonele care acum sunt ALV (zone agricole în intravilan, livezi şi vii) vor rămâne aşa şi după revizuirea regulamentului.

Săgeţi cu acuzaţii

Totodată, Buruiană n-a ezitat să arunce mai multe săgeţi asupra celor care au realizat PUG-ul, firma Planwerk Cluj, menţionând inclusiv că în urmă cu mai bine de o lună reprezentanţii companiei au fost invitaţi la dezbaterea de la Oradea, dar au anunţat abia cu câteva zile în urmă, telefonic, că nu vor veni. "Puteau să trimită şi femeia de serviciu, întrucât această documentaţie afectează întreg oraşul", a spus Buruiană.

Mai mult, arhitecta – care ocupă funcţia de şefie din Primărie de nici două luni – a lăsat să se înţeleagă că nici reprezentanţii Primăriei n-au fost pregătiţi pentru noul PUG, ba chiar că nici nu l-au analizat cum trebuie. "Nici Primăria nu şi-a dat seama de implicaţiile PUG", a menţionat Buruiană, abţinându-se însă să facă alte remarci.

Dezbaterea s-a încheiat după mai bine de trei ore, cu promisiunea reprezentanţilor Primăriei că propunerile pertinente enunţate luni se vor regăsi în forma revizuită a regulamentului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
NORMALITATE
Și a fost o întâmplare!? Eu zic că NU! Adică vine nesuferita Antonina să o lovească pe favorita lui Bolojan, Adriana Aurora ? Păi? Ce e asta?
Postat 22 August 2017, 00:30 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON