URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2017, 14:45

Şcoală privată, dar pe banii orădenilor: PSD-iştii, nemulţumiţi că International School of Oradea înghite mulţi bani publici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consilierii PSD au criticat, luni, într-o conferinţă de presă, faptul că Primăria şi Agenţia de Dezvoltare Locală  finanţează Şcoala Internaţională Oradea, unitate de învăţământ privată cu predare în limba engleză ce urmează să funcţioneze din toamnă. Cei cinci aleşi locali – Liviu Sabău Popa, Nicolae Avram, Adrian Negrea, Mariana Blaga şi Aurel Mohan jr. – au ţinut să explice de ce au votat împotriva hotărârilor Consiliului Local referitoare la această şcoală.

International School of Oradea (ISO) are ca membri fondatori Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ – Universitatea Europei de Sud-Est Lumina (care mai are şcoli private în Bucureşti, Iaşi şi Constanţa), Primăria Oradea, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie, organizaţie reprezentată de Liana Boangiu, HR manager la ADL Oradea, scopul fiind să şcolarizeze copiii managerilor străini ai firmelor din parcurile industriale ale oraşului.

Pe banii orădenilor

Fost inspector şcolar general al judeţului, profesorul Nicolae Avram a precizat că există "cel puţin şase motive" pentru care PSD-iştii nu au votat pentru înfiinţarea ISO, primul fiind legat de spaţiul în care va funcţiona aceasta, mai precis parterul uneia dintre clădirile din campusul şcolar de pe strada Armatei Române.

"Efectiv au fost scoşi de acolo elevii Colegiului Economic, mutaţi probabil în alt corp de clădire, şi s-a pus spaţiul la dispoziţia acestei fundaţii, care va înfiinţa şcoala la parter, pentru început", a declarat Avram. Rămas fără cele 12 săli de clasă, Colegiul Economic ar putea să funcţioneze din nou în două schimburi, aşa cum s-a făcut înaintea de finalizarea campusului şcolar. "Dacă tot au vrut să înfiinţeze această şcoală, de ce nu le-au dat altă clădire, în care să investească, nu cea mai nouă clădire a unei unităţi de învăţământ din Bihor?", a întrebat PSD-istul.

Pe lângă sălile de clasă, ISO a mai primit, tot gratuit, două garsoniere pentru profesori, în acelaşi campus. În plus, Primăria s-a angajat să investească 750.000 de lei în dotarea acestor săli, iar ADLO să suporte pierderile, între 35.000 şi 150.000 de euro anual. "Chiar dacă nu vor fi pierderi de 150.000 de euro, faceţi o medie ca să vedeţi câte sute de mii de lei vor fi suportate de autoritatea locală şi de cetăţenii oraşului Oradea, care n-au fost întrebaţi dacă doresc sau nu să se înfiinţeze această şcoală", a spus Avram.

Discriminare!

Nicolae Avram a mai spus că, dincolo de discriminarea între şcoala privată şi cele de stat, care nu primesc la fel de mulţi bani, se face o discriminare între ISO şi alte unităţi de învăţământ private din Oradea, cum este de pildă Liceul Don Orione, cu taxe mult mai mici faţă de cele pe care le va percepe noua unitate de învăţământ, unde un an de grădiniţă va costa 4.300 de euro, iar unul de şcoală primară cu 600 de euro mai mult.

"În Oradea mai există şcoli private, precum şi universităţi private, care nu primesc 750.000 de lei pentru dotări de la Primărie. Nu mai vorbesc că am putea cu aceşti bani să amenajăm colegiile naţionale din Oradea, care sunt în starea în care sunt", a spus fostul inspector şcolar general.

Avram a mai afirmat că ISO nu este cuprinsă în reţeaua şcolară a Oradiei, aprobată în luna februarie, şi că nu are nici autorizaţie din partea Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Preşcolar, deci însăşi funcţionarea acestei unităţi de învăţământ din toamnă este incertă.

Un liberal se opune

"Eu şi fostul inspector şcolar general Daniel Negrean (n.r. membru PNL) am cerut explicaţii în Comisia de Învăţământ. N-am primit, pur şi simplu şcoala trebuie înfiinţată şi atât", a spus Avram, deconspirând faptul că, deşi liberal, Negrean "şi-a călcat pe inimă" şi a votat la rându-i împotriva proiectelor de CL care vizau ISO. Totuşi, acestea au fost aprobate.

Consilierii PSD au mai spus că, potrivit documentării pe care ei au făcut-o, în niciun oraş din România unde Fundaţia Lumina mai are şcoli nu se alocă bani publici pentru dotarea şi funcţionarea unităţilor.

BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia primarului Ilie Bolojan faţă de aceste critici, însă aceasta nu a răspuns apelurilor telefonice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON