URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2017, 17:45

Atenţie, se surpă! Două turiste din Ungaria au căzut în Groapa Ruginoasă, fiind scoase de salvamontişti

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai multe echipe de salvamontişti bihoreni au avut o intervenţie deosebită, vineri, în zona Vârtop, după ce două turiste din Ungaria s-au apropiat prea tare de marginea Groapei Ruginoase și au alunecat zeci de metri, într-o "avalanşă" cu pământ şi bolovani, pe panta abruptă.

Margini periculoase

Potrivit unui comunicat al Salvamont, alerta s-a dat în jurul orei 20, echipajele serviciului fiind solicitate după ce femeile căzuseră şi nu mai aveau cum ieşi.

"Groapa Ruginoasa este o ravenă uriaşă (cca 4 km lungime, o lăţime maximă de cca 600 m şi o adâncime maximă de cca 100 m) produsă prin eroziunea unui strat compact de cuarţite, gresii şi argile. Din păcate, majoritatea vizitatorilor nu ştiu că procesul de eroziune este activ. Din această cauză surparea marginilor ravenei este un fenomen continuu şi pune în pericol turiştii, pericolul fiind semnalat şi de plăcuţele de avertizare montate în apropiere de salvamontişti", se arată într-o informare a acestora.

Cât de periculoasă e apropierea de marginile Groapei Ruginoase au descoperit, vineri, două turiste din Ungaria. "Pământul le-a fugit de sub picioare, doamnele fiind antrenate în alunecare, concomitent cu o masă mare de sol şi bolovani, câteva zeci de metri în josul pantei abrupte", precizează salvamontiştii.

Păţite, dar norocoase

Alarma s-a dat imediat prin 112. Două echipaje Salvamont, cu 7 salvatori, au pornit din Glăvoi (Padiş) şi Ştei. Al treilea echipaj (4 salvatori) a fost pus în aşteptare la Oradea.

"Din cauza prezenţei sporadice a semnalului telefonic, încercările de contactare ulterioară a celor două doamne au fost lipsite de succes. În cele din urmă s-a reuşit contactarea lor. Ambele au avut un noroc extraordinar. În urma alunecării, în afară de sperietura zdravănă, s-au ales doar cu numeroase julituri şi contuzii, fiind însă apte să meargă pe propriile picioare, cu mici dificultăţi", au transmis salvatorii.

Singura cale de scoatere a lor de pe fundul ravenei era Valea Seacă, deosebit de abruptă. "Este vorba practic de o succesiune de săritori între 3-10 metri, accesibilă numai alpiniştilor. Salvamontiştii bihoreni ajunşi la faţa locului au trecut imediat la echiparea traseului pentru a permite evacuarea în deplină siguranţă a celor două turiste", se arată în comunicatul Salvamont. După intervenţia în forţă a salvatorilor, cele două femei s-au alăturat grupului lor în siguranţă, în jurul orei 22.

Monster-roller cu leziuni

Tot vineri, salvamontiştii au intervenit pentru a ajuta un cuplu pe Valea Izbândiş din comuna Şuncuiuş. Potrivit informării, cei doi tineri făceau parte dintr-un grup de pasionaţi de munte şi adrenalină, care ieşiseră la plimbări pe "monster-roller", adică nişte biciclete de tip off-road.

În urma unei căzături serioase, cei doi s-au ales cu multiple leziuni şi traumatisme. Salvamontiştii le-au acordat primul ajutor, iar apoi accidentaţii au fost preluaţi de ambulanţele SMURD şi SAJ Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON