URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2017, 15:52

Au făcut şi ei, facem şi noi! Vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea: "PNL a angajat până şi femeile de serviciu pe criterii politice"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă organizată  joi, în miezul zilei, la sediul ALDE, vicepreşedintele CJ Bihor, Traian Bodea, a afirmat că primarul Ilie Bolojan a vehiculat informaţii "eronate" în privinţa cheltuielilor pe care instituţia le face cu angajaţii. Cât despre angajările pe criterii politice, dezvăluite de BIHOREANUL, Bodea susţine că actuala administraţie n-ar fi prima care practică metoda.

Cheltuieli cu 25% mai mari

Primarul Ilie Bolojan a criticat, marţi, într-o conferinţă de presă activitatea Consiliului Judeţean, cheltuielile pe care instituţia le are cu personalul şi angajările pe criterii politice – în special în agenţiile subordonate - dezvăluite săptămâna aceasta de BIHOREANUL. Preşedintele PNL Bihor a susţinut, totodată, că la judeţ se cheltuie cu 4 milioane de euro mai mult pe salarii, bani care astfel nu mai ajung în investiţii.

Traian Bodea susţine că informaţiile sunt "eronate". "La 30 iunie 2016, era o execuţie bugetară pe aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean de 3.695.155 lei. Anul acesta, avem o execuţie de 4.639.206 lei. Avem o creştere de 25,55%. Faţă de anul trecut, salariile au crescut cu 20% printr-o Ordonanţă de Guvern", a spus liderul ALDE Bihor.

Acesta a subliniat că, fără majorările salariale, sumele cheltuite au crescut doar cu 5,55%. "Dacă scoatem creşterea salarială, suntem aproape la aceeaşi sumă cheltuită în 2016", a spus acesta.

Bodea n-a prezentat, în schimb, şi creşterile cu cheltuielile salariale şi la instituţiile şi agenţiile subordonate, unde, aşa cum a scris BIHOREANUL, s-au făcut cele mai multe angajări. "Sunt probabil creşteri de 25-30%", s-a rezumat el să spună despre acestea. "Da, s-au scos posturi la concurs şi s-au făcut angajări, dar nu sunt de un impact atât de major cum a dorit să spună domnul preşedinte de la PNL", a spus acesta.

Şi ei au făcut-o!

Potrivit vicepreşedintelui CJ Bihor, în organigrama instituţiei sunt 201 posturi, din care 171 sunt ocupate. "Dacă veţi face comparaţia, suntem în acelaşi număr de personal cu conducerile anterioare", a comentat acesta. "Este evident că domnul preşedinte şi-a angajat patru consilieri şi un director de cabinet, aşa cum spune legea", a adăugat Bodea.

Referitor la angajările de la nivelul agenţiilor subordonate Consiliului Judeţean, acesta nu le-a negat, dar a susţinut că sunt legale şi normale. "Sunt dispus să fac o evidenţă a numărului de persoane care nu ştiu pe ce criterii - dar aici veţi descoperi copii de primari, verişori, verişoare, etc. - au fost angajate în perioada 2012-2016 în Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate", a afirmat vicepreşedintele CJ.

Provocat să-şi argumenteze cu exemple afirmaţiile, Traian Bodea a evitat să o facă. "Mă miră faptul că cei de la PNL ies să condamne lucrul pe care ei l-au făcut. Noi nu am ieşit public să spunem ce am găsit la CJ Bihor, nici la instituţiile subordonate, dar avem rapoarte de audit, avem o evidenţă. Dacă va fi nevoie, le putem face publice…", a continuat el, din nou fără exemple concrete.

În acelaşi ton, Bodea a spus că a identificat "anomalii" făcute de conducerea liberală la judeţ. "Mă aştept la o minimă decenţă din partea celor de la PNL. Şi la instituţiile de cultură sunt probleme. La fel şi la DGASPC. Nu cred că este în măsură PNL să vorbească despre angajări când şi femeile de serviciu au fost angajate pe criterii politice. Nu suntem noi, actuala conducere, campioni în angajări pe criterii politice",

"Ne dăm virgine politice"

Şi vicepreşedintele ALDE Bihor, Dorin Corcheş, i-a răspuns preşedintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, în aceeaşi conferinţă, recunoscând şi el "practicile" politice. "Venim şi ne dăm virgine politice şi acuzăm angajări pe criterii politice. Da, este o stare de fapt. În consiliile de administraţie sunt reprezentanţii celor care guvernează, atât local cât şi naţional. E un fenomen care s-a întâmplat în fiecare mandat şi se va întâmpla şi de aici înainte", a spus Corcheş, considerând situaţia normală.

Acesta i-a transmis edilului de Oradea că ar trebui să se ocupe de problemele oraşului, "în calitatea sa de prim gospodar". "Spre exemplu cu Dealul Ciuperca, o investiţie extraordinară pentru oraş, s-au cam grăbit să prindă startul campaniei electorale, să ia beneficii de imagine", a acuzat Corcheş, care i-a cerut lui Bolojan să explice în ce stadiu este procedura de recuperare a banilor investiţi în proiect.

Totodată, Corcheş l-a corectat pe Ilie Bolojan spunând că alveolele "sinucigaşe" la care a făcut referire de pe drumul Oradea – Cluj ar fi fost amenajate pe vremea Guvernului tehnocrat. "Domnia sa uită că acele alveole au fost făcute când domnul Sorin Buşe, cu care negocia un loc pe listele PNL la alegeri, era în funcţie în mega-Guvernul tehnocrat. Atunci înţeleg că n-au fost atât de periculoase aceste alveole", a spus Corcheş.

Citeşte pe această temă:

"Patronii" Bihorului: Şefii Consiliului Judeţean umplu cu neruşinare schema de personal, cu clienţi politici care nici măcar nu merg la serviciu

Bolojan atacă valul de angajări de la Consiliul Judeţean: "Scopul unei autorităţi nu este să ofere slujbe celor care nu se pot angaja în privat"

Ilie Bolojan le cere şefilor din CJ Bihor să îşi onoreze funcţiile şi să reprezinte interesele judeţului la Bucureşti

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@todo
Esti in eroare stimabile! Tabla inmultirii o stiu foarte bine respectivele, doar ca nu e aia la care te gandesti tu!
Postat 23 Iunie 2017, 11:22 de User anonimizat
helen
dar la consiliul judetean ati angajat prin pile si relatii consiliere ,care nu stiu nici tabla anmultiri
Postat 22 Iunie 2017, 17:22 de todo
O-hoooo :)))
dar asta se stie!!! un loc de munca e foarte valoros, banii nu au nicidecum miros
Postat 22 Iunie 2017, 17:08 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON