URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2017, 19:48

Cântări în Cetate. Uniunea Femeilor Bihor pregăteşte prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea va răsuna la începutul lunii iulie de muzică folk. Uniunea Femeilor Bihor va organiza în perioada 1-2 iulie prima ediţie a Festivalului Naţional de Folk.

"Scopul festivalului este promovarea muzicii folk în Oradea. Este un eveniment unic în România după anul 1990, ne dorim să devină o tradiţie şi să reintroducă Oradea în circuitul naţional de muzică folk", a declarat preşedinta Uniunii Femeilor Bihor, Ana Angela Pop, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Organizat de Uniunea Femeilor Bihor în parteneriat cu Primăria, Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia pentru Cultură Bihor şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor festivalul va avea loc în amfiteatrul din Cetate.

"Cetatea este cel mai propice loc pentru acest gen de eveniment. Spectacolele se vor ţine în amfiteatru: sunt bănci iar spre seară este umbră, ceea ce este foarte bine având în vedere că festivalul se ţine în mijlocul verii", a spus la rândul său, vicepreşedinta, Mihaela Dindelegan.

Reprezentanţiile vor începe de la ora 19 şi se vor încheia după ora 22.

Ducu Bertzi şi Victor Socaciu

Pentru data de 1 iulie sunt anuntate concerte de câte 20 de minute susţinute de Alexa Bercea şi Antonia Ganea de la Palatul Copiilor, Traian Cosma (fost membru Metropol), Octavian Bud şi Adina Hodişan, Magda Puşcaş şi Vali Şerban. Seara de sâmbătă va fi încheiată de un concert de circa 45 minute susţinut de Ducu Bertzi & friend.

Tot aşa, pe data de 2 iulie pe scena din Cetate vor urca Nicolae Moranciu, Sergiu Nica, Raul Silaghi, Liliana Ioniţă Budău, fost membru al Cenaclului Flacăra, solistul trupei Celelalte Cuvinte, Călin Pop, şi folkistul Mircea Bodolan. Capul de afiş pentru seara de duminică va fi solistul Victor Socaciu.

Lista deschisă

Lista artiştilor rămâne, însă, deschisă. "Am înţeles că există reprezentanţi ai unor firme care şi-ar dori să aducă şi alţi artişti. Noi dorim să facem evenimentul cât mai interesant. Dacă firma plăteşte onorariul interpretului, noi îi oferim, fără probleme, posibilitatea să evolueze în cadrul festivalului", a spus Dindelegan.

De asemenea, organizatorii doresc să atragă în festival măcar un artist care să cânte pentru publicul de limbă maghiară. "Am discutat cu domnul Laszlo Trifan, dar ne-a refuzat pentru că are probleme de sănătate", a declarat aceasta.

Pe timpul festivalului în Cetate vor fi organizate activităţi conexe de la ateliere de creaţie pentru copii şi cafenele artistice la concursuri de caricaturi şi lansări de carte. În caz de vreme ploioasă spectacolele se vor ţine la Sala Florica Ungur de la Casa de Cultură a Municipiului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Alina Manole
Puteti s-o invitati si pe Alina Manole ?
Postat 24 Mai 2017, 08:30 de levaif
DE UNDE-N GURA-ATAT COBALT....
Aceasta Dindeleganca e neam cu popa Dindelegan si nevasata Sorbonista ? Intreb ! Ma bucur ca vine Bodolan ! " Ranitul dintre linii ", o bijuterie muzicala !
Postat 23 Mai 2017, 20:00 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON