URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2017, 17:02

Duhorile vă mută nasul din loc? USR vă invită la dezbaterea unui proiect de Lege a mirosurilor

Preşedintele USR Bihor, avocatul Cristian Rusu, şi preşedintele Asociaţiei Sântandrei Metropolitan Area, inginerul chimist Carmen Lezeu, au anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, lansarea în dezbatere publică a unui proiect de lege a mirosurilor, necesar – în opinia celor doi – în contextul în care în ultimii ani orădenii şi locuitorii unor localităţi învecinate, în special Sântandrei şi Palota, suferă din cauza mirosurilor emanate de agenţi economici precum Nutripork, dar nu numai.

„Demersul face parte dintr-o serie de acţiuni iniţiate de USR, precum impunerea unei hărţi a zgomotelor în Oradea ori lămurirea defrişărilor din zona Padiş, teoretic protejată”, a explicat Cristian Rusu.

Arătând că anul trecut locuitorii din Sântandrei, între care se numără şi ea, au reuşit să stopeze extinderea unei ferme de pui a societăţii Nutripork în contextul în care această firmă deranjează deja prin activitatea de creştere a porcilor, Carmen Lezeu a explicat că a sesizat atât Ministerul Mediului, cât şi Ministerul Sănătăţii, asupra poluării olfactive din Oradea şi Sântandrei, dar răspunsurile primite au făcut referire la faptul că legislaţia din România prevede un singur criteriu în această chestiune, şi anume fixarea unei distanţe minime la care trebuie să se afle fermele zootehnice faţă de zonele locuite, ceea ce nu asigură în mod real o protecţie faţă de noxele emanate de acestea.

Concluzia? Este necesară o lege a mirosurilor, care să prevadă mai multe obligaţii pentru agenţii economici nu doar din zootehnie, ci şi din industrie, cum ar fi de exemplu cele pentru tratarea dejecţiilor înainte ca acestea să fie depozitate şi apoi împrăştiate pe terenurile agricole.

Având în vedere că un cadru universitar de la Politehnica timişoreană, Rodica Militaru, a elaborat un proiect de lege a mirosurilor, USR Bihor a programat o dezbatere publică a acestuia, la care îi invită pe toţi cei interesaţi.

Dezbaterea va avea loc joi, 25 mai, începând cu ora 17.00, în sala mare a Primăriei Oradea, iar la aceasta organizatorii au invitat şi oficiali precum primarul Ilie Bolojan, preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, prefectul Claudiu Pop, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, urmând să participe, de asemenea, deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice a Camerei, şi senatorul Allen Coliban, membru al Comisiei de mediu.

Pentru ca proiectul să fie discutat în cunoştinţă de cauză, preşedintele USR Bihor, Cristian Rusu, a promis că îl va pune la dispoziţia presei locale în cursul zilei de miercuri, aşa încât textul să fie citit de cei interesaţi să participe la dezbatere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Puli_tehnica oradeana
De la DSP nime. De la ORL nime. De la psihiatrie nime. De la urologie nime, asta mi se pare deja total de neinteles.
Postat 23 Mai 2017, 17:42 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON