URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2017, 18:20

Fără public. Planul Primăriei Oradea de a reduce cu 20% emisiile de dioxid de carbon până în 2020 a fost dezbătut doar cu specialiştii

Dezbaterea publică a Planului de Acţiuni pentru Energie Durabilă, organizată luni, de la ora 11, de municipalitate, în sala mare a Primăriei s-a ţinut fără public.

Subiectul supus discuţiei şi ora stabilită, când orădenii sunt la muncă, a făcut ca la întâlnire să ia parte doar specialiştii.

În sală au putut fi văzuţi reprezentaţi ai Zonei Metropolitane Oradea, Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei, Electrica şi Transgex.

"Planul de Acţiuni pentru Energie Durabilă se găseşte pe site-ul Primăriei la rubrica Dezbateri publice. Întâlnirea a fost anunţată public, iar oricine a putut face propuneri", a explicat Ciprian Barna, coordonatorul proiecte în cadrul Zonei Metropolitane Oradea.

Odată supus dezbaterii publice, PAED urmează să fie finalizat în cursul lunii iunie, când va fi şi supus votului Consiliului Local.

Inventarul poluării

Document strategic, PAED este parte a unei iniţiative europene din 2008 care reuneşte 7.000 de autorităţi publice locale din 57 de ţări.

"Obiectivul planului de acţiuni este să crească gradul de implicare şi sprijinire a oraşelor pentru reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 până în anul 2020, respectiv 40% până în 2030", a spus Barna.

Pentru ca acest lucru să poată fi cuantificat, municipalitatea a făcut o estimare a emisiilor de CO2 la nivelul anului 2014.

La stabilirea cantităţii totale au fost luat în calcul consumul local de energie raportat de Electrica, Distrigaz, Termoficare dar şi Primăria cu numărul de autovehicule înmatriculate în Oradea, respectiv parcul auto al instituţiilor subordonate. "La Oradea a rezultat o cantitate de 892.000 tone CO2 pe an", a declarat Barna.

Planul de acţiune este cu atât mai important cu cât municipalitatea poate atrage fonduri europene doar pentru proiectele care vizează, fie şi indirect, reducerea emisiilor de CO2.

Printre acestea se numără extinderea liniilor de tramvai, transportul electric urmând să înlocuiască autobuzele, izolarea termică a spitalelor şi şcolilor orădene, folosirea energiei geotermale în sistemul de termoficare, extinderea pistelor de biciclete şi altele.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
E o solutie!
Titlul, asa cum este formulat, da nastere la interpretari. Una dintre ele, foarte plauzibila, este ca primaria va reduce emisiile de CO2 prin reducerea numarului angajatilor. Aceasta solutie are ca temei legea salarizarii aflata in dezbaterea parlamentului, care lege se pare ca va fi defavorabila angajatilor din ad-tia locala. Olguta Vasilescu :,,Urmează ca salariile să fie stabilite în funcţie de nomenclator şi ierarhie de către consiliile judeţene şi locale, prin hotărâri de consilii judeţene şi consilii locale. Atenţie, nu de primari sau de către preşedinţii de consilii judeţene, ci de consilii locale şi judeţene!" In Oradea se stie, hotararile cl-ului sunt in pixul birtinezului.
Postat 23 Mai 2017, 09:24 de pinonel
fraierii de serviciu
Am sacrificat vechiul CET care ce-i drept polua, impunandu-le oradenilor un monopol greu de rumegat: gigacalorie scumpa pentru caldura putina. Ne jucam de-a ecologistii si scoatem tot traficul din oras ca sa nu poluam cu toate ca platim din ce in ce mai mult pe masini cu norme euro tot mai nepoluante. Pierdem locuri de munca in detrimentul asiaticilor care produc ieftin ghici de ce: nu-i intereseaza catusi de putin de poluare sau de OM. E foarte bine ca incercam sa ne adaptam la vremuri si la tehnologii nepoluante dar hai sa nu fortam nota: in Oradea coarda e intinsa....
Postat 22 Mai 2017, 23:02 de User anonimizat
Codoiu' fata-n fata cu specialistii
Doamneee...ce vremuri traim.. poftim la astia, nu pot sta dr'''cului in anonimat total cu tampeniile alea .. nu, mai trebe si sa se laude cu ele. Doamne, ajuta-ne, fii cu noi, nu ne parasi ! Ce planuri mai Ai cu noi ?! Auzi-ne si ne miluieste!
Postat 22 Mai 2017, 19:21 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON