URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iulie 2017, 19:00

Ioan Mang, bilanţ de unul singur la Consiliul Judeţean: Am rezolvat Muzeul şi o parte din drumuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă în care a prezentat "ce am făcut de la alegeri şi până astăzi" şi pe care a susţinut-o de unul singur în Sala Mare a instituţiei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, a vorbit, luni, despre progresele de la Muzeul Ţării Crişurilor, respectiv despre asfaltările şi reabilitările drumurilor din judeţ, susţinând că "mai mult de o treime" din kilometrii promişi în campanie s-au executat deja.

Muzeu, bifat!

Ioan Mang nu a argumentat de ce ţine singur o conferinţă de presă de bilanţ a activităţii conducerii CJ Bihor, spunând doar că preşedintele Pásztor Sandor a ieşit deja într-o conferinţă săptămâna trecută (care nu era, însă, de bilanţ), iar celălalt vicepreşedinte, Traian Bodea, ar urma să o facă în viitor.

Potrivit lui Mang, promisiunile din campanie sunt respectate de conducerea CJ. "Primul obiectiv din campanie era ca, într-un an, să finalizăm lucrările la clădirea Muzeului. Le-am finalizat în 11 luni", a afirmat vicepreşedintele.

Acesta a amintit şi că s-au găsit sursele de finanţare pentru reamenajarea curţii fostei Garnizoane şi pentru echiparea cu mobilier specific expoziţional a Muzeului Ţării Crişurilor. Primul etaj va fi dotat cu mobilier specific, gardul refăcut, respectiv curtea reamenajată, printr-un proiect european prin POR în valoare de 5 milioane euro, al cărui contract urmează să fie semnat la jumătatea lunii august.

Mang a mai spus că etajele doi şi trei ale clădirii vor fi mobilate printr-un proiect RO-HU de 3,5 milioane euro. "Dacă reuşim să finalizăm licitaţiile în această toamnă, în maxim un an şi jumătate vom avea gata tot Muzeul, deci undeva în 2019", a susţinut acesta.

Pe kilometri

În aceeaşi conferinţă, Ioan Mang a vorbit şi despre "al doilea obiectiv mai amplu" pe care l-a prezentat în campanie, şi anume asfaltarea "tuturor drumurilor judeţene de pământ şi de piatră".

Potrivit acestuia, "mai mult de o treime" din totalul acestor drumuri au fost deja făcute. Ioan Mang a prezentat o situaţie comparativă a "realizatului" din 2016 - în care judeţul a fost condus întâi de liberali şi, după alegerile din iunie, de triada UDMR-PSD-ALDE - faţă de cel din primele 6-7 luni ale anului 2017.

"Pot să vă spun următoarele lucruri, anul trecut s-au finalizat 51,6 kilometri de drumuri judeţene, asta însemnând inclusiv stratul de uzură, şi s-au mai pregătit încă 29 kilometri de strat de binder (fără uzură). În acest an, până la mijlocul anului, am finalizat 45 kilometri de drumuri, cu strat binder, plus uzură", a afirmat Mang.

De asemenea, el a precizat că, în total, în 2016, s-au făcut 10,1 kilometri de covor asfaltic, iar anul acesta s-au realizat 16,5 kilometri de covor asfaltic.

Vicepreşedintele CJ nu a detaliat, nici după ce i s-a cerut asta, care sunt drumurile cuprinse în aceste statistici, promiţând că va reveni cu aceste date într-o altă conferinţă de presă.

Planuri de viitor

Mang a vorbit şi despre proiectele viitoare. "Suntem în licitaţie cu drumul Vârciorog-Dobreşti. Aici câştigătorul va trebui să încheie lucrarea până la finalul lui 2018. De asemenea, suntem în pregătirea documentaţiei pentru contractele de finanţare cu cele prinse pe PNDL 2, adică Sâmbăta-Dobreşti-Roşia. De asemenea, Beiuş-Roşia-Aştileu", a adăugat vicepreşedintele CJ.

De asemenea, acesta a menţionat că se lucrează la refacerea proiectului şi reluarea lucrărilor pe drumul Tăşad-Copăcel şi că este "în proiect" drumul Şoimi-Căpâlna. "Am alocat nişte resurse, câte 400.000 lei, pentru proiectele drumurilor Salonta-Tinca şi Vârciorog-Călaţea", a mai spus Mang, promiţând că anul acesta se va finaliza şi drumul Beliu-Tinca-Leş.

În fine, Mang a spus că a vrut să prezinte "în mare" realizările conducerii CJ după primul an de mandat. "Atât Muzeul cât şi drumurile sunt lucrări care nu vin la vale. Sunt lucrări făcute bine", a promis vicepreşedintele CJ, cu "bătaie" la reamenajarea cu probleme a Dealului Ciuperca, făcută de Primăria orădeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON