URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Mai 2017, 08:00

La secret. Organizat fără publicitate, concursul pentru postul de arhitect şef al Oradiei a atras un singur candidat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vrem arhitect, dar la secret! Postul arhitect şef al Oradiei, scos la concurs de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, fără niciun fel de publicitate în spaţiul public orădean, a stârnit interesul unui singur candidat.

În ciuda importanţei acestei funcţii, rămasă vacantă încă din primul mandat al primarului Ilie Bolojan, şi în pofida criticilor constante din ultimii ani, municipalitatea nu a făcut nicio publicitate concursului, aşa încât să-şi asigure o bază cât mai mare de selecţie a candidaţilor.

Informaţiile legate de procedura de selecţie au fost afişate doar pe site-ul ANFP şi la sediul Instituţiei Prefectului Bihor, în virtutea faptului că aceasta reprezintă în judeţ Guvernul, căruia îi este subordonată Agenţia.

Un loc, un candidat

Organizarea "la secret" a făcut ca la concursul de marţea aceasta să se prezinte doar arhitecta Antonina Cristina Buruiană, care a trecut de această probă, fiind programată să susţină joi proba de interviu.

Născută în Brăila, Buruiană este absolventă a Institutului de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti şi a ocupat în 2004, pentru un an, postul de arhitect şef al oraşului Sighişoara. În prezent, este asistent universitar la Facultatea de Arhictectură şi Construcţii Oradea şi administrator al firmei de proiectare Chris Art.

Postul de arhitect şef al Oradiei a fost vacantat la sfârşitul anilor 2000 prin plecarea din Primărie a controversatului Andrei Luncan. Ani de zile, cea mai înaltă funcţie din instituţie a fost exercitată de directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu. Inginer de profesie, Lipoveanu nu poate ocupa funcţia de arhitect şef pentru care sunt obligatorii studii de arhitectură, cu masterat.

Era obligaţia ANFP

Solicitat de BIHOREANUL să explice condiţiile "confidenţiale" ale concursului, primarul Ilie Bolojan a reacţionat arătând, într-o primă fază, că nu cunoştea detalii cu privire la acesta. "Trebuie să verific la colegele noastre de la Personal", a spus edilul.

Ulterior, Bolojan a spus că a aflat de la acestea că nu Primăria, ci Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a organizat concursul şi tot acesteia îi revenea sarcina de a-i face publicitate. "ANFP a anunţat concursul în Monitorul Oficial, pe site-ul propriu şi în două cotidiene centrale, unul este Jurnalul Naţional. La toate concursurile pe care le organizează ANFP, cele de conducere, publicitatea o face tot ANFP", a spus primarul.

Chiar dacă de organizarea, anunţarea şi desfăşurarea unui concurs a fost responsabilă a structură a administraţiei centrale, este un fapt elementar că el putea fi anunţat şi pe site-ul municipalităţii, dacă nu chiar prin comunicate de presă, care să atragă cât mai mulţi candidaţi.

Chiar şi în aceste condiţii, Bolojan a exclus orice speculaţie privind "predestinarea" funcţiei aşa încât să fie obţinută de singurul candidat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Un asemenea post se...
Un asemenea post se ocupa nu cu SV ci pe baza de concurs de proiecte. La cum arata orasul si la cum arata PUG-ul (facut de clujeni, care Cluj e un dezastru la ora actuala ) arhitectul sef v-a fi doar un semnator de hartii facute de CL la propunerea primasului. Nu vad in actuala aleasa pe cineva care sa tina piept birtinezului si intereselor mafiei locale.
Postat 14 Mai 2017, 21:05 de scortosul
@platona
Speranta chiar ca moare ultima! Mie mi se pare usor suspecta nestiinta sau indiferenta primarului fata de ocuparea unui post atat de important pt oras. Daca se voia un arhitect sef ales pe bune, s-ar fi postat anunturi in toata media locala indiferent de cine organizeaza concursul. Sper din tot sufletul sa ma insel dar eu zic sa nu-ti faci iluzii, Nu se va schimba nimic. Aceeasi Marie cu alta palarie!
Postat 14 Mai 2017, 18:13 de Kid
Speranta moare ultima !
Sper intr-o schimbare de atitudine a Institutiei Arhitectului Sef vis-a-vis de proiectele de dezvoltare, cu orice pret a urbei,initiate de diletantul Ilie Bolojan ; sper ca "noul"arhitectul sef sa-si respecte atributiile prevazute in fisa postului, competenţele, responsabilităţile si sarcinile de serviciu proprii funcţiei pe care o deţine;sper ca "noul" arhitect sef sa iubeasca cu adevarat Oradea si sa respecte traditia arhitecturala a acestui oras;sper ca "noul"arhitect sef sa fie o persoana onesta, integra,profesionista,fara a fi obedienta primarului(cu atat mai mult cu cat initiativa eliberarii postului si a concursului, a venit din partea ANFP), sau orcarui grup de interese mafiot;sper ca "noul" arhitect sef sa-i respecte si sa-i trateze pe toti cetatenii oredeni in mod egal,cu aceeasi masura, indiferent de pozitia sociala ocupata de acestia;sper ca "noul"arhitect sef sa nu fie inregimentat in nici un partid politic(pentru a inlatura definitiv, orice suspiciune partinica.Vezi Lipoveanu Adriana -PNL, Chindlea Lucian-PNL...) ; sper ca "noul"arhitect sef sa fie...altfel decat Lipoveanu Adriana,coada de topor a primarului Bolojan,in a-si plati politele ...Deci,sper intr-o schimbare,in bine.....altfel iar instante judecatoresti, iar abuz in serviciu, iar denunt penal....
Postat 14 Mai 2017, 02:50 de platona
@Gigi-contra
Snobii nu dorm. Veghează!(central)
Postat 13 Mai 2017, 10:01 de eutanasiu
"https://dexonline.ro/definitie/pupincurist"
"pupincurist", -ă, pupincuriști, -ste s. m., s. f., adj. (vulg.) lingușitor, servil, slugarnic. Cam asta despre angajatii primasului !
Postat 13 Mai 2017, 10:00 de scortosul
pinonel
Te felicit pentru sintagma "cartiere dormitor" care se potriveste perfect situatiei oradene.Doar ca snobii si in special cei noi ,ar dormi mai central ,ca l-i se cuvine!!!!
Postat 13 Mai 2017, 02:34 de Gigi-contra
?
După atribuirea postului prin "concurs", d-na Lipoveanu rămâne tot directoare?
Postat 12 Mai 2017, 17:20 de eutanasiu
@pionel
Hm interesanta opinie, dar nu te necaji eu nu imi bat joc de nimeni, am si eu curiozitatile mele. Eh, de unde stii daca are suficient loc de parcare sau nu ? De ce trebuie sa intotdeauna sa speculam ? Ai vazut tu proiectul ori de unde scoti asemenea treburi ? M-ai facut curios acum ! Sunt sigur ca acel proiect va avea loc de parcare suficient pentru locatari + oaspeti sau alte feluri de vietati. De asemenea, iti vorbeam despre altfel de functii adica orice inafara de locuinte, nu stiu cine ti-a soptit asa suav la ureche de cartiere dormitor dar spune-i ca se insala. Ce impact negativ va avea aceasta cladire pentru tine ca persoana ? Crezi ca te vei trezi dimineata diferit ? Hm, sunt curios serios ! Dar nute mai supara serios, uita-te in jurul tau cata frumusete si oameni vioi ai,iar o cladire in "downtown" nu cred ca te va face mai suparat pe viata, eh cine stie poate vei avea un prieten care va locui acolo si de te cheama la el acasa ?
Postat 12 Mai 2017, 16:00 de Michiko
?!
Tu-ti bati joc de noi?! Stii de unde si pana unde tine strada Avram Iancu? Nu sunt ironic, te intreb doar! Nici saracia aia de banca sau ce-o mai fi acum, din coltul cu Cuza Voda nu are 2(doua) etaje! Mansara nu-i etaj si oricum, e retrasa. Cu 3(trei) etaje e doar cladirea pompierilor, dar are un spatiu verde in fata, se incadreza cat de cat. Stiu ca suntem prosti, noi, oradenii, ca acceptam sa ne conduca tot felul de vinituri si de neispraviti, dar... Si despre ce rol vorbeai? Sunt cartiere dormitor berechet! Sa nu ne spui acum ca un bloc are un rol social in centru! Poate acela de a aglomera circulatie pt. ca garantat nu are locuri de parcare suficiente pt. locatari, darmite pt. oaspeti.
Postat 12 Mai 2017, 15:44 de pinonel
@Gigel-ochi-de-fier
@Pionel, nici macar nu stii despre ce e vorba haha, cat subiectivism. Mai arunca o privire acolo si vezi ca nu sunt doar case in zona Avram Iancu, esti in buricul centrului unde ai cladiri cu diferite functii. Te invit sa privim cu lupa uite asa frumos sa vezi ca e vorba de un P+3+m, ia fa o plimbarica si uita-te si tu sa vezi ;3 Eh Germania, asa de incuiat te-ai intors inapoi ? Da, sunt de acord cu blocul de pe Stefan Zweig, e situat nicaieri in oras printre case da perfecta dreptate aici. Da, acea cladire de pe St. Zweig se poate numi "turn", daca tot vorbim despre turnuri
Postat 12 Mai 2017, 15:31 de Michiko
@gigi...
Ai perfecta dreptate cu porcaria aia de bloc de pe Avram Iancu! Nu-si are defel locul acolo. Cum nu-si are locul alta magaoaie, la intersectia Stefan Zweig cu Muntele Gaina. Si exemple mai sunt, din pacate destule. Te critica un oarecare, cica el e umblat, a trecut canalul! Cred ca a trecut cel mult canalul colector. Eu nu am fost la Londra, dar am stat cativa ani in Germania. La nemti este foarte mare disciplina si strictete in constructii. Un exemplu: daca in zona in care locuiesti acoperisurile au panta la 45 de grade, nu poti sa vii tu, chiar din Delta fiind, sa-ti faci acoperis la 30 de grade. Monstruozitati cu etaje in zone cu case doar cu parter nu s-a auzit! Au si ei escrocii lor, dar nici macar aia nu se gandesc nu la etaj, la o biata mansarda!
Postat 12 Mai 2017, 14:43 de pinonel
@Gigi-contra
Dl. Gigi, ai calatorit vreodata in vreo tara civilizata ? Sunt tare curios, ai vazut aceste cladiri pe care tu le denumesti "tower" in zona "downtown" din Londra spre exemplu ? Nu ti se pare normal ca la un moment dat lucrurile sa mai evolueze ? Eh, si ce daca se construieste o cladire de patru etaje cu functie de locuinte colective, te jeneaza asa de tare de-ti intra praf in ochi ? Eu iti propun draga dle Gigi, mai documenteaza-te inainte de a vorbi lucruri pe care nu le cunosti. Sunt de acord cu spusele tale referitor la concursul care ar trebui sa fie transparent, da, asa ar trebui sa fie intr-un stat democratic dar eh mai avem mult pana acolo. Insa nu inteleg ce te doare pe tine cu aceasta viitoare cladire moderna, as dori sa-ti inteleg radacinile gandurilor tale (si lasand la o parte beneficiarul/etc, daca ne luam dupa nume si date ajungem sa o dam in paranoia). Facand abatere de la subiectul articolului, avem o tara frumoasa plina de retardati, frustrati si carcotasi, l-ati dat jos pe dl Ceausescu pentru nimic. Ce natie trista sunteti bre
Postat 12 Mai 2017, 13:54 de Michiko
Sirma bre!
Grije ,sa nu calcati pi dansul!Pi bolovan...!
Postat 12 Mai 2017, 11:59 de grigore
un Becali tower in viitor?
Da .Un oras de talia Oradiei trebuie sa aiba un arh. ca sef.Arhitect numit pritr-un concurs transparent si deschis.Prea multe posturi din administratie sint detinute de oameni numiti ,fara competente,mai mult ,de alta specialitate ,care ocupa locul celor care-l merita.N-am stiut ca D-na Lipoveanu nu e de specialitate.Am vazut ca este in dezbatere publica un proiect cu aviz CMUAT favorabil,pentru un bloc cu 4 etaje pe Avram Iancu nr 11. PATRU ETAJE IN DOWNTOWN ORADEA !!!O fi ultima lovitura inainte de plecare????Am studiat panoul si am gasit dezvoltatorul DELTA REZIDENCE TULCEA!!!!mai precis fam Caraman din DELTA unde tinea USL-ul chefueile.CE COINCIDENTA!!!!Asteptam BECALI TOWER!!!!
Postat 12 Mai 2017, 11:46 de Gigi-contra
????
De ce ANFP a organizat concursul abia acum ? Că mintea luminată a municipiului susține că nu a fost treaba lui ! De ce după nu știu câți ani ? De ce doar în 2017 când eu fredonez această temă de ani de zile ? ( evident că nu doar eu....). DE CE ?
Postat 12 Mai 2017, 08:48 de TDS
PCR = pile, cunostinte si relatii
Nu mi se pare ciudata lipsa de transparenta, ca doar ne-am obisnuit de cand cu nebunu'. Ciudata e provenienta candidatei.. mai avem o personalitate pe functie cheie venita de la Braila.. curata coincidenta..
Postat 12 Mai 2017, 08:29 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON