URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2017, 16:58

„Lăsaţi Crişul verde!”: CRSE protestează împotriva lucrărilor de amenajare a malului Crişului Repede

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Centrul Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni protestează împotriva lucrărilor de amenajare a malului stâng al Crişului Repede demarate săptămâna aceasta pe tronsonul din dreptul Primăriei Oradea. „Va mai dispărea astfel o parte din plămânul verde al oraşului nostru”, acuză preşedintele CRSE, Florin Budea.

Printr-o scrisoare deschisă intitulată „Lăsaţi Crişul verde!”, ecologistul atrage atenţia asupra faptului că şantierul va distruge iremediabil zona verde, deoarece presupune intervenţii în albia râului şi înlăturarea vegetaţiei spontane de pe malul râului.

Documentul face trimitere la lucrarea executată tot de ABA „Crişuri” pe alt tronson al malului stâng, unde grinda de beton a ucis sălciile, ale căror rădăcini nu mai primesc apă suficientă prin sol, în vreme ce malul opus, unde nu s-a intervenit, păstrează un aspect natural.

CRSE consideră că era destul, date fiind condiţiile de la faţa locului, ca pe porţiunea aflată în imediata vecinătate a clădirii Primăriei orădene să se fi făcut lucrări urgente de consolidare a malului, iar „în rest, o igienizare periodică a locului era suficientă”.

Reabilitarea malului Crişului Repede va costa circa 20 milioane lei şi va fi finanţată cu fonduri de la Ministerul Mediului. Repcon SA, constructorul selectat de ABA Crişului, va începe reamenajarea promenadei pornind dinspre pasarela de Centrul de Calcul.

Potrivit viceprimarului Mircea Mălan, toate lucrările vor fi încheiate până la sfârşitul anului 2018, dată după care şantierul s-ar putea muta pe malul drept al râului. "Am avut deja o discuţie cu ABA Crişuri în ideea de a amenaja în viitor şi partea celalată a malului Crişului", a declarat viceprimarul.

Citiţi mai jos textul integral al poziţiei CRSE:


Vă cerem din nou: „Lăsaţi Crişul verde!”

Demni urmaşi ai administraţiei PDL, pe care o dispreţuiesc doar prin vorbe - vă reamintesc că proiectul „amenajării” Crişului Repede a fost iniţiat de Ştefan Seremi, pe vremea în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor - aceşti trişti epigoni, stăpâni peste urbe, trag să desăvârşească opera distructivă.

Proiectul A.B.A. privind amenajarea malului stâng, în aval de podul Sfântul Ladislau, va distruge iremediabil încă o zonă verde, deoarece presupune intervenţii în albia râului şi înlăturarea vegetaţiei spontane de pe mal. Va mai dispărea astfel o parte din plămânul verde al oraşului nostru şi, odată cu ea, ceva din farmecul său unic, lunca aflată chiar în inima Oradiei.

În această zonă a Crişului Repede există încă viaţă, păsări care au cuiburi în copaci şi peşti care trăiesc printre rădăcinile şi crengile scufundate ale sălciilor. În sezonul rece, ne place să admirăm lebedele, cormoranii, raţele sălbatice, egretele şi pescăruşii care se refugiază aici. Iarna aceasta îi va aştepta o surpriză. Credeţi că o să le placă?

Priviţi, comparativ, lucrarea executată tot de A.B.A. „Crişuri” mai sus, pe malul stâng al Crişului Repede. Grinda de beton a ucis sălciile, ale căror rădăcini nu mai primesc apă suficientă prin sol. Diferenţa în ceea ce priveşte starea vegetaţiei este vizibilă, dacă aruncăm o privire spre celălalt mal. Acolo, fiindcă nu s-au făcut lucrări, vegetatia o duce mai bine. Sau e destul să ne uităm la malul drept, chiar vizavi de noul „şantier”. Pe ici, pe colo, lucrarea a luat-o la vale. Din loc în loc, rocile care, chipurile, ar trebui sa dea un aspect natural malului s-au scufundat sau au fost duse de ape. Oare nu mai există nicăiei în bazinul Crişurilor câmpuri ori sate ameninţate de inundaţii şi, din lipsă de ocupatie, A.B.A. trebuie să smulgă cu excavatoarele, din rădăcini, copacii Oradiei? Nu mai aruncaţi bani, degeaba, pe lucrări proaste şi inutile! Malul acesta e stabil de mai bine de 50 de ani şi este aşa tocmai datorită rădăcinilor care îl susţin.

Da, suntem de acord că, pe porţiunea aflată în imediata vecinătate a clădirii primăriei, trebuie făcute lucrări urgente de consolidare. Dar, în rest, o igienizare periodică a locului era suficientă. Sincronizaţi, „ca hoţii”, A.B.A. „Crişuri” şi administraţia locală au început opera distructivă chiar în ziua în care şi-au anunţat intenţiile. Nicio dezbatere!

Fiindcă nimănui nu pare să-i mai pese nici de copaci, nici de vieţuitoare, nici de sufletul oraşului nostru şi nici de „banii dumneavoastră”, ne facem datoria de a semnala acest abuz şi de a protesta energic împotriva acestei lucrări aberante. Nu ne facem iluzii. Ştim că aceia care au puterea sunt convinşi că au întotdeauna dreptate, dar măcar să se ştie că nu toţi orădenii sunt ignoranţi sau nepăsători.

Florin Budea – preşedintele C.R.S.E. Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Mizerie betonată
.. dar care va costa circa 20 milioane lei - șefii Repcon SA vor fi extrem de fericiți. Cum o fi cu șpaga?
Postat 23 Iunie 2017, 21:01 de Oarecine
Si ca sa nu par anti-CRSE...
Ce frumos ar fi daca din Supraveghere Ecologica, ar deveni si Planificare si Propunere Ecologica, si sa lucreze impreuna cu autoritatile, nu doar sa dea comunicate de presa cand e tarziu in media, si sa faca Scandal? Cu siguranta, ca sa poti planifica/colabora cu acestia, trebuie sa fii flexibil si sa faci anumite compromisuri: nu vor iesi toate cum crezi tu, fiind mai multe minti si mai multe viziuni implicate. Dar, daca acum se vorbeste si lucreaza la planificare deja de urmatorul tronson pe anul viitor pe celalalt mal drept al crisului, cum ar fi sa aiba CRSE de pe-acum si ei propunerile lor, sa zica la ce nu se poate renunta/ce trebuie neaparat pastrat, si (daca au bani) sa propuna un proiect propriu cu cateva randari. Sau sa isi ofere consultanta (chiar daca e fara drept de vot, ci doar ca sugestie - si in final nu toate propunerile lor, or prea putine din ele) catre municipalitate si ABA Crisuri? (defapt, tinem minte ca zicea Budea ca nu se "compromite" sa fie doar consultant fara autoritate si drept de vot). As vrea sa vad pentru ecosistemul de pe Cris, cum se lasa salciile pe mal, langa albie, si digul de stabilizare sa se faca mai in exterior, inspre sosea, dincolo de salcii (cost mai mare cu sapaturi si mutare pamant, investitie mai scumpa); si apoi sa se distruga actualele si sa se renunte de tot la praguri de nivel in rau.
Postat 23 Iunie 2017, 20:32 de unu
Comparatie exagerata, dar: daca iti plac lebedele, trebuie sa iti placa si broastele? Daca vrei sa pastrezi copacii, trebuie sa pastrezi si stufaris de balta, alge, matasea broastei si alt buruenis?
Deja sunt anumite schimbari de abordare si la ABA in proiectare, fata de era anterioara: Taluzul ramane inierbat si se reface, arborii existenti se pastreaza, trotuarul pietonal se face in consola. Interventiile in albia raului nu sunt atat de diavolice: cum sa faci un pod, fara picior in rau, de ce nu ar avea voie sa treaca pe acolo deloc, nici macar temporar, un utilaj?
Postat 23 Iunie 2017, 20:19 de unu
Din nou, critica (indiferent de cat e de justificata or ba) e putin intarziata..
Propunerea de proiect va fi discutată în comisia de Urbanism, iar Primăria Oradea așteaptă propuneri din partea cetățenilor legat de acest proiect. După realizarea expertizelor necesare, lucrările ar urma să înceapă anul viitor şi vor dura maximum un an. Atașat găsiți proiectul de amenajare prezentat.
Postat 23 Iunie 2017, 19:55 de unu
In principiu sunt de-acord ca malulrile craurilor sa ramana verzi, pt agrement si mai naturale ( nu chiar salbatice, in oras, insa)
Odata, proiectul a mai fost prezentat si in 28.sept.2016 ( ), apoi, copacii si salcile, acea insula de vegetatie din mal e prevazuta sa ramana acolo, nu sa fie taiata, apoi Nu apare in randari acel dig betonat intre salcii si rau, ci doar un dig de pietre. Poate in schimb, CRSE vrea sa se planga nu de eventuale taieri de copaci, ci de diguri intre copac si rau. Dar atunci ramane intrebarea: ca inginer (prioritati: stabilitate, siguranta, durabilitate) cum sa consolidezi malul raului? Ca ecologist, inteleg ca prioritatea e..."nicicum, copacii si natura fac tot"; dar in mediul urban, intr-o albie deja ingustata si in cazul unor debite marite exista mare presiune si eroziune pe diguri, ca nu ai spatiul sa lasi raul sa erodeze, ca in areale naturale. Si totusi, nici digul din pietre nu e bun?
Postat 23 Iunie 2017, 19:50 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON