URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2017, 14:42

Record de îmbolnăviri de rujeolă în județul Bihor: Aproape 200 de persoane, în doar 6 luni!

Record de îmbolnăviri de rujeolă în județul Bihor: Aproape 200 de persoane, în doar 6 luni! foto generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judeţul Bihor "stă mai bine" decât cele învecinate în statisticile privind îmbolnăvirile de rujeolă (în Timiş sunt 1.167 persoane cu această boală, în Arad 964, în Satu Mare 711), dar mai prost decât oricând.

Dacă anul trecut, când a început epidemia de rujeolă, au fost înregistrate 25 de îmbolnăviri, fără niciun deces, în tot judeţul, de la începutul acestui an până săptămâna precedentă numărul cazurilor a fost de 193, unul încheindu-se cu moartea unui copil, nevaccinat.

"Din păcate, trendul este ascendent", a declarat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul instituţiei tocmai pentru a atrage atenţia asupra rujeolei şi a insista în recomandarea ca părinţii să-şi ducă copiii la medicii de familie pentru administrarea vaccinului, mai ales că acesta este gratuit.

Potrivit evidenţelor DSP Bihor, din totalul celor 171 cazuri de rujeolă înregistrate oficial până la 11 iunie, în 155 situaţii este vorba despre copii nevaccinaţi (deloc) sau vaccinaţi incomplet (cărora le-a fost administrată doar o primă doză, nu şi a doua). Majoritatea copiilor bolnavi fac parte din comunităţi cu educaţie sanitară şi cu condiţii de trai precare, fiind etnici romi, 51 dintre ei nefiind nici măcar înregistraţi la vreun medic de familie.

"Partea bună, dacă putem spune aşa, este că în condiţiile în care a existat o campanie anti-vaccinare, în numai 3 cazuri părinţii au refuzat explicit imunizarea. Din păcate, cel mai frecvent motiv al nevaccinării este lipsa de educaţie şi de interes a părinţilor care nu îşi duc copilul la medic, precum şi îmbolnăvirea copiilor înainte de a fi împlinit vârsta pentru vaccinare", a spus şefa DSP Bihor.

Doctoriţa Rahotă a precizat că în prezent, la nivelul judeţului, nu există o problemă în ce priveşte asigurarea dozelor de vaccin necesare. Potrivit acesteia, necesarul este de 5.138 doze (din care 1.600 pentru copiii programaţi pentru imunizare luna aceasta şi 3.538 pentru "restanţieri"), iar disponibilul din depozitul DSP şi existent la medicii de familie este de 3.433 doze.

"Recomandăm cu insistenţă vaccinarea copiilor pentru că este cea mai sigură cale de prevenire a îmbolnăvirii", a reiterat directoarea DSP Bihor.

Anul acesta, în România au murit 27 de copii din cauza rujeolei şi complicaţiilor acesteia, dintre care unul în Bihor, nevaccinat, provenit dintr-o familie de romi. El a fost internat în luna aprilie la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, părinţii insistând să fie externat după ameliorarea stării sale de sănătate pentru ca apoi, după doar 5 zile, să fie dus din nou cu ambulanţa la Compartimentul de Primiri Urgenţe din cauza complicaţiilor pulmonare. Decesul său a survenit după o spitalizare de aproape o lună la secţia de Terapie Intensivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON