URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 August 2017, 12:20

Bolojan contra peizani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când nu mai au argumente, adversarii primarului îl acuză că e un biet ţăran de la Birtin. De curând, Bolojan a anunţat că vrea să asaneze centrul oraşului de dughene, de magazine second hand şi de spaţii părăginite de ani buni. Reacţia a fost dură din partea inamicilor, semn că nu sunt altceva decât nişte peizani neintegraţi.

Pe mine nu mă miră decizia de a reda frumuseţea magazinelor şi localurilor de odinioară, mă întristează doar că n-a fost pusă în aplicare de mai multă vreme. Este loc destul în Oradea pentru dughene, şaormării, case de pariuri şi cârciumi cu muşte pe mititei, nu înţeleg de ce trebuie să funcţioneze musai pe Corso.

Acum, când palatele din centrul oraşului încep să-şi recapete strălucirea, ar fi bine ca şi magazinele de la parter să ţină pasul. Deocamdată, însă, vedem vitrine triste, luminate de becuri chioare ori deloc, şi spaţii pe care samsarii nu le închiriază dacă nu primesc lunar cât au dat ei pentru a le cumpăra în condiţiile suspecte din anii ’90.

Primăria nu poate trasa faţa viitoarelor magazine, dar are obligaţia de a stabili un standard rezonabil care să cadreze cu ideea de centru de oraş. Ideea că proprietarii spaţiilor pot face ce vor ei, pe motiv că merge şi aşa, ne-a făcut să rămânem cu un picior în anii socialismului biruitor. Centrul trebuie să fie elegant, terasele luminate, iar reclamele de pe clădiri să facă uitate regulile imbecile fixate de arhitecţi imediat după Revoluţie. Asta dacă vrem să fim mica Vienă, nu marele Teleorman.

Citiţi şi articolul: "Faceţi loc teraselor! Primarul Ilie Bolojan vrea să interzică magazinele second hand şi să limiteze la 30 kilometri pe oră viteza maşinilor în centrul Oradiei"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
???
@grigore: Tu îmi zici una și alta, FaBULA îți zice ție.... Cui folosește? PS: Încă o dată pentru toți! Bolojan mi-a tras o SMETIE! Și eu să-l iubesc? NEVER!
Postat 18 August 2017, 08:06 de TDS
@grigore: cu ce rimeaza grigore?
Desi nu rimeaza, dupa expresiile pe care le ejaculezi pe gura demonstrezi ceea ce esti!
Postat 17 August 2017, 15:23 de FaBULA
La docteur fuga...
..fugutza TDS...Nu-l uita pe birtinez,e ora tratamentului!!
Postat 17 August 2017, 10:39 de grigore
AHAHAHAHA!
Old slager redivivus-Un tzaran avea o iapa si cara cu ea la apa,Iapa noasta cal o fost ,uite ase o p--la o scos!Din ciclul -Viata-i frrumy la oras...!
Postat 17 August 2017, 10:37 de grigore
Peizanul birtinez.
Peizanul birtinez bolovan nju stie ca intr-o economie de piata doar profitul stimuleaza dezvoltarea, afacerea. Nu se face negot de dragul negotului si se vinde ce trece. Astui peizan i-ar place sa vada vitrine pline cu "portolanuri" chnezesti ca da bine la vitrine dar ce sa faci ca nu trece. Cat depre toale vechi cumpara romanul ce isi permite ca nu tot romanul are salar de bugetar si nu mananca la cantina PMO cu 5 lei meniul complet! El sa umple cu ceva cetatea recent renovate ca de aia nu e instare asa ca se leaga de negustori care vand ce pot sa scoata profit! Doar sistemul PCR a impus magazine goale care vindeau nimic dar cu vitrine frumos impodobite cu hartie colorata! Puterea de cumparare a romanilor se vede si la TV unde reclame se fac la pempersi, vazeline pentru exeme, rheumatism tampoane pentru femei si alte nimicuri. Rezolva troblemele majore ale orasului ca celelalte se rezolva singure. Avand o populatie potenta financiar si magazinele vor vinde lucruri de valoare. Peizanul bolovanos pune cocia birtineza inaintea boilor din staful PMO!
Postat 16 August 2017, 18:53 de scortosul
bolovan contra peizanilor?!
Nici vorba! Pai asta e electoratul lui, lumpenproletariatul si viniturile ramase pe aici de la industrializarea socialista! Ce e amuzant e ca in astia loveste mai tare, majoritatea locuiesc in bloacele primite de la ilici iliescu, pe ei ii arde cu cet-ul pe gaz!
Postat 16 August 2017, 18:13 de pinonel
Primarul care "face"
E adevarat ca primarul asta a facut multe dar de fapt si-a facut doar treaba, mai mult sau mai putin. Eu ca oradean nu simt "binefacerile" pentru care e ridicat in slavi: a "modernizat" sistemul centralizat de incalzire cu garantia ca oradeanii nu vor avea acces la gaz, in veci pururi si ca pretul gigacaloriei poate doar sa creasca, eventual pana la cer, indiferent ca sunt sau nu calde caloriferele . Avem centura moderna de care bolovanul spunea ca Nu E pentru oradeni dar care a ajuns sa fie utilizata exclusuv de oradeni datorita haosului creat in oras de pietonale de care nu aveam neaparat nevoie si de lucrari care nu se mai termina (parca intentionat). Mai avem parcari noi dar de fapt avem o afacere cu parcari, pentru ca problema parcarilor doar s-a acutizat in schimb primaria face o avere pe spatele oradenilor. Avem taxe si impozite peste media nationala cu toate ca veniturile oradenilor sunt printre cele mai mici la nivel national. Lista ar putea continua cu pasajul refacut mai ceva opera mesterului Manole sau dealul care a luat-o la vale si multe altele.
Postat 16 August 2017, 17:37 de User anonimizat
Nu sunt fan Bolojan, dar...
...a facut multe pt. Oradea si oradeni, multe i-au iesit unele putine nu. Normal, are si colaboratori pe care se poate baza(banuiesc ca nu prea multi) are si multi habarnisti care nu sunt buni la nimic mai ales in primarie...dar una peste alta cred ca a facut mult mai mult decat toti ceilalti fosti primari oradeni.Si apropoo ca veni vorba sa nu uitam de medicamenteeeeeeleee pt. TSD si social democracacatie acesti haiduci care iau de la saraci si dau la bogati, vezi pensiile speciale nesimtite si neconstitutionale.
Postat 16 August 2017, 16:50 de Ducustrigacucu
PUPICI
@ardumirelb: Esti prea gentil!
Postat 16 August 2017, 16:39 de TDS
Din nou si pentru totdeauna
TDS e peste tot;centreaza da cu capul marcheaza si se bucura...indubitabil omul zilelor noastre,atotcunoscatorul
Postat 16 August 2017, 15:56 de ardumilreb
DE CE?
Nu mă pot abtine! Esti JAPITA mai mare ca Filip! La ala te asteptai, la tine nu ( ce puțin eu! ) ! De ce face toate tampeniile habar nu am! Merg totuși pe posibile probleme!
Postat 16 August 2017, 14:22 de TDS
TREBUIE SA DISPARĂ
EL ESTE CLAR DICTaTORUL DE TIP NOU!
Postat 16 August 2017, 14:03 de TDS
A FI BIRTI
Nu! Să nu facem confuzii! Țăranul român autentic este STALPUL acestei natiuni! Atunci când unii îi zic " birtinez " se referă la altceva! Cred... Nu INTERZICI! Second-urile vor dispărea pe cale naturală! Birtinez=parcare ilegală! Sau sa bei Dom Perignon cu Ioana dupa ce-ai halit telemea cu salam!
Postat 16 August 2017, 13:56 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON