URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2017, 11:44

Corifei şi sorbonei

Corifei şi sorbonei foto generic, romaniacurata.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Am avut privilegiul ca în vremea studenţiei mele la catedrele celor trei mari universităţi clujene, Babeş-Bolyai, Iuliu Haţieganu şi Politehnică, să se afle profesori uriaşi. Mulţi fuseseră discipolii unor deschizători de şcoală din epoca de glorie a României regale, scăpaţi ca prin minune de închisori ori de-a dreptul foşti deţinuţi politici.

Alţii avuseseră burse prin Franţa înainte să se inventeze programele Erasmus, în anii ’70, când regimul se deschisese pentru o vreme spre Occident. Unii au fost lăsaţi ei înşişi să predea la universităţi europene pentru ca statul să capete deopotrivă reputaţie şi valută. Nu e de mirare că, atraşi de farmecul şi ştiinţa corifeilor, studenţii participau la cursuri, seminarii, ba chiar stagii practice, şi la alte facultăţi, de la Istorie la Drept, de la Arte la Mecanică, de la Litere la Medicină.

Ancheta BIHOREANULUI din această săptămână, ce vizează câţiva baroni ai Universităţii din Oradea (mai zic o dată: şcoala fără nume!), explică diferenţa între Sorbonica noastră şi universităţile cu tradiţie, oricât ar fi fost afectate şi acestea în ultimii ani de degradarea generală a învăţământului românesc. Aflăm că profesorii depistaţi în flagrant de chiul sunt, practic, nişte hoţi, de vreme ce absenţele lor, şi nu de ieri-de azi, sunt nemotivate (cel mult anunţate) şi cu toate astea - se îndoieşte cineva? - respectivii îşi încasează integral lefurile.

Cam ştim cum s-au cocoţat mai toţi în ierarhia universitară, mulţumită fie familiilor, fie poziţiilor politice, în niciun caz nu prin cine ştie ce operă ori descoperire ştiinţifică. Ştim şi cum s-au eternizat pe poziţii, fiindcă la Sorbonica e pe dos faţă de Junimea lui Maiorescu, unde intra cine voia şi rămânea cine putea. Pe malul Peţei se caţără în funcţii numai cine poate, cine are "Pile-Cunoştinţe-Relaţii", dar la muncă merge doar cine catadicseşte, în cel mai fericit caz punând să le ţină locul nişte "negrişori" care le ţin, de fapt, "de şase".

Ne putem întreba, în aceste condiţii, cum ar putea fi încadraţi marii profesori orădeni în termeni juridici? La neglijenţă sau la abuz în serviciu? Poate chiar la fals în acte, de vreme ce, bănuiesc, au grijă să semneze retroactiv condicile de prezenţă?

Putem să nu constatăm că aceşti profesori, lipsind de la cursuri, îşi fură studenţii, la fel cum şi aceştia au învăţat să-şi fure "mentorii", copiind la examene ori plagiindu-şi lucrările de licenţă sau de doctorat? E sănătos să nu ne întrebăm asupra producţiei de absolvenţi pe care aceşti profesori o girează, să nu ne îngrijorăm că aceştia vor fi tot nişte impostori care, cu patalamaua la mână, vor reproduce ceea ce au deprins de la "magiştri"?

La câte beneficii are instituţia de pe urma profesorilor absenteişti, un Rector şi un Senat universitar care se iau în serios ar trebui să renunţe la "serviciile" lor măcar pentru a face economii, dacă nu din nevoia de integritate. Şi, dacă altfel nu se poate, poate n-ar strica nici chiar să pună la intrarea în sălile de curs nişte cititoare de cartele pentru pontaj, ca la orice altă fabrică. Ce dacă-i de diplome, nu?...

Citiți și articolul Chiulangii de Sorbonica: BIHOREANUL a "descins" la orele unor profesori faimoşi ai Universităţii din Oradea şi i-a prins pe toţi chiulind

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
:-)
Dragilor...nu mai ridicati in slavi UBB, UT, UB si "vremurile bune de altadata cand se facea carte"...Am terminat la UBB CJ...si pot sa va spun ca 7-10 dascali habar nu aveau de vre-o limba straina, iar cursurile se citeau sacadat in timp ce (cei care aveau rabdare) urmareau cu degetul discursul pe foi ingalbenite mostenite de la xxx generatii..practic aceleasi. In ce consta diferenta?...calitatea studentilor determinata de selectia de la EXAMENUL DE ADMITERE !!!...la o concurenta de 10 pe loc...nu aveau cum sa fie loaze. Mai era si timpul avut la dispozitie 5 ani...in care se putea citi in tihna in biblioteca + lipsa altor tentatii contemporane. In rest...a nu se crede ca la UO in ziua de azi nu se oate face scoala sau nu exista si studenti buni respectiv profesori de la care ai ce invata. Ce e drept domina atmosfera semi-rurala (in sensul peiorativ al cuvantului)..."dupa vorba dupa port" creata atat de studenti cat si de "cadre". Nu vad schimbari notabile pana cand nu se va deschide spre exterior (macar spre restul tarii) spargand cercurile concentrice ale nepotismelor.
Postat 05 Mai 2017, 13:39 de Cleopard
Erata mica
urbica = brosurica
Postat 03 Mai 2017, 21:04 de User anonimizat
Para Dox
Daca ne uitam in CV-urile marilor profesori de la Sorbonica vedem ca sunt discipolii uriasilor profesori de la prestigioasele Sorbonoace. Si cum tot ne place sa folosim metoda reducerii la absurd putem spune ca aschiile nu au sarit departe de trunchi. Parafrazandu-l pe poetul care a debutat aici in aceasta urbica modesta intrebam: Ce a scos din voi Sorbona(Cluj, Timisoara, Iasi s.a.m.d.) cand nimic nu e de scos? Vorba ceea: Daca bataia e rupta din Rai inseamna ca nici pe acolo nu e cum scrie in carte.
Postat 03 Mai 2017, 20:25 de User anonimizat
3 in 1
Corifeul fost gestionar cu trei admiteri ratate mai figureaza in organigrama ?! Asa, mai la....fund CA CE daca esti la fund oleaca ? Te pune la loc Edi cat ai avea o ere...? Ce dreaq' oi vi vrut sa scriu ?! Ah da ! Te pune Edi la loc cat sa ai o revelatie ( am inversat literele ! ).
Postat 03 Mai 2017, 20:08 de TDS
Nu le dati idei
maine poimaine, la cererea "cetatenilor" senatul va vota "democratic" redenumirea Sorbonicii in "Universitatea T. Maghiar" Deci, atentie ce va doriti ca nu se stie ce primiti!
Postat 03 Mai 2017, 19:07 de radu
Student- Club
Mda. Unii studenti ai UO, cei mai sarguinciosi, cei mai pasionati de studiu si stiinta, n-au mai stat sa-si astepte profesorii pe la cursuri si seminare cu orele si zilele. S-au transferat pur si simplu si pe NV in centrele universitare cu traditie (din anul 2 max 3 ), unde li se ofera oportunitati de dezvoltare intelectuala de top ,asa cum merita numele si creierul briliant pe care-l poarta fiecare in parte ,cum poate. Poate va intereseaza si lista cu astia, pe ultimii 10 ani...
Postat 03 Mai 2017, 16:29 de SM
non nomen, sed cognomen
Subscriu, insa as avea o mica observatie pentru viitor. O gramada de universitati nord-americane sau europene dintre cele mai reputate se intituleaza simplu, dupa numele orasului/statului in care functioneaza. University of Oxford, University of California, Universitatea din Bucuresti etc. Problema UO nu e numele, ci renumele.
Postat 03 Mai 2017, 13:16 de poli
qwerty3
Ma amuza cand aud pe cate un studentache mandru ca face facultatea aici. Ei nu realizeaza ca un 10 aici e oricand mai slab ca un 7 la Tm sau Cj. Sau ca totdeauna un angajator va prefera un absolvent de Cj/Tm in locul unui sorbonel. Oamenii stiu ce scoli se fac pe aici. Iar cand ma gandesc la medicina, ma cutremur la gandul ca in curand spitalele oradene vor fi pline de absolventi de Oradea.
Postat 03 Mai 2017, 12:22 de qwerty3
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON