URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Mai 2017, 13:30

HĂDEANic

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

M-a oprit pe stradă directorul de la Radio Contact Oradea: "Mi-ar trebui un moderator pentru programul de după-amiază". "Aş veni cu drag, dar ştii că-s corespondent la concurenţă, la Europa FM". "Pe mine nu mă deranjează", a zis omul deschis la minte. Nu i-a deranjat nici pe cei de la Europa FM, astfel că am ajuns la Contact. Acolo l-am întâlnit prima dată pe Adi Hădean, pe care îl ştiam din auzite. S-a ridicat de la pupitru, mi-a întins mâna, apoi, printre intervenţiile pe post, s-a apucat să-mi explice softul de emisie pe care urma să-l folosesc.

N-am apucat să bem prea multe beri împreună, căci traseele ni s-au despărţit curând. Au trecut mulţi ani de atunci şi nu ne-am mai văzut până săptămâna trecută, când m-a invitat la deschiderea noului său restaurant din Oradea. Scriu aceste rânduri nu pentru a-i face reclamă (deşi, până la urmă, tot reclamă va fi), ci pentru a vă împărtăşi bucuria de a-l redescoperi pe acelaşi Adi Hădean de acum mulţi ani, neschimbat, cu excepţia bărbii de pirat - acelaşi om cald la vorbă şi relaxat la minte, plin de bun-simţ şi măsurat în zâmbete, fără aere de superioritate şi fără dorinţa de a demonstra ceva lumii. Un om firesc în continuare, în ciuda notorietăţii imense.

Aşa trebuie să fie un bucătar! Hrana care mângâie interiorul se prepară nu doar cu mâinile şi ustensilele, ci, în primul rând, cu inima şi sufletul. Nu se face în grabă şi cu trufie, ci cu răbdare şi umilinţă. Diferenţa între un chef care doreşte să te impresioneze şi unul care vrea să fericească e mare. Primul îţi va construi un turnuleţ din carne, va aşeza legumele în forme de flori şi va face desene cu sos, mizând pe acel "Uau!" exclamat la sosirea farfuriei. Al doilea se va rezuma la alegerea cu grijă a ingredientelor şi a reţetei, la combinaţii inspirate de condimente şi la timpul ideal de preparare. El va căuta exclamaţia "Uau!" după servirea mesei.

Pe lângă modul exemplar în care şi-a construit cariera şi imaginea, Adi Hădean merită aplauze şi pentru lipsa orgoliului specific branşei. Bucătarii sunt predispuşi la a dezvolta personalităţi puternice, vulcanice, tiranice chiar, ce nu acceptă sugestii ori contraziceri. Pentru Hădean, viaţa e altfel. Bucătăria e un teritoriu pe care are voie să zburde în voie toată lumea, locul unde oricine poate face schimburi de idei, de reţete şi de sfaturi în căutarea gustului perfect. Un spaţiu fără orgolii, în care fiecare trebuie să ronţăie satisfăcut, să soarbă vinul perfect şi apoi să adoarmă fericit.

Restaurantul Graf a adus în Oradea un rafinament prea avangardist, din păcate, pentru (melea)gurile noastre. Pizzeria care i-a urmat în acelaşi spaţiu a avut viaţă scurtă. Acum, locul are o nouă şansă. În meniu e multă carne, gusturile şi tradiţiile locale sunt respectate şi îmbunătăţite, blatul de pizza e făcut cu maia naturală, iar preţurile sunt decente. Îi doresc lui Adi Hădean să aibă succes cu MEATic. Îl merită.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Bun!
Nu e genul de mincare somptuoasa din restaurantele 3 stele Michelin, nu e nici o mincare de fite (din care, de multe ori, nu ramai decat cu fitele si cu banii dati), nu e nici o mincare mediocra, fara relief, cum poti minca in foarte multe restaurante de la noi. E o mincare relativ simpla, dar in sensul bun, categoric savuroasa, pe care iti face realmente placere sa o maninci. Preturile sunt ce sunt, dar nu se depaseste masura. Recomand!
Postat 09 Mai 2017, 21:37 de poli
...
Domnule, voi încerca împreună cu familia. Sper să fie pe măsura așteptărilor, că de nu, am să comentez public. Mi-au displăcut fițele de la Spoon și Rivo, de exemplu. Personal fain și atent, dar mâncare prea atent porționată și nu deosebită, înafara ornamentelor. Pe de altă parte, în Paleu la lac, am mâncat excelent, dar serviciul a fost cam încet (lipsă de chelneri). Ei, vom trăi și vom vedea. Doamne ajută.
Postat 09 Mai 2017, 20:17 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON