URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 August 2017, 16:11

La ce sunt bune filmele gratuite?

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Concertele gratuite organizate de companii multinaţionale, iar mai apoi de primăriile din toată ţara au dat showbiz-ului românesc, şi aşa firav, o lovitură aproape letală. Nu cred că există artist român care să nu fi cântat în pieţe publice în faţa unor mulţimi extaziate cu care, în alte condiţii, nu s-ar fi întâlnit.

Treptat, plătirea unui bilet pentru a vedea un artist român a devenit o prostie de neconceput, iar banii pentru intrare au migrat în bugetul pentru bere. Mersul la cântări pe bani a rămas un obicei rezervat doar celor cu pasiuni serioase, iar organizarea de concerte cu bilete a devenit un sport extrem practicat de doar câteva nume mai mari.

În industria distribuţiei de filme lucrurile s-au petrecut invers. Mai întâi a trebuit să fie ucisă cu sânge rece reţeaua de cinematografe de dinainte de 1989 pentru ca mersul la cinema să devină o afacere exclusiv privată. Abia după ce multe oraşe au rămas fără săli de cinema a apărut ideea strălucită a unor caravane cinematografice cu scopuri diverse: să aducă filme în localităţi fără săli de proiecţie, să extindă aria de impact a unor festivaluri, să crească notorietatea unor companii sau să prezinte filme care ajung greu pe marile ecrane sau la TV în România.

Televiziunea, dvd-urile, internetul şi pirateria au pus şi ele umărul la scăderea numărului de spectatori plătitori în sălile de cinema. Cinematografele existente au, de asemenea, o parte considerabilă din vină: vând popcorn prea sărat şi băuturi prea scumpe, iar filmele par să se adreseze aproape exclusiv adolescenţilor, ignorând celelalte categorii de public. Toate acestea puse la un loc, plus confortul din fotoliul de acasă, ne duc tot mai departe de marele ecran. E păcat, fiindcă filmul văzut în sala de cinema alături de alţi oameni aduce a spectacol (mai demult, la finalul proiecţiilor se aplauda), pe când cel urmărit acasă, în singurătate, seamănă cu un recital de karaoke ţinut sub duş.

În oraşul în care unul dintre cele două cinematografe existente s-a închis în urmă cu o lună şi jumătate din lipsă de muşterii, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune aduce o lună întreagă de filme gratuite în aer liber. Din 4 până în 27 august, Digi Film, TIFF si NexT vor face din Oradea Summer Film o adevărată sărbătoare pentru cinefili. Dacă vremea nu o să le strice planurile organizatorilor va fi frumos - aer curat, lume faină, comuniune artistică şi, mai ales, va fi... gratis. Am să trec şi eu pe acolo, deşi, presimt că mă voi simţi vinovat să urmăresc atâtea filme pe gratis.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
....mda
.... daca e vorba de cinematografie, sa fie vorba de un scenariu: - Felix-ul a inflorit dupa ce hotelurile vechi au fost bagate in groapa, ca sa infloreasca, vila popii, vila mariei etc - fabricile din tara au intrat in groapa dupa ce tot felul de straini au pus pe picioare turnatorii, fabric de confectii, turism, etc. Bravo mon cher
Postat 13 August 2017, 20:27 de FLORIN64
:-)
Mestere...lasa teoria conspiratiei...nu a ucis nimeni cu buna stiinta cinematografele oradene (socioase si cu miros de jec si vagon de tren) peste tot in lume, televiziunea prin cablu iar ulterior internetul au "ucis" 90% din cinematografe. In mallurile din Oradea mai sunt 4-5 sali...cine vrea sa vada un film are unde se duce. E adevarat ca nu ar strica o sala de cinema in Orade aunde macar o data pe saptmaana sa vezi un film clasic de cinemateca. Sala de la "Tronsy" ar fi buna pt asa ceva iar pt un spectacol pe saptamana cred ca pana si in Oradea s-ar gasi musterii.
Postat 08 August 2017, 12:12 de Cleopard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON