URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2017, 09:56

Mărgele pentru lumea a treia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aţi văzut recent vreo sală de sport făcută pe vremea lui Năstase? La Holod, de pildă? Presupun că nu aţi făcut pană pe-acolo din simplul motiv că aşezarea nu-i străbătută de niciun drum naţional şi nu are niciun obiectiv turistic ori economic, aşa că vă zic cum e: toaletele duhnesc a urină fiindcă nu poţi trage apa, robineţii sunt uscaţi ca deşertul Saharei, pereţii din ghips gata să cadă la o atingere neatentă, iar faianţa abia mai face faţă gravitaţiei. Bugetul comunei nu asigură repararea stricăciunilor chiar dacă pe-acolo, din păcate, nu se întâmplă decât, când şi când, câte o discotecă, o miuţă ori, mai nou, un meci demonstrativ de box.

Despre Alunu, judeţul Vâlcea, bănuiesc că nici n-aţi auzit ori poate aţi uitat. În 2009, Elena Udrea, ministră peste Dezvoltare şi patroană peste Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, inaugura acolo o piscină didactică pentru elevi. Anul ăsta, oraşul a revenit în atenţie, nu datorită vreunui Johnny Weissmuler născut între timp, ci alunecărilor de teren ce înghit gospodărie după gospodărie.

Săptămâna trecută, şefii Consiliului Judeţean Bihor au anunţat că vor construi câte un bazin de înot semi-olimpic în Săcueni şi Nucet, iar pe viitor şi în celelalte localităţi din judeţ asociate cu CJ în Agenţia de Dezvoltare Durabilă Bihor (Salonta, Beiuş, Valea lui Mihai, Marghita, Aleşd, Ştei şi Vaşcău), scopul fiind "dezvoltarea abilităţilor fizice ale locuitorilor din oraşele şi municipiile judeţului". Proiectul din Săcueni va costa 4,3 milioane lei plus TVA, iar cel din Nucet 3,4 milioane lei plus TVA.

Fiecare zi de funcţionare a bazinelor va costa 450 lei la Nucet (164.000 lei pe an), respectiv 600 lei la Săcueni (220.000 lei pe an), în condiţiile în care bugetul de venituri pe 2017 al Nucetului (2.148 locuitori) e de 3,261 milioane lei şi cel de cheltuieli de 4,073 milioane lei (deficit de 811.000 lei), cu prevederi 0 (zero) la secţiunea dezvoltare, iar la Săcueni (11.526 locuitori decretaţi orăşeni în 2004) prevede venituri de 20,648 milioane lei (din care doar 5,865 milioane din surse proprii) şi cheltuieli de 20,652 milioane lei.

Dacă edilii nu vor fi populişti şi vor să evite ca bazinele să nu împovăreze toţi locuitorii, Consiliile Locale ar trebui să fixeze pentru biletele de intrare preţuri de vreo 50 de lei, cât pentru aquaparcul din Oradea, asta presupunând că s-ar găsi în fiecare zi câte 10 muşterii în fiecare orăşel.

Evident, e dreptul fiecărei comunităţi să decidă ce face cu banii ei, chiar dacă o parte vine, de fapt, "de la centru", din capitala ţării şi din cea a judeţului. Cum, însă, nici Săcuenii, nici Nucetul nu au apă curentă, canalizare, asfalt şi locuri de muncă, nu e greu de ghicit ce soartă vor avea bazinele semi-olimpice, nici cât de mult vor majora atât "abilităţile fizice", cât şi gradul de confort al localnicilor. Mai vorbim peste câţiva ani...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pai
am fost la Holod. Nu stiam (doar banuiam) de problemele salii, insa ce este evident doar trecand pe langa, este totala inutilitate pentru singurii posibili utilizatori: elevii. Scoala este la vreo doi km (buni) de sala de sport, asa ca este evident ca ea (sala) nu poate fi utilizata pentru orele de educatie fizica pe timp de iarna sau vreme rea. In concluzie, ramane sa fie folosita pentru ce zicea autorul articolului, o descoteca, o miuta, ceva. Concluzia: un monument de inutilitate!
Postat 13 Iunie 2017, 11:57 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON