URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2017, 11:30

Noi şi preşedinţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

E greu să fii preşedinte. Nu trebuie să fii angajat în fotoliul de la Cotroceni pentru a intui cât e de greu. Scoatem din ecuaţie dificultatea de a conduce o republică semi-prezidenţială, în care alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale se ţin separat, şi rămânem doar la provocarea de imagine a unui om aflat într-o asemenea poziţie.

Teoretic, este imposibil ca la terminarea mandatului un preşedinte să nu fie hulit de 80% din populaţie, care îşi scuipă în sân în vreme ce-şi umple tolba cu speranţe din partea următorului. Pe cel nou îl aşteaptă câteva luni de graţie, după care începe şi el să fie tocat mărunt. Cea mai mare parte din munca sa zilnică rămâne necunoscută publicului larg. Simpatia şi antipatia se formează pe bază de presă, de internet, de emisiuni TV şi de talk show-uri la birt.

Practic, mergem la urne ca să ne alegem singuri, prin vot democratic, obiectul urii noastre viitoare. Într-o ţară ce crede adânc în personaje mesianice care pot rezolva singure totul, generând bogăţie şi sănătate întregului neam, soarta preşedintelui e pecetluită de la bun început. El nu ştie că fişa postului său este o listă interminabilă de dorinţe şi visuri, care de care mai absurde, compilată din scrisorile pe care le trimit copiii lui Moş Crăciun.

În evaluarea activităţii unui preşedinte, aspectul fizic e mai important decât la un concurs de Miss. Dacă are barbă, e ţap. Dacă are un ochi mai rebel, e chior. Dacă vorbeşte puţin, e mut. Dacă zâmbeşte, e bunicuţă. Dacă se îmbracă frumos, e gay. Dacă are nevastă mai în vârstă, e gerontofil. Dacă, din contră, prima doamnă e mult mai tânără, e pedofil. Niciunul nu reuşeşte să treacă bariera perfecţiunii dorită cu atât de multă ardoare de întregul popor. De parcă, dacă perfecţiunea ar exista, ar fi vreunul în stare să o detecteze.

Să-l înjuri pe preşedinte de la distanţă e dovadă de bărbăţie, o reacţie normală în faţa incompetenţei sale de a-ţi face viaţa mai bună. Că l-ai votat sau nu, el e vinovat pentru tot ce ţi se întâmplă rău în scurta-ţi trecere pe acest pământ. Ceauşescu ne-a ţinut în foame şi între graniţe şi a fost înjurat. Cei care au deschis graniţele au fost înjuraţi pentru că le-au deschis şi românii s-au evaporat ca potârnichile. Unul a fost blamat pentru că n-a făcut nimic, altul pentru că a făcut prea multe. Unul din cauză că n-a prea pupat invitaţii pe afară, altul pentru că circulă prea mult. Nicicum nu e bine.

E nevoie de timp pentru a realiza dacă un preşedinte a fost bun sau rău pentru ţara pe care a păstorit-o mai mult diplomatic. Meseria sa e niţel mai complicată şi mai greu de înţeles. Jocurile şi manevrele politice sunt întortocheate, iar efectele lor sunt vizibile pe termen lung. Din păcate, dincolo de gard, în tribune, mulţimea înjură visceral echipa gazdă încă din minutul 1, fără a şti că s-ar putea ca golul calificării să vină în prelungiri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Erată, e vorba de 3,9 miliarde $
Cu care se puteau renova și dota toate spitalele din țără la cel mai performant nivel. E rușinos ce se întâmplă.
Postat 18 Iulie 2017, 13:56 de Oarecine
Cel prezent și-a dat deja examenul
Și a picat. A demonstrat că nu e altceva decât un vătaf străin peste glia noastră străbună, pe care noi tîmpiții, ne-am îngrămădit să îl votăm, deci îl merităm. Rachete de 3,9 milioane $ și alea tot la mâna a II-a precum avioanele, în vreme ce sănătatea ți învățământul sunt la pământ. Aaa, a primit o bătaie pe umăr și cine știe ce cont secret prin Elveția. Numai când vom avea un Președinte adevărat și nu o marionetă a altora cum am tot avut în ultimii 27 de ani, se va putea redresa România.
Postat 18 Iulie 2017, 13:53 de Oarecine
delegare autoritate
Oricat e vorba de termen lung si job complicat, acesta trebuie explicat publicului pe intelesul , taranului mediu roman, sau daca vrei incredere si vot. Trebuie sa isi asumi deschiderea si transparenta si responsabilitatea in fata publicului si pentru o donatie, daramite daca esti presedinte si vrei al 2-lea mandate. Un pic imi pare o apoligie a elitelor, si e nedemocratic si nedorit ca elitele sa faca ce vor ca expertii stiu mai bine, si trebuie sa ai incredere ca zice adevarul si cand nu il poate explica sau nu il vrea explica. Cetateanul simplu nu trebuie considerat prost si cu nevoia de a fi condus de elite dupa cum stiu ele, asta e o prostie totalitara, autocrata... Romanul simplu trebuie sa poata sa isi conduca liber viata, iar conducatorii trebuie sa isi poata explica deciziile si felul in care isi fac jobul.
Postat 17 Iulie 2017, 12:42 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON