URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2017, 10:32

O bătaie naţională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încăierarea unor liceene de săptămâna trecută ne aminteşte încă o dată, dacă am uitat cumva ori dacă avem orbul găinilor, în ce junglă ne creştem copiii. Cei pe care, peste câţiva ani, ne vom baza ca să ne construiască locuinţe, să ne trateze, să ne repare maşini, să ne croiască haine, să ne coacă pâine, să ne nască şi să ne educe nepoţii. Ori, dimpotrivă, care ne vor subţia pensiile deoarece, nefiind în stare să facă ceva cum se cuvine, fie vor avea dreptul la ajutoare sociale, fie la condiţii decente prin puşcării, după ce ne vor fi buzunărit în tramvai, tâlhărit la colţ de stradă ori delapidat vreun cont.

Dincolo de cancanerie, de derizoriul casus belli, de impresia că scena n-a fost decât un amuzant cat-fight de "tineigeri", pe cât de inevitabil pe tot atât de trecător, de faptul (totuşi relevant) că protagonistele arată ca şi cum s-ar fi născut gata botoxate, de supoziţia că asemenea exemplare se vor însoţi cu bieţi masculi, nu cu bărbaţi autentici, pentru a se reproduce şi naşte noi rebuturi, un asemenea "fapt divers" merită să ne dea de gândit.

Nu importă de la ce a pornit bătaia, cum tot neimportant este "cine a avut dreptate", fata bătută sau "învingătoarele". Amărăciunea e că mai multe fiinţe au sărit peste una singură, pentru a-i aplica nu doar o "corecţie" fizică, ci şi o umilinţă morală. Descurajator e că alte fiinţe au asistat la incident pentru a-l filma şi eventual a face galerie, fără a încerca să le potolească pe agresoare, deşi în acest caz, sunt convins, niciun "mediator" nu ar fi riscat să sfârşească înjunghiat ori împuşcat. Deprimant e şi că alte persoane, adulte, care nu se poate să nu fi remarcat scena, s-au făcut că nu aud şi că nu văd.

Dezgustător e că tatăl tinerei femele-Alfa i-a sărit în ajutor nu cum ar fi făcut un părinte responsabil, admiţând greşeala şi prezentând scuze (în fond, pentru orice cioară puiul ei este "cel mai cel"), ci cocoşindu-se, gata să dea "cuie" la toată lumea. Lucru, dealtfel, deloc surprinzător din partea unui ins condamnat pentru comerţ cu droguri, care îi trânteşte public fostei consoarte o urare de aniversare doar "pentru că eşti mama copiilor mei", căci "altfel nici bună ziua nu ţi-aş da"... Cum ar veni, aşchia nu sare departe de trunchi.

Ziceam că povestea asta ar putea să ne pună şi să ne lase zdravăn pe gânduri fiindcă un astfel de comportament nu mai este, cam de mult, un simplu "fapt divers", ci fapt comun. Agresivitatea, cu pumni sau doar cu înjurături, intoleranţa, primitivismul, spiritul de turmă, kitsch-ul şi fanfaronada, toate alăturate unui ţipător analfabetism cvasi-general, sunt deja trăsături naţionale funciare, pe care le recunoaştem pe stradă, în intersecţii, la televizor, în Parlament, pe internet. În locul unei mirări ipocrite este, deci, mai sănătoasă o autointerogare sinceră şi o îngrijorare constantă. Nu doar individuală, ci colectivă, de-a dreptul naţională.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
iahim
Nu cred ca ne putem astepta la lucruri normale in vremuri cand normalul a devenit anormal, iar anormalul este ceva normal. Generatiile mai in varsta doar se mira, dar mie teama ca tinerii de azi, daca continua asa, vor suferi.
Postat 29 Mai 2017, 17:12 de iahim
:-)
...Hai sa evocam din nou "vremurile bune de altadata"...pe vremea mea adica prin anii 80' bataile in licee bataile in parcuri sau intre gastile de cartier faceau parte din cotidian?...erai strain de cartier sau de parc si aveai tupeu sa treci pe acolo? ...intrai intr-o discoteca..fara sa fi de-al casei?...sansele sa scapi nebatut erau minime. Daca taticu era militian politruc sau ceva pe la "Secu" sau pur si simplu aveai un frate mai mare in vre-un liceu invecinat...puteai sa bati la discretie....erau si zone prin care nu prea se putea trece gen ...cimitirul Olosig in plin centrul cartierului Rogerius. Ca sa concluzionez...mult zgomot pentru "mai nimic".
Postat 28 Mai 2017, 11:17 de Cleopard
Primea mai multe urale ..
Şi pe bune,,,, dacă îşi consuma energia fizică prin cuşti ca şi Sandu Lungu,sau Simona Halep!!Să te pui,dacă eşti tare cu cineva şi mai tare ca tine,să vezi ce ieasă!!!Dar dacă îi dai în cap unei fete deja speriate,e chiar ce personal pe mine cel puţin mă revoltă
Postat 23 Mai 2017, 16:31 de crisan
Aici SM
Ai perfectă dreptate,fiindcă Flavia a căzut cam de fazan de data asta.Realitatea societăţii e cam naşpa,faţă de cum ar trebui să fie:sunt care au ucis la propriu şi sunt liberi,iar alţii fiindcă au trecut prinr-un loc nepotrivit,la locul nepotrivit,au plătit cu condamnare cu executare...
Postat 23 Mai 2017, 16:25 de crisan
Pustioaico, tu ai sange de vipera .
De beizadele numa de bine, suportam putoarea (metafora ) lor cu brio, a lor si a celor ce i-au facut si-i ''educa " , halal sa le fie de educatia lor de *! acuma suntem la capitolul de facut troaca de porci o pustioaica din afara nomenklaturii, ida ?! . Nu subcriu, desigur. Flavia , nu te lasa impresionata de campania desfasurata impotriva ta ! Nu si-au gasit alta oaie neagra a societatii, numa fix pe tine ?! Educatii natiei... hai sictir.
Postat 23 Mai 2017, 16:18 de SM
Atentie la educatie!
Nu se aminteste nimic de mizeria intaurata in scoli cu "drepturile elevului" in care/prin care elevii sunt cei ce dicteaza in scoli "profii" ne avand nici o masura coercitiva in educarea elevului. Ei' "profii" sunt obligati sa se supuna mizeriei educationale a beizadelelor politruce, a pruncilor obraznici de3 inavutiti peste noapte, azmutiti de parinti iresponsabili(de foqarte multe ori fara educatie) care vad in "profi" dusmanul rezultatelor mediocre a odraslelor maneliste. Invatamantul a ajuns coordonat de o legislatie liberalo-libertina de tip occidental, rezultatele........ inca putina vreme si cele ce azi vi se par grozavenii maine o sa fie o noua "normalitate". Educatie fara masuri coercitive este caravasazica nu exista! Nota la purtare .... o mandrie cu cat e mai mica in ziua de azi! "masuri coercitive nu inseamna bataie! asta ca sa nu mi se interpreteze scrisele!
Postat 23 Mai 2017, 15:16 de scortosul
Vedere de ansamblu
Păi tocmai că nu a fost o încăierare și nici "decât un amuzant cat-fight de "tineigeri", ci un asalt penal împotriva unei fete care evident nu vroia decît să fie lăsată în pace. Dacă agresoarele nu plătesc în fața legii pentru ce au comis, li se face chiar lor o mare nedreptate, pentru că putem fi siguri că văzându-se lăsate în pace, vor face ceva și mai grav în viitor. Corectate acum drastic și poate se mai salvează ceva.
Postat 23 Mai 2017, 14:11 de Oarecine
Aici...
Victima se pare că a fost atrasă într-o capcană,legislativ se numeşte cu premeditare,sperăm ca aceste fapte indiferent dacă sunt făcute de persoane de bani gata,sau de altele mai slab pregătite financiar,să fie corect judecate şi condamnate...
Postat 23 Mai 2017, 10:57 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON