URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2017, 10:24

PNL, ameţit şi amuţit

PNL, ameţit şi amuţit foto generic paginadepolitica.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încet-încet, alegătorii PSD se dezvrăjesc din visul de aur al acelei Românii în care au îndrăznit să creadă vara şi iarna trecută, adevărata Românie dezvelindu-li-se pe zi ce trece, tot mai desluşit, ca o republică bananieră în care la toamnă, în lipsă de banane, riscă să lingă, de foame, borduri.

Se dumiresc, ruşinaţi şi fără a recunoaşte, fiecare în colţul lui, că Biblia programului de guvernare n-a fost decât o minciună cu care i-au ispitit preoţi în sutane roşii care predică apă şi beau, până la râgâială, vinul cel mai bun. Oricât ar fi de necitiţi, încep să priceapă că singura credinţă a celor cărora li s-au încredinţat prin vot a fost ambiţia de a scăpa de iadul puşcăriei după ce au încălcat ba porunca a 7-a (să nu fii desfrânat!), ba a 8-a (să nu furi!).

I-au adus înapoi pe pământ, la realitate, tot felul de întâmplări pe care încep să le înţeleagă, de la OUG 13 până la chelnăreala lui Daddy pe lângă Trump ori la escapadele aceluiaşi Dragnea pe meleaguri braziliene. De la legiferarea hoţiei "cumpătate" cu prag, care aproape canonizează violul cu juma’ de mădular, până la transformarea promisiunii bunăstării pentru toţi în bogăţie exclusivă, pentru cei puţini. Pentru Aleşi!

OK, dar electoratul celălalt, mărturisit de dreapta, ce face? Cel care, având mai multă memorie, ştia ce viitor urmează? Cel care a ştampilat răul mai mic de groaza celui suprem? Oamenii ăştia nici măcar nu au liniştea resemnării cu care se pot mulţumi ceilalţi, săracii cu duhul. Pentru că au mai multă conştiinţă, se înfruptă acum din mai multă suferinţă. Căci, aşa cum PSD şi-a dezamăgit naivii, tot aşa şi i-a decepţionat şi PNL-ul pe-ai lui.

Săptămâna trecută, de pildă, în ziua când Miliţia Fiscului călca o redacţie ce tocmai anunţase publicarea unei dezvăluiri "nucleare" despre Dragnea, omologul liberal al acestuia, Ludovic Orban, n-a găsit altceva mai bun de făcut decât să reclame demisia... şefului ANAF. Şi cam aşa mimează Opoziţia în toate zilele. În loc să se ia de piept cu noul Dumnezeu, cu adevăratul şef al Guvernului, al Parlamentului, al Partidului, al Avocatului Poporului, al CCR, şeful liberal pescuieşte după plevuşcă.

Iar ceea ce se întâmplă "la centru" se repetă şi "în teritoriu". PNL-iştii din Consiliul Judeţean se hărţuiesc pe mize minuscule cu alde Pasztor şi Mang, bătându-se ba pe trecerea în patrimoniul public, sau nu, a Casei Pompelor de la noul Muzeu, ba pe licenţierea, sau nu, a unor curse de navetişti între Săcueni şi Marghita, în loc să ia în cătare adevăratele ţinte. Bunăoară, dezmăţul angajărilor din CJ şi din structurile subordonate, dar nu în conferinţă de presă la partid, sub pulpana lui Bolojan, ci chiar în tranşee, în şedinţele de la Judeţ.

Până vor învăţa să îndrăznească în primul rând ei în propria misie, să nu se mire că-i ia lumea, dacă nu de complici, atunci sigur de neserioşi, de neştiutori şi de neputincioşi. Adică, altădată, cam de nevotat, dacă tot nu se luptă, pe bune, cu răul mai mare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Paranoia maxima
Nu pot sa afirm nici ca Dragnea e un ticalos, nici e curat, pentru simplul motiv ca n-am datele care sa-mi permita sa fac asemenea afirmatii. In schimb, deontologii de dreapta, cu statul de drept in dinti, evident si care au trait toata viata cu venituri de la stat. Faptul ca un proprietar, modifica forma de expunere fiscala a proprietatii sale, e fix problema lui si nicidecum a altcuiva, asta bineinteles daca respecta procedurile legale. Ce zici piuneza? Ce nu pricep eu si pace, e ca "stiind" despre Dragnea ca are averi ilicite, de ce mama zmaului, preabine platitii (din banii nostrii) procurori DNA, nu-l dovedesc astfel incat Justitia sa-l ascunda vreo 20 de ani? Adica, cam banuiesc eu care-i raspunsul, dar astept si alte opinii!
Postat 12 Iulie 2017, 11:12 de User anonimizat
@tsd Urinat e bine?
E mai elevat?
Postat 11 Iulie 2017, 13:09 de pinonel
!!!!
@pinonel : Evident că poți să-mi scrii ce dorești ! Dar poate încerci să folosești un limbaj mai elevat ? Zic și eu....
Postat 11 Iulie 2017, 12:28 de TDS
@tsd dragnea se pișă pe tine si pe toti cei care ati votat psd!
Fiu-său, Valentin Ștefan Dragnea, în plină discuție despre nocivitatea acestui mod netransparent de deținere, a decis ca ferma Salcia din Teleorman, al cărei obiect principal de activitate este creșterea porcilor și pe care o controlează de mai mulți ani, să aibă acțiuni la purtător, și nu acțiuni nominative ca până în prezent. @tsd Sigur, tu esti liber in continuare sa-l pupi-n curte!
Postat 11 Iulie 2017, 12:19 de pinonel
pnl si psd, aceeasi mizerie!
Eu aud o singura voce de la penali, economistul Florin Cîţu. E singurul care ,,desurubeaza" in mod pertinet porcariile pe care le face guvernarea dragnea. A, mai sunt alde orban/cherechesoaia sau mai nou Mihail Neamtu care latra la luna... Astia nu se pun!
Postat 11 Iulie 2017, 11:59 de pinonel
pnl = psd = ZERO
Hai sa ne intelegem: pnl nu mai inseamna dreapta! pnl nu mai era si probabil nu va mai fi o optiune de votat vreodata pentru cei care inca mai cred in "dreapta". psd a castigat intr-adevar pe seama celor multi si needucati si care vor fi si mai multi daca pseudo capitalisti ca bolovan vor insista sa-i transformam pe romani in roboti cu scoala profesionala care sa munceasca pe salarul minim in fabrici care in tara lor de origine sunt fugarite si inchise din cauza poluarii si a conditiile grele si periculoase pentru angajati, fabrici care oricum se vor automatiza inainte ca noi sa relansam invatamantul profesional. Faptul ca nise servesc exemple de "asa nu" este egal cu ZERO: in aceeasi maniera a lucrat CJ-ul si cand era sub conducere penelista.
Postat 11 Iulie 2017, 11:39 de User anonimizat
#rezist
“ Nucleara “ de la Proiectul de orez ( ce îmi e RICE, ce îmi e RISE ) cel puțin în acest moment s-a dovedit a fi un mare....PÂRȚ ! Probele sunt cu totul altceva ! Cine le are, să vină cu ele ! Dar, Domnule Criș, cu ce drept ne faci ( pe mine și pe mulți alții săraci cu duhul și necitiți ? E cam aceeași etichetă pe care ne-au pus-o oamenii de bine de dreapta când ne-am opus vehement unificării municipiului Oradea cu Sînmartin-ul ! Atunci eram mâncători de mici și băutori de bere ( evident extrem de.... râgâitori ). Probabil, Dvs. D-le Criș, n-ai mâncat never ever mici, n-ai băut never bere și toată viața ai ascultat numai Wagner ( preferatul Angelicăi ). Când o să pricepeți, D-le Criș că abuzul în serviciu este :” Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică „ . Adică NU E VORBA DE FURT ! Când veți pricepe că: “…. Pe această bază, Comisia de la Veneția considera prevederile penale naționale cu privire la abuzul în serviciu, excesul de autoritate și expresii similare trebuie interpretate în sens îngust și aplicate cu un prag înalt, astfel încât să poată fi invocate numai în cazuri în care fapta este de natură gravă, cum ar fi spre exemplu: infracțiuni grave împotriva proceselor democratice naționale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparțialității administrației publice, șamd.“.
Postat 11 Iulie 2017, 10:47 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON