URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2017, 14:44

Cercetătorii tineri ai Universităţii şi profesorii abilitaţi, premiaţi (FOTO)

Conducerea Universităţii din Oradea şi-a premiat cercetătorii. Cinci cadre didactice tinere, dar cu rezultate în cercetare, şi 22 de profesori care au obţinut titlul de abilitare şi, astfel, dreptul de a coordona doctorate, au fost premiaţi simbolic de rectorul Constantin Bungău şi de preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă, joi, la ceremonia festivă care a marcat Săptămâna Ştiinţifică a Universităţii din Oradea.

Cei cinci dascăli tineri premiaţi sunt Elisa Moisi (Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei), Mirela Mărcuţ (Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării), Ramona Marinela Simuţ (Facultatea de Ştiinţe Economice), George Lucian Ionescu (Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură) şi Dorin Paul Bâc (Facultatea de Ştiinţe Economice).

"Anul viitor Universitatea din Oradea va împlini 55 de ani şi vom serba 238 de ani de învăţământ superior românesc la Oradea. Suntem datori să promovăm ceea ce este important în lumea în care trăim, tocmai de aceea trebuie să fim performanţi", a spus, printre altele, rectorul Constantin Bungău. Preşedintele Senatului, Sorin Curilă, a precizat că Universitatea trebuie să inoveze mai mult şi să aplice noi tehnologii, pentru a fi cât mai competitivă.  

Cu aceeaşi ocazie, prorectorul Eugen Macocian a prezentat rezultatele cercetării ştiinţifice din ultimul an. "Numărul de articole ştiinţifice publicate în ultimul an a fost mai mic decât cel de anul trecut dar s-a păstrat pe un trend general ascendend. În 2012 am avut 181, în 2013 – 224, în 2014 – 227, în 2015 – 277 şi în 2016 – 242. La ora actuală avem 29 de publicaţii cu recunoaştere internaţională. Am crescut şi la numărul de studenţi străini. Aveam o medie de 600 de studenţi străini anual dar anul acesta am avut 800. Este însă loc de mai bine dacă ne uităm la ţările din jurul nostru", a spus prorectorul.

Săptămâna Ştiinţifică a Universităţii cuprinde 131 de conferinţe şi simpozioane organizate la toate cele 15 facultăţi şi dedicate cadrelor didactice, cercetătorilor şi studenţilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
:-)
...la stanga si la dreapta..."mutre tipice de Sorbonica"...adica de smecheri." O fotografie...o mie de cuvinte".
Postat 28 Mai 2017, 11:20 de Cleopard
AVEM, AVEM, AVEM ... CICA AU SALARII FOARTE MARI
Oricum, cercetătorii is cam pe cont propriu, unii pana dau ochii peste cap ... e cam greu la modul individualist ... cam asa se aude prin oras, ca e din ce in ce mai greu, respectiv cadrele didactice sustin Universitatea, nici vorba de sprijin reciproc. Fain TREND
Postat 28 Mai 2017, 01:24 de ADINA
TDS-eule
Din pacate ..de data asta ai dreptate.....sarmana tara...vajnici cercetatori.....
Postat 27 Mai 2017, 22:11 de zorro
???
Ionescu e odrasla " Ionestilor " ? Bac e o odrasla alauia de fu la DGV ? Doar intreb...
Postat 27 Mai 2017, 14:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON