URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iunie 2017, 08:39

Copii, poftiţi la teatru! Weekend plin cu spectacole, la Sala Arcadia

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul de Teatru pentru Copii Arcadia le face program copiilor din oraş. Weekend-ul va fi plin de spectacole pentru toate gusturile şi vârstele.

Vineri, de la ora 17, la Sala Arcadia se va juca spectacolul "Iubirea e ca brânza". Elevii de la Palatul Copiilor şi al Elevilor Oradea care fac parte din Trupa FloraJun vor spune povestea comică a lui Geronimo, un şoricel care porneşte într-o croazieră relaxantă în Mările Sudului, unde poate va găsi iubirea.

Sâmbătă, de la ora 11, aceeaşi scenă se transformă din nou într-un spaţiu al povestirii, avându-l ca protagonist pe "Motanul Încălţat", un spectacol care se adresează copiilor cu vârsta de peste trei ani, prezentat de Trupa "Merlin" Timişoara. Pe urmă, adolescenţii, dar nu cei mai mici de 16 ani, sunt invitaţi de la ora 18, la sala Arcadia să trăiască alături de Teatrul de Animaţie "Ţăndărică" din Bucureşti "Visul unei nopţi de vară", una dintre cele mai frumoase comedii romantice scrise de William Shakespeare, regizat de Cristian Pepino.

Duminică, actorii îşi pun straiele de premieră. De la ora 11, la Sala Arcadia, se vor depăna câteva dintre cele mai îndrăgite "Poveşti populare maghiare". "Iepuraşul lăudăros", "Omul sărac şi vulpea păcălită", "Lupul şugubăţ"  şi "Ursul şi pisica", vor prinde viaţă pe scena teatrului, îmbinând elemente vizuale, muzicale şi vestimentare specifice culturii maghiare. "În structura acestor elemente vom putea distinge şi frânturi comune cu folclorul românesc, fapt care reconfirmă existenţa multiculturalităţii încă de pe vremea povestitului la şezători şi la vatra satului", se arată într-un comunicat al trupei Arcadia. Regia este semnată de actorul Igor Lungu, cel care a creat şi spectacolul "Poveşti populare ruseşti", ajutat de Florian Silaghi care a realizat adaptarea scenică, de Oana Cernea care semnează scenografia şi de actriţa Armanca Serac, alături de care va urca pe scenă pentru a însufleţi personajele.

Weekend-ul se va încheia cu două evenimente colorate: de la ora 17, copiii sunt invitaţi la Carnavalul Copiilor - Parada de personaje unde ei înşişi vor putea da viaţă personajelor de basm. "Îi provocăm să se costumeze în prinţi, prinţese, căpcăuni, supereroi şi pentru un moment să fie ei cei care prezintă părinţilor şi bunicilor, prin costumaţie, poveştile preferate", transmit actorii.

Parada va porni din faţa Teatrului Regina Maria, va continua pe Corso şi se va încheia în Cetatea Oradea, unde la ora 18, copiii vor fi răsplătiţi cu un spectacol magic, susţinut de Dr. Bubble şi Milkshake care vor face să "Plouă cu baloane". Copiii care vor veni costumaţi la paradă vor putea intra gratuit la spectacolul cu baloane de săpun uriaşe, iar ceilalţi vor achita 10 lei.

Biletele pentru toate aceste spectacole se găsesc la Agenţia teatrului, dar pot fi achiziţionate şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau online, pe www.biletmaster.ro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cu 2 i
a se corecta TITLUL!!!
Postat 16 Iunie 2017, 12:21 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON