URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2017, 09:59

Florian Bodog, acuzat că politizează comisiile Ministerului Sănătăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul orădean al Sănătăţii, Florian Bodog, este în centrul unui nou scandal. El este acuzat de fostul premier tehnocrat, Dacian Cioloş, şi de ministrul Sănătăţii din cabinetul acestuia, Vlad Voiculescu, că politizează comisiile de specialitate din cadrul Ministerului.

Voiculescu a postat un mesaj pe Facebook, prin care cere medicilor din întreaga ţară să se mobilizeze şi să nu permită politizarea dorită de Bodog. El le-a propus chiar să semneze o petiţie în acest sens, demers susţinut de Cioloş.

Potrivit lui Voiculescu, rolul comisiilor de specialitate este uriaş: ele propun priorităţi naţionale, strategii şi măsuri concrete, elaborează pachetele de servicii medicale, elaborează protocoale standardizate la nivel naţional, stabilesc competenţele incluse într-o anumită specialitate şi programele de pregătire profesională.

"Niciun ministru, orice ambiţii sau orice suport politic ar avea, nu va îndrăzni să nu ţină cont de propunerile Comisiilor de Specialitate. Asta însă cu o singură condiţie: ca membri acestora să fie oameni liberi, să nu datoreze numirea unui vremelnic decident ci să reprezinte în Comisii interesele specialităţii şi ale pacienţilor! În aceste Comisii trebuie să avem profesioniştii selectaţi în urma unui concurs şi cu un mandat clar, şi nu numiţi acolo în mod discreţionar... pentru a putea fi oricând la fel revocaţi! 

Şi iată, exact asta ne propune domnul ministru Bodog: prin modificarea propusă a OMS 1355/2016 se anulează pur şi simplu întregul proces de selecţie şi reintroduce sistemul de numiri discreţionare în constituirea Comisiilor de Specialitate. Toate deciziile revin astfel în mâna câtorva funcţionari şi a câtorva oameni care sunt în relaţii privilegiate cu ministrul sau partidul", a scris Vlad Voiculescu.

Practic, Florian Bodog a propus modificarea OMS 1355/2016, prin abrogarea întregii metodologii de selecţie pe criterii obiective a membrilor comisiilor de specialitate, dar şi anularea posibilităţii ca reprezentanţii pacienţilor să fie invitaţi la şedinţele de lucru.

"Comisiile de Specialitate sunt cea mai importantă pârghie pe care o aveţi la dispoziţie pentru a schimba sistemul. Nu permiteţi ca această şansă să fie irosită! Nu este vorba de "politică", iar ideologiile nu joacă niciun rol aici! Este vorba despre Meritocraţie şi Integritate versus Pile, Cunoştinţe şi Relaţii!", a mai scris Voiculescu.

Fostul ministru îi mai îndeamnă pe medici şi studenţii la Medicină deopotrivă să îi scrie personal ministrului Florian Bodog, cerându-i să nu abroge OMS 1355/2016, dar şi să participe la o dezbatere publică programată marţi, pe această temă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON