URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2017, 13:41

Moţiunea de cenzură a trecut. Premierul Grindeanu trebuie să plece! PSD-ALDE au pierdut majoritatea parlamentară

Moţiunea de cenzură a trecut. Premierul Grindeanu trebuie să plece! PSD-ALDE au pierdut majoritatea parlamentară foto: Mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a fost aprobată de Parlament, strângând 241 de voturi, faţă de cele 233 necesare. 

Potrivit anunţului oficial, din 251 voturi exprimate, au fost 0 voturi anulate iar voturi valabil exprimate 251, din care voturi pentru adoptarea moţiunii 241 şi 10 împotrivă.

Guvernul, demis

În acest moment, Guvernul este demis, majoritatea parlamentară urmând să propună preşedintelui Iohannis un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, care să formeze viitorul Executiv.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut turul sălii de plen, felicitându-i pe parlamentarii puterii pentru rezultat şi pupându-se cu aceştia.

Rezultatul votului arată că parlamentarii PSD şi ALDE au respectat sarcinile trasate la partid de susţinere a moţiunii.

Ludovic Orban, liderul PNL, a declarat că niciunul dintre parlamentarii liberali, intens curtaţi în ultimele zile, nu au participat la vot. "Astăzi am scăpat doar de o gaşcă din PSD, gaşca Grindeanu-Ponta", a precizat Orban.

Ponta, dezamăgit

"Sunt dezamăgit pentru că am văzut colegii de la PSD bucurându-se că au trecut moţiunea împotriva PSD. Eu cred că PSD azi a pierdut, dar poate câştigă România, cine ştie? Poate ne învăţăm minte", a declarat, după anunţarea rezultatului, Victor Ponta.

Întrebat ce va face în continuare, Ponta a răspuns: "Voi sta lângă premier până va veni noul prim-ministru". Chestionat asupra faptului că nu mai e membru PSD, actualul secretar general al Guvernului a spus: "Cred că viaţa nu se termină dacă nu mai eşti membru al PSD. Sunt român şi voi face ce pot pentru România".

Luni, consultări la Cotroceni

Luni, partidele vor fi chemate la consultări în vederea formării noului Guvern, a anunţat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei. 

”Preşedintele a fost informat şi a luat act de rezultatul votului din Parlament. Preşedintele va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern. Vă reamintesc faptul ca preşedintele României participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiuliului European”, a declarat Dobrovolschi.

Cseke: UDMR va discuta cu cine doreşte să discute cu noi

Preşedintele UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, a declarat după adoptarea moţiunii că parteneriatul formaţiunii sale  cu PSD şi ALDE va fi evaluat înainte de vacanţa parlamentară, apărând totodată proiectele negociate în urmă cu două zile. „Protocolul (n.r. – încheiat între UDMR şi PSD-ALDE) prevede foarte clar că la sfârşitul sesiunii parlamentare se face o evaluare a colaborării”, a spus Cseke.

Referitor la posibilitatea schimbării formulei guvernamentale, eventual prin cooptarea UDMR în Guvern, Cseke a spus că cChestiunea discuţiilor despre noul Guvern este pe alt plan; UDMR, ca şi în alte situaţii, va discuta cu cine doreşte să discute cu noi”.

În ce priveşte reluarea negocierii proiectelor privind schimbarea legii administraţiei publice locale aşa încât minoritatea să poată folosi limba maternă pe scară mai largă, iar actualele limite ale oraşelor şi comunelor să nu poată fi schimbate, precum şi a legii educaţiei aşa încât tinerii să susţină bacalaureat diferenţiat, preşedintele UDMR Bihor a spus că nu poate estima „ce se va întâmpla”, dar aceste proiecte „nu sunt ceva ieşit din comun”, ele fiind depuse demult: „Recomandarea noastră ar fi să se citească, în primul rând, aceste proiecte, să se uite pe legislaţia europeană”.

Grindeanu: “Am ales calea cea mai grea, să nu accept funcţii, compromisuri”

“Important este ca românii să simtă cât mai puţin efectele acestei crize politice. PSD nu înseamnă Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Acest partid trebuie să rămână unit. Voi rămâne în PSD; care nu trebuia să treacă printr-o asemenea încercare, să-şi dea jos propriul guvern pentru că aşa vrea un singur om”, a spus Grindeanu, care a mulţumit miniştrilor, invitându-I la serviciu fiindcă “până va fi numit un nou guvern trebuie să ne facem treaba”.

“Îi mulţumesc lui Victor Ponta, apreciez foarte mult ce a făcut în ultimele zile. Am ales calea cea mai grea, să nu accept funcţii, compromisuri, să nu fac înţelegeri mai mult sau mai puţin oculte, să nu mă rog de nimeni, să nu negociez cu nimeni, ci să fiu corect, transparent şi să-mi fac datoria până la capăat. Aşa voi face într-un mod onest. Aveam această datorie faţă de ţara noastră”, a mai spus premierul.

Grindeanu a recunoscut, la întrebările presei, că ruptura de Dragnea a avut ca punct de pornire difrenţele de abordare privind Ordonanţa privind graţierea, dar nu a vrut să dezvolte subiectul. "Pentru mine toate lucrurile sunt clar legate de acea seară (când Executivul a adoptat OUG 13/2017 - n.r.)”. El a refuzat însă să spună dacă Liviu Dragnea i-a cerut ca guvernul să nu emită OUG 14/2017, care a abrogat OUG 13/2017: "Azi nu detaliem!".

Dragea: “Îmi cer iertrare românilor…”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a cerut, miercuri, iertare tuturor românilor pentru greşeala pe care a făcut-o de a-l propune pe Sorin Grindeanu premier, în condiţiile în care ar fi trebuit să se consulte mai mult cu colegii din partid. El a mai afirmat că nu are o problemă personală cu Sorin Grindeanu şi nu îi doreşte răul.

„Repet, am crezut în acest om, nici acum nu am niciun fel de problemă personală cu el, nu îi doresc răul, îi doresc să fie foarte atent şi să aibă grijă în continuare. Ca şi garanţie vor fi discuţiile care se vor purta în zilele următoare până când vom ajunge la o propunere unică pentru a merge la Cotroceni”, a conchis liderul PSD, care a spus că are o listă de 4 candidaţi, şi bărbaţi, şi femei, dar pe care nu o discută public.

PSD-ALDE au pierdut majoritatea parlamentară

PMP şi PNL susţin că PSD-ALDE au pierdut majoritatea parlamentară, potrivit declaraţiilor făcute de preşedintele PMP, Traian Băsescu, şi de deputatul PNL Cătălin Predoiu, cei doi afirmând că fără voturile deputaţilor care reprezintă minorităţile naţionale moţiunea de cenzură nu ar fi trecut.

"Dragnea şi Tăriceanu, aţi pierdut! Fără voturile minorităţilor, moţiunea de cenzură nu ar fi trecut. Alianţa PSD-ALDE a pierdut majoritatea. Deci, este normal să piardă şi guvernarea", a scris Băsescu, într-o postare pe Facebook.

"PSD-ALDE nu mai au majoritate. Moţiunea a trecut cu 241 voturi, dar 15 au venit de la minorităţile naţionale. Jumătate plus unu înseamnă 233, ori votul de astăzi a demonstrat că PSD- ALDE nu mai dispun de 233 de voturi în Parlament. Pentru că, 241 minus 15 voturi de la minorităţi fac 226", a arătat şi deputatul PNL Cătălin Predoiu.

Citeşte pe aceeaşi temă: Votul pentru moţiunea de cenzură: Grindeanu l-a înfruntat pe Dragnea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
A castigat dr...
A castigat dracnea , au pirdut romanii! Somnul ratiunii naste monstrii si monstrii natiunii sunt in parlament, sunt la guvernare!
Postat 21 Iunie 2017, 20:45 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON