URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2017, 08:01

Se mişcă ţara: Organizaţii civice, inclusiv din Oradea, îl somează pe Iohannis să numească un premier pro-Justiţie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O serie de organizaţii civice îi cer preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să numească un premier care să susţină justiţia şi care să-şi asume un set de valori şi principii. Printre semnatarii scrisorii deschise se numără şi Oradea Civică, mișcare născută în săptămânile de proteste de stradă din Oradea care au urmat adoptării OUG 13.

În scrisoarea deschisă dată publicităţii, semnatarii îi cer preşedintelui să numească viitorul premier „doar sub rezerva asumării publice de către acesta” a unor promisiuni ferme legate de: garantarea independenţei justiţiei, îngrădirea accesului „penalilor” în funcţii de demnitate publică, reforma legislației electorale și a finanțării partidelor politice, inclusiv prin revenirea la alegerea primarilor în dpuă tururi de scrutin şi introducerea votului electronic, transparentizarea actului de guvernare locală sau centrală, prin acces la informaţiile privind cheltuirrea banului public, participarea comunităților la decizia publică, respectarea valorilor și angajamentelor europene asumate de România și menținerea direcției euroatlantice a României, garantarea drepturilor prevăzute în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Preşedintelui Iohannis i se solicită, de asemenea, să organizeze o serie de consultări, inclusiv cu societatea civilă, înainte de a numi un nou prim-ministru.

Românii sunt invitaţi să susțină cu semnături aceste doleanțe la adresa https://goo.gl/tEPvbJ. Scrisoarea și semnăturile vor fi trimise Președintelui României.


Textul integral al scrisorii deschise:

21 Iunie 2017

Excelenței Sale Domnul Klaus Iohannis, Președinte al României

Stimate Domnule Președinte,

În calitate de cetățeni și membri ai societății civile dorim să ne exprimăm îngrijorarea cu privire la criza morală și politică provocată de coaliția de la putere.
În acest sens, vă solicităm să numiți un nou prim-ministru doar sub rezerva asumării publice de către acesta a următoarelor:  

1. Garantarea independenței justiției și renunțarea la orice demers, legislativ sau de altă natură, menit să vulnerabilizeze lupta anticorupție, incluzând dezincriminarea infracțiunilor de corupție și serviciu, reducerea pedepselor pentru acte de corupție, grațieri colective sau amnistie.

2. Îngrădirea accesului, respectiv  demiterea persoanelor condamnate penal pentru infracțiuni de serviciu, numite politic de către Guvern în funcții de consilieri, asistenţi, şefi de cabinet ai membrilor guvernului etc, și aplicarea cu stricteţe şi fără excepţii pentru funcţionarii publici din toate clasele şi nivelurile a incompatibilităţilor prevăzute în art. 54 lit. h-j din Legea nr. 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici.

3. Reforma legislației electorale și a finanțării partidelor politice în sensul liberalizării și transparentizării competiției politice în termen de maxim un an:

o Revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și a președinților de consilii județene;

o Scăderea numărului de semnături necesare partidelor și independenților care doresc să candideze (la orice tip de alegeri) de la 1% la 0,25% pentru partide și, respectiv, la 0,1% pentru independenți din numărul total de alegători din circumscripție, fără alte condiționări sau excepții;

o Introducerea votului electronic la distanță pentru toate tipurile de alegeri, începând cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019;

o Eliminarea pragului electoral pentru alegerile locale și naționale pentru o cât mai bună reprezentare a comunităților locale și pentru a opri tendințele de autoritarism și de concentrare a puterii politice;

o Schimbarea modalității de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, astfel încât contribuțiile financiare (cotizații și donații) să se facă exclusiv prin metode de plată electronică, iar intrările și ieșirile de bani din conturile partidelor sau conturile de campanie să se publice în timp real, atât pe durata, cât și în afara campaniilor electorale;

o Continuarea demersurilor de informatizare, modernizare și monitorizare a alegerilor începute în anul 2016.

4. Guvernarea deschisă și transparența actului de guvernare locală sau centrală, participarea comunităților la decizia publică:

o Publicarea în timp real și în format deschis, care să permită procesarea automată a datelor, a tuturor contractelor publice (licitații sau achiziții directe) atât pe site-ul specializat al Guvernului (data.gov.ro), cât și pe site-urile tuturor instituțiilor publice;

o Publicarea în timp real a tuturor proiectelor de investiții publice, inclusiv stadiul de execuție și plățile aferente;

o Modificarea modalității de completare și publicare a declarațiilor de avere și interese în format deschis și care permite procesarea automată a datelor;

o Dezvoltarea de către toate instituțiile de stat care interacționează cu cetățenii a unor platforme web publice, funcționale, interconectate, interactive și cât mai simple pentru utilizatori. Crearea cadrului legislativ relevant care să permită monitorizarea și eficientizarea serviciilor publice de către cetățenii interesați. Încurajarea participării reale de către instituții a cetățenilor, a comunităților, a ONG-urilor, a organizațiilor profesionale și patronale și a sindicatelor la decizia publică locală și națională (ședințe de consilii locale deschise, agende de lucru publicate din timp pe internet, proiecte de lege cu calendare de consultare);

o Identificarea priorităților de acțiune conform cu necesitățile situației actuale din România, eventual prin introducerea unui sistem public de consultare periodică a cetățenilor.

5. Respectarea valorilor și angajamentelor europene asumate de România și menținerea direcției euroatlantice a României, garantarea drepturilor prevăzute în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene:

o Susținerea activă a unui mecanism european de monitorizare și cooperare pentru respectarea principiilor statului de drept în toate statele membre și a înființării și operaționalizării instituției Procurorului European;

o Continuarea și întărirea parteneriatului strategic cu SUA;

o Integrarea și mai profundă în Uniunea Europeană, inclusiv adoptarea euro ca monedă imediat ce economia României va fi compatibilă cu zona euro şi adoptarea cât mai urgentă de măsuri în vederea realizării unei astfel de economii, bazate pe principiul dezvoltării durabile.

Considerăm că aceste măsuri sunt aplicabile indiferent de ideologia politică a noii echipe de guvernare. Acceptarea și asumarea acestora reprezintă un act de minimă bună-credință și un pas absolut necesar în reducerea clivajului existent între societatea civilă și actuala putere.

Vă solicităm, de asemenea, să organizați o serie de consultări inclusiv cu societatea civilă înainte de a numi un nou prim-ministru. Ne exprimăm, deci, deschiderea de a participa împreună cu dumneavoastră la operaționalizarea acestor măsuri, pentru a le defini cât mai clar în termeni de acțiuni concrete, termene limită și rezultate așteptate.

P.S. Rugăm românii să susțină cu semnături aceste doleanțe aici: https://goo.gl/tEPvbJ. Scrisoarea și semnăturile vor fi trimise Președintelui României.
 
Vă mulțumim,
 
1. Contract România, rețea națională de grupuri civice formată din:

· Aradul Civic

· CIVICA Iași

· Evoluție în Instituție

· Grupul de Acțiune Civică Bacău

· Inițiativa Craiova

· Inițiativa România

· Inițiativa Timișoara, formată din Activ Civic, ACUMA, Ariergarda, Asociația ARAS - filiala Timișoara, Asociația Culturală Diogene, Asociația SPICC, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, LGBTeam, Pieces of Heaven, Yacht Club Timișoara

· Liga Civică Galați

· Oradea Civică

2. Corupția Ucide - grup civic cu peste 57.000 de aderenți
3. De-clic - comunitate de cetățeni activi cu peste 200.000 de membri
4. Geeks For Democracy - grup civic cu peste 10.000 de aderenți
5. #Rezistența - grup civic cu peste 57.000 de aderenți
6. România Vie
7. Dăruiește Viața

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
????
@grigore: De ce să o vreau ? Dar oricum e deja luată !
Postat 23 Iunie 2017, 14:43 de TDS
Alo...salvarea?
O masina de urgenta pentru TDS...Doamne iarta-ma bolind e omu aista!!!!!!In curind vrea si Filarmonica ....!
Postat 23 Iunie 2017, 14:22 de grigore
PE CE MA BAZEZ !
@ oradea_mea_si_a_ta: "tinere" social-democrat: ce te face sa crezi ca justificarile tale sunt mai plauzibile decat ale lui Iohannis ? Răspuns: 1. Faptul că Bolojan mi-a dat dreptate timp de 5 ani ! 2. Răspunsul CLO/AIO nr. 42109/12.02.2009 prin care se recunoaște fără echivoc că eu am dreptate. 3. Textul contractului de asociere în participaţiune nr. 14.519/06.07.2004 4. Articolele ( numeroase ) din presa bihoreană ( inclusive Bihoreanul ) care îmi dădeau mie dreptate. 5. Faptul că cele două Instanțe bihorene care mi-au respins acțiunea întemeiată pe DOL RETICENT nu au zis nici ele cu fermitate că “ NU, NU AM DREPTATE”, formularea fiind ceva de genul “ Dolul nu a fost probat sufficient “ ! Concluzie: de pierdut am pierdut amândoi, și eu și Klaus ! Diferența este că eu nu desemnez premierul și nu fac recomndări de....integritate când euPreședinte nu prea sunt integru ! În plus nici nu am dat vreodată meditații !
Postat 23 Iunie 2017, 12:29 de TDS
ADOLESCENTII
@anticomunist: 1. Ce ofensă să fie? Doar toți parcurgem etapele vieții, inclusiv tu sau „ adolescentul „ Bolojan ! ( eu fiind mai mare ca el cu 11 ani ceea ce e dar nici exagerat )) 2. oradea_mea_si_a_ta sunt sigur că nu a presupus nimic. Dacă a pomenit despre problemele mele imobiliare înseamnă că știe exact ce și cum.
Postat 23 Iunie 2017, 12:13 de TDS
@oradea_mea_si_a_ta
Usor cu presupunerile pe scari, nu de alta, da' le cam dai in bara. Hai sa-ti dau exemple: 1. Ai presupus ca e TSD, cand in fapt e TDS. 2. Ai presupus ca e un acronim de la Tineretul Social Democrat si iarasi te-i inselat. Fie vorba intre noi, TDS e orice numai tanar nu :), no offense TDS! Mai faci tu multe presupuneri si alea false, dar pentru ele e nevoie de mai mult timp pentru "detonare". PS: alt mare "presupunist" e pioneza, care e vai mama lui cu logica!
Postat 23 Iunie 2017, 11:18 de User anonimizat
REAUA CREDINTA A LUI TSD
"tinere" social-democrat: ce te face sa crezi ca justificarile tale sunt mai plauzibile decat ale lui Iohannis ? Pari mai inteligent decat sa pui botul la ce spun ai tai "social-democrati". Nu stiu ce te mana in ura fata de cei ce au alte pareri decat cei pe care ii simpatizezi, dar iti urez succes daca crezi ca psd-istii sunt mai buni decat pnl-istii. Mie mi-e greu sa ii despart dupa vreun principiu oarecare. Apropos: dracnea si bombonica lui cat pot fi de social-democrati, dupa averea greu de justificat ? Sau a lor conteaza mai putin decat cele ale lui Iohannis ? Si ca sa ii raspund si geamului tau: chestia cu premierul ales de majoritate era la fel de valabila si cand basescu il punea pe boc tot printr-o majoritate facuta prin mijloacele specifice lui ? Democratia este greu de pus in practica. Vorba reclamei: n-ai cu cine ...
Postat 22 Iunie 2017, 23:19 de oradea_mea_si_a_ta
@tsd
Decat sa-i numeri ouale neamtului, mai bine l-ai intreba pe seful partidului pe care-l sustii, condamnatul aflat in perioada de incercare liviu nicolae dragnea, de unde are ditamai averea?! Cu ce-si hraneaste alaiul de ţoape de care s-a/e incunjurat?! De unde avea bani pt. a promite cate 100.000 de euro parlamentarului din afara coalitiei care va vota pt. motiune?! Culmea! a gasit niste iude care-s mai mult sau mai putin romani, dispuse sa-i accepte oferta!
Postat 22 Iunie 2017, 19:46 de pinonel
REAUA CREDINTA A SOTILOR IOHANNIS
@oradea_mea_si_a_ta : Eu am fost cumpărător de bună credință. Vânzătorul cu complicitatea PMO condusă la acea vreme de Filip NU A FOST ! De ce ? Pentru că mi-a ascuns anumite aspecte legate de prețul vânzării. Adică a tăcut ! Puteam întreba ? Da ! Am și întrebat dar am fost mințit iar PMO nu m-a avertizat deși era obligată să o facă ( stipulațiunea pentru altul, în care avem trei părți, PROMITENTUL = ĂIA, STIPULANTUL = PMO și TERȚUL BENEFICIAR = EU ). Să vedem însă mai departe. Și citez: „ Curtea de Apel Braşov a făcut publice considerentele deciziei civile irevocabile nr. 655/R/12.11.2015 de respingere a recursului formulat de Klaus şi Carmen Iohannis împotriva deciziei nr. 235/16.05.2014 pronunţate în apel de judecătoarele Anamaria Ionescu şi Manuela Bonciu, de la Tribunalul Braşov. Este vorba despre hotărârea de anulare a contractului de vânzare-cumpărare nr. 924/01.06.1999, încheiat la notarul Radu Gabriel Bucşa, prin care Carmen Georgeta Johannis şi Klaus Werner Johannis au cumpărat de la Ioan Bastea (decedat) imobilul din stradă Nicolae Bălcescu nr. 29, la parterul căruia se află astăzi spaţiul comercial închiriat, potrivit presei, pe zeci de mii de dolari anual, băncii Raiffeisen. Instanţa a constatat că acesta a fost dobândit cu rea-credinţă, în baza unui certificat de moştenitor emis – de acelaşi notar şi în aceeaşi zi de 1 iunie 1999, pe baza unor acte despre care se ştia că sunt false şi care au determinat instanţele, în iunie 2005, să anuleze şi contractul de vânzare-cumpărare prin care Klaus Iohannis şi Carmen Iohannis au achiziţionat imobilul din stradă Gh. Magheru nr. 35, scrie Lumea Justiţiei., potrivit celor de la Voceatransilvaniei.”
Postat 22 Iunie 2017, 15:14 de TDS
@WinDos
Nenea Geam, daca pe Klaus Iohannis il faci escroc imobiliar, atunci trebuie sa il bagi acolo si pe TDS si alti oameni care au probleme cu imobiliare, fara vina lor. Daca un cumparator de buna credinta este escroc atunci Basescu este virgin. Canta la alta masa, eventual cu dl dracnea si ai lui, care ne iau de prosti si vad ca in cazul tau a nimerit.
Postat 22 Iunie 2017, 14:39 de oradea_mea_si_a_ta
Prostimea #rezistenta nu a aflat ca, odata cu Ceausescu, a murit si socialismul multilateral dezvoltat.
Ce tara de tembeli ... in 2017 exista tineri #insistenti inca incapabili sa constientizeze mental ca, in Romania, asa cum e ea de slaba la capitolul democratie, premierii se desemneaza de catre majoritatea politica aleasa, nicidecum de catre un escroc imobiliar dovedit ... si trecator pe la Cotroceni.
Postat 22 Iunie 2017, 09:02 de WinDos
povesti....
Unde erau aceste organizatii ,,civice" cand romanii au votat pt. un parlament de 300 de alesi?! Referendumul este forma prin care poporul isi exprima DIRECT vointa! Unde erau cand pnl+psd+... au votat modificarea legii alegerilor, astfel incat daca UN SINGUR alegator se prezinta la vot, alegerea sa fie validata?! Mint politicienii care vin si-i dau cu ,,biata noastra tarisoara" si cu ,,poporul ne-a votat"! Ce reprezentativitate poate avea un primar sau un parlamentar ales cu voturile a 10-20% din numarul total de alegatori, chit ca el se impauneaza cu 70%! Nu spune ca din 10.000-100.000 de alegatori s-au prezenta la vot 10 si i-au acordat votul 7, deci a fost ales de 70%!!!
Postat 22 Iunie 2017, 08:42 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON