URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2017, 16:54

Electrotraumatismele

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Răspândirea tehnologiilor bazate pe electricitate a dus la creşterea numărului de accidente. Circa o treime din traumatismele datorate curentului de înaltă tensiune apar la electrotehnicieni, o treime la muncitorii din construcţii, iar restul accidentelor nu sunt legate de locul de muncă.

Jumătate din accidentele determinate de curentul de joasă tensiune apar acasă, cel mai frecvent la copii şi se manifestă prin arsuri. Deşi prin tratamentul actual mortalitatea prin electrotraumatisme a scăzut la 3-15%, procentul amputaţiilor rămâne crescut. În peste 60% din cazurile fatale sunt implicaţi bărbaţi, cea mai mare incidenţă fiind înregistrată între 20 şi 35 de ani.

Curentul continuu şi cel alternativ produc efecte diferite. La joasă tensiune (sub 1000 V), curentul alternativ cu frecvenţă joasă (40-150 Hz), care se foloseşte aproape exclusiv la luminile incandescente şi la instalaţii, este de trei ori mai periculos decât curentul continuu, decesul putând fi instantaneu, prin fibrilaţie ventriculară, stop respirator de cauză centrală sau asfixie consecutivă contracţiei tetanice a muşchilor respiratori.

Arsurile cutanate pot lipsi sau pot fi minime. La înaltă tensiune, atât curentul alternativ de frecvenţă înaltă, cât şi cel continuu sunt la fel de letale. Există supravieţuitori ai unor şocuri electrice mai mari de 100.000 V, dar există şi cazuri de deces la mai puţin de 50 V, fapt explicabil prin existenţa unor factori direct implicaţi în gradul de severitate şi întindere a leziunii.

Aceşti factori sunt variabili şi sunt reprezentaţi de tipul de curent (continuu sau alternativ), cantitatea de curent (amperajul), potenţialul curentului (voltajul), rezistenţa electrică a corpului uman, traseul curentului în corp şi durata contactului. Din punct de vedere clinic, severitatea leziunilor este în relaţie primară cu voltajul. Curentul de joasă tensiune, deşi potenţial letal, nu produce leziuni atât de grave precum cel de înaltă tensiune.

Rezistenţa ţesuturilor este diferită; o enumerare în ordinea creşterii rezistenţei este: nervi, vase sanguine, muşchi, piele, tendoane, ţesut adipos şi os.

ATENŢIE! Toate organele şi  sistemele pot suferi leziuni datorate curentului electric. Primul ajutor este esenţial în salvarea victimei. Se va întrerupe sursa de curent, fără a se atinge victima (posibilitate de accidentare în lanţ) şi, în caz de incendiu, se stinge focul. Dacă accidentatul este inconştient se recomandă începerea resuscitării cardio-respiratorii (masaj cardiac extern şi respiraţie "gură la gură") şi continuarea acesteia şi pe timpul transportului la spital. Prevenirea electrotraumatismelor se face prin respectarea regulilor de protecţie a muncii la personalul specializat. Accidentele casnice se pot evita prin protejarea prizelor şi limitarea accesului copiilor la instalaţiile şi aparatele electrice, precum şi utilizarea corectă a acestora de către adulţi.

REŢINEŢI! Lezinile determinate de curentul de joasă tensiune (folosit la instalaţiile casnice) sunt de obicei reduse şi limitate la zona de contact, manifestându-se clinic prin arsuri (mai des la mâini sau picioare şi la buze şi limbă la copii) ce se vindecă în 7-10 zile. Curentul de înaltă tensiune determină leziuni mai grave, necesitând amputaţii sau alte proceduri chirurgicale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON