URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Iunie 2017, 19:02

Zeci de elevi din toată ţara se întrec în ecologie şi ecoturism, la Oradea

Peste 80 de elevi şi profesori din toată ţara vor fi prezenţi în următoarele zile la Oradea, pentru a participa la a 18-a ediţie a concursului naţional de ecologie, ecoturism şi protecţia mediului "Floare de lotus".

Competiţia este a treia etapă din cadrul Concursului Naţional Interdisciplinar "De la munte, prin deal, pe Dunăre, la mare, spre soare răsare!..", organizat de Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti alături de palatele şi cluburile de copii din Brăila, Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului, Aiud şi Oradea.

Prin acest concurs se încearcă conştientizarea elevilor în ceea ce priveşte protejarea mediului, stimularea creativităţii şi a imaginaţiei elevilor şi implicarea acestora în activităţi sportive în natură şi de ecologizare.

Pe lângă concursul propriu-zis, elevii vor participa la un Atelier verde, în cadrul căruia vor învăţa cum să metamorfozeze deşeuri şi să realizeze diverse lucruri utile, vor face o drumeţie la Avenul de la Betfia, unde muzeologul Erika Posmoşanu le va prezenta formaţiunea carstică, şi una la Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea din Băile 1 Mai, unde vor vedea pe viu efectele negative ale activităţilor antropice asupra mediului.

După cum se ştie, din rezervaţie au dispărut toate cele trei specii endemice – nufărul termal, melcul termal şi peştele roşioara lui Racoviţă – din pricina secării apei din lacul Ochiul Mare. Prezentările de aici vor fi susţinute de Eleonora Mircescu, din partea asociaţiei Ecotop. Sâmbătă, elevii vor vizita Peştera Urşilor şi Muzeul Etnografic din Chişcău, dar şi obiective turistice din Bunteşti.

Participanţii la concurs vor veni din 14 judeţe ale ţării, printre care Arad, Alba, Botoşani, Brăila, Covasna, Constanţa, Iaşi, Mehedinţi, Sibiu, Suceava şi Vâlcea.

Evenimentul din Bihor este organizat de Palatul Copiilor şi Elevilor din Oradea, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi Consiliului Judeţean Bihor, şi în parteneriat cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Agenţia de Protecţia Mediului Bihor, Biblioteca Universităţii din Oradea, Aqua Crisius Oradea şi Fundaţia Ecotop Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON