URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 August 2017, 11:02

Ioana de pe Splai: O orădeancă emigrată în America în anii ‘80 vrea să devină prima româncă judecător din Illinois

Ioana de pe Splai: O orădeancă emigrată în America în anii ‘80 vrea să devină prima româncă judecător din Illinois ACASĂ. Ioana revine la Oradea în fiecare vară. "Aici îmi încarc bateriile", mărturiseşte ea, declarându-se foarte încântată de felul în care arată urbea de câţiva ani, de felul în care este condusă şi în care se dezvoltă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Votaţi Ioana Sălăjanu judecător! Aşa aud, de câteva luni, locuitorii unui district dintr-un stat american în care, în premieră, o româncă ar putea ajunge judecător.

Ioana, o orădeancă a cărei familie a emigrat în urmă cu mai bine de trei decenii, este unul dintre candidaţii la funcţia de judecător în statul Illinois, poziţie care în SUA se poate obţine prin votul cetăţenilor. În plină campanie electorală, şi-a luat însă o vacanţă pentru a veni în oraşul natal, unde visează ca într-o zi să aibă, din nou, o casă.

De la capăt

În 1981, pe când avea doar 7 ani, Ioana a fost exmatriculată brutal din şcoală, fără să fi făcut nimic rău. A fost pedepsită, însă, pentru vina tatălui său, de profesie avocat, care fugise în America. "A fost dramatic. Nu doar că nu mai ştiam nimic de tata, ci am fost şi marginalizată", povesteşte femeia, acum în vârstă de 42 de ani.

Doi ani mai târziu, după ce tatăl său a primit azil politic şi s-a stabilit în Detroit, capitala statului Michigan, unde exista una dintre cele mai mari comunităţi de români, Ioana, sora şi mama lor au pornit şi ele spre ţara tuturor posibilităţilor. "Am luat-o de la mai puţin decât zero. Nu vorbeam limba engleză, nu aveam bani, trăiam din ajutorul social. Dar am ştiut că trebuie să mergem înainte", îşi aminteşte ea despre începutul noii vieţi.

Pe urmele tatălui

Părinţii Ioanei au muncit din greu, iar în cele din urmă s-au pus pe picioare. Tatăl a făcut facultatea de Drept şi în SUA, redevenind avocat, iar fetele au urmat şcoli bune, pentru a putea să-şi asigure o carieră solidă. "Un profesor m-a făcut să am încredere în mine şi m-a învăţat că educaţia nu ţi-o poate lua nimeni niciodată", spune Ioana. Şi-a însuşit lecţia, iar acum o transmite şi celor trei băieţi ai ei, cu toţii botezaţi româneşte: Sebastian (9 ani), Andrei (7 ani) şi Alex (3 ani).

Ioana a hotărât să urmeze o carieră în justiţie, la fel ca tatăl său, încă din adolescenţă. "Mi-am dat seama cât de puternic este sistemul judiciar din America, şi că participanţii pot controla societatea", spune femeia, în prezent avocat specializat în drept comercial la firma Rock Fusco & Connelly din Chicago.

Concurenţă mare

De câţiva ani, Ioana îşi doreşte însă mai mult, convinsă că i s-ar potrivi ca o mănuşă funcţia de judecător. În America, un procuror sau un avocat cu cel puţin 10 ani de experienţă poate ajunge judecător dacă fie este numit de Curtea Supremă, fie ales de un comitet de judecători din statul în care îşi are reşedinţa, fie votat de locuitorii respectivului stat.

Ioana şi-a depus dosarul de candidatură atât în varianta electorală, cât şi pentru selecţia judecătorilor locali de către comitetul statal al judecătorilor. Cele mai mari şanse le are dacă va fi votată, întrucât în concursul de dosare concurenţa este acerbă. "Încă nu se cunoaşte numărul de funcţii scoase la concurs şi nici cel al candidaţilor, dar în varianta alegerii de către judecători vor fi, probabil, sute de candidaţi pe 4-5 posturi", explică Ioana. În schimb, în varianta electorală, se preconizează cam 6 locuri şi 25 de candidaţi. Aşadar, o concurenţă ceva mai puţin ascuţită...

America-România şi retur

Scrutinul va avea loc anul viitor, pe 20 martie, iar până atunci Ioana încearcă să-i convingă pe electori că va fi un judecător bun. "Cred că am abilităţi care mă vor face să administrez foarte corect funcţia. Orice judecător poate aplica legea, dar trebuie să ai o anumită perspectivă asupra vieţii ca să fii imparţial şi just", spune ea.

Pe site-ul de campanie, românca se prezintă ca un imigrant care şi-a construit viaţa în America prin muncă şi care a crescut trei băieţi învăţându-i să respecte şi să iubească ţara de adopţie la fel ca pe cea din care au pornit părinţii. De altfel, pentru că tatăl acestora e originar din Zalău, băieţii îşi petrec fiecare vacanţă de vară la bunicii de aici, iar Ioana profită pentru a veni şi ea să-şi vadă rudele din Bihor.

A adus-o în ţara natală, însă, şi profesia, căci în urma unei licitaţii la care a participat firma sa de avocatură, Ioana a reprezentat Guvernul României în vestitul proces cu fraţii Ioan şi Viorel Micula, judecat la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială, după ce aceştia au cerut despăgubiri pentru desfiinţarea regimului zonelor defavorizate.

De dragul copiilor

Orădeanca mai are şi un alt motiv care o ţine legată de România: împreună cu câteva prietene din SUA a înfiinţat fundaţia Children’s International, care în ultimii doi ani a dus mai mulţi copii români în schimburi de experienţă dincolo de Ocean. "Am creat legături între şcoli din Illinois şi din România. Copiii îşi scriu, iar apoi organizăm vizite în America, să se cunoască", explică Ioana. Chiar anul acesta a dus în America un grup de la Colegiul Emanuil Gojdu, tinerii petrecând două săptămâni în casa unei familii de americani, ba chiar frecventând o şcoală din Chicago.

Ioana îşi doreşte să poată continua proiectul şi dacă va ajunge judecător, deoarece e convinsă că trebuie să lase o moştenire în urma sa. "Vreau să-i învăţ pe copii să se implice în proiecte ce vizează societatea, americană şi română deopotrivă", spune ea.

O altă moştenire pe care vrea s-o lase celor trei băieţi e un apartament în Oradea, pe Splaiul Crişanei, unde a copilărit şi pe care speră să-l poată răscumpăra cândva, în anii următori. "Visez că într-o zi voi fi din nou Ioana de pe Splai", mărturiseşte femeia care simte că, oriunde ar pleca prin lume şi oricât ar sta, tot la Oradea ar vrea să revină...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON