URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea lacustră. Ca să n-o mai inunde ploile torenţiale, Oradea are nevoie de 50 milioane euro

Oradea lacustră. Ca să n-o mai inunde ploile torenţiale, Oradea are nevoie de 50 milioane euro SUB APE. Situată sub nivelul şoselei de centură, casa familiei Pantiş, situată în strada Ciheiului 48, este inundată la cea mai mică ploaie. „Mi-e şi groază când mă gândesc că vin ploile de vară. În câteva minute apa urcă de două palme în grădină, în casă, peste tot”, povesteşte Ionuţ Pantiş
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când începe să tune, toată familia intră în alertă. Cei doi băieţaşi ai familiei au fost învăţaţi să se refugiaze în pat. Mama urcă pe cărămizi frigiderul şi aragazul, să nu le strice apa. Tatăl fuge să decupleze curentul, ca să nu se electrocuteaze nimeni...

„Şoseaua de centură este cu doi metri mai sus. La fiecare ploaie ne intră apa în casă”, zice Ionuţ Pantiş. Proprietar al unei case pe strada Ciheiului 48, îşi petrece în stradă fiecare ploaie, ridicând baraje de piatră şi măturând apele spre canal, ca să nu-i inunde casa. La fel ca alte câteva sute de orădeni...

Lupta cu apele

Ionuț PantișConstruită în 1975, casa a fost inundată prima dată în 2013. De atunci, imobilul şi casele vecinilor sunt cuprinse de ape la fiecare ploaie. Şoseaua de centură este deasupra curţilor, şanţul de colectare a apelor este ciur, iar constructorii au acoperit cu asfalt gurile de canal. „Anul trecut, apa din casă a ajuns la 80 centimetri. Acum două săptămâni pompierii au fost de trei ori s-o scoată dinăuntru. Degeaba. Venea în valuri”, povesteşte Ionuţ Pantiş (foto).

La fel păţesc şi locuitorii străzii Gheorghe Doja. Apa de pe dealuri se adună în curţile lor, trece prin pereţi şi le inundă locuinţele. „La ultima ploaie, apa a aruncat capacele de canal la trei metri distanţă. Toată după-amiaza am dirijat maşinile, să nu cadă în canal”, povesteşte Adam Sinka. Iar exemplele ar putea continua...

Universitatea ia apă!

Oradea are peste 20 de zone inundabile. Printre străzile cu probleme se numără Calea Borşului şi bulevardul Ştefan cel Mare la trecerile pe sub cele două poduri CFR, Louis Pasteur la intersecţiile cu Ecaterina Teodoroiu şi cu Magheru, Splaiul Crişanei, William Shakespeare, Olimpiadei lângă stadion şi zona blocului Master, cu străzile Călugăreni, Aleea Rogerius şi Podului. La orice ploaie serioasă, se umplu cu apă şi pasajul subteran din dreptul magazinului Crişul, cel care leagă pe sub linia ferată cartierele Rogerius şi Oncea, garajele de la subsolul blocului CET din strada Agricultorilor şi stadionul Liceului cu Program Sportiv Bihorul.

Lista zonelor „umede” creşte constant. La ultimele două ploi torenţiale, pe 5 şi 13 mai, apele au atins 1,8 metri în beciul unui bloc din Aleea Rogerius, au inundat spaţii comerciale situate la subsolul unor clădiri din Piaţa Unirii, Vasile Alecsandri şi Traian Moşoiu, parcarea şi platoul Lotus Center, pivniţele de pe străzile Mihai Viteazul, Sucevei, Avram Iancu şi Mihai Eminescu, ba chiar şi subsolul Primăriei.

Constantin Bungău, rectorul Universității din OradeaÎn premieră, aversele au transformat şi strada Armatei Române în albie de râu şi au inundat beciurile Universităţii. Adâncă de un metru, apa a distrus aparatura din patru laboratoare, parchetul din sala de sport şi a afectat centrala termică din subsolul căminului universitar. „Pagubele depăşesc 100.000 euro”, spune rectorul Constantin Bungău (foto).

„Rezolvată”

Peste 100 de orădeni s-au plâns Companiei de Apă Oradea că au beciurile inundate, iar câteva zeci au reclamat prin aplicaţia Oradea City Report. „Apa izvorăşte din pereţi. Vă rugăm interveniţi. Pivniţa e plină de apă de peste 40 centimetri”, a scris cineva din strada Crişan. „La fiecare ploaie - nu e nevoie să fie puternică - suntem inundaţi. Suntem 10 case”, reclama şi un locuitor de pe strada Ialomiţei.

CAO a dat un răspuns copy-paste, cu greşeli cu tot, la toate plângerile: „În urma ploilor torenţiale, a fost depăşită capacitatea de transport a reţelei de canalizare astfel încât aceasta a refulat în majoritarea zonelor din oraş. S-a intervenit pentru deblocarea tuturor punctelor strategige (sic!) din oraş”. Apoi operatorul a marcat fiecare sesizare: „Rezolvată”!

„Oradea s-a extins”

Gheoreghe Popa, director tehnic Compania de Apă OradeaProblema inundaţiilor e însă departe de a fi soluţionată. „Oradea s-a extins în ultimii ani. S-a construit pe dealuri şi în alte zone. Odată locul asfaltat, apa nu se mai scurge în pământ şi vine peste oraş”, spune directorul tehnic Gheorghe Popa (foto).

Apa depăşeşte capacitatea conductelor pluviale, fără ca acestea să poată fi mărite. „Dacă pui conducte prea mari, apa bălteşte şi miroase”, explică inginerul. Situaţii punctuale precum cele din zona străzii Gheorghe Doja ar putea fi rezolvate prin construirea unui canal colector suplimentar pentru evacuarea apei. „Avem proiectul, dar nu avem bani. Trebuie să ne corelăm lucrările cu cele ale Primăriei, pentru care acum este prioritar colectorul din Calea Bihorului”.

Municipalitatea va prelungi, cu fonduri UE, drumul rapid de la podul Teodor Neş până în zona Real II, iar primele săpături se vor face pentru reţele. „Noul colector va proteja cartierele Oncea şi Rogerius. Parte din apa de pe deal va fi deversată în Pârâul Sălbatic, diminuând presiunea pe zona Corneliu Coposu, iar parte în Crişul Mic, descărcând zone până la blocul Master”, spune directorul.

La fel, dacă Primăria va primi aprobare să finalizeze drumul expres prin fosta revizie de vagoane CFR, CAO va lega în Pârâul Paris conductele ce adună apa din strada Ecaterina Teodoroiu. „Teoretic, n-ar mai trebui să fie inundaţii în strada Olimpiadei”, zice Popa.

Investiţii masive

Pentru arealul delimitat de cartierele Nufărul şi Cantemir, zona Universităţii şi străzile centrale, este nevoie de alte investiţii. CAO ar trebui să amenajeze un colector nou pe sub drumul către Băile Felix pe care primarul Ilie Bolojan îl vrea construit paralel cu actuala şosea. „Apele din staţiuni ar putea fi trimise direct la staţia de epurare fără să mai treacă prin oraş, diminuând astfel riscul deversărilor”, spune Gheorghe Popa.

Toate aceste lucrări necesită fonduri masive. „Un studiu de fezabilitate aprecia la circa 50 de milioane euro suma necesară pentru extinderea celor 360 kilometri de reţea pluvială”, apreciază directorul. Or, oraşul nu dispune de aceşti bani, iar fondurile europene finanţează deocamdată doar reţele de apă şi canalizare menajeră. Capitol la care România este oricum deficitară...

De rezolvat...

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) zice că problema inundaţiilor ar putea fi atacată abia în viitorul ciclu bugetar european. „CAO ar putea prinde aceste investiţii în masterplanul pentru perioada de după 2020, când ar putea fi eligibile şi lucrările pe reţeaua pluvială”, spune edilul.

Până atunci, Compania de Apă ar putea face doar lucrări corelate cu investiţii ale oraşului, cum ar fi cele pentru reabilitarea Parcului Traian, pentru prelungirea drumului expres şi pentru refacerea străzilor Gheorghe Doja şi Ecaterina Teodoroiu. Insuficient, dar oricum mai mult decât nimic...

La rându-i, municipalitatea e decisă să rezolve problema imobilelor veşnic inundate din strada Ciheiului. „Oamenii aceia vor fi expropiaţi. Primăria va amenaja un drum colector paralel cu şoseaua de centură, care va trece pe proprietatea lor”, spune Bolojan. Potrivit edilului, proprietarii îşi vor primi banii până cel târziu la toamnă, iar până în primăvara următoare vor trebui să se elibereze terenul. De unde refuză să se scurgă apele, trebuie să se mute oamenii...


LUMEA APELOR
Lacustră de Bihor

Ploile de primăvară au provocat revărsări de ape nu doar în Oradea, ci şi în zona metropolitană. În Ineu, apa a inundat casele din colonia de romi, în Husasău de Criş a acoperit străzile lăsând afară doar biserica (foto), situată pe un „promontoriu”, iar în Cihei a inundat drumul spre fostul poligon militar. La fel, în Băile Felix viitura coborâtă de pe drumul de Cordău acoperă cam 100 de metri în zona President la fiecare ploaie mai consistentă.

Deservite de Compania de Apă Oradea, aceste localităţi au şanse chiar mai mici decât oraşul să îşi dezvolte propriile reţele de apă pluvială. „Le-am cerut primarilor să se îngrijească de amenajarea de şanţuri pentru preluarea apei pluviale. Problema e că şi acolo unde există, acestea ori nu sunt curăţate niciodată, ori nu duc nicăieri”, spune directorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Erată
… dacă aţi ∅ femeie…
Postat 23 Mai 2017, 14:46 de eutanasiu
„Odată locul asfaltat, apa nu se mai scurge în pământ şi vine peste oraş”. Apa se INFILTREAZĂ în pământ!!!
Domnule director, enormitatea scoasă sau introdusă prin panseul conform căruia „Situaţii punctuale precum cele din zona străzii Gheorghe Doja ar putea fi rezolvate prin construirea unui canal colector suplimentar pentru evacuarea apei” frizează dobândirea de foloase necuvenite. Mă refer la diploma de inginer obţinută! Au sesizat asta până şi domnul Simai care, ironic, v-a catalogat spusele ca aprţănând „inginerului”. Gilimelele se văd, chiar dacă nu sunt prezente. Nu era normal, dacă tot sunteţi considerat cerebelul în materie de canalizare, să-i explicaţi bărbierului din Aleşd că putea fi dimensionată corect conducta prin care a fost „întubat” Pârâul Paris? Dacă ar fi să vă găsesc o scuză, ar fi aceea că nu aţi făcut precizarea că noul colector ar urma să traverseze inclusiv bulevardul Magheru până la podul Dacia. În caz contrar, vă întreb cum ar putea colectorul actual, deja depăşit din punct de vedere al debitului ce poate fi preluat, să transporte debitul suplimentar adus de pe dealuri esact în punctul critic de pe strada Republicii? Nu vă chinuiţi să răspundeţi sau să daţi detalii pentru că vă complicaţi. Întrebarea este retorică deoarece orice om de bun simţ îşi dă seama că soluţia prezentată este una menajeră. Despre maxima „dacă pui conducte prea mari, apa bălteşte şi miroase” nu cred că ar mai fi multe de spus! Bine că nu vă pute ingineria prin care aţi transformat toată canalizarea oraşului în reţea unitară cu “aerisiri” distribuite în toate parcările noi executate de primărie. După ce aţi racordat toate gurile de scurgere de pe străzile „modernizate” la reţeaua de canalizare menajeră, acum vă „frizează” separarea reţelelor pe strada Louis Pasteur. Cu respectul cuvenit, pot să vă întreb: Ce înseamnă, în accepţiunea dumneavoastră, conducte mari? Dacă aţi femeie, poate le-aţi clasifica în conducte lungi sau scurte. Bărbat fiind, probabil le încadraţi la mari sau mici. Sau aţi vrut să spuneţi groase/subţiri? Dacă pe strada cu una dintre cele mai mari pante din oraş credeţi că „bălteşte” apa, mă întreb ce soluţii aveţi pentru zonele plane din oraş? Se putea şi mai rău dacă ar fi răspuns Gavroche!
Postat 22 Mai 2017, 16:11 de eutanasiu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON