URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2017, 08:02

Euro-gaşca: Deputatul Emilian Pavel îşi hrăneşte amicii din PSD cu banii Parlamentului European (VIDEO)

Euro-gaşca: Deputatul Emilian Pavel îşi hrăneşte amicii din PSD cu banii Parlamentului European (VIDEO) ÎNTRE TOVARĂŞI. Europarlamentar din toamna lui 2014, Emilian Pavel (foto dreapta) s-a înconjurat de consultanţi de partid. Trei dintre colaboratorii săi, Andrei Benţe, Sergiu David şi Cosmin Szigeti-Pirtea (de la stânga la dreapta), sunt chiar tineri cu funcţii în PSD Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu alura unui june dornic să demonstreze că este mai mult decât "băiatul lui tata", eurodeputatul Emilian Pavel, fiul directorului Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Bihor, Florian Pavel, pozează în politician de modă nouă, atent la schimbările şi necesităţile societăţii. Concomitent, însă, e foarte atent cu propriii prieteni...

Pe lângă opt colegi sau prieteni angajaţi ca asistenţi la birourile lui, Pavel jr. a contractat şi şase firme de consultanţă deţinute de membri PSD, dintre care patru sunt patronate de amici din filiala bihoreană, cu care "toacă" până la ultimul euro bugetul alocat de Parlamentul European. Deşi este lăudabil că a creat locuri de muncă pentru tineri, pare greu de crezut că tovarăşii săi social-democraţi, care mai au şi alte job-uri, ba chiar şi funcţii publice, au priceperea şi timpul necesar să muncească asiduu şi pentru el. Decât dacă nu cumva munca lor se rezumă la emis şi încasat facturi...

Euro-angajaţii

Jurnaliştii publicaţiei online PressOne au dezvăluit săptămâna trecută că Emilian Pavel a angajat la Parlamentul European firme de consultanţă ale colegilor din PSD, ceea ce seamănă cu un mecanism de finanţare a partidului, lucru interzis expres de PE. Parlamentarii europeni pot angaja asistenţi şi firme atât timp cât aceştia nu le sunt rude, iar banii nu ajung în partide. Totodată, ei trebuie să se încadreze într-un buget maxim, fixat anul acesta la 24.164 euro pe lună. Cel mult un sfert din această sumă, aproximativ 6.000 de euro, poate ajunge la firme prestatoare de servicii.

Conform datelor postate pe site-ul PE, Pavel jr. s-a burduşit cu colaboratori, angajând nu mai puţin de 8 asistenţi - 3 la Bruxelles şi 5 în România, o persoană fizică autorizată din Bucureşti, Constanţa Nina Donescu - plus 6 societăţi comerciale: Impala Consult, Key Consult, Real Politics Consulting PR, Sabău Popa Consulting, Uptop Business Group şi Zwo Consult. Dintre acestea, 4 firme aparţin unor bihoreni, în timp ce Real Politics Consulting PR o are ca unic acţionar pe Cătălina Ştefănescu, nimeni alta decât "pupila" preşedintelui PSD Liviu Dragnea şi fostă deputat PSD, iar Uptop Business Group, înregistrată tot în Bucureşti, este patronată de un anume Bortas Dumitru Adrian.

Reţetă de succes

Una dintre firmele din Bihor, Impala Consult, are ca obiect de activitate principal consultanţa în relaţii publice şi comunicare, unicul asociat şi administrator fiind Cosmin Szigeti-Pirtea, preşedintele TSD Beiuş şi consilier local în acelaşi oraş, unde deţine şi un magazin cu articole de vânătoare şi pescuit.

De profesie inginer, tânărul afacerist susţine că se pricepe şi la consultanţă. "Activităţile pe care le prestez sunt multe: culegere de date, scrierea de concluzii, propuneri la dosarele pe care le are Emilian în lucru", a explicat el BIHOREANULUI. Secretos, a refuzat să dezvăluie atât valoarea contractului, susţinând doar că este "modică", cât şi dacă, în afara europarlamentarului, mai are şi alţi clienţi. Cert e că, de când lucrează pentru acesta, firma sa a crescut sensibil, de la o cifră de afaceri de numai 2.200 lei în 2014 la 26.400 lei în 2015 şi în 2016.

Adrian Negrea, consilier local PSD, Key ConsultO altă firmă angajată de Pavel jr. este Key Consult, deţinută de fostul consilier local PSD din Oradea Adrian Negrea (foto), lector la Faculatea de Ştiinţe Economice. Societatea asigură consultanţă pentru afaceri şi management, dar şi în domeniul relaţiilor publice şi comunicare, dar Negrea, economist de profesie, pretinde că îşi consiliază colegul doar în ce se pricepe, adică finanţe. Valoarea contractului său este de 1.200 lei pe lună, iar eurodeputatul este, de fapt, singurul lui client. "Nu am contracte încheiate, dar lucrez pentru programul Start-up Nation", adaugă el, referindu-se la programul Guvernului.

Constructor reprofilat

Eurodeputatul bihorean a angajat şi Zwo Consult, firmă care îl are ca unic asociat şi administrator pe preşedintele executiv al TSD Bihor, Andrei Benţe. Contractul a fost reziliat însă la începutul acestei luni, când patronul, absolvent al Facultăţii de Construcţii, a fost angajat la Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, din subordinea Consiliului Judeţean.

Benţe susţine că, pentru 2.000 lei pe lună, a avut îndatoriri precum "gestionarea agendei politicianului, efectuarea de cercetări privind problemele locale, regionale, naţionale, după cum era necesar, şi asigurarea faptului că politicianul este informat cu privire la orice chestiune relevantă, pregătiri de întâlniri, prezentări".

Ca să sublinieze că n-a tăiat frunze la câini, afaceristul a mai spus că a întocmit rapoarte lunare de activitate, înaintate PE odată cu factura. În schimb, nu vrea să dezvăluie ce alţi clienţi mai are, pentru a-şi defini experienţa. "Tot ce vă pot spune e că sunt firme din mediul privat", zice şeful TSD-ist. Greu de crezut, câtă vreme Zwo Consult a avut anul trecut o cifră de afaceri de doar 24.000 de lei, adică fix suma încasată pentru serviciile de consultanţă furnizate eurodeputatului PSD!

"Ajutăm..."

Liviu Sabău Popa, director economic Ambulanţa BihorCea de-a patra firmă contractată de Pavel jr. este Sabău Popa Consulting SRL, deţinută de directorul economic al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, Liviu Sabău-Popa (foto), şi de soţia acestuia, Claudia Diana Sabău Popa, colegă cu Negrea la Facultatea de Ştiinţe Economice.

Fost preşedinte al PSD Oradea şi fost consilier local, Liviu Sabău-Popa este, de altfel, unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Pavel. "Facem documentarea pentru amendamentele depuse şi ajutăm la biroul lui din Oradea. Mai mult se ocupă soţia mea. Şi-a dat doctoratul în bugetul UE", zice Sabău-Popa. Nu pe bani mărunţi, căci valoarea contractului este de 8.000 de lei pe lună! Şi el pretinde că lucrează şi pentru alţi clienţi privaţi, dar cifra de afaceri declarată anul trecut îl trădează: 100.800 lei, adică puţin peste cât a încasat de la Pavel. La fel precum ceilalţi colegi de partid, nici Sabău-Popa nu vede o problemă în faptul că lucrează pentru prietenul său, garantând că banii nu merg la partid.

În schimb, nici nu explică ce înseamnă că "ajută la biroul" eurodeputatului, dat fiind că Pavel jr. are în ţară şi 5 asistenţi, aproape toţi colegi cu carnet de partid. Dintre aceştia, unul lucrează la Braşov (un anume Ioan Mircea Anghel), unul la Bucureşti (Veaceslav Şaramet, fost candidat PSD din partea Diaspora şi preşedinte TSD Chişinău) şi trei în Oradea - Sergiu David (consilier judeţean şi preşedinte al TSD Oradea), Răzvan Puia (preşedintele executiv al TSD Oradea) şi, surpriză, o veche cunoştinţă a BIHOREANULUI: Flavius Bunoiu, fostul director al Casei de Cultură a Municipiului Oradea şi un critic vocal al politicienilor locali.

"Fac treabă!"

Contactat de BIHOREANUL, Emilian Pavel a recunoscut din start că şi-a selectat colaboratorii exclusiv din rândul colegilor de partid. "Cu cine era să lucrez, cu Birta şi Mălan? Primarul Bolojan recunoaşte - cu voi, jurnaliştii, de faţă - că îi dă preşedintelui CSM consiliul de administraţie de la Distrigaz, pentru a-i rotunji venitul. Ai mei fac treabă. Dacă n-ar avea rezultate, aş spune... Dar eu îi pun la lucru pe ai mei", a declarat Pavel.

Întrebat ce fac, concret, firmele pe care le-a angajat, eurodeputatul spune că toate documentează proiectele dezbătute în comisiile PE din care face parte, de Muncă şi de Libertăţi Civile. "Se poate verifica, sunt europarlamentarul român cu cele mai multe amendamente. Deci eu cred că îşi fac treaba", zice Pavel jr, adăugând că sub nicio formă banii nu ajung la PSD şi că firmele depun lunar rapoarte de activitate.

Politicianul a promis atât PressOne, cât şi BIHOREANULUI, că va transmite o prezentare detaliată a contractelor, ca să-şi demonstreze probitatea. N-a făcut-o, în schimb a transmis un drept la replică întins pe cinci pagini, în care se plânge că a fost atacat pe nedrept. Aşa că detaliul dacă îşi plăteşte sau nu prietenii pe ochi frumoşi a rămas un secret doar de gaşcă ştiut...


SCANDAL FRANŢUZESC
Şi la partid, şi la Parlament

La începutul acestui an, Parlamentul European a fost zguduit de un scandal uriaş pe tema angajărilor fictive făcute de eurodeputaţi, principala protagonistă fiind franţuzoaica Marine Le Pen, pe care Oficiul European pentru Combaterea Fraudelor a acuzat-o că a angajat doi asistenţi care figurau şi în organigrama Frontului Naţional, partid pe care îl conduce.

Drept urmare, administraţia de la Bruxelles i-a cerut lui Le Pen să ramburseze "plăţi nejustificate" de aproape 350.000 euro. Candidată în această primăvară la Preşedinţia Franţei, Le Pen a refuzat să fie audiată în timpul campaniei electorale, fiind de aşteptat ca ancheta să continue acum, după ce a pierdut alegerile în faţa lui Emannuel Macron.


Vezi o emisiune-dezbatere pe acest subiect, realizată de Bogdan Băcilă la Digi 24 Oradea, cu redactorul Adriana Totorean:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Deh, ce partid tare!!!
Infect si penibil ipochimenul, la fel ca toata gasta PSD-ista care il sustine. Cat despre junii pozati in articol.....de exceptie.
Postat 13 Iunie 2017, 18:04 de elev
Cine creează locuri de muncă?
La noi?din păcate tot așa persoane....O persoană cinstită sigur nu!!!Din păcate asta e!Și credeți că U U habar nu are?Are,și își ia cota parte și jmenuri de pe plaiuri mioritice,că de pe plauirile lor sigur nu!fiindcă la ei nu se poartă jmenu și jmekeriile
Postat 13 Iunie 2017, 15:14 de crisan
fieful politicienilor ratati
pe cand niste dezvaluiri si despre pnl-istii pierzatori din primaria capitalei si care s-au aciuat pe langa primariile pnl-iste din tara? (Oradea nu face exceptie)
Postat 13 Iunie 2017, 08:28 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON