URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 August 2017, 08:07

(In)dispoziţii de şef! Primarul Ilie Bolojan şi şeful CJ Pasztor Sandor conduc cele două instituţii prin ordine ţinute la secret

(In)dispoziţii de şef! Primarul Ilie Bolojan şi şeful CJ Pasztor Sandor conduc cele două instituţii prin ordine ţinute la secret HAI CU NUIAUA! La sfârşitul săptămânii trecute, căutările pe portalul Primăriei cu sintagma "dispoziţii ale primarului" dădeau un singur rezultat. Dispoziţia scăpată din greşeală pe site făcea referire, însă, la licitarea amplasamentelor pentru vânzarea nuielelor de Moş Nicolae în anul 2011. Portalul CJ Bihor este chiar mai sărac, făcând trimitere la... nimic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea administraţiei publice locale e clară: primarul şi preşedintele Consiliului Judeţean pot conduce prin dispoziţii, care devin executorii după ce sunt aduse la cunoştinţa publică sau la cunoştinţa celor direct interesaţi.

Cu toate acestea, pe portalul municipalităţii şi pe site-ul CJ nu figurează niciuna dintre miile de dispoziţii ale primarului Ilie Bolojan şi ale preşedintelui Pasztor Sandor. Cu riscul ca o parte din ele să fie declarate ilegale...

Lege fără sancţiuni

Precum la centru, aşa şi-n judeţe! Exercitarea autorităţii publice se face prin "parlamente locale" cum sunt consiliile locale şi cele judeţene, precum şi de autorităţi executive, cum sunt primarii şi preşedinţii de CJ. Consiliile gestionează problemele prin hotărâri pe care le adoptă în şedinţe publice, anunţate cu cel puţin trei zile înainte, la care poate participa orice persoană interesată. Ulterior, acestea sunt înaintate Prefecturii pentru avizul de legalitate şi aduse la cunoştinţa publicului prin publicarea pe site-urile instituţiilor sau prin orice altă metodă.

Pentru că problemele unei localităţi nu aşteaptă după şedinţele consiliilor, Legea administraţiei publice prevede că, în exercitarea atribuţiunilor specifice, preşedinţii de CJ şi primarii emit dispoziţii cu caracter normativ şi individual. Primele au un caracter general, fixând norme şi reguli pentru întreaga populaţie sau pentru o parte a acesteia (de la stabilirea locurilor de comercializare a produselor sezoniere până la delimitarea secţiilor de votare), iar cele din urmă se referă la persoane care, de pildă, solicită ajutor social, pentru încălzire sau, pur şi simplu, eliberarea unui document.

În ambele cazuri, legea e clară: "Dispoziţiile devin executorii numai după ce sunt aduse la cunoştinţa publică sau după ce au fost comunicate persoanelor interesate, după caz". Cum nu prevede însă nicio sancţiune, e literă moartă. Săptămâna trecută, pe portalul municipalităţii nu era publicată decât o dispoziţie, şi aceea din 2011, iar pe cel al CJ Bihor niciuna!

O soluţie la dispoziţie...

Explicaţia e simplă. La fel ca orice "parlament", Consiliul Local şi cel Judeţean au o singură viteză: încet. Pentru adoptarea unei hotărâri se fac rapoarte de specialitate, dacă instituie norme proiectul e supus în prealabil dezbaterii publice şi apoi "tocat" de comisiile de specialitate şi în final de plenul consilierilor, care îl poate modifica, respinge sau aproba. De la idee la faptă pot trece luni de zile, timp în care lucrurile stau pe loc.

Ilie Bolojan, primar OradeaAmbiţios şi grăbit, primarul Ilie Bolojan (foto) a descoperit încă din primul mandat cum să evite lentoarea dezbaterilor. De câte ori a vrut să forţeze lucrurile, edilul a înlocuit Hotărârile de Consiliu Local, care se adoptă greoi, cu dispoziţii pe care le are în propriul pix. Deşi eficientă, metoda este la limita abuzului, fiindcă executivul se substituie deliberativului local, şi periculoasă, pentru că, spre deosebire de hotărârile adoptate în şedinţe publice, deciziile sale pot fi ţinute "la secret". Ceea ce se şi întâmplă!

De altfel, metoda a fost contestată în vara anului 2014 pe fondul războiului parcărilor declanşat de subprefectul Cristian Bitea după ce "hingherii" Primăriei i-au ridicat maşina parcată neregulamentar în Parcul Traian. La verificarea actelor, juriştii Prefecturii au descoperit că edilul s-a substituit atât Consiliului Local, cât şi Administraţiei Imobiliare atunci când a instituit 704 locuri de parcare de scurtă durată pe străzi ca Parcul Traian, Dunărea, George Enescu şi altele din centru.

Prefectura a atacat dispoziţia instanţă ca ilegală, iar trei săptămâni mai târziu primarul, care până atunci nu evitase niciun proces, şi-a anulat-o singur. Tot atunci a promis, la insistenţele BIHOREANULUI, că va dispune şi publicarea deciziilor pe site-ul municipalităţii. Lucru care nu s-a întâmplat!

Metoda "Mucles"

Conform evidenţelor municipalităţii, Bolojan semnează anual circa 3.600 dispoziţii. "Media dispoziţiilor de primar emise într-o lună este de aproximativ 300", a răspuns Biroul de presă al Primăriei la o cerere formulată de BIHOREANUL.

Deşi reprezentanţii Primăriei susţin că "în largă majoritate, dispoziţiile primarului sunt documente cu caracter individual, conţinând date cu caracter personal şi vizând aspecte precum majorări salariale, ajutoare de încălzire şi altele", orădenii nu pot decât să îi creadă pe cuvânt. Motivul? Dispoziţiile nu sunt publicate nicăieri, nici măcar în formă anonimizată, unde e cazul.

BIHOREANUL a constatat că situaţia e identică şi la Consiliul Judeţean. Portalul www.cjbihor.ro nu afişează niciuna dintre cele 846 dispoziţii semnate de preşedintele Pasztor Sandor anul trecut ori din cele 364 iscălite anul acesta. Practic, de vreme ce sunt secrete, dispoziţiile s-ar putea referi la absolut orice!

Promisiuni de băieţi buni...

La solicitarea BIHOREANULUI, reprezentanţii ambelor instituţii promit măsuri de urgenţă. "Nu ştiu ce s-a întâmplat. Am dat ordin ca în cel mai scurt timp dispoziţiile să fie publicate pe site", spune Bolojan despre promisiunea de acum trei ani.

Ionel Vila, secretarul Consiliului Local OradeaMăsura a căzut în sarcina secretarului Consiliului Local Ionel Vila (foto), care afirmă că va lua măsuri. "De circa un an, dispoziţiile primarului sunt realizate în format digital. Zilele acestea am transmis direcţiilor din Primărie o adresă prin care cerem să ni le comunice pentru a le pune de luna viitoare pe site", zice Vila.

Secretarul precizează, însă, că va posta doar dispoziţiile cu caracter normativ. "Ajutoarele de încălzire sau salariile, care fac referire la persoane, nu privesc restul populaţiei", argumentează juristul. Şi, desigur, va rămâne tot la latitudinea conducerii Primăriei să stabilească dacă o dispoziţie interesează sau nu pe toţi orădenii...

Chiar şi aşa, este bizar că după ani de zile în care dispoziţiile nu au fost făcute publice, vor fi putea fi postate pe site, dintr-o dată, de la 1 august. "Dispoziţiile primarului sunt generate de mai multe direcţii din Primărie şi n-am avut până acum un om care să le centralizeze", s-a scuzat pueril Ionel Vila.

De luna viitoare

Adrian Șimon, purtător de cuvânt Consiliul Județean BihorParcă înţeleşi, o scuză asemănătoare au şi reprezentanţii CJ Bihor. "Din ordinul preşedintelui Pasztor, săptămâna trecută au început să fie colectate toate dispoziţiile şi aduse la cabinet. Până acum nu era cine să le adune la un loc. Vom blura datele personale, cum ar fi CNP-ul, adresa şi salariul unei persoane care, de pildă, cere o înlesnire, iar din a doua jumătate a lunii august le vom posta pe site", promite purtătorul de cuvânt Adrian Şimon (foto).

Rămâne de văzut dacă şi cum se vor ţine de cuvânt şefii celor două instituţii. Nu de alta, dar de la ultima promisiune au trecut trei ani şi, decât să dezbată un proiect pe toate părţile, mult mai uşor rămâne - şi pentru Bolojan, şi pentru Pasztor - să dea o dispoziţie din pix...


ALŢII POT
Luaţi exemplu!

Primăria Sibiu publică dispoziţiile primarului pe site încă din 2007, când oraşul era condus de actualul preşedinte al României, Klaus Iohannis, ultima fiind postată în aprilie 2017 şi referindu-se la numirea unei comisii de vânzare a spaţiilor comerciale.

La fel, dispoziţiile primarilor mai sunt publice, cel puţin în parte, la Alba Iulia, Iaşi, Piatra Neamţ, Satu Mare, iar ale şefilor de consilii judeţene la  Alba, Harghita şi Iaşi.

CJ Cluj este cel mai transparent, afişând pe site toate dispoziţiile în ordine cronologică, cu protejarea datelor cu caracter personal, fără a face publice adresa, vârsta sau salariul persoanelor vizate.

La cealaltă extremă, model de opacitate sunt CJ Teleorman, fieful preşedintelui PSD Liviu Dragnea, şi Primăria Generală a Capitalei, condusă de fosta jurnalistă Gabriela Firea. Bună companie pentru Bolojan şi Pasztor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
he, he, he!
Dane, iti inteleg zelul, dar a-l pune pe Boc, chiar si prin comparatie, alaturi de birtinez, nu-i cam mult?!
Postat 02 August 2017, 13:19 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON