URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2017, 17:15

Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL din CJ Bihor: "În goana după imagine, conducerii CJ îi dispare luciditatea"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost vicepreşedinte al CJ Bihor în două rânduri, acum lider al consilierilor PNL, aşadar potenţial preşedinte dacă liberalii ar forma o altă majoritate, Ionel Avrigeanu acuză conduita actualei conduceri a instituţiei.

Liberalul condamnă politizarea şi drenarea banilor publici, denunţă trioul Pasztor-Mang-Bodea că nu are proiecte şi se întreabă dacă PSD şi ALDE vor accepta ca anul viitor CJ Bihor să nu serbeze Centenarul Marii Uniri, având în vedere că acest lucru depinde de UDMR. Avrigeanu explică şi ce ar face liberalii dacă ar fi ei la "butoane".

- După ce Tribunalul Bihor a stabilit deja că şefii CJ au fost aleşi nelegal, verdictul final îl va da Curtea de Apel Timişoara. La ce soluţie vă aşteptaţi?

- Noi am depus înregistrări video şi audio, mărturii şi declaraţii publice, inclusiv cea în care dl Mang zicea că nimeni nu-l obligă la vot secret, nu văd ce ar mai putea invoca executivul CJ, deci cred că soluţia va fi confirmată, definitivă şi executorie.

- Dacă se reiau alegerile, ce şanse aveţi să formaţi altă coaliţie decât cea de acum, despre care liderii UDMR-PSD-ALDE spun că e de neclintit?

- Nu ştiu care sunt şansele în acest moment, dar şubrezenia coaliţiei e certă. Vicepreşedintele Traian Bodea află de la noi decizii pe care le iau preşedintele Pasztor Sandor şi vicepreşedintele Ioan Mang, dânsul mârâie, dar nu iese din linie. Eu mizez însă pe maturitatea consilierilor PSD şi ALDE, care văd că direcţia nu e bună. După un an de mandat, conducerea CJ nu are nicio idee pentru dezvoltarea judeţului, iar 2018 va fi anul Centenarului şi nu cred că aceşti colegi se simt confortabil într-o alianţă cu politicieni al căror lider (n.r. - Kelemen Hunor) declară că nu vor să sărbătorească Marea Unire. Vor fi oare mândri dacă CJ Bihor nu va sărbători Marea Unire? Cred că noi, cei care reprezentăm alegătorii români, indiferent de culoarea politică, trebuie să ne manifestăm cum se cuvine.

"Nu mai ştie nimeni ce fac ei acolo"

- UDMR, PSD şi ALDE controlează toate comisiile de specialitate ale CJ, iar în CA-uri, AGA şi comitetele directoare ale instituţiilor subordonate deţin chiar exclusivitatea. În această situaţie mai are PNL habar ce se întâmplă?

- Cele trei partide şi-au numit în comisiile CJ cât mai mulţi consilieri ca să aibă majoritatea şi să le conducă pe toate, sunt consilieri membri şi în 2-3 comisii. În celelalte structuri noi am decis să nu participăm, ca să nu se plângă că le frânăm proiectele. Buna noastră intenţie a fost însă speculată pentru a opaciza totul, aşa încât nu mai ştie nimeni ce fac ei acolo, cum amestecă în globuri magice licorile succesului... Aflăm din BIHOREANUL sau de la foştii colegi din CJ despre tot felul de lucruri anormale. O ultimă informaţie, de pildă, e că ADI Ecoland, care gestionează centrala pe biomasă de la Săcueni, nu reuşeşte să depună documentaţia pentru "injectarea" energiei produse în sistemul naţional. Ar fi o catastrofă ca 6 milioane de euro câştigaţi pe proiect în perioada precedentă să trebuiască returnaţi fiindcă nişte persoane nu îşi fac treaba.

- Dar faceţi demersuri pentru a obţine informaţiile?

- Da, am depus recent mai multe cereri în baza Legii privind accesul la informaţiile de interes public, pentru că dacă le solicităm funcţionarilor am observat că le e teamă să le dea. De exemplu, conducerea susţine că a asfaltat 45 km de drumuri judeţene, aşa că am cerut să ni se comunice tronsoanele. Aşa am descoperit că a pus la socoteală şi 17 km de covor asfaltic, adică întreţineri şi reparaţii curente. Bine că n-a pus şi plombările... În realitate, s-au asfaltat doar 28 km, pe tronsoane începute de noi: 25 km pe Leş-Tinca, 3 km pe Bălaia-Burzuc şi 800 metri pe Şumugiu-Husasău de Tinca. Astea sunt măreţele realizări: niciun drum nou, nicio investiţie nouă! La Direcţia de Dezvoltare Implementare Proiecte am constatat că peste 1,5 milioane lei i-a împărţit unor ONG-uri care în trecut au fost debranşate de la "robinete" şi acum au fost reconectate. La o verificare, multe cred că nu şi-ar putea justifica activitatea şi banii primiţi. Li s-au dat 370.000 euro pentru nu se ştie ce, iar CJ zice că nu are 50.000 euro să repare o faţadă...

Benzina se foloseşte la claxon

- Consilierii PNL au, totuşi, un comportament contradictoriu: pe de o parte se opun unor propuneri ale UDMR-PSD-ALDE, pe de alta nu reacţionează la abuzurile coaliţiei.

- Adevărul e că, neavând reprezentanţi în structurile CJ, aflăm situaţia din ziar. E clar că se doreşte să nu se cunoască despre cheltuirea banilor, cum se acoperă clientela conectată la puţinii bani ai CJ şi cum se fac angajări politic. Inclusiv impunerea obligativităţii cunoaşterii limbii maghiare pentru anumite posturi o consider un abuz de neacceptat.

- Aţi aflat de la colegii din PSD dacă sunt mândri de acest lucru?

- E greu de discutat cu dânşii, le este frică să nu ajungă în dizgraţia şefului.

- Ce reacţie aţi avut aflând că preşedintele CJ şi-a angajat fotograf şi cumpără en gros articole de protocol?

- Setea de imagine, mai ales a dlui Pasztor, este arhicunoscută încă de anul trecut, când s-a pus pe reclamele unor curse aeriene antamate de fostul executiv. Am mai spus: acum se foloseşte toată benzina la claxon, nu pentru motor. Totul se reduce la imagine, la propagandă, la angajări şi la achiziţii de la firme prietene.

"Te pomeneşti că i-ar fi luat DNA..."

- Angajaţii CJ se tem de concedieri sub pretextul modificării organigramelor. Cât de întemeiată le este îngrijorarea?

- Ştim că se lucrează în secret la o nouă organigramă, cu scopul să fie păstraţi pe posturi clienţii proaspăt aduşi, cu riscul de a îndepărta profesioniştii, chiar dacă pe viitor nu va fi cine să le facă munca. Sunt sigur însă că funcţionarii care se vor adresa justiţiei vor câştiga procesele.

- În trecut spuneaţi că "CJ este o staţiune balneară". Cum e acum?

- Ca să fim corecţi, am spus că la CJ este ca la Saint Tropez, dar anul trecut Bihorul a fost pe locul IV în ţară la accesarea de fonduri UE. Problema e că acum nu se face nimic, n-am auzit nicio idee nouă în afara poveştii cu pistele pentru ciclişti în jurul Oradiei şi spre Munţii Apuseni, dar aceasta a şi fost îngropată, şi de cea cu bazinele didactice pentru înot, despre care nu cred că se va realiza pentru că nu sunt bani.

- Cu toată criza de proiecte noi, cei trei şefi ai CJ şi-au acordat, peste salariile mărite la maximum, şi sporuri de 25% aferente proiectelor europene...

- E penibil şi ce au făcut, şi scuza că n-au avut de ales. Te pomeneşti că i-ar fi luat DNA dacă nu-şi dădeau sporuri!... Tragedia e că, în schimb, angajaţii care lucrează în proiecte nu vor primi sporuri. Niciodată în CJ nu s-a mai întâmplat aşa ceva.

"Nu suntem Imobiliare SRL"

- Apropo de bazine, totuşi au fost anunţate două, la Săcueni şi Nucet, localităţi încă fără apă şi canalizare rezolvate, fără gaz, asfalt şi economie proprie. Tot CJ le va întreţine?

- Nucetul ar trebui să-şi cheltuiască jumătate din bugetul anual pe întreţinere. Normal era să-şi dezvolte componenta de turism, pentru că are totuşi nişte lucruri făcute, cum e pârtia de schi cu telescaun, cu atât mai mult cu cât fosta conducere a făcut demersuri pentru a avea statut de staţiune turistică şi majoritatea condiţiilor erau îndeplinite. Sigur, mai trebuia extinsă canalizarea, mai trebuiau făcute parcări în zona pârtiilor, asfaltări în zonele de cazare... Cu bazinul s-a făcut tam-tam pentru că acolo e singurul primar PSD-ist de oraş. Totuşi, nu cred că va fi construit.

- Aţi descoperit logica şefilor CJ de a vinde fosta Policlinică Mare şi de a cumpăra fostele Băi Rimanoczy?

- Nu văd nicio logică. Pentru fosta Policlinică noi am depus două proiecte de hotărâre, respinse pe motive hilare. Primul era pentru a-i da destinaţia de sediu administrativ, dar ei zic că există un HG din 2002 care a fixat destinaţia de Policlinică. Ca şi cum n-ar putea fi schimbată, mai ales că acolo nu va mai fi activitate medicală. Al doilea proiect viza începerea reabilitării (în bugetul pe 2017 executivul actual a şi prevăzut 375.000 lei în acest scop), dar n-au mai vrut nici asta. Pe zi ce trece îmi dau seama că există alt interes din partea lor, şi de aceea aruncă tot felul de poveşti, să fie hotel sau magazin de lux. Dar fostele Băi chiar voiau să le cumpere, la fel şi castelul de la Cighid, plus alte tranzacţii imobiliare, deşi nu acesta e rolul CJ, că nu suntem Imobiliare SRL.

Aeroportul exportă bani

- După un sfert din mandat,  CJ încă n-a făcut funcţional Parcul Industrial Tileagd, în schimb a adus "întăriri" din echipa de la parcurile industriale din Oradea...

- Noi ne-am bucurat că au venit persoane cu experienţă de la Primăria Oradea, dar ceea ce nu ştiu acestea e că la CJ nu există un Bolojan ori un Mălan. La CJ nu sunt oameni de acţiune, care să se implice, să ia decizii, să împingă lucrurile înainte. I-aţi auzit discutând serios şi aplicat pe tema aceasta? Sau pe alta? Eu cred că nici în 2020 nu vom avea niciun parc industrial operaţional dacă nu vor găsi rapid o sursă de finanţare.

- Cum vedeţi rezolvată problema Muzeului?

- Decizia de a se deschide în primăvară o bucăţică din noul sediu a fost pompieristică, de imagine, mai lipseau artificiile... Fosta conducere a CJ a lăsat banii în cont pentru terminarea lucrărilor, licitaţia era pornită, a venit dl Pasztor, s-a contractat firma din Satu Mare, dar lucrările tot nu sunt gata. Problema Muzeului va fi rezolvată doar când nu vom mai plăti chiria lunară de 15.000 de euro Episcopiei Romano-Catolice.

- Totuşi, iată o realizare: la Aeroport avem curse externe!

- Cursele, repet, au fost antamate de fosta conducere, dar felul în care e gestionată acum problema nu le asigură viabilitate pe termen lung. În prezent doar expediem la Barcelona şi Milano turişti de la noi, practic exportăm bani. După ce persoanele care vor să vadă cele două oraşe le vor vizita de 2-3 ori, ne putem trezi că nu vor mai fi pasageri. Deci nu doar acesta trebuie să fie scopul. Trebuie ca sensul pasagerilor să fie bidirecţional, trebuie aduşi şi turişti de acolo. Or, promovarea nu se face cu dansatori şi cu poza preşedintelui în aeroportul din Barcelona, ci cu o strategie serioasă pentru potenţialul turistic din Oradea şi Bihor. CJ trebuie să adune informaţii care să stârnească interes în Spania, în Italia, în Germania...

"Lipsă totală de discernământ"

- De ce consilierii PNL s-au opus unor proiecte fără miză, precum acordarea unor licenţe pentru transportul de navetişti, dar n-au abordat aceste teme importante?

- Nu vă ascund că după alegeri a existat o frustrare în rândurile noastre şi au fost câteva şedinţe unde am votat împotrivă în unele chestiuni. A fost o greşeală de care ne-am dat seama, iar ulterior am votat toate proiectele. Conducerea CJ nu se poate plânge că i-am blocat vreun proiect.

- Dacă PNL ar conduce CJ, ce aţi face pentru creşterea veniturilor?

- Noi pornim de la premisa că soluţia corectă nu e de a administra banii tot mai puţini care vin de la Bucureşti, ci de a diversifica sursele de venituri. Cum am mai explicat, vizăm dezvoltarea parcurilor industriale şi tehnologice, a turismului şi, nu în ultimul rând, punerea în funcţiune a Sistemului Integrat de Management a Deşeurilor, cea mai mare investiţie în judeţ după 1990, de peste 54 milioane euro, realizată în proporţie de 98%, dar care nu are gata caietele de sarcini pentru licitarea operatorului. Eu aş stabili unul singur, cu dotare foarte bună, pentru o exploatare unitară la nivelul întregului judeţ. Firma care va administra sistemul ar plăti bani buni, deoarece colectarea reciclabilelor poate fi o afacere foarte profitabilă.

- O premieră absolută: şefii CJ au dat în judecată opoziţia fiindcă nu votează cum doresc ei. Aveţi emoţii?

- Nu, e o prostie. Dacă opoziţia ar fi obligată să voteze cum vrea puterea, nu ar mai avea sens nici măcar ideea de opoziţie. Mă îngrijorează însă lipsa totală de discernământ a conducerii CJ, care s-a putut gândi la aşa ceva, disponibilitatea unor jurişti de a gira enormitatea şi faptul că pentru acest capriciu au angajat o firmă de avocatură. În goana după imagine, conducerii a început să-i dispară luciditatea.

Cu Mang, doar despre nepoţi

- Există impresia că totuşi PNL e "pe blat" cu UDMR şi speră că la reluarea alegerilor ar forma împreună o nouă alianţă.

- N-am făcut blat nici cu UDMR, nici cu PSD, cu nimeni. Aceste două partide, de ALDE nici nu mai vorbesc, nu au niciun plan pentru judeţ. Şi în campanie au avut doar nişte însăilări. Or, un judeţ nu poate fi condus fără un program. Ne-am dat seama de incapacitatea lor şi că nici nu am avea pe cine bloca, că s-au blocat singuri, de aceea am şi schimbat strategia şi încercăm să iniţiem noi proiecte.

- Apropo de proiecte, Ioan Mang a anunţat că "vin" 750 milioane lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II, din care peste 191 milioane pentru CJ. Este o soluţie?

- Nici vorbă, e o amăgire. Banii aceştia nu există, sunt credite de angajament promise până în 2020. Şi primarii, şi CJ riscă să angajeze firme pentru anumite lucrări, dar să nu le poată plăti. Am şi atenţionat primarii PNL cum fac contractele, ca să nu le fie puse sechestre pe primării.

- Ce relaţie mai aveţi cu cuscrul Mang?

- Relaţia politică este inexistentă, pentru că în acest moment PNL şi PSD nu au dialog. În plan personal nu discutăm teme politice, pentru că în trecut am încercat şi fiecare a rămas cu ale lui. Discutăm de copii, nepoţi, vreme, fotbal... Orice altceva decât politică.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
PLEASE FORGIVE ME!
@Florin Ciucaș: Da, cred că puteam scrie totul într-un comentariu dar atunci când scriu despre pedelei văd negru înaintea ochilor ( cam cum vede d-l Criș cand scrie despre muncitori sau " moși " de 62 ani) ! IARTĂ-MĂ STAPANE! Incerc să nu mai fac!
Postat 18 August 2017, 12:39 de TDS
???
....pupator... Birt-ist... Telefonul e de vina, ora târzie, nervii, ura viscerală...habar n-am...
Postat 18 August 2017, 01:52 de TDS
RE: ???
TDS, iar începi cu abuzurile? Ai nevoie de 4 comentarii ca să nu zici nimic? De ce nu te limitezi la unul singur?
Postat 18 August 2017, 12:08 de Florin Ciucas
PĂPUȘARUL
...nepotului... de nervi ma prostii si eu ( ca la Teleorman...da nu găsii bre nimic despre păpuși, Ionele! Caut mâine, j...ita portocalie! Nu ti le zice cuscranu, ti le zic eu luptător de DUC Bolojanist, Malanist, British si altele care se pozitioneaza corect pentru acțiune!
Postat 18 August 2017, 01:49 de TDS
!!!!
Am verificat! Ba bine că nu! Fosta-i și-n PDL ( doar când pronunț aceste litere mă apucă VOMA). Mi-e SILĂ! Montague și Capulet! Unul zice, celălalt acceptă!
Postat 18 August 2017, 00:43 de TDS
PAPUSARII
Dar de ce nu-i zici cuscranului direct : boule! CA CAM ASTA ZICI! N-ai curaj? Eu am! Nu ti-ar fi rusine PNȚ-cd-istule ( PNT-cd fiind distrus și de PNL! ), parca trecut si prin odiosul PD! Cum mama sărăciei te poți uita în ochii nepoatei? Da, teoretic lucrurile nu se amestecă dar totuși.,., papusar de proastă calitate!
Postat 18 August 2017, 00:24 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON