URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iulie 2017, 08:07

Lege înecată: Majoritatea piscinelor din Bihor au doar puncte de prim-ajutor, nu şi salvamari

Lege înecată: Majoritatea piscinelor din Bihor au doar puncte de prim-ajutor, nu şi salvamari PĂZIŢI. La Aquaparkul President (foto) există 3 salvamari şi 4 asistenţi, dar la nevoie poate interveni şi personalul medical al hotelului
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2011, o fetiţă de 7 ani, Elisabeth, îşi pierdea viaţa, înecată în apă de o jumătate de metru, absorbită de o conductă de evacuare din Ştrandul Ioşia. Cu un an înainte, în 2010, un alt copilaş de 7 ani, Cătălin, se înecase într-un ştrand din Băile Felix, scăpat de sub observaţie de învăţătoarea şi colegii cu care venise în prima - şi ultima - excursie din viaţa sa.

Sunt tragedii care puteau fi prevenite dacă proprietarii ştrandurilor n-ar fi ignorat normele privind angajarea unor salvamari. BIHOREANUL a descoperit că legea e respectată doar la cele două aquaparkuri din Bihor, cel privat din Felix şi cel al municipalităţii orădene, precum şi la Ştrandul Ioşia. În rest, majoritatea piscinelor au cel mult un punct sanitar...

Lege cu tocmeală

Puncte de atracţie estivale, piscinele şi ştrandurile trebuie să asigure clienţilor nu doar şezlonguri, ci şi un salvamar ori un angajat calificat în prim-ajutor, apt să facă o resuscitare cardio-respiratorie şi să execute intervenţii de salvare.

Aşa spune HG 1136/2007, conform căreia "operatorii economici care au în administrare plaje amenajate, ştranduri, parcuri acvatice situate pe apele interioare naturale ori amenajate au obligaţia să înfiinţeze posturi de salvare acvatică - salvamar şi posturi de prim ajutor".

Sancţiunile pentru nerespectarea reglementărilor sunt usturătoare: între 10.000 şi 20.000 lei. Chiar şi aşa, puţini sunt cei care le respectă...

Unii da... 

În Oradea, Aquaparcul Nymphaea şi Ştrandul Ioşia au atât salvamari, cât şi puncte de prim ajutor. Aquaparcul e deservit de 18 salvamari şi 2 asistenţi medicali, în timp ce la ştrand sunt 3 salvamari şi 2 asistenţi. "După experienţa tragică din Ioşia, nu ne jucăm", spune şeful Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica (foto), care gestionează cele două facilităţi.

Andrica se referă la tragedia din 2011, când o fetiţă în vârstă de 7 ani s-a înecat după ce o conductă de evacuare a bazinului a absorbit-o aproape în întregime. În urma anchetei penale, administratorul de atunci, Gheorghe Sime, adjunctul său, Florentin Avram, şi încă un salariat s-au ales cu câte 2 ani de închisoare cu suspendare şi, în solidar cu ADP, cu obligaţia de a plăti familiei lui Elisabeth despăgubiri de 230.000 euro.

"Pericolul există oricând şi e bine să fim pregătiţi", spune acum Andica, adăugând că salvamarii celor două baze de agrement fac pregătiri periodice şi cursuri de prim-ajutor cu medici ai Serviciului de Ambulanţă Bihor. "Oferim aceste cursuri gratuit, la solicitarea oricărui agent economic", precizează managerul SAJ, Gheorghe Pintea.

... alţii ba

Salvamarii sunt prezenţi şi în Aquaparkul President. "Avem 3 salvamari şi punct de prim-ajutor cu 4 asistenţi medicali, iar hotelul are, separat, personal medical şi asistenţi", spune directorul general Dumitru Fechete (foto).

Alţi proprietari de ştranduri şi piscine s-au mulţumit doar să amenajeze puncte de prim-ajutor. De exemplu, deşi are 6 bazine, proprietarul complexului termal Adonis din Sarcău (comuna Sârbi) nu a angajat nici un salvamar. "Piscinele nu sunt adânci şi, în plus, sunt mai mult pentru tratament. La noi nici nu prea vin tineri, vin persoane cu probleme medicale", zice patronul Niculaie Patalău.

La Ştrandul Laguna din Beiuş e mai rău: nu există nici salvamari, nici puncte de prim-ajutor! "Nu-i cazul, că nu avem piscine adânci. Avem un bazin pentru copii adânc de 50 cm, o piscină pentru vârsta a doua de 90 cm şi una de 1,3 metri", spune administratorul Liviu Avrămuţ. Cât despre punctul sanitar, nu-i vede rostul: "O trusă sanitară este obligatorie, atât. Şi sunăm la 112 dacă e nevoie".

Apa la control

Culmea e că până acum autorităţile nu au fãcut controale riguroase privind respectarea legislaţiei. "Agenţii economici controlaţi de noi au avut măcar punct sanitar", susţine Crina Mărcuţ, director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, care autorizează sau avizează periodic funcţionarea ştrandurilor şi a piscinelor.

Lipsa salvamarilor şi a punctelor sanitare nu este, însă, singura problemă a ştrandurilor din judeţ. Un control efectuat de inspectorii DSP la 28 de bazine de înot, ştranduri şi piscine din Bihor a descoperit neconformităţi microbiologice la apa din 12 locaţii. "Problemele sunt create de neigienizarea corespunzătoare a bazinelor", spune reprezentanta DSP.

E vorba despre piscine care nu au sisteme de recirculare şi filtrare ale apei şi pentru care s-a dispus igienizarea şi dezinfectarea zilnică a bazinelor. "Noi vom reveni în perioada următoare la piscinele cu probleme. Dacă proprietarii nu s-au conformat, vor fi sancţionaţi şi există posibilitatea să li se suspende activitatea", precizează Mărcuţ, refuzând însă să dea exemple concrete. Prin urmare, păziţi-vă la oricare dintre ele...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON