URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Iunie 2017, 00:00

Nu rata noul BIHOREANUL tipărit!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Patronii" Bihorului

În vreme ce nu are bani de investiţii, Consiliul Judeţean umple cu neruşinare schema de personal. BIHOREANUL a descoperit că, în anul scurs de la instalare, administraţia PSD-UDMR-ALDE a încărcat fără jenă organigramele, adesea dublându-le sau chiar triplându-le în cazul unor structuri subordonate, cu zeci de noi angajaţi proveniţi din clientela de partid, "înfipţi" în posturi fără concursuri sau prin proceduri regizate, unii dintre ei beneficiind de mai multe joburi plătite din bani publici, la care nici măcar nu fac act de prezenţă

Primăriţa "şpagă"

Fosta primăriţă din Sălacea a fost trimisă în judecată pentru 858 de fapte de luare de mită. Procurorii o acuză pe UDMR-ista Porsztner Sarolta că le-a dat funcţionarilor din subordine un spor salarial de 350 lei "pentru menţinerea sănătăţii", din care aceştia au fost obligaţi să-i plătească lunar, vreme de 5 ani, "comision".

Banii vorbesc!

Creşterea salariilor în sectorul bugetar pune presiune pe angajatorii privaţi, siliţi să crească veniturile salariaţilor pentru ca aceştia să nu fugă la stat ori în străinătate. Firmele din Bihor se confruntă cu o criză de personal fără precedent fiindcă oamenii refuză să lucreze pe sume apropiate de salariul minim, astfel că angajatorii sunt obligaţi să aducă lucrători din ţară, să dea bonusuri de performanţă şi prime celor care aduc la muncă noi colegi.

Pumni "în familie"

Scandal cu bătaie, plângeri penale şi ameninţări în lumea interlopă din Oradea. Hoţul de maşini Ovidiu Bocşa şi recuperatorul Costi Mărie au fost reţinuţi săptămâna trecută, după ce i-au aplicat o aspră corecţie fizică lui Sebastian Ivan, partener de dosar penal al primului dintre ei.

Luaţi şi semnaţi!

Electrica trimite clienţilor propuneri de prelungire a contractelor pe o perioadă nedeterminată, cerându-le să le semneze în cel mult 30 de zile, dar fără tarife clare. Campania agresivă a principalului furnizor de electricitate a avut ca efect declanşarea unor verificări de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi reorientarea consumatorilor speriaţi spre concurenţa Digi Energy.

Cu pajiştea la Parchet                                                                         

Foştii edili din Cetariu, denunţaţi pentru că ar fi vândut o păşune nelegal şi pe bani mărunţi. În timp ce composesoratul din satul Şişterea susţine că Primăria i-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenurilor şi apoi le-a înstrăinat la un preţ de cel puţin 7 ori sub cel al pieţei, fostul primar acuză... o răzbunare politică.

ORADEA NOASTRĂ
Harnici la reciclare

Orădenii îşi dezvoltă simţul ecologic! Din ianuarie până în luna mai, utilajele operatorului licenţiat de salubritate al oraşului, RER Ecologic Service, au dus la staţia de sortare a deşeurilor mult mai multe materiale reciclabile decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că tot mai numeroşi locuitori au înţeles mesajul pe care Primăria şi RER îl transmit constant: colectarea selectivă a deşeurilor este o necesitate, nu un moft.

Amendă pentru fentă

Colectarea selectivă a deşeurilor este o obligaţie nu doar pentru cetăţeni, ci şi pentru firme. Săptămâna trecută, agenţii Poliţiei Locale Oradea au verificat dacă societăţile comerciale se achită de această sarcină şi au constatat că numeroase companii profită de facilitatea oferită de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, care colectează gratuit deşeurile reciclabile, şi aruncă în aceste recipiente inclusiv deşeurile menajere. Într-o singură zi, agenţii au amendat 21 de firme!

Preşedintele filialei bihorene a Crucii Roşii, Alexandru Pantea, spune că orădenii sunt darnici, dar numai de sărbători: "Suntem unul dintre judeţele cu cei mai puţini săraci"

De zeci de ani, Crucea Roşie funcţionează şi în Bihor, unde, din fericire, voluntarii asociaţiei n-au prea avut dezastre după care să intervină. "Ne axăm pe organizarea de cursuri de prim-ajutor, pentru ca toată lumea să ştie ce are de făcut într-o situaţie de urgenţă, şi pe ajutorarea unor familii de sărmani din judeţ", spune directorul Alexandru Pantea. Şi, tot din fericire, Bihorul este printre judeţele cu cei mai puţini sărmani!

TIMP LIBER
Festival "regal"

Duminica trecută, printr-un maraton ciclist din Oradea până în Biharkeresztes, a fost deschisă ediţia a V-a a Zilelor Sfântului Ladislau, Szent László Napok. Programul festivalului cuprinde în acest an peste 100 de evenimente, multe adresate nu doar publicului maghiar, ci şi celui român majoritar. "Festivalul îi leagă pe maghiari de românii din oraş. Încercăm să fim o punte culturală", explică Zatykó Gyula, preşedintele Asociaţiei Sfântul Ladislau, care organizează festivalul dedicat întemeietorului legendar al oraşului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON