URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2017, 08:16

Partidul e în toate! Ilie Bolojan "îngălbeneşte" cu liberali consiliile de administraţie ale societăţilor locale

Partidul e în toate! Ilie Bolojan 'îngălbeneşte' cu liberali consiliile de administraţie ale societăţilor locale PE LEGE... În ciuda "îngălbenirii" evidente a CA-urilor de la CAO şi OTL, primarul Ilie Bolojan (foto), prim-vicepreşedinte PNL, neagă că acestea ar fi fost constituite pe criterii politice. "Vă asigur că toată procedura a fost corectă", susţine liberalul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă aţi avea o firmă cu o cifră de afaceri de 65 milioane lei pe an, cât de greu v-ar fi să alegeţi administratori pe mâna cărora să o daţi? Probabil că n-aţi dormi cu nopţile, aţi căuta cu săptămânile şi aţi alege cu lunile între cât mai mulţi candidaţi...

Ei bine, politrucii nu au aceleaşi probleme. Consiliul Local a aprobat, joi, Consiliile de Administraţie de la Oradea Transport Local şi Compania de Apă Oradea, selectate discret şi fără concurenţă pentru a fi formate din oameni după culoarea partidului care conduce oraşul!

Management "corporatist"

După ani de zile în care Consiliile de Administrare a societăţilor de stat au fost culcuşul călduţ al protejaţilor de partid, în plină criză economică a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă 109 din 2011. Normativul introduce managementul de tip privat în companiile de stat, pentru a înlocui nepotismul cu competenţa înainte ca acestea să dea faliment, iar populaţia să rămână fără apă, transport local sau salubritate.

Primele CA-uri corporative din Oradea au fost numite în funcţie de Consiliul Local la sfârşitul anului 2012. La cererea municipalităţii, firma de consultanţă Romarketing a selectat conducerile societăţilor Electrocentrale, CAO, OTL, Administraţia Domeniului Public şi Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, pe atunci Eurobusiness Parc. Noii administratori, din rândul cărora se alegeau directorii, erau retribuiţi cu 300 lei pe lună, trebuiau să aibă studii superioare, cel puţin 5 ani de experienţă în domeniul economic, financiar sau juridic şi să fi manageriat măcar 3 ani o societate cu profit.

Fără concurenţă

Sorina Bradea, RoMarketingÎn ciuda promisiunilor de profesionalizare a CA-urilor, procedura de selecţie a fost pregătită anume pentru activul de partid. Firma de consultanţă a făcut publicitate concursului în două publicaţii economice fără piaţă în plan local, fapt pentru care concurenţa a fost minimă. Pentru 29 de locuri au concurat 67 de candidaţi. "Eu zic că a fost un interes bun", a declarat la acea dată Sorina Bradea (foto), directorul Romarketing.

Atât de bun, încât noile CA-uri au fost formate majoritar din politruci ai alianţei PNL-PSD, atunci la guvernare. Aşa au prins un loc în conducerea CAO liderul TSD, Liviu Sabău Popa, udemeristul Marius Fandly, liberalii Claudiu Oros şi Miron Pop, aşa au fost numiţi la OTL liberalii Viorel Pop şi Romeo Nica şi pesedista Emilia Gogoneaţă, la fel au ajuns în conducerea Electrocentrale udemeristul Szabo Ştefan şi liberalul Emil Floruţ.

Un bun exemplu pentru competenţele "specialiştilor" este faptul că, la doar un an, Electrocentrale a şi intrat în insolvenţă, iar astăzi aşteaptă falimentul. Pentru societăţile care au supravieţuit, Consiliul Local a prelungit, la sfârşitul lui 2016, cu şase luni mandatul administratorilor, până la desfăşurarea unei noi proceduri de selecţie. Mult mai birocratice, conform ultimelor reglementări, dar la fel de ineficiente...

Selecţie cu scandal

Pentru demararea selecţiei, Consiliul Local, "patronul" firmelor oraşului, a adoptat în ianuarie 2017 matricea de aşteptări, profilul candidaţilor şi condiţiile de îndeplinit pentru CA-urile societăţilor ADLO, ADP, CAO şi OTL. Componenţa CA-urilor este importantă pentru PNL nu doar pentru că îşi poate recompensa oamenii cu o indemnizaţie majorată de anul acesta la 700 lei pe lună, dar administratorii vor organiza la rândul lor concurs pentru selecţia directorilor celor patru societăţi!

Cum ADLO şi ADP sunt firme cu mai puţin de 50 de angajaţi şi o cifră de afaceri sub 7,3 milioane euro, selecţia noilor CA-uri s-a făcut de Primărie, pe procedură scurtă. Pentru a evita apariţia concurenţei, conducerea municipalităţii, care altfel anunţă prin comunicate de presă toate nimicurile, a ascuns invitaţia la concurs pe site-ul propriu, la rubrica "Anunţuri".

Delia UngurProcedura de selecţie s-a lăsat cu scandal după ce Delia Ungur (foto), încă manager al ADLO, a protestat că nu a fost acceptată în CA, deşi a acumulat cel mai mare punctaj. În plin concurs, primarul Ilie Bolojan a dispus ca directorii să nu mai facă parte din CA-uri motivând că vrea un control mai mare asupra lor din partea administratorilor. Conflictul este încă departe de a se fi terminat, dar Ungur a fost numită deja în CA-ul de la Parcuri Industriale Bihor, semn că vrea să îl părăsească pe Bolojan pentru adversarii politici de la PSD şi UDMR.

Copie la indigo

În ceea ce priveşte alegerea membrilor CA de la societăţile cu o cifră de afaceri de peste 7 milioane euro, precum CAO şi OTL, pe lege, Primăria a fost nevoită să plătească o firmă de consultanţă pentru selecţia candidaţilor. Pentru a avea garanţia că nu apar surprize, municipalitatea a aplicat la indigo metoda de acum 4 ani. În urma unei licitaţii cu un singur contracandidat, municipalitatea a atribuit pentru 2.600 euro serviciul de selecţie tot firmei Romarketing, care ştia ce are de făcut.

Astfel, consultantul a conceput anunţul de recrutare, iar municipalitatea l-a publicat în aceleaşi două ziare economice de circulaţie naţională fără vizibilitate în Oradea. Cum de concurs au ştiut doar oamenii partidelor, concurenţa a fost şi mai redusă decât în 2012: pentru cele 14 posturi s-au depus doar 29 de candidaturi. Pe deasupra, trei concurenţi s-au retras pentru că, fiind angajaţi ai CAO, ar fi trebuit să renunţe la locul de muncă, iar alţii şi-au depus documentaţia incompletă, aşadar selecţia candidaţilor de partid a mers ca unsă.

Prin noi înşine...

Claudiu OrosDrept urmare, cele două CA-uri de la CAO şi OTL sunt compuse aproape integral din liberali. Din fosta conducere a CAO au rămas pe funcţii încă un mandat directorul economic al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, Mina Giurea, udemerista Szell Gabriela, şef Birou Achiziţii la OTL şi directorul adjunct al ABA Crişuri, penelistul Claudiu Oros (foto).

Pe listă şi-au mai făcut loc soţul consilierei locale PNL Corina Fonoare, vicepreşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Vasile Fonoage, fostul director adjunct al Serviciului Pază şi Protecţie Bihor, Andrei Amariţei, liberal pus pe liber de noua conducere PSD-UDMR-ALDE de la CJ, şeful Biroului Metrologie Legală, liberalul Petru Lezeu, şi şeful Biroului Achiziţii de la OTL, Claudiu Radu Teodorof, văzut şi el ca simpatizant PNL.

La fel, CA-ul de la OTL a "îngălbenit" aproape tot. Noua conducere este formată din preşedinta femeilor liberale din Bihor, consilierul judeţean Lidia Popa, inginerul Nicolae Popescu, trecut la liberali, fosta secretară a filialei judeţene PNL, Nicoleta Faur, fostul director economic penelist al CJ Bihor, Dimitrie Muscă, şi liberalii Dan Sorin Miclăuş şi Dumitru Daniel Pop. Singur fără carnet de partid este expertul auto Florian Urdea.

"Alţii nici măcar n-au făcut selecţie"

Liviu Sabău PopaRevoltaţi, consilierii locali ai PSD au refuzat să voteze noile conduceri. "Ambele CA-uri au fost numite politic, aşa că am decis să nu le votăm. PNL să îşi asume propriii oameni", spune liderul grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa, care consideră procedura de selecţie una de faţadă.

În ciuda numărului mare de liberali care s-au ales cu aceste funcţii, primarul Ilie Bolojan neagă teza politizării CA-urilor. "Vă asigur că Primăria a respectat procedura legală de selecţie", susţine edilul, care nu consideră o problemă nici concurenţa redusă pentru fiecare loc. "Dacă atâtea candidaturi s-au depus, n-aveam cum alege dintre mai mulţi oameni", spune primarul, ignorând deliberat procedura viciată de anunţare a concursului şi preferând să arate cu degetul spre Consiliul Judeţean. "Alţii nici măcar n-au făcut procedură de selecţie...".

De parcă aberaţiile din CJ ar fi o scuză pentru primar să dea firmele oraşului pe mâna oamenilor din partid. Ignorând interesele orădenilor...


OAMENII PARTIDELOR
Vin ai noştri!

Numirea politrucilor pe funcţii este comună tuturor partidelor. Luna trecută, conducerea PSD-UDMR-ALDE de la vârful Consiliului Judeţean i-a numit în CA-ul Aeroportului Internaţional Oradea pe UDMR-istul Bimbo Szuhai Tibo, dar şi pe Florin Dubău (PSD), respectiv Alexandru Popoviciu şi Traian Turle (ALDE).

De altfel, după cum a dezvăluit BIHOREANUL, alianţa de la conducerea CJ şi-a angajat într-un singur an 52 de oameni. Lista politrucilor înfipţi în funcţii este deschisă de udemeristul Szabo Jozsef, numit administrator public al judeţului şi omul pesediştilor, Victor Papp, pus manager public al CJ. Instituţia a mai angajat, printr-un concurs de faţadă, 11 oameni de partid la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor, structură externă a CJ fără prea mare activitate, şi exemplele ar putea continua...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Adevărata miză a nominalizării din CA-uri
Înclin să-i dau dreptate domnului Simai când spune că numirile reprezintă nişte sinecuri pentru oamenii partidului. Mai cred că, pe lângă indemnizaţia mărită, şeful partidului „le-a dat liber” la haiducia pecuniară după modelul pe care se spune că îl practică actualul director la angajări. Începând cu 2013, când a concediat 48 de angajaţi pentru a „eficientiza” activitatea Companiei (acţiune contrazisă de rezultatele financiare ulterioare), a recurs la angajări fără concurs contra unor sume cuprinse între 2000 şi 5000 de coco (în funcţie de funcţie sau post – încă nu e clar nici pentru cei de la R.U. care e diferenţa), după cum susţin unii care n-au avut la dispoziţie un plic atât de gros. A tot angajat (aşa) vreo 60. A mai existat o categorie care au decartat ca să nu fie concediaţi. Din declaraţia de avere nu rezultă o majorare cu vreo 120.000! Ar mai râmăne ca DNA să verifice motivele vizitelor în Seychelles, Panama, Costa Rica şi alte paradisuri fiscale. Rămâne să vedem dacă membrii CA-ului vor primi bani pentru numiri sau pentru păstrare (în funcţii).
Postat 29 Iunie 2017, 18:30 de eutanasiu
Felicitari, dom' primar! Ati prognozat corect!
34% din elevii care au dat Evaluarea Națională au luat sub nota 5 la matematică. Ce ziceati? Că firmele din bantustanele pompos numite ,,parcuri industriale" au mare nevoie de angajați cu nivel de pregatire echivalent scolii profesionale? Acuș! Felicitari merita si dascalimea care se orienteaza tot mai mult spre ce se ,,cere". Apropo si de noul ministru al educatiei, mai cunoscut ca ,,genunche"!
Postat 29 Iunie 2017, 12:17 de pinonel
Prin noi înşine a devenit PRINTRE NOI ÎNŞINE
După ce i-a numit în funcţii pe (aproape) toţi şefii breslelor cu care lucrează: masoni, patroni, sulemenite, a venit timpul ca Bolojan să demonstreze la scară (locală deocamdată) aptitudinile de strateg. Folosind convenabil uneltele breslelor patronate, a oferit o mostră a viitoarei imagini a partidului, sloganul PNL fiind adaptat stragiei. În şeptelul de la CAO, în afara cailor fluturând pe steag, a menţinut-o pe gâsca importată din vecini pe vremea când gripa aviară împiedica importul puilor occidentali, pentru fois gras. Şeptelul de la OTL cuprinde acum şi câinele ciobănesc multi-rol devenit între timp doctor. Ni se spune că nu e membru al turmei. Răspunde doar comenzilor stăpânului. Asistăm la politica de cl(e)an făcută cu generaţia Ma(c)ro`. După ce a fost prim-secretar al unui partid redus la asolament, în care a pus la cale selecţia candidaţilor după criterii care au făcut ca PNL să devină mic în urma războiului de mărire, ambiţios (cum zic unii că e), „îşi face mâna” pe băncile din Oradea, sperând că-i „iese”. Este de remarcat că nea Ilie, după ce a „ocupat” atâtea funcţii, a înţeles doar două lucruri: că (pentru siguranţă) e bine să ocupi minim trei funcţii simultan şi că (orice-ai face) trebuie să fii prim`. Se mai dovedeşte că, deşi Academia SRI a avut ca temă de doctorat „infrastructura” lui Tudose, Bolojan i-a luat-o înainte copiind la Institutul Naţional de Administraţie o lucrare cu aceeaşi temă. Încă de pe atunci învăţase că, dacă pui mâna pe resursele vitale (apa şi căldură), poţi controla totul.
Postat 29 Iunie 2017, 06:40 de eutanasiu
Prim-vice preş la uscat
Azi dimineaţă la opt şi jumătate, Bolojan şedea pe bancă în Piaţa Unirii. Îşi încărca cipul la soare. Poate, între timp, se gândea la ceva. Dar asta ar însemna să-l supraestimez!
Postat 28 Iunie 2017, 18:00 de eutanasiu
Gălbejiţii din CA-uri
Aidoma triadelor din Hong-Kong, membrii consiliilor de administraţie se supun „Bastonului roşu” plin de tatuaje interne cu simboluri literare sub forma PNL şi simboluri grafice sub formă de cal, mai nou stilizat şi epurat sub forma săgeţii. Şeful bandei de la CAO este menţinut pentru merite deosebite. Începând cu 2013, fiecare raport de activitate al CA al CAO pe care l-a semnat, este aprobat prin HCL fără ca cineva să citească măcar un rând. Dacă n-ar fi aşa, consilierii locali ar fi constatat că indicatorii de performanţă (stabiliţi tot de ei) nu au fost îndepliniţi. Motiv de revocare a preşedintelui consiliului şi, după caz, a tuturor membrilor, conform mult invocatei O.U.G. 109/2011. Ar fi trebuit să constate că, minţind prin omisiune (şi diversiune în acelaşi timp), cifrele prezentate în rapoarte nu reflectă realitatea. La fel de bine, prin întrebări de bun simţ, puteau afla care este situaţia (reală) a proiectului Aparegio. Ar mai fi putut constata şi că indicatorii de performanţă impuşi nu au realizaţi! Din datele prezentate în raportul pe 2016 (aflat încă pe site-ul Companiei) aflăm că onorata conducere a CAO a realizat doar 38,2% din proiectul Aparegio dacă ar fi să ne raportăm (aşa cum este normal) la suma solicitată şi aprobată ca finanţare. Chiar şi în ipoteza favorabilă lor (conducerii CAO) în care realizările s-ar raporta la valoarea contractelor atribuite prin licitaţie, procentul este doar de 50,6%. Datele au fost meşteşugit măsluite de re-împăiata consilieră economică, adusă din dorinţa expresă a lui Bolojan, celebra Rodica Ungur. Măiastră păsărică, geniale pene, colorată scorbură! Nici un consilier nu a fost curios de ce CAO a cofinanţat lucrările cu 84,8% mai mult decât aprobaseră ei şi Ministerul Mediului. Nici preşedintele Aparegio (între timp devenit „prim-vice preş” la PNL) n-a avut această curozitate. S-a mulţumit să propună Consiliului Local aprobarea rapoartelor după ce le-a vizat în prealabil prin ţuţerul Yedi Florea revenit din funcţia de city manager în care avea delegată răspunderea primarului. Uneori, chiar personal! În aceste condiţii, rezultatele vorbesc de la sine şi viitorul este de un galben hepatic.
Postat 28 Iunie 2017, 15:22 de eutanasiu
Urmează „concursurile” pentru numirea directorilor!
Întrebare pentru candidaţii la postul de director al CAO: Care este diferenţa dintre cititor şi ctitor? (1 punct). Întrebare ajutătoare: Cum e (mai) corect, economistu`face economii, sau face economişti? Pentru candidatul de la OTL: Mecanicul şef segmentează, sau sec mentează? (1 punct). Întrebarea ajutătoare este: După operaţia estetică devii estet sau est etic? P.S. Bolojan, ca să poată corecta lucrările, ar trebui să răspundă şi el.
Postat 28 Iunie 2017, 12:42 de eutanasiu
EI, SI CE ?
Pe site-ul PMO încă nu sunt postate toate Declarațiile de avere ! Cea mai răsunătoare care lipsește este a lui Bolojan. Iar dacă vrei să o vezi pe-a lui Lipoveanu, la numele ei este postată Declarația lui Pintea Iren. De remarcat că Birta este sărac lipit !
Postat 28 Iunie 2017, 10:14 de TDS
"rade ciob de oala sparta"
Pana mai ieri primarul se dadea fata mare si arata cu degetul spre consiliul judetean.. Incepand de la firma de recrutare aleasa si pana la declaratiile tupeiste si impertinente ale bolovanului "Vă asigur că Primăria a respectat procedura legală de selecţie" sau "Dacă atâtea candidaturi s-au depus, n-aveam cum alege dintre mai mulţi oameni" totul e identic cu practicile psd-iste de la consiliul judetean. Mi-e scarba de tine primare!
Postat 28 Iunie 2017, 09:02 de User anonimizat
Mai complet...
1. Si care sunt cele 2 publicatii nationale ce lipsesc la Oradea, cica, ca multi oradeni citesc so presa nationala, nu doar locala... 2. Concurenta de peste 2 pe 1 loc, e la fel ca si in urma cu 4 ani, si e o pondere destul de ok. Daca m-as inscrie acum la liceu or facultate si ar fi asa concurenta, ai avea ceva emotii.
Postat 28 Iunie 2017, 08:52 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON