URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 August 2017, 11:14

Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători închinate Sfintei Fecioare. Tradiții și superstiții de Sfântă Mărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adormirea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului, fiind celebrată de creştinii ortodocşi în fiecare an pe 15 august. 

Peste 2,2 milioane de români își serbează numele în această zi. Cu toate că potrivit dogmei pe 15 august nu se fac urări de „La mulţi ani” pentru că, de Adormirea Maicii Domnului, a avut loc moartea şi înălţarea Fecioarei Maria pentru români Sfânta Maria Mare este totuşi un motiv de bucurie şi transmit mesaje, urări şi felicitări de Sfânta Maria celor dragi.

Potrivit Adevărul.ro, pentru această zi, credincioşii se pregătesc timp de două săptămâni, prin post şi rugăciune.

În unele zone ale țării, bărbaţii schimbă pălăria cu căciula De Sfânta Marie Mare, există numeroase obiceiuri ce sunt păstrate cu sfinţenie din bătrâni.

Pe 15 august, femeile merg la biserică pentru a duce fructe, care să fie sfințite, iar apoi să fie date de pomană, în numele morților, iar apoi trec prin cimitir să tămâieze mormintele.

Ţăranii care aveau vii mari  tocmeau, la jumătatea lui august, pândarii pentru păzit viile. Din acest moment se  interziceau şi  scăldatul în apa râurilor,  spurcată de cerb, dar şi dormitul pe prispă.

Tot de Sfântă Mărie, se deschide sezonul nunţilor, care ţinea până la intrarea în postul Crăciunului.

În această zi se organizau târgurile şi iarmaroacele de toamnă, iar perioada dintre cele două Sântămării (pe 8 septembrie se sărbătorește Sfântă Măria Mică) se considera timpul optim pentru semănăturile de toamnă.

Pe 15 august se adună ultimele plante de leac, putându-se afla cum va fi toamna ce se apropie şi se culeg flori care se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că astfel vor dobândi virtuţi tămăduitoare. În familiile cu fete de măritat, icoana este "spălată" cu flori de busuioc pentru a aduce noroc în dragoste. De Sfânta Maria se culege năvalnicul, o plantă care trăieşte în păduri, în locuri ascunse cunoascute doar de femeile în vârstă. Planta este dăruită fetelor pentru a avea norocul să întâlnească un băiat gospodar şi iubitor, mai scrie Adevărul. 

În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi aceasta din urmă, considerată a fi de o covârşitoare însemnătate.

Pe Fecioara Maria o au ca şi ocrotitoare copiii care au fost botezaţi cu numele ei sfânt şi tot ea este purtătoarea de grijă a tuturor mănăstirilor din ţara noastră.

Tot pe 15 august, în România se sărbătorește Ziua Marinei.

Citiți și: ”800 de poliţişti bihoreni, la muncă în minivacanţa de Sfântă Mărie

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON