URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2017, 09:45

Aruncaţi aici! Orădenii vor putea preda gratuit deşeurile vegetale, reciclabile, mobilierul şi molozul rezultat din construcţii

Aruncaţi aici! Orădenii vor putea preda gratuit deşeurile vegetale, reciclabile, mobilierul şi molozul rezultat din construcţii DIN TOAMNĂ. Platforma cu 12 containere, unde orădenii vor putea arunca gratuit deşeuri, de la cele electrice la mobilă veche ori resturi rămase în urma renovărilor, va fi pusă în funcţiune până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie 2017
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să scape oraşul de depozite clandestine de gunoaie şi ca să stimuleze orădenii să colecteze selectiv deşeurile, Primăria şi RER Ecologic Service amenajează în zona cimitirului municipal un centru de colectare unde cetăţenii vor putea arunca gratuit deşeuri vegetale, reciclabile, electrice şi chiar resturi din construcţii. O astfel de platformă, amenajată pe cheltuiala RER Ecologic Service, este o premieră pentru România!

Gratis pentru toţi

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei, RER Ecologic Service, continuă investiţiile prevăzute în planul de 850.000 euro asumat în faţa Primăriei în anul 2015, când contractul de delegare a gestionării serviciului public de salubrizare al municipiului a fost prelungit până în 2020.

Pe strada Thurzo Sandor, la baza pasajului suprateran ce face legătura între cartierul Grigorescu şi strada Atelierelor, o firmă de construcţii angajată de RER va amenaja un aşa-numit punct de colectare selectivă. Aici, orădenii vor putea depune, cu un autoturism sau un autovehicul de mici dimensiuni, orice fel de deşeuri reutilizabile, precum ambalaje metalice, sticle, deşeuri electrice sau electronice, plastic, cutii de carton, lemn, deşeuri din construcţii sau vegetale, dar şi materiale cu conţinut periculos ori obiecte de uz casnic, precum piese vechi de mobilier.

Florin Birta, viceprimar OradeaÎn total, platforma va avea 12 containere. „Depozitarea va fi gratuită pentru toţi locuitorii municipiului”, a precizat viceprimarul Florin Birta (foto) săptămâna trecută, joi, într-o conferinţă de presă. RER va asigura transportul deşeurilor la depozitul ecologic al oraşului, administrat de Eco Bihor, în baza contractului pe care îl are cu Primăria. De asemenea, tot societatea de salubritate va plăti şi angajaţii necesari pentru funcţionarea platformei.

Model pentru alţii

Costurile amenajării sunt estimate la 825.000 lei şi vor fi suportate integral de RER Ecologic Service. Potrivit lui Birta, lucrările vor începe de îndată ce municipalitatea va termina amenajarea unui drum de acces spre terenul de 3.000 mp, adică cel mai probabil la începutul lunii iunie, urmând să le finalizeze la sfârşitul lunii septembrie. „Eu sper că pe 15 septembrie acest punct de colectare va fi funcţiona”, a spus viceprimarul.

Drumul de acces va fi conectat la sensul giratoriu de la baza pasajului suprateran. Amplasamentul şi investiţiile care vor fi făcute de operatorul de salubritate vor reveni municipiului în mod gratuit şi libere de sarcini la expirarea contractului de delegare a serviciului public de salubrizare încheiat cu RER Ecologic Service.

Birta a mai spus că punctul de colectare va fi un model de bune practici pentru toate oraşele din ţară, Oradea fiind primul municipiu care îşi amenajează o asemenea platformă. Dacă se va dovedi o soluţie viabilă, Primăria ia în calcul să mai facă un astfel de centru şi într-o altă zonă a municipiului. În mod cert, soluţia este binevenită, mai rămâne de văzut cât de receptivi vor fi orădenii...


INVESTIŢII RECORD
Pentru Oradea curată

Planul de investiţii asumat de RER Ecologic Service în 2015 cuprinde investiţii record în salubrizarea din Oradea, în cuantum total de 850.000 euro. Pe lângă platforma pentru colectarea selectivă a deşeurilor, operatorul licenţiat de salubritate şi-a mai asumat amenajarea a 10 puncte subterane, date în folosinţă în decembrie 2016, precum şi închiderea cu sisteme automate a 530 incinte metalice şi alimentarea lor cu energie solară. Până în prezent  au fost închise 449 incinte, celelate 81 urmând să fie echipate până la finalul acestei veri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON