URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 August 2017, 09:44

Consiliul Local a abrogat majorarea contribuţiei părinţilor pentru hrana copiilor de creşă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a abrogat joi majorarea la 10 lei pe zi a contribuţiei părinţilor pentru hrana copiilor de creşă, stabilită în şedinţa din iulie şi a introdus calcul acesteia la nivel de lună.

Suma de 10 lei depăşea cu 15 bani procentul maxim de 20% cu care pot contribui părinţii la hrana copiilor de creşă potrivit Hotărârii de Guvern 1.252 din 2012, fapt pentru care Hotărârea Consiliului Local risca să fie atacată de Instituţia Prefectului.

În schimb, în şedinţa de joi, consilierii locali au introdus calcul contribuţiei la nivel de lună. "Părinţii vor plăti anticipat 207 lei pe lună, reprezentând procentul maxim de 20% care le revine din suma de 1.035 reprezentând costul mediu lunar de întreţinere a unui copil de creşă, după care, la sfârşitul fiecărei luni, se va calcula suma datorată pentru fiecare copil în parte în funcţie de numărul de zile în care a fost la creşă", a declarat pentru BIHOREANUL, directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, Arina Moş.

Suma plătită de părinte în plus se va reporta pentru luna următoare, acesta urmând să acopere anticipat doar diferenţa.

Nu va scădea!

Proiectul de hotărâre cu noua formulă de calcul a fost aprobat cu votul consilierilor PNL, în vreme ce opoziţia PSD-UDMR a votat împotrivă.

"Costul mediu pe lună este de 1.035 lei pe copil. Suma a fost stabilită pe baza celor 338 de copii de creşă din anii precedenţi. Acum s-a dublat numărul cererilor, şi s-a ajuns la 780 copii înscrişi pentru cele 500 locuri. Dacă sunt atâtea solicitări, costul mediu se reduce la jumătate şi scade şi contribuţia părinţilor", a spus consilierul UDMR, Kirei Melinda.

Aceasta a cerut reducerea contribuţiei. "Noi propunem menţinerea contribuţiei părinţilor la 8 lei (n.r. la fel ca în anul şcolar precendent) sau reducerea ei la 6 lei", a spus Kirei.

În replică, directorul ASCO, Arina Moş, a explicat că, de fapt, costul mediu se calculează în funcţie numărul copiilor prezenţi la creşă în anul precedent şi nu al celor înscrişi anul acesta.

"Vă rog să faceţi diferenţa între numărul de copiii înscrişi în acest an şi cei care au frecventat creşa anul trecut", a spus Moş.

Potrivit directoarei, din experienţa anilor anteriori, numărul copiilor care frecventează creşa este mult mai mic decât cel al copiilor înscrişi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON