URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2017, 09:40

Diplome de licenţă fără studii: Percheziţii la două universităţi din Arad, unde profesorii dădeau diplome pe bani

Diplome de licenţă fără studii: Percheziţii la două universităţi din Arad, unde profesorii dădeau diplome pe bani sursa foto: www.observatorul.tv
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 100 de percheziţii au loc, miercuri dimineaţă, la universităţile Aurel Vlaicu şi Vasile Goldiş din Arad, unde profesorii vindeau diplome de licenţă unor studenţi străini, fără ca aceştia să participe la cursuri. De asemenea, studenţii erau promovaţi fraudulos la examene.

Mai precis, potrivit unui comunicat al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, se fac "106 percheziţii domiciliare la mai multe persoane (cadre didactice și studenți din cadrul a două universități) cercetate sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de corupție într-o cauză denumită generic ”Diplome de licență fără studii”".

Din probele pe care procurorii le au, mai mulţi profesori din cele două universităţi au pretins şi primit mită în sesiunile de examene şi cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă. Totodată unii studenţi străini, înscriși la grupe ce urmează cursurile în limba română, "nu cunosc/nu înțeleg limba română și totuși sunt promovați, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale".

Studenţii care şi-au şpăguit profesorii primeau în timpul examenelor răspunsurile corecte la testele grilă, prin SMS. Cei care nu reuşeau nici aşa să ia o notă bună, aveau ulterior nota modificată, "prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituții, a softului creat pentru evidența situațiilor școlare, având drept consecință promovarea". Aceiaşi informaticieni modificau răspunsurile date de studenţi la testele online.

Colac peste pupăză, studenţii cumpărau "direct de la profesori, a unor lucrări de licență gata elaborate, în format electronic, inclusiv a prezentărilor în format power point necesare pentru susținerea lucrării în fața comisiei de examinare".

Cum se dădeau şpăgile? O modalitate, spun procurorii, era lăsarea lor la puncte de schimb valutar care aveau patroni prieteni cu profesorii universitari.

"În cauză a fost dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru un număr de  36 de persoane ce au calitatea de suspect", se mai arată în comunicatul ICCJ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
vasile goldis
facultatea politistilor si vamesilor trecuti de prima tinerete
Postat 27 Iulie 2017, 09:32 de gicacontra
profesorii prieteni cu valutistii !!!
COCĂLĂREALĂ, FRATE!!!
Postat 26 Iulie 2017, 15:50 de ADINA
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON