URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2017, 16:09

La revedere, Chiriac! Universitatea nu-l mai vrea la catedră pe directorul Muzeului Ţării Crişurilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul Muzeului Ţării Crişurilor, profesorul Aurel Chiriac, specialist în istoria artei, nu va mai preda la Universitatea din Oradea.

Chiriac a împlinit vârsta de pensionare în 2016, dar la acea vreme a primit acceptul Senatului universitar să mai rămână la catedră încă un an. Acum, când a depus o nouă cerere, pentru a putea preda şi în anul universitar 2017-2018, senatorii i-au spus pas.

Pentru că nu este conducător de doctorate la Universitatea din Oradea, o condiţie obligatorie prevăzută de regulamentele Universităţii pentru a putea păstra la catedră un profesor care a ajuns la vârsta de pensie, Chiriac a înaintat o cerere de derogare de la regulament.

Solicitarea sa avea şi avizul Facultăţii de Arte, unde el predă, ba chiar este singurul cadru didactic care ar putea coordona doctoranzi şi în ultimii ani a coordonat doctoratele a zece colegi de-ai săi din Departamentul de Arte Vizuale. În cererea sa, Chiriac a precizat însă că în momentul de faţă Universitatea nu are o Şcoală Doctorală în Arte, că a primit acceptul Şcolii Doctorale de Istorie ca din toamnă să predea acolo, dar şi că el coordonează doctoranzi la Timişoara.

În şedinţa de luni, Senatul a dezbătut cererea de derogare şi a votat să nu-i dea curs. "Nu respectă procedura şi nu putem oferi derogări", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, cancelarul Senatului, Daniel Paşca. Din cei 56 de senatori prezenţi la şedinţă, 22 au votat împotrivă, 7 pentru derogare, în timp ce 27 s-au abţinut.

În aceeaşi şedinţă, alţi doi pensionari au primit acceptul senatorilor să mai predea în următorul an universitar. Este vorba de Teodor Leuca (fost decan al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei) şi Nagy Ştefan (profesor la aceeaşi facultate). În timp ce Leuca este conducător de doctorat, Nagy a primit acceptul deoarece împlineşte vârsta de pensionare în timpul următorului an universitar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
nagy- garantia progresului
Dacă l-au păstrat pe Nagy, fostul laborant si prea-plecata sluguta a lui Maghiar si Leuca, insul in halat de gestionar la Ferometal, viitorul științei de pe Peța este mai mult ca sigur.
Postat 31 Mai 2017, 09:02 de andreimagheru
Geniu pustiu
Felea...Rezista Sorbonica pierderea lui sau i-au prelungit deja sederea (la propriu si la figurat)?
Postat 30 Mai 2017, 17:34 de radu
Daca voi nu ma vreti, eu va vreau !
Academic tipu' pina-n maduva oaselor. Sper ca nu-l " scoateti " acuma disident dupa prestatia asta lamentabila de final. Mda, educatii natiei...hai sictir.
Postat 30 Mai 2017, 17:17 de SM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON