URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2017, 08:57

Maxim! Din 2018, terenurile şi clădirile neîngrijite din Oradea vor fi supraimpozitate cu 500%

Maxim! Din 2018, terenurile şi clădirile neîngrijite din Oradea vor fi supraimpozitate cu 500% foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine nu îngrijeşte plăteşte! Consiliul Local a hotărât joi majorarea procentului cu care va supraimpozita clădirile şi terenurile neîntreţinute, de la 400%, cum e în prezent, la 500%, maximum permis de lege, îndepând de anul viitor.

Hotărârea a fost luată cu voturile consilierilor PNL şi UDMR, în vreme ce social-democraţii au preferat să se abţină.

În paralel, aleşii locali au hotărât să scape de supraimpozitare orădenii dispuşi să investească în reabilitarea clădirii în care deţin unul sau mai multe apartamente, dar nu pot pentru că vecinii se opun.

"În cazul imobilelor de tip condomeniu, deţinute în coproprietate de mai mulţi proprietari, se întâlneşte deseori situaţia în care coproprietarii de bună credinţă care, din proprie iniţiativă, doresc reabilitarea clădirilor nu au acordul celorlalţi coproprietari în acest sens. Imobilul este tratat unitar, iar majoritatea impozitului se aplică deopotrivă celor două categorii de proprietari", se menţionează în raportul de specialitate anexat hotărârii.

Astfel, orădenii care vor consemna partea lor de contribuţie la reabilitarea imobilului într-un cont al Primăriei până la 30 noiembrie vor scăpa de suprataxare. Adică vor fi supraimpozitaţi cu 0%.

La stabilirea costurilor lucrărilor de reabiliare, pentru fiecare proprietar în parte se vor utiliza valori istorice pe metrul pătrat de reabilitare a clădirilor. Astfel, costul pe metrul pătrat al clădirilor cu elemente decorative simple va fi de 350 lei pe metrul pătrat, respectiv 500 lei pe metrul pătrat în cazul celor de o complexitate medie sau 600 lei pe metrul pătrat pentru clădirile cu decoraţiuni complexe. La finalul lucrărilor se va face o regularizare, iar cei care au contribuit mai mult vor primi diferenţa înapoi.

Sumele încasate de municipalitate din contribuţiile orădenilor vor fi folosite la reabilitarea clădirilor aflate în stare de degradare. În cazul în care proprietarii de apartamente din condomeniu au vărsat în contul municipalităţii două treimi din suma necesară pentru reabilitarea clădirii municipalitatea va acoperi diferenţa şi o va reabilita cu prioritate. Primăria îşi va recupera ulterior banii de la proprietarii de apartamente care nu au contribuit la reabilitarea imobilului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON