URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 01 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iulie 2017, 10:30

Oraş pe sec: Piaţa centrală a Oradiei, parcurile şi zonele de promenadă sunt văduvite de cişmele cu apă potabilă

Oraş pe sec: Piaţa centrală a Oradiei, parcurile şi zonele de promenadă sunt văduvite de cişmele cu apă potabilă NUMAI UNA. În centrul oraşului, singura „ţâşnitoare” la care localnicii ori turiştii se pot hidrata sau răcori se află în colţul străzii Madach Imre, lângă Teatrul Regina Maria
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă zilele acestea ieşiţi la plimbare prin Piaţa Unirii, nu plecaţi de acasă fără bani sau fără o sticlă cu apă de băut! În piaţa centrală nu mai există nicio cişmea cu apă potabilă, aşa că trecătorii şi turiştii n-au de ales decât să rabde de sete sau să-şi cumpere ceva de băut de la localurile din zonă.

Reabilitată cu bani europeni, piaţa nici nu poate fi încă modificată, aşa că montarea vreunei cişmele este imposibilă. În schimb, parcurile ori promenadele ar putea fi dotate cu astfel de accesorii. Numai să vrea şi edilii...

Tot mai puţine

În urmă cu un deceniu, în Oradea erau 50 de cişmele cu apă potabilă la care trecătorii îşi puteau astâmpăra setea. În prezent, Compania de Apă Oradea, societatea care răspunde de funcţionarea lor, mai are în evidenţe doar 32. Rând pe rând, pe măsură ce s-au reabilitat diferite parcuri şi zone pietonale, cişmelele au dispărut. „Au existat reclamaţii că oamenii străzii se spală la aceste cişmele”, motivează purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Ca urmare, edilii lasă orădenii pe uscat! Cel mai elocvent exemplu este chiar în centrul oraşului: înainte de reabilitarea Pieţei Unirii, aici exista o cişmea cu apă potabilă la colţul Palatului Vulturul Negru, numai bună pentru hidratarea trecătorilor şi a celor care aşteptau tramvaiul. Odată cu modernizarea zonei, cişmeaua a dispărut. Lipsa ei s-a simţit acut zilele trecute, când temperaturile la umbră au depăşit 36 de grade şi niciun pieton n-a putut face prea mulţi paşi prin oraş fără să-l cuprindă setea.

Peste ani şi ani...

„În noul proiect al Pieţei Unirii nu au fost cuprinse cişmele. Se poate dezbate dacă sunt sau nu oportune”, spune Grama. Însă, chiar dacă oficialii oraşului ar admite că au uitat de fapt să prevadă „ţâşnitoarele” în noua piaţă, tot n-ar putea să le monteze acum: reabilitată cu bani europeni, zona nu poate fi modificată deloc în următorii patru ani!

În schimb, dacă ar vrea, edilii ar putea comanda montarea de cişmele în alte zone de promenadă, unde există puţine sau chiar deloc. De pildă, pe malurile Crişului Repede, amenajate expres pentru ca orădenii şi turiştii să iasă la plimbare, ori în parcurile mari, unde este doar câte o cişmea, cum se poate vedea în Parcul 1 Decembrie şi în Parcul Brătianu.

Până la urmă, indiferent câţi bani au în portofele, toţi orădenii au dreptul la o gură de apă...


Credeţi că în Oradea sunt suficiente cişmele cu apă potabilă?

Nu, sunt puţine de tot. Chiar ar fi nevoie să ceară cineva Primăriei să pună mai multe cişmele, în toate zonele oraşului.
Gheorghe Guiaş

Sunt cam puţine. În plus, cred că toate ar trebui să fie cu senzori, nu cu robineţi, ca să nu se facă risipă de apă.
Marga Vad

Sunt foarte puţine. În Parcul 1 Decembrie, cel mai mare din oraş, eu nu ştiu să fie niciuna. Ar trebui să fie pe fiecare alee.
Sandu M.

Sunt ABC-uri la fiecare colţ, e 2 lei un flacon de apă. Nu cred că trebuie să ne fixăm itinerariul prin oraş în funcţie de cişmele.
Dan Chiru

Eu umblu zilnic cu bicicleta prin oraş şi cred că sunt mulţi ca mine, care nu vor să dea 2 lei pentru fiecare gură de apă.
Zoltán Szabó

În Roma e plin de cişmele cu apă rece ca gheaţa. Este o chestie de civilizaţie, e firesc ca trecătorii să aibă apă la îndemână.
Emil Doboş

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Hahaha!
Avem tarcuri de caini si gunoaie cu cartela interfon!Hauhauhau!
Postat 26 Iulie 2017, 12:21 de grigore
Felicitari, birtinezule, tie si boil*r care te-au votat!
Le-ai defrisat strazile, parcurile, strandul, acum nici sa suga gratis un strop nu mai pot!
Postat 25 Iulie 2017, 15:25 de pinonel
ar fi culmea sa fie oportune pentru d-na grama
oportun e sa consume si cetateanul ceva la restaurantul familiei mama lui de cetatean, doar nu o sa bea apa gratis de la cismea ca la roma sau barcelona ?
Postat 25 Iulie 2017, 11:59 de Traian
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON